Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА Два нова руска авиона слетела вечерас у Београд, сутра стиже још пет! (ФОТО/ВИДЕО)

03.04.2020. 15:49 00:56
Пише:
Србија Данас
Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Пратите ситуацију из минута у минут.

Пандемија корона вируса се и даље незаустављиво шири у свету. Укупан број оболелих у свету је прешао милион од тога је 53.910 особа преминуло, а  213.126 се опоравило. Најкритичнија ситуација је у Италији, затим Шпанији где је смртност од корона вируса највећа, док су Сједињене Америчке Државе 300.000 избиле на прво место и по броју заражених претекле чак и Кину из које је пандемија вируса COVID - 19 потекла.

Докторка Кисић саопштила важне информације: Објаснила како Србија може да победи корону за само 15 дана

Докторка Кисић саопштила важне информације: Објаснила како Србија може да победи корону за само 15 дана

Србија има ЧЕТИРИ ЖАРИШТА која се не смирују: Какве мере стижу у ове градове и шта то значи за грађане?

Србија има ЧЕТИРИ ЖАРИШТА која се не смирују: Какве мере стижу у ове градове и шта то значи за грађане?

СТУДЕНТ ОТКРИО ИСТИНУ О ЛЕКАРУ О КОМ ПРИЧА СРБИЈА: Ово морате да знате о доктору Стевановићу

СТУДЕНТ ОТКРИО ИСТИНУ О ЛЕКАРУ О КОМ ПРИЧА СРБИЈА: Ово морате да знате о доктору Стевановићу

 

Једанаест нових случајева у Новом Пазару

Од 13 узорака упућених из новопазарске Опште болнице, 11 је позитивних на Covid-19, изјавио је директор Опште болнице Нови Пазар Мехо Махмутовић.

Премијер Шведске: Бројаћемо мртве у хиљадама

Шведска се мора припремити за на хиљаде мртвих од корона вируса, изјавио је премијер те земље Стефан Лофвен.

- Бројаћемо мртве у хиљадама. Морамо се припремити на то - рекао је Лофвен у интервјуу за шведски дневни лист "Дагенс Nyheter".

ЕУ у проблему око набавке респиратора

Европска унија ће имати проблема да брзо обезбеди велики број респиратора за лечење пацијената оболелих од Ковид-19 због сложености тих машина и велике потражње за њима, саопштила је данас Европска комисија.

Комисија је покренула заједничку процедуру набавке 17. марта за куповину респиратора у име 26 земаља чланица блока, у циљу смањења цена и конкуренције међу државама које траже машине. Комисија са седиштем у Бриселу саопштила је да су добављачи одабрани и да им шаље уговоре пре него што земље чланице почну преговоре о конкретним испорукама.

У Бањалуку слетео авион са опремом за покретну болницу

Авион са првом пошиљком опреме за покретну болницу, коју је у Немачкој недавно купила Република Српска, слетео је вечерас у Бањалуку, на Међународни аеродром у Маховљанима.

Ова болница купљена је за потребе евентуалног лечења пацијената оболелих као последица заразе корона вирусом, а у случају да капацитети болница не буду адекватни.

Широм САД траже се локације за привремене болнице

Америчка јединица инжињерије прегледала је више од 650 локација широм Сједињених Држава које би могле да буду претворене у привремене болнице за лечење пацијената од корона вируса или да на други начин буду употребљене у сузбијању епидемије.

Генерал Тод Семонит рекао је новинарима у Пентагону да је примио 750 захтева да се прегледају локације, од којих је прегледано 673.

У Италији се опоравио дечак од годину дана

Један од првих и најмлађих пацијената заражених вирусом Ковид-19 у Италији, једногодишњак из Долине Аоста, опоравио се од тог вируса.

Тај дечак из места Понтеј, надомак италијанске границе са Француском, и чланови његове породице су међу првим зараженим случајевима у том региону, пренели су италијански медији, додајући да су његова мајка, као и баба и деда такође излечени.

У Италији је од почетка кризе са корона вирусом број позитивних случајева прешао 119.000, а тај вирус однео је више од 14.000 живота.

У Аустрији 11.506 инфицираних и 186 умрлих

У Аустрији је до сада позитивно на вирус корона тестирано 11.506 особа, а умрло је 186 лица.

Пошто је дневна стопа нових инфекција пала на 3,8 одсто, аустријска влада размишља о лабављењу веома рестриктивних мера којима се бори против ширења вируса корона.

Највећи број инфицираних и даље има у Тиролу - 2.627, затим следи Горња Аустрија - 1.859, Доња Аустрија - 1.831, Беч - 1.677, Штајерска - 1.226, Салцбург - 1.049, Форарлберг - 714, Корушка - 307, и Бургенланд - 210.

У просеку 51 одсто инфицираних су мушкарци, а 49 одсто жене.

Слетели пети и шести авион са руском помоћи

Још два авиона са руском помоћи слетело је у Београд.

Сутра у главни град Србије стиже још пет авиона са руском помоћи за борбу против вируса корона.

Руси сутра дезинфикују болницу у Ћуприји

Тим руских стручњака, који је стигао у Србију, требало би сутра да дезинфикује болницу у Ћуприји, изјавио је вечерас члан Кризног штаба за сузбијање COVID-19, пулмолог Бранимир Несторовић, који очекује сутра и састанак са стручњацима из Русије.

Он је