Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Због поплава и даље критична ситуација - БРНАБИЋ: Сви ће бити обештећени! (ФОТО/ВИДЕО)

04.06.2019. 13:47 00:46
Пише:
Србија Данас
poplave
поплаве / Извор: Фото: Танјуг/Саша Петровић

Током ноћи бујице су однеле читаве путеве, мостове, поплавиле су бројне куће, окућнице, оранице.

21.35
Сви ће бити обештећени

Премијерка Ана Брнабић  најавила је вечерас да ће људи који су ових дана били погођени поплавама бити обештећени, наводећи и да су инвестиције од 2014. и 2015. године у систему одбране од поплава дале резултате.

- У четвртак на седници владе тражићемо од локалних самоуправа процену штету, пружићемо им сву техничку помоћ да то ураде, и кроз текућу буџетску резерву и робну резерву да обештетимо људе - рекла је Брнабић.

21.00
Херој дана

 Огласио се момак о ком је данас брујала Србија, а који је одушевио својом храброшћу тако што је спашавао и животиње, а више о овом подвигу читајте кликом ОВДЕ.

19:55
Мештани села недалеко од Краљева потресени причају о губитку своје имовине

 Краљево је најугроженија тачка поплављене Србије, а један дека из околине Краљева најбоље је то осетио на својој кожи. 

selo Sirča, poplave
село Сирча, поплаве / Извор: Фото: Танјуг/Саша Петровић

- Не могу да причам, уморан сам, све је пропало! - каже видно узнемирени дека, који је успео да растужи све оне који се са њим саосећају. Он је у великој бујици изгубио сву своју имовину. 

Како изгледа потресна исповест овог деке можете погледати ОВДЕ

18:30
Пролом облака направио невоље у Поморавском округу

 Ноћашњи пролом облака и вишечасовна киша, направили су прави хаос у општинама Поморавског округа, потопљен је кукуруз, под водом хиљаду хектара, буја Велика Морава. 

selo Sirča, poplave
село Сирча, поплаве / Извор: Фото: Танјуг/Саша Петровић

Реке су у коритима, али бујице и потоци направили су проблеме у неколико села у околини Свилајнца, Ћуприје и Параћина. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У Јагодини, у улици Кнеза Лазара, кишна канализација није могла да прими сву воду, која избија из шахти и плави улицу. Велике количине воде су и испред бензинске пумпе на улазу у Рибаре и по засејаним њивама кукуруза.

17:50
Бујица поплавила села у општини Свилајнац

Услед јаких падавина које ту током ноћи и рано јутрос погодиле општину Свилајнац излили су се бујични водотокови у селима Тропоње, Војска, Мачевац, Суботица, Роћевац, Бресје и Грабовац. Вода је у овим селима поплавила поједина домаћинства, које су данас обишли представници Општине Свилајнац. 

Штаб за ванредне ситуације општине Свилајнац у уторак је прогласио и ванредну одбрану од поплава и уведено је 24 часовно дежурство како би се пратила ситуација на терену. 

Даљи поступци у санирању последица поплаве зависе од временских прилика. Киша је престала да пада, а чим се вода повуче почеће рачишћавање терена.  

17:00
Необичан призор у Београду

Београђани који су данас пролазили у близини Бранковог моста, са новобеоградске стране, имали су прилику да виде призор потпуно несвакидашњи за престоницу.

svinja, Beograd
свиња, Београд / Извор: Фото: Facebook/PrintScreen/Milan Станковиц

 

Један суграђанин овај призор забележио је камером свог телефона, а видео-снимак окачио на друштвене мреже.

Он је у једном тренутку угледао како "нешто" плута Савом и полако се креће ка обали. Како се испоставило касније, радило се о угинулој свињи која је завршила на новобеоградској страни, у близини популарних престоничких сплавова.

Не зна се да ли је у питању последица људског немара или је набујала река донела јадну животињу из неких даљих крајева.

Ипак, ово и нису тако ретке слике посебно када дође до пораста водостаја на Сави и Дунаву.

16:20
Проглашена ванредна ситуација и у Рачи

Ванредна ситуација због обилних падавина проглашена је данас и у општини Рача, где су бујични потоци направили велику штету на саобраћајницама, инфраструктурним објектима, пољопривредном земљишту и у домаћинствима.

У скоро свим месним заједницама су оштећене саобраћајнице.

- Сва расположива механизација је на терену, где се ради на рашчишћавању и нормализацији саобраћаја. Тренутни временски услови дозвољавају рад на терену, али су хидрометеоролошке најаве за наредни период неповољне - рекао је Ненад Савковић, председник општине Рача. 

15:50
Сцене хуманости из поплављене Србије

Око 500 домаћинстава поплављено је у општинама Краљево, Лучани, Кнић, Ивањица, Трстеник, Ариље и Нови Пазар, а око 300 људи је евакуисано. У овим општинама је проглашена ванредна ситуација.

