Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: У свету је преминуло више од 202.000, укупно је оболело 2,9 милиона људи

25.04.2020. 07:29
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Све о актуелним дешавањима везаним за корона вирус.

Корона вирус наставља да хара светом, док је број оболелих прешао цифру од 2,8 милиона. У неким од најтеже погођених земаља у Европи, као што су Италија и Шпанија, последњих дана опада број умрлих од нове болести. У САД је критична ситуација и тамо је умрло преко 50.000 људи. У Србији корона вирусом заражено је 7.779 људи, док је преминула 151 особа.

Грцима "одложени" првомајски празници

Нико не треба да прави планове за 1, мај, јер ће до 4. маја важити све рестриктивне мере изолације, рекао је данас грчки кризни менаџер и министар Никос Хардалиас.

  Тровање у САД због лечења дезинфекционим средствима

У Илиноису у протеклих 48 сати лекарске службе имале су повећан број позива од грађана који су се отровали јер су мућкали варикину у устима или убризгавали себи детерџент да би спречили инфекцију корона вирусом.

Иначе, председник Трамп је претходно шокирао струку предлагајући да се корона лечи убризгавањем средстава за дезинфекцију.

Ђурић: Један нови случај корона вируса у српским срединама на КиМ

- На територији КиМ у већински српским срединама регистрован је један нови случај корона вируса, чиме је укупан број оболелих од почетка пандемије у српским срединама на Косову достигао 88 - саопштио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Нови случај COVID-19 регистрован је у Лепосавићу, навео је Ђурић у дневном ивештају о корона вирусу објављеном на Инстаграму. До сада је у српским срединама на КиМ излечено 36 пацијената од корона вируса, док је пет особа преминуло.

Докторка Кисић: Избегавајте фризере и тератане, вежбајте на отвореном

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић поручила је грађанима да у наредном периоду избегавају теретане и фитнес центри, и ако баш морају, да вежбају на отвореном и у природи.

Иначе понедељка 27. априла биће допуштен рад фитнес центрима и теретанама, уз обавезно коришћење заштитних маски и рукавица, повећану дезинфекцију справа и вођење рачуна о социјалној дистанци.

 Француска у уторак обелодањује план за решавање кризе

Француски премијер Едуар Филип представиће у уторак парламенту владин план за решавање кризе настале услед мера изолације због корона вируса, саопштено је из његове канцеларије.

Следеће седмице парламент ће о програму владе расправљати и гласати.

Председник Емануел Маркон донео је 17. марта рестриктивне мере изолације како би успорио ширење корона вируса, а требало би да буду укинуте 11. маја.

У Турској све мање новооболелих

Број случајева у Турској пао је по први пут након почетка априла. Број нових случајева пао је испод 3.000 по први пут од 3. априла.

 Сингапур једно од највећих жаришта епидемије у Азији

Сингапур са 5,7 милиона становника је једно од највећих жаришта вируса ковид-19 у Азији. Данас је пријављено 618 нових случајева корона вируса, чиме је укупан број заражених достигао готово 13.000 људи.

Већина оболелих су сезонски радници који живе у заједничким спаваоницама.

У Ирану још 1.134 заражених, 76 људи умрло

У Ирану је у претходна 24 сата корона вирус потврђен код још 1.134 људи, док је 76 особа умрло од последица инфекције, саопштено је из иранског министарства здравља.

Од почетка епидемије у овој земљи је забележено 89.328 случајева заразе корона вирусом, од којег је укупно умрло 5.650 људи.

У Француској број преминулих у паду

У Француској је током последња 24 сата умрло 369 особа, чиме се већ другу недељу наставља пад смртних случајева од корона вируса.

Укупан број жртава корона вируса је 22.614. На интензивној нези налазе се 124 пацијента.

У Њујорку људи се тестирају на корона вирус и у апотекама

Гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо изјавио је да ће фармацеути од сада моћи да узимају узорке ради тестирања на корона вирус.

Куомо планира да повећа обим тестирања на вирус, а у овом процесу ће сада учествовати и апотеке.

 За један дан у Русији забележено 6.000 заражених

Према последњим информацијама, у Русији је за протекла 24 часа од вируса корона оболело још 5.966 особа, чиме је укупан број оболелих порастао на 74.588, саопштио је оперативни штаб за борбу против ширења вирусне инфекције.

