Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА СРБИЈУ! Брнабић, Кисић и Кон примили вакцину: Ово је почетак краја епидемије у Србији

24.12.2020. 10:00
Пише:
Србија Данас
Vakcina
Вакцина / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Најпре ће се вакцинисати корисници у Београду и Новом Саду, а сутра у Нишу.

Вакцину против корона вируса први данас примају корисници домова за старе у Београду и Новом Саду, премијерка Ана Брнабић и министарка др Дарија Кисић Тепавчевић.

"НОВИ СОЈ СЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ ПРЕНОСИ" Срђа Јанковић открио да ли Србија обуставља авионски саобраћај са Британијом

"НОВИ СОЈ СЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ ПРЕНОСИ" Срђа Јанковић открио да ли Србија обуставља авионски саобраћај са Британијом

"ЖЕЛИМ ДА ПОКАЖЕМ КОЛИКО ЈЕ ЕФИКАСНА" Дарија Кисић се огласила пред вакцинацију, послала свима важну поруку

"ЖЕЛИМ ДА ПОКАЖЕМ КОЛИКО ЈЕ ЕФИКАСНА" Дарија Кисић се огласила пред вакцинацију, послала свима важну поруку

ХЕРОЈСКИ ПОДВИГ! ДУШАН ЈЕ СПАСИО НОВОРОЂЕНЧЕ ИЗ ОБРЕНОВЦА: Угледао је крваву кесу и чуо бебин плач из контејнера

ХЕРОЈСКИ ПОДВИГ! ДУШАН ЈЕ СПАСИО НОВОРОЂЕНЧЕ ИЗ ОБРЕНОВЦА: Угледао је крваву кесу и чуо бебин плач из контејнера

Питања новинара

Премијерка Србије одговорила је на питање да ли је њена вакцинација довољан доказ да се грађани Србије убеде да је вакцина безбедна.

- Ово је добар сигнал да ми верујемо у сигурност вакцине, и то што сам се ја вакцинисала као председница Владе, то није ништа у поређењу са оним да су се наши врхунски стручњаци др Кисић и др Кон вакцинисали. Како изгледа свет без вакцине могли смо да видимо сада у 2020. години, и мени се не свиђа. Вакцина је ствар модерне медицине, начин на који спашавате човечанство од болести, а све теорије завере припадају "трећем оку" и нису за разматрање - рекла је Брнабић.

На питање када и колико доза очекујемо у даљем периоду, и која ће стићи, вакцина из Кине или Русије, премијерка одговара.

- Што се динамике испоруке тиче, ми имамо динамику, али испорука варира у свим деловима света. Ми смо очекивали 10.000 вакцина, а стигло је 4.850 доза, али ипак сви показују озбиљност, сви произвођачи одговарају на наше позиве, а у најскоријем року очекујемо вакцине из Русије и Кине, а надам се да ћемо успети да добијемо и вакцину из Америке од произвођача Модерна - рекла је премијерка и додаје:

- Што се цене тиче, такав је договор са произвођачима. Ми немамо проблем да кажемо колико смо платили ову нити будуће вакцине, ја сам поносна што нисмо размишљали о цени, о авансу, о цени колико ће вакцина коштати за грађане Србије, него смо је набавили без обзира на све и биће бесплатна за све грађане.

Обратили су се и из Агенције за лекове и навели да је вакцина проверена уз све законе и лабораторијске анализе и нагласили да је сада у процесу анализе вакцина из Русије "Спутњик В", и наглашавају да раде по читав дан и ноћ како би се грађанима Србије обезбедила сигурна и безбедна вакцина.

- Увозна дозвола за вакцину издата је пре 12 дана, а дозвола за вакцинисање донета је синоћ - наглашавају из Агенције за лекове.

На питање како ће се касније одређивати приоритети за вакцинацију и када би грађани Србије могли да очекују масовну имунизацију, др Кон одговара да све иде по систему приоритизације.

- Прво иду медицинари, запослени у домовима за негу старих лица, пензионери, а затим друга и трећа фаза која за сада није детаљно позната, али иду они који су угрожена група, хронични болесници, сви болесници у додатном ризику. Исто важи и за трећу фазу, биће вакцинисани сви који раде у службама која захтева рад са много људи, а све остало ће спровести тим за имунизацију који ће направити план по коме ће морати и да се ради - рекао је др Кон и додаје:

- Код осталих вакцина неће бити од оволико значаја логистика, Фајзерова вакцина има посебне методе чувања и примене. План за имунизацију постоји, и ја сам присуствовао јутрос његовом усвајању - додао је др Кон.