Да су подједнако важни људски и животињски живот доказује фотографија која се шири друштвеним мрежама.

poplave, Srbija
поплаве, Србија / Извор: Фото: Инстаграм/миленијум_гуца_

Чланови Удружења "Љубитељи природе" нису презали пред бујицом која је носила све пред собом, већ су спасавали стоку из хладне воде.

Момци нису презали од хладне и прљаве воде, већ су храбро кренули у акцију спасавања јагњади и оваца које су остале заробљене у штали.

Пред призором Николе Марковића (35) из Адрана код Краљева, како кроз потопљено двориште спасава краву, Србија јуче није остала равнодушна. Овај млади човек је усред катастрофе оставио посао да помогне свом ујаку, чије је домаћинство набујала речица потпуно уништила.

poplave, Srbija
поплаве, Србија / Извор: Фото: Facebook/PrintScreen/Rade Костиц

15:40
Нема опасности од изливања река у Београду

Нема опасности од изливања река на територији Београда, изјавио је данас градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш.

Он је прецизирао да је кота на Сави 501 центиметар, а на Дунаву 543 центиметара.

- Прате се сва упутства Градског и Републичког штаба за ванредне ситуација, који се налазе у заседању, као и сва хидролошка и метеоролошка упозорења - рекао је Дарко Главаш.

mapa, poplava
мапа, поплава / Извор: Foto:Printscreen/srbijavode.rs

Он је додао да се најављују падавине у Београду данас и сутра, тако да се тек очекује долазак врха поплавног таласа.

- Али, нема места паници, за сада никаквих проблема што се тиче Саве и Дунава у Београду нема - рекао је Главаш.

15:00
Поплављено Село Адрани, недалеко од Краљева

Током ноћи бујице су однеле читаве путеве, мостове, поплавиле су бројне куће, окућнице, оранице. Такође, реаговале су и спасилачке екипе које су евакуисале угрожено становништво. Бројни путни правци јуче су били затворени за саобраћај, јер је њима било немогуће проћи, затворене су и неке школе.

Иако се вода повлачи, у општини Ивањица и данас је на снази ванредно стање након јучерашњих поплава. Такође, због изливања бујичних потока, на територији општине Свилајнац проглашена је ванредна ситуација

"МАЈКА СЕ ОНЕСВЕСТИЛА ОД СТРАХА, ВОДА ЈЕ ОДНЕЛА И СТО И МЕНЕ" Драматична исповест породице из Гуче која је умало страдала у бујици

"МАЈКА СЕ ОНЕСВЕСТИЛА ОД СТРАХА, ВОДА ЈЕ ОДНЕЛА И СТО И МЕНЕ" Драматична исповест породице из Гуче која је умало страдала у бујици

Вода се повлачи, људи су евакуисани, али опасност још увек траје: ОВЕ РЕКЕ МОГУ ДА СЕ ИЗЛИЈУ СВАКОГ ЧАСА!

Вода се повлачи, људи су евакуисани, али опасност још увек траје: ОВЕ РЕКЕ МОГУ ДА СЕ ИЗЛИЈУ СВАКОГ ЧАСА!

ГРАЂАНИ БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ: Ево шта никако не смете да радите када крену бујичне поплаве!

ГРАЂАНИ БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ: Ево шта никако не смете да радите када крену бујичне поплаве!

14:00
Клизишта у Ивањици

У општини Ивањица и данас је на снази ванредно стање након јучерашњих поплава које су направиле оштећења не само у домаћинствима. Највећа оштећења су у местима Прилике, Радаљево, Церова, Лиса, Рашчићи и тренутно екипе на терену процењују штету. 

- Јуче и данас смо имали састанак штаба за ванредне ситуације и овде је на снази ванредно стање. Вода се повлачи, међутим штете су видне. Што се тиче путне инфраструктуре имамо оштећења у смислу активације клизишта и одрона на путевима - рекао је председник општине Зоран Лазовић.

Каже да екипе ЈКП "Путеви Ивањице" и ватрогасци покушавају да санирају штете на путевима из средстава за ургентно одржавање.

- Радимо на томе да све путне правце доведемо у функцију - рекао је Лазовић.

Истиче да је општина формирала Комисију за утврђивање штете и да је тренутно испитивање вредности штете Сектора за ванредне ситуације и Министарства пољопривреде.

- Сада немамо званичне извештаје, али имамо пуно захтева грађанстава посебно оних чија су домаћинства била оштећена. У наредних неколико дана имаћемо прецизније податке - казао је Лазовић.

Навео је да су већим делом отклоњени узроци који су изазвали поплаве, а које су, објашњава, настале на водотоковима другог реда где је била ескалација бујичних потока.

- Трудимо се да предунапредимо одбрану на рекама, како нам се иста ситуација не би десила -  подвукао је Лазовић.

13:58
Војска помаже у Лучанима

 Припадници Војске Србије од раних јутарњих сати ангажовани су у Лучанима, који су погођени обилним падавинама, на позив Штаба за ванредне те општине.