Само је у Москви забележено 2.612 нових случајева, док је у Санкт Петербургу регистровано 605.

Норвешка продужила забрану окупљања

Забрана окупљања више од 500 људи која је у Норвешкој тренутно на снази и која је требало да важи до 15. јуна продужена је до 1. септембра.

Норвешки министар културе рекао да је да није било лако донети ову одлуку, али да Норвешка не може да дозволи одржавање спортских догађаја, фестивала, концерата и других великих скупова који могу да доведу до повећања броја заражених.

 Словенија не попушта са мерама: Остају на снази рестрикције

Словеначки премијер Јанез Јанша изјавио је данас да ће због епидемије корона вируса многе рестриктивне мере у Словенији и Европској унији остати на снази у догледно време.

Словеначка влада најавила је и да ће остати огранично у општинама и током првомајских празника. У низу твитова Јанша је рекао да су мере владе засноване на врло озбиљној ситуацији у суседству и "веома негативном искуству земаља које се боре са новим таласом епидемије".

Број жртава у свету премашио 200.000 

У свету је од почетка пандемије корона вируса преминуло 200.430 људи. Од тога у Европи око 120.000. Број оболелих расте из сата у сат и све је ближи бројци 3.000.000

У Италији још 415 жртава

У протеклих 24 сата још 415 особа преминуло је у Италији од корона вируса, чиме је број жртава скочио на 26.384. Забележено је 2.357 нових случајева, чиме се укупан број оболелих попео на 195,351

У САД више од 900.000 заражених

Према последњим подацима на територији САД има 906.551 регистрованих случајева корона вируса. Забележан су 52.042 смртна случаја.

Црна Гора регистровала још један случај 

У Црној Гори регистрован је још један случај заразе, чиме је укупан број инфицираних достигао 320.

Радна акција у Белорусији, упркос епидемији корона вируса

Више стотина хиљада запослених у јавном сектору у Белорусији, укључујући лекаре и медицинске сестре, као и председника Александра Лукашенка, учествовало је данас у радној акцији, упркос страху од ширења корона вируса.

Реч је о друштвено корисном раду у оквиру којег су учесници кречили, садили дрвеће и чистили градове.

У Британији више од 20.000 мртвих

  У Великој Британији је у последњих 24 сата умрло 813 особа, чиме се број жртава попео на 20.319, а оболело је готово 150.000 људи.

Помоћ из Србије стигла у Италију: Четири авиона однела 4 милиона маски и милион рукавица

Медицинска помоћ Италији коју је Србија послала данас око поднева, стигла је у ту земљу.

Србија је јутрос у присуству председника Србије Александра Вучића и амбасдора Италије у Београду Карла Ло Коша, послала 4 од укупно 8 авиона пуних медицинских средстава и опреме.

aleksandar-vucic-pomoc
александар-вуциц-помоц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 Србија има довољно опреме, зато мислимо да је сада најважније да то дамо и помогнемо нашим пријатељима Италијанима - рекао је Вучић данас на аеродрому "Никола Тесла" пре полетања авиона ка Италији, земљи најјаче у Европи погођеној корона вирусом.

У Италију је, како је данас на ародрому рекао Вучић, послато 2 милиона хирушких маски, 2 милиона епидемиолошких маски и милион рукавица.

Србија међу земљама са најмањом смртношћу од ковид-19 у ЕУ

Србија има два преминула од ковида 19 на 100.000 становника, што је, на пример, 10 пута нижа смртност него у Швајцарској, изјавио је данас покрајински секретар Зоран Гојковић.

- Циљ је да имамо што мање грађана који ће трагично завршити од последица оболевања. Ми данас имамо резултате који су у том сегменту међу најубедљивијима, не само у Европи него и шире - рекао је Гојковић и додао да ако се поредимо по броју умрлих на 100.000 становника са сличним земљама ЕУ - онда се види да смо 10 пута бољи од Швајцарске, која има 1.000 одсто већу смртност, затим да је у Белгији 30 пута већа смртност, што је 3.000 одсто више.

- Такође, у Шпанији је 156 пута већа смтртност него у Србији, а та земља има седам пута више становника него ми у Србији. Италија, која има осам или девет пута више становника, има 177 пута већу смртност него Србија - објаснио је Гојковић.