Премијерка је нагласила да постоји регистар у ком ће се водити ко је све примио вакцину, када, када ће примити другу дозу, који грађанин је добио коју вакцину од много понуђених, а у наредним данима биће отворен телефонски и онлајн контакт центар за људе који желе да се вакцинишу и информишу о свему.

Изјава за медије

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да је ово историјски дан за читаву нашу државу, али и Европу.

- Почињемо са офанзивом, имамо оружје у нашим рукама. Ми чинимо све што је у нашој моћи да пренесемо људима праву поруку, као што то радимо и данас - истакао је Кон.

- Вакцина је потпуно сигурна и безбедна, то је мени лично било најважније, потврда сигурности - рекао је др Кон и додао:

- Свим грађанима Србије желим све најбоље, вакцина је стигла и тек ће, данас је само симболичан дан у коме дајемо охрабрење грађанима да има наде и да приме вакцину.

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је почела вакцинација у групи најугроженијих, а то су најстарији грађани Србије, на шта је изузетно поносна.

- Изузетно сам поносна на нашу земљу, на наш народ и живела Србија - изјавила је др Кисић.

Ана Брнабић истакла је да је данас да за осмехе од 6. марта.

- Данас је дан који обележава почетак краја епидемије корона вируса, како у Србији, тако и у целом свету - истакла је Брнабић и додаје:

- Као премијерка, осетила сам обавезу да прва примим вакцину како бих се захвалила свима који су радили на овој вакцини, али и част да будем прва, да отворим пут за вакцину свим другим грађанима Србије.

- Мој договор са председником Србије је да нас двоје примимо две различите вакцине, очекујемо вакцине из Кине и Русије, као што смо обећали, држављани Србије имаће све вакцине, које ће морати да прођу дозволу и одобрење кроз све наше агенције и Институте - објашњава премијерка.

- Након председника, креће вакцинација здравствених радника, одмах после, вакцину ће примити и министар Златибор Лончар, као пример свима осталима - наглашава Брнабић и додаје:

- Изузетно сам поносна на све што смо постигли, како смо тимски радили и успели да постигнемо пуно онда када је највише требало.

- Урадили смо велику ствар, почели смо, и сада се нећемо заустављати док не прође комплетна имунизација читавог становништва Србије, док не победимо корону и на овај начин.

Премијерка је замолила све грађане Србије да не схвате ово као да је борба готова, већ да останемо дисциплиновани, да помогнемо медицинским радницима, и замолила све да ово не гледамо као победу, него на почетак краја корона вируса.

- Ситуација је још увек тешка и комплексна, морамо да останемо одговорни до краја - апеловала је Брнабић.

Захвалила се свима са Института, Влади РС, председнику Србије и свима који су на овоме радили напорно и на томе што је Србија одмах после Велике Британије добила вакцину, а премијерка постала први званичник у Европи који је примио вакцину.

Институт "Торлак" из државног врха први примили вакцину
Епидемиолог Предраг Кон примио вакцину

Епидемиолог доктор Предраг Кон и члан Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса у Србији примио је Фајзерову вакцину против короне, одмах након премијерке и др Дарије Кисић Тепавчевић. 

Dr Kon
Др Кон / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Вакцину примила и Дарија Кисић Тепавчевић

Након премијерке Србије Ане Брнабић, на Интитуту за виросологију, вакцине и серуме "Торлак" пред камерама вакцину је примила и епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она се захвалила медицинским радницима на сарадњи и брзо обављеном послу.

dr Darija Kisić
др Дарија Кисић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Прву вакцину примила је премијерка

Прву вакцину примила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Премијерка је Фајзерову вакцину примила у Интитуту за виросологију, вакцине и серуме "Торлак" пред камерама.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Након ње, вакцине ће у Торлаку прилити и министарка за рад и чланица Кризног штаба епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон.

Вакцину ће примити и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина компанија Фајзер и Бионтек. 

Почела вакцинација против короне у Србији

Најпре ће се вакцинисати корисници у Београду и Новом Саду, а сутра у Нишу.

Раније данас докторка Кисић навела је да одлука о томе ко ће је први добити није ад хок.

- Постоји координационо тело које се тиме бави, а одлука се доноси у односу на количину вакцине коју смо добили али и ризик. Популација старих са различитом коморбидитетима је највише у ризику уколико дође до инфекције корона вирусом - објаснила је она.

Како је истакла, постоје различите специфичности када је у питању вакцина, али са тиме је упознато здравствено особље које ће давати вакцине.

- Истраживања су показала да је безбедна, да не изазива тешке реакције. Постоје реакције на болном месту - оток, црвенило, то је нешто што је пролазног карактера. Вакцина у нашој земји је велика вест и нешто што може да буде светло на крају овог дугачког тунела - навела је она.