Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОНФЕРЕНЦИЈА: "Телеком Србија ће тужити Јунајтед медију због пласирања лажних вести"

26.01.2020. 11:26
Пише:
Србија Данас
Predrag Ćulibrk
Предраг Ћулибрк / Извор: Фото: Танјуг printscreen

Генерални директор Телеком Србија Предраг Ћулибрк рекао је да више од седам дана траје ситуација у коју је компанија дошла не својом вољом, те да од 17. јануара у поноћ корисници немају 11 канала.

Телеком Србија организовала је конференцију за медије поводом актуелне ситуације у вези са емитовањем ТВ канала компаније "Јунајтед медија".

Генерални директор Телеком Србија Предраг Ћулибрк рекао је да више од седам дана траје ситуација у коју је компанија дошла не својом вољом, те да од 17. јануара у поноћ корисници немају 11 канала.

- Супернова није искључила канале својом вољом, него зато што је од стране Јунајтед медије стигао ултимативни налог да се канали искључе - рекао је Ћулибрк.

Он је показао писма уцене Јунајтед медије да под кривичном и материјалном одговорношћу морају да искључе канале најпре у 21 час, а онда у 22.30.

ЈУНАЈТЕД МЕДИЈА НАРЕДИЛА ДА ИСКЉУЧИМО СПОРТ КЛУБ И Н1: Лучић показао ДОКАЗЕ и претње кривичним пријавама!

ЈУНАЈТЕД МЕДИЈА НАРЕДИЛА ДА ИСКЉУЧИМО СПОРТ КЛУБ И Н1: Лучић показао ДОКАЗЕ и претње кривичним пријавама!

- Супернова чак и прихватила цене које су биле значајно веће које су имали у претходним уговорима са Јунајтед медијом. Цену смо прихватили јер је то интерес грађана - рекао је он.

Додао је да је молио Јунајтед медију да избаце незаконите елементе из предлога уговора, те да су били спремни да их потпишу.

- Овакав модел угвора нисам видео и овакве преговоре, без могућности да се око било чега договарате је незабележено. У свакој другој тачки и члану имате претњу раскида уговора и казни које достижу и 20 милиона евра - рекао је Ћулибрк.

Како је казао, пласирана је замена теза да Јунајтед медија није хтела да потпише уговор са "фантомском фирмом".

- Свима је јасно да је Супернова наш бренд, није захтевано да потпишу уговор са Суперновом, већ компанијама које послују са тим брендом, најпре Радијус вектор и Коперникус - казао је Ћулибрк.

Predrag Ćulibrk
Предраг Ћулибрк / Извор: Фото: Танјуг printscreen

Он је додао да је Телеком Србија спремна да настави преговоре са Јунајтед медијом и да још како данас укључе сигнал и врате канале.

- Ми смо упутили мејл представницима Јунајтед медије да смо спремни за наставак разговора, колико сутра смо спремни да седнемо и да разговарамо и да дођемо до угвоора који је законит и истог момента спремни смо да пустимо канале.

Владимир Лучић, координатор за интернет Телеком Србија позвао је Јунајтед медију да повуче своје претње казнама.

- Убеђени смо да је читава идеја да се нама искључи Спортклуб. Ми као Телеком Србија имамо Арену, СББ има Спорт клуб и то су две највеће вредности међу каналима - рекао је Лучић.

Казао је да је 50 пута неповољнији уговор који је Јунајтед медија понудила Супернови, те да није јасно да је после таквог преговарања следи наредба о искључењу.

- Поднели смо захтев Комисији за заштиту конкуренције, обратили смо се и свим амбасадама ЕУ и Европској комисији јер се ради о компанијама које послују у ЕУ и Луксембургу - рекао је Лучић.

Лучић је на питање новинара казао да од Јунајтед медије Телеком није добио уговор, већ појединачни кабловски оператери који послују у оквиру Супернове као бренда Телекома Србије.

Vladimir Lučić
Владимир Лучић / Извор: Фото: Танјуг printscreen

Како је казао Ћулибрк, Јунајтед медија јесте конкурент Телекому Србије, али да су намерно избегавали да потпишу уговор са Телекомом директно.

- Намера СББ је била да потпуно завладају територијом Србије. На све начине су покушавали да са међународним каналима кроз ексклузивне аранжмане потпишу такве аранжмане и избаце Телеком Србију, еклатантан пример за то су Fox канали - рекао је Ћулирк.

Према његовим речима, намера Јунајтед медије је спречавање ширења и јачања Телекома Србије.

Поновио је да је Телеком Србија спремна за наставак преговора, само без ултиматума да канали буду искључени.

- Преко 90 одсто грађана је већ 18. јануара ујутру звало кол центар да пита превасходно за Спорт клуб - рекао је Ћулибрк и додао да су грађани највише заинтересовани за те канале.

Додао је да од Јунајтед медије очекује да кажу Телекому да укључе свих 17 канала, а не само појединачне телевизије попут Н1.

- Инсистирањем на тај начин се не поштује интерес грађана. Телеком Србија има свој интерес, пре свега Супернова. Да бисмо укључили свих 17 канала морамо добити дозволу од Јунајтед медије, сутра их чекамо у канцеларијама - рекао је он.

Према речима Ћулибрка, што се Телекома Србије тиче у преговорима нема никакве политике, али се нада да је "нема ни са друге стране".

Тужба!

Ћулибрк је казао да ће Телеком тужити Јунајтед медију због пласирања лажних вести.

- Тужићемо Јунајтед групу због пласирања лажних вести, јер је свима јасно да ми нисмо кривац и да није тачно да смо ми искључили канале. Сада је свима јасно да су их они искључили. Ми ћемо тражити правду на суду и накнаду штете - рекао је Ћулибрк.

Лучић је негирао да је Телеком добио од Јунајтед медије никакав предлог да емитује појединачно канал Н1.

- Очигледна је намера била Јунајтед медије да нам искључе Спорт клуб, преговори нису пропали, него су прекинути јер је било очигледно да смо прихватили услове - појаснио је Лучић.

Додао је да је раније Србијом руководио "картел кабловаца који је водио СББ", те да је територијалним ограничењем Јунајтед медија сада покушала да спречи ширење Телекома, а да је то одредба коју је Телеком тражио да се избаци из предлога уговора о сарадњи.

- Ми смо у петак опет послали захтев за преговоре, у понедељак смо их опет звали на разговоре. Мислим да је много нормалније не искључивати канале и у таквој атмосфери наставити преговоре - рекао је Лучић.

Ћулибрк је казао да запослени Н1 треба да се обрате својим власницима, а не Телекому, те да нису имали намеру да смање видљивост те телевизије, већ напротив, да се прошире и омогуће гледање тог канала широм Србије.

- Проблем воље за сарадњом је на другој страни, из којих разлога и побуда, ми можемо да претпоставимо, али треба питати и другу страну - рекао је Ћулибрк.

Преговорима који нису успели 210.000 корисника је остало без канала Јунајтед медије.

Према речима представника Телекома Србија, телевизија Н1 била је 38. по гледаности, Спорт клуб је био далеко на вишем месту по броју гледаности.

- Телеком Србија је био спутан 10 година, али никада нисмо излазили у јавност да кукамо на некога. Направили смо један озбиљан конзорцијум где смо прокрћчили пут како да дођемо до дозвола. Није можда крива ни градска организација, а можда је требало да изађемо у јавност још 2006. године -  рекао је Ћулибрк.