Шта би се десило када би полицијски час за 1. мај био укинут?

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић упутила је питање на данашњој конференцији за новинаре представницима седме силе које је интересовало да ли ће на снази бити полицијски час за Први мај.

- Када не би следећи викенд за празник био полицијски час, да ли има неког ко не би са својом породицом изашао? Је л' има неког? - упитала је Кисић Тепавчевић и додала да је јасно због чега су предложене мере какве су сада на снази.

- Мере зависе од тока епидемије, у ком правцу идемо и на који начин ћемо се понашати - додао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 296 људи, за 24 сата умрло 7 особа

У Републици Србији је до 15 часова 25. априла 2020. године регистровано 7.779 укупно потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 5.051 особа од којих је 296 позитивно . 

На респиратору се налази 91 пацијенат.

У последња 24 часа преминуло је 7 особа. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 151 особа. Укупан број излечених грађана је 1.152.

У последњих 24 часа тестирано је више од 5.000 људи, што је највише до сада тестираних грађана у једном дану. 

Ново жариште у Неготину

Корона вирус ушао је у неготински дом за стара лица "Радост" где је од 40 тестираних, позитивно 30 особа. Два резултата су негативна, а чекају се резултати за још осам узорака.

Владимир Величковић, председник Општине Неготин, каже да сматра да је на ширење вируса највише утицао људски фактор и не придржавање 15-дневног сменског рада.

Кризни штаб даље предузима неопходне мере за спречавање ширења вируса, а ускоро ће бити донета одлука где ће оболели из дома за старе бити хоспитализовани.

Моравички округ: Потврђено нових шест случајева, укупно 117

У Моравичком округу потврђено је још шест случајева позитивних на вирус корона, и то четири у Чачку и два у Горњем Милановцу, па је тако број заражених у том округу сада 117.

Укупан број позитивних у Чачку сада је 75, Горњем Милановцу 37, Лучанима три и Ивањици два, а током дана биће послато 40 нових узорака, саопштено је на седници Радног тима за праћење ширења вируса. У пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице у Чачку обављено је 16 прегледа, а осам пацијената су примљена, и то шест из Чачка и по један из Лучана и Ивањице.

На инфективном одељењу тренутно се налази 26 пацијената, од којих је један на респиратору. У амбуланти Љубић било је 12 прегледа, при чему је регистровано шест са повишеном температуром, а у изолационој соби Дома здравља два.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, у Горњем Милановцу су отпуштена два пацијента који су претходно били позитивни, а сада су негативни.

У Хрватској седам нових случајева, преминуле још три особе

У Хрватској је у последња 24 сата евидентирано седам нових случајева корона вируса, чиме се укупан број заражених попео на 2.016. Истовремено су умрле три особе - две мушког и једна женског пола, рекао је данас министар здравља Вили Берош.

До сада су укупно преминуле 54 особе. Хоспитализовано је 316 особа, а на респиратору је 21 пацијент.

У Ћуприји и Параћину све мање оболелих, а више излечених

У Ћуприји и Параћину, општинама Поморавског округа са највише заражених корона вирусом, ситуација се побољшава: све је мање позитивних а више излечених.

Председник општине и комадант Општинског штаба за ванредне ситуације Ћуприје, Нинослав Ерић, изјавио је да је у тој локалној самоуправи "значајно смањен број оболелих, а повећан број излечених".

- Тренутно имамо 133 оболела и они се налазе на Инфективном оделењу Опште болнице у Ћуприји, на Сајму у Београду или у Врњачкој бањи. Имам информацију да је њихова клиничка слика лакша него што је била на почетку пандемије - рекао је Ерић данас локалној ТВ "Поморавље" у Ћуприји.

- Излечено је више од 90 оболелих и зато је реално очекивати да наредне недеље број оболелих буде испод 100 - рекао је Ерић.

На примедбу да је на званичном сајту Владе covid 19.rs, од пре три дана, у Ћуприји на корона вирус било позитивно 227 особа, Ерић је истакао да је "то тачно, али да се бројка односила на укупан број позитивних, од кога треба одузети број излечених и преминулих".