Више од 50 припадника 22. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске из Пожеге ангажовано је на отклањању последица поплава и помоћи становништву. Највише штете поплаве су нанеле Средњој школи Драгачево у Гучи и у селима Вича код Гуче и Ђераћ код Лучана, где припадници пешадијског батаљона помажу мештанима на чишћењу путева и наноса од поплава у домаћинствима.

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Фото: Војска Србије

У саопштењу Министарства одбране наводи се да је Војска Србије спремна да на позив кризних штабова ангажује сву расположиву механизацију и људство за помоћ у ванредној ситуацији, проглашеној у неколико општина.

- Као и много пута до сада, припадници Војске Србије међу првима су се одазвали на позив за помоћ у подручјима и увек су уз свој народ, спремни да пруже сву неопходну помоћ становништву - додаје се у саопштењу.

13:55
Обилне падавине у Книћу

У последња два сата обилна киша пада на територији целе општине Кнић, рекао је председник те општине Мирослав Николић и изразио забринутост јер је, како је нагласио, земљиште презасићено.

Према његовим речима, екипе су синоћ дежурале на терену, јер је, истиче, водостај Груже и притока растао до пола два.

- Данас у последња два сата поново су обилне падавине. На најкритичнијим тачкама смо направили бедеме да покушамо да спречимо нову штету од падавина - рекао је Николић.

Више о томе читајте ОВДЕ. 

13:40
Прекид саобраћаја у Трстенику

Више путних праваца у околини Трстеника је у прекиду или се возила отежано крећу услед изливања река и потока.

Путници који су кренули ка Рековцу из правца Милутовца сведоче да стари пут који води ка Рековцу и ка Крагујевцу више личи на језеро, јер се асфалт тек назире на појединим местима.

Иако се вода повлачи, у општини Ивањица и данас је на снази ванредно стање након јучерашњих поплава које су направиле оштећења не само у домаћинствима, већ и на путевима где су се појавила клизишта и одрони, рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

13:35
Ванредно стање у Свилајнцу

Због изливања бујичних потока, услед великих падавина у току ноћи и данас, на територији општине Свилајнац проглашена је ванредна ситуација.

Све екипе су на терену, стање је и даље критично, јер падавине не престају.

- Стање је критично, све екипе су на терену с представницима Водопривредног предузећа из Ћуприје - наводи се у саопштењу.

Више о томе читајте ОВДЕ.

13:30
Стање у Београду

Нема опасности од изливања река на територији Београда, изјавио је данас градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш.

Он је прецизирао да је кота на Сави 501 центиметар, а на Дунаву 543 центиметара.

- Прате се сва упутства Градског и Републичког штаба за ванредне ситуација, који се налазе у заседању, као и сва хидролошка и метеоролошка упозорења - рекао је Главаш.

13:25
Поплаве нанеле штету и у Гучи

После поплавног таласа Бјелица је оставила пустош у Гучи и околним насељима, као и у селима Вичи и Котражи. Под водом се нашло на десетине кућа и у Лучанима, односно насељима Ђераћ и Крстац. Највише су страдале куће у насељу Ракит, где је бујица буквално рушила зидове домова породица Радоњић, Вукадиновић, Милинковић...

Људи из ових кућа су исељени и налазе се размештени у домовина пријатеља и рођака. Водена стихија уништила је све што је могла и њихове куће више нису за живот.

У поплави је страдала и ливница у Гучи, а према првим проценама штета је око милион евра. Оштећене су машине као и ливене пећи које су биле спремне за извоз за Русију, Чершку и Холандију.

Водена стихија иначе питоме реке оставила је хаос за собом. Вода је носила шта год је стигла, па је повукла чак и камион, који је сада заробљен у кориту, међу муљем и смећем.

Велики део Гуче је без струје, јер је вода у свом налету оборила доста бандера. И у две школе у овом крају наставе неће бити до даљег, јер је вода потопила и ове установе. У средњој школи у Дргачеву било је више од метар и по воде.

Бјелица се повукла у корито, али како су нове падавине почеле поново од јутрос, у народу страх од нових поплава све више расте.

Дан након поплава

Начелник управе за ватрогасно-спасилачке јединице при Министарству унутрашњих послова Србије Горан Николић изјавио је да су информације са поплављених терена оптимистичне, а да је ноћ протекла мирно.

- Радило се целе ноћи, јер сада мора да се санира то, углавном испумпавање воде. То је добра вест и вода је отекла из многих делова. Синоћ смо имали мали проблем са сливом који је дошао до Пожеге, али на срећу није било угрожених људи. Било је евакуације стоке - рекао је Николић.

Према његовим речима, на територији Краљева пало је око 120 литара кише по квадратном метру.

- То је огромна количина за кратко време .Ту су и бујице које по брдско-планинским пределима могу да направе велику штету. На нашу срећу није било жртава и повређених људи - рекао је Николић.

Више о томе читајте ОВДЕ.