Он је оценио да су резултати "повољни, да Ћуприја више није жариште заразе у Србији, али да не сме бити опуштања". Од суграђана је затражио, како је рекао, "максимални опрез, озбиљност и поштовање свих мера заштите на улици и затвореном простору".

Ситуација се побољшава и у Параћињу, где је пре три дана било 138 позитивних на вирус короне, оценио је директор Опште болнице у Параћину др Саша Бацић.

- Број пацијената је из дана у дан све мањи, а они који су позитивни на Ковид 19 су са блажом клиничком сликом - рекао је Бацић, а преноси званични сајт општине Параћин.

- Све је више излечених, међу њима и деветоро запослених на Оделењу ортопедије Опште болнице, које је било затворено, из превентивних мера, а сада ради - рекао је Бацић.

 У Шпанији још 378 жртава, благи пораст у односу на петак

У Шпанији је у протекла 24 сата 378 особа преминуло од последица корона вируса, што је благи пораст у броју жртава у односу на петак, када је забележен најмањи број преминулих у последњих месец дана, 367, преносе локални медији.

Како наводе Ел Паис и Ел Мундо, укупан број преминулих порастао је на 22, преноси Ројтерс. Број заражених порастао је на 223.759, док је дан раније тај број износио 219.764. Ројтерс напомиње да није добио потврду за ове бројке од шпанског Министарства здравља.

Шпанија је на другом месту по броју заражених у свету, иза САД, а на трећем месту по броју жртава. Више од ње преминулих од последица корона вируса имају само САД и Италија, показују подаци сајта Worldometers.

 Опада број жртава ковида-19 у Ирану

Представник иранског министарства здравља Киануш Џанпур саопштио је данас да је у последња 24 сата преминуло 76 оболелих од Ковида-19 и да је укупно до сада корона вирус у Ирану однео 5.650 људских живота, извештава Ројтерс.

Према речима Џанпура, укупан број потврђених случајева у Ирану износи 89.328, од којих је 3.096 у критичном стању. Заменик иранског министра здравља Ирај Харирки саопштио је да је дневна стопа смртности пала за 70 одсто у односу на најгори евидентирани дневни биланс, док је број новозаражених опао за приближно 50 одсто.

Епидемија корона вируса на Блиском истоку најтеже је погодила Иран, који је током пандемије сврстан у групу земаља са највећом стопом смртности на свету.

У Босни и Херцеговини нових 25 случајева корона вируса

У Федерацији БиХ у протекла 24 сата забележено је 25 нових случајева корона вируса, тако да је укупан број заражених 811. Члан Кризног штаба Федералног министарства здравља и шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравље ФБиХ Сањин Муса рекао је да је у ФБиХ на крају 7. седмице ситуација стабилна и да у последњих 10 дана има пет одсто или мање позитивних него тестираних.

Он је објаснио да већина заражених има благе и умерене симптоме а део је без симптома.

 Русија: Скоро 6.000 нових случајева, половина без симптома

У Русији је у протекла 24 сата забележено 5.966 случајева корона вируса, чиме је укупан број оболелих порастао на 74.588, саопштио је данас кризни штаб за борбу против корона вируса. У саопштењу кризног штаба истиче се да скоро половина новозаражених, односно њих 2.915, нема никакве симптоме болести.

ТАС С напомиње да стопа раста, четврти дан за редом, не прелази 10 одсто. У саопштењу кризног штаба наводи се да је у протекла 24 сата 66 особа преминуло од последица крона вируса, чиме је укупан број жртава порастао на 681. У саопштењу се истиче да је 74.588 случајева корона вируса пријављено у 85 руских региона, као и да је у протекла 24 сата, 682 људи отпуштено из болнице.

Rusija
Русија / Извор: Реутерс

Укупно је до сада излечено 6.250 људи, додаје кризни штаб. Према подацима сајта Worldometers, Русија је на десетом месту по броју заражених у свету, а на врху листе су САД, са 925.758 заражених и 52.217 преминулих од корона вируса.

У Аустрији још само 2.509 активно оболелих

Број активно оболелих од корона вируса у Аустрији је, током протекла 24 сата, пао за још 160 лица, на 2.509. Од појаве корона вируса на тлу Аустрије инфицирано је до сада укупно 15.094 особе, и тај број протеклих дана расте свега још двоцифрено, за разлику од ранијих дана када је био троцифрен.

До сада је излечено 12.103, лица, а умрло 536, произилази из података Министарства здравља. Тренутно се у болницама налази 608 оболелих од корона вируса, од којих је 148 на интензивној нези. У Бечу тренутно има 511 активно оболелих, а од избијања епидемије инфицирано је 2.366 лица.

Од почетка епидемије у Аустрији спроведено је 221.089 тестирања.

 Три словеначка НАТО војника на Косову и Метохији оболели од ковида-19

Оружане снаге Словеније потврдиле су данас да су тројица словеначких припадника НАТО снага на Косову оболела од ковида-19, известила је СТА. Војници ће бити транспортовани у Словенију на болничко лечење, саопштено је из словеначке војске.

Претходно је осам словеначких војника у мисији на Малију враћено у земљу јер су се заразили корона вирусом. Према подацима словеначке владе, јуче је потврђено 15 нових случајева ковида-19 у тој земљи, па укупан број заражених износи 1.388.

Са једним јучерашњим смртним случајем, укупан број умрлих од корона вируса у Словенији на данашњи дан износи 81.

Ново ЖАРИШТЕ у Србији, уз благи пораст оболелих у Златиборском округу

У Србији дошло до новог жаришта. Поред тога, у последња 24 сата са подручја Златиборског округа тестирано је 45 особа, од којих је пет позитивно на вирус корона, па тако тај округ бележи 92 потврђена случаја инфекције.

Завод за јавно здравље Ужице саопштио је да су два нова позитивна случаја на Ковид-19 забележена у Бајиној Башти и по један у Ариљу, Новој Вароши и Ужицу. Од почетка епидемије до данас тестиране су 833 особе и највећи број оболелих и излечених у Златиборском округу и даље бележи Ужице - 27 заражених и пет опорављених.

Следи Бајина Башта са 17 позитивних на вирус корона и са петоро излечених, затим Нова Варош са 10 потврђених случајева и Пријепоље са девет и са по једним опорављеним пацијентом. Ариље има девет потврђених, Прибој бележи седам позитивних и два опорављена, а Пожега шест случајева и два излечена. Сјеница бележи пет позитивних и једног опорављеног, док Чајетина има два потврђена случаја инфекције, а ти пацијенти су се опоравили.

До сада је опорављено укупно 19 пацијената. Број преминулих од вируса корона са подручја Златиборског округа износи седам - по два пацијента из Пријепоља и Ариља и још троје из Бајине Баште, Нове Вароши и Прибоја. Косјерић је једина општина у том округу која не бележи ниједан случај инфекције Ковидом-19.

У српским срединама на КиМ један новооболели и три излечена

У српским срединама на Косову у последња 24 сата потврђен је један случај заразе корона вирусом и три излечена пацијента, па је укупан број заражених вирусом Ковид-19 порастао на 88, преноси Косово онлајн. Новооболели је из Лепосавића.

Излечена три пацијента су из Северне Митровице (2) и Зубиног Потока (1). Од почетка пандемије корона вируса, пет особа је преминуло, док је 36 излечено. У КБЦ у Северној Митровици лечи се 11 оболелих, у Студентском центру у овом граду смештена је 31 особа, у КЦ Крагујевац три особе, а у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду два пацијената.

Црна Гора: Нема нових случајева короне, укупно 319

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) Црне Горе саопштио је да од јуче није регисторовао ниједан нови случај инфекције корона вируса. Укупан број инифицраних у Црној Гори је 319, а до сада су се опоравила 123 пацијента, преноси РТЦГ.

Јуче је регистрован још један смртни случај, па је укупан број жртава шест.

У Мађарској 60 новооболелих, 12 преминулих

Још 12 пацијената заражених корона вирусом преминуло је у Мађарској, а број новооболелих порастао је за 60 и на данашњи дан износи 2443, саопштила је мађарска влада, преноси агенција МТИ.

У Мађарској је од последица ковида-19 до сада преминуло 262 људи, а скоро дупло више, 458 се опоравило. У кућном карантину је 10.942 људи, а највећи број заражених је у престоници Будимпешти, 1.247.

Немачка: Други дан заредом пад броја новозаражених

Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој повећао се за 2.055 - на 152.438, показују данашњи подаци Института за заразне болести Роберт Кох.

То је други дан за редом да је број новозаражених у паду, након три дана повећања броја инфицираних, преноси Ројтерс. Број умрлих повећао се за 179, на 5.500.

Коначно лепше вести из Италије: Први кораци ка слободи кретања

Грађани Италије требало би да од 4. маја имају већу слободу кретања унутар региона, а више о томе прочитајте ОВДЕ.

Опада број заражених у Расинском округу

На подручју Расинског округа већ шести дан пада број заражених у односу на укупан број тестираних. До сада су тестирата 1.464 узорка, од којих је 256 било позитивних. Навише их је у Крушевцу где је заражено 190 људи, а према последњим подацима, излечене су 54 особе, преноси РТС.

У привременој ковид болници у Крушевцу смештено је 45 позитивних на корона вирус, који углавном немају симптоме, рекао је управник болнице Саша Зајић. Према његовим речима, у наредним данима биће тестирана већа група људи, која ће, ако резултат теста буде негативан, отићи својим кућама у 14-дневну изолацију.

Грујичић: 29 запослених позитивно на Ковид, налаз чека 64

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић изјавила је јутрос да је 29 запослених на том институту позитивно на вирус корона, а да се налаз чека за још 64 запослена.

- Тестирано је 448 особа, 29 је позитивно, за 64 још чекамо налаз. Хоспитализовано је са јасном, умерено до тешком клиничком сликом 15-оро. Остали су имали лакшу слику и распоређени су у бање - навела је Грујичићева за РТС.

Она је додала да је 20-ак оних који су у изолацији, јер је у почетку био савет да остану код кућа, а у констултацији са епидемиолошком службом није било разлога да се хоспитализују. Како је навела, међу пацијентима, посебно на радиотерапији, од 170 тестираних, 91 је био позитиван.

- Оне са израженом клиничком сликом премештали смо у одговарајуће институције, ''Драгиша Мишовић" јако пуно у Земунску болницу - казала је Грујичић.

Према њеним речима, Влада Србије донела је закључак да сви пацијенти који долазе на стационар, не само Онкологије, морају да донесу потврду да су Ковид негативни. То се, каже, не односи на оне који долазе у дневне болнице.

- То је у реду, не смемо дозволити други талас. Без обзира што пацијенти донесу налаз да су негативни на Ковид, морају да прођу тријажу кроз коју су и досад пролазили. Мери им се температура, узима детаљна епидемиолошка анализа и уколико је колеги било шта сумњиво тај пацијент не може бити примљен - објаснила је Грујичић.

danica-grujicic
даница-грујициц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Истиче да лекова за хемиотерапију има, као и да су сви запослени имали и имају одговарајућу заштиту.

- Наши запослени су имали заштиту. И када се радила дистрибуција преко КЦ Србије и преко централног магацина, било је заштитне опреме јер се зна колико су осетљиви онколошки болесници - закључила је Грујичић.

Кина тражи стопирање извештаја ЕУ у вези Ковида-19

Кина ће тражити да се блокира извештај ЕУ у коме се тврди да је званични Пекинг ширио дезинформације о избијању епидемије новог корона вируса, сазнаје Ројтерс из независна извора. Уз неке корекције, европски извештај, који је требало да буде објављен 21. априла, у нешто блажој форми ипак је објављен тек јуче, како се међународни односи не би додатно деградирали током пандемије, наводи агенција.

Ни кинеска дипломатска мисија при ЕУ ни министарство иностраних послова у Пекингу нису одмах коментарисали извештај, али је један високи кинески званичник контактирао мисију ЕУ у Пекингу и упозорио да ће, "уколико извештај у најављеној форми буде објављен", то лоше утицати на сарадњу и да ће "веома разљутити" кинеску страну.

На првој страни интерног извештаја који је подељен владама земаља чланица ЕУ каже се да "... Кина наставља да спроводи глобалну кампању дезинформисања како би избегла одговорност за ширење корона вируса и побољшала свој међународни имиџ".

Од 4. маја ублажавање ванредених мера у Белгији

Почевши од 4. маја, ванредне мере у Белгији биће постепено ублажаване, али ће ношење заштитних маски у јавном простору бити обавезно, најавила је премијерка Софи Вилмес после седмочасовне седнице Савета за националну безбедност, известио је ТАС С.

У међувремену, белгијска влада признала је да није у стању да набави заштитне маске за грађане и апеловала да их грађани сами направе. Према речима белгијске премијерке, постепено ублажавање ванредних мера трајаће најмање до 31. августа.

Јапан убрзано гради болнице за оболеле од корона вируса

Јапан, који је донедавно био једна од успешнијих земаља у контроли ширења Ковид-19, сада има преко 3.500 заражених у Токију и у оквиру борбе против корона вируса почео је да гради болнице.

У фебруару и марту, Јапан је успео да сузбије рана жаришта вируса и задржи број инфекција испод хиљаду, пише BBC, али сада, додаје, само је у престоници потврђено више од 3.500 случајева, а у целој земљи има више од 12.000 заражених. Лекари у главном граду кажу да ванредно стање које је проглашено пре две недеље не успева да заустави нове случајеве који су преплавили болнички систем.

Један од начина борбе јесте и градња болница, а BBC преноси да је Јапан јужно од Токија за само 10 дана изградио импровизовану јединицу за Ковид-19, како би покушао да се избори са приливом нових пацијената.

САД: Од короне умрло више од 52.000, заражено 925.000 људи

У САД су новим корона вирусом заражене 925.232 особе, а број смртних случајева од инфекције је достигао 52.193.

Како је објављено на сајту Worldometers, од Ковиде-19 опоравила су се 110.432 пацијента.

Ђурић: На северу КиМ више излечених него новооболелих

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је грађане у нашој јужној покрајини да се током викенда стриктно придржавају мера које су прописали струка, Кризни штаб и све надлежне институције које помажу у борби против коронавируса и апеловао на сународније да истрају још мало до коначне победе над епидемијом.

Ђурић је констатовао да је у српским срединама на КиМ кренуло набоље када је реч о епидемиолошкој ситуацији, управо захваљујући томе што су се грађани протеклих дана и недеља стриктно и дисциплиновано придржавали прописаних мера.

"Драго ми је што могу да вас обавестим да у срединама јужно од Ибра тренутно нема забележених случајева коронавируса, а да се број излечених свакога дана на северу КиМ повећава, да је у последњих неколико дана број излечених већи од броја новооболелих, упркос чињеници да се врши екстензивно, и у складу са саветима епидемиолога предвиђено, тестирање потенцијалних или стварно оболелих", поручио је Ђурић грађанима.

Он је захвалио нашим здравственим радницима, волонтерима и свима који у овом тешком времену схватају да је једини начин да опстанемо да збијемо редове, и истакао да су Срби на КиМ тога посебно свесни.

Ђурић је поручио и да се наставља снабдевање наших здравствених установа на КиМ медицинским и другим материјалима, и да грађани ни у чему неће оскудевати у борби против коронавируса.

 

У Србији у току полицијски час до понедељка ујутру у пет

У Србији је у току полицијски час, у оквиру мера уведених у циљу сузбијања корона вируса, који ће трајати до понедељка у 05.00 ујутру.

Током ове забране кретања пензионери ће моћи данас и сутра, од 18 сати до један сат ујутру да искористе својих пола сата за шетњу, не даље од 600 метара од места становања.

Власници ће куће љубимце моћи да прошетају данас и сутра од 08.00 до 10.00 сати и увече од 23.00 до један сат после поноћ, по 20 минута и 200 метара од места боравка.

Србија данас шаље Италији донацију у виду медицинске помоћи

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас отпремању медицинске опреме за борбу против заразне болести Ковид-19 коју Србија донира Италији.

Како је саопштено из прес службе председника Републике, помоћ ће бити отпремљена са Аеродрома ''''Никола Тесла'''' у 12.30. Председник Вучић је јуче данас, после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља чланица Уније, пренео новинарима да је разговарао са гувернером италијанске покрајине Венето Луком Зајом и да је понуђена подршка том региону Италије у тренуцима када је то било тешко и важно.

- Верујем да смо својим понашањем у региону показали да можемо да пружимо своју солидарност и помоћ и са онима са којима не размењујемо увек најлепше речи - рекао је Вучић.

Он је казао и да Србија сада има нешто више заштитине опреме него што је потребно, чак и нешто више респиратора, него што је неопдходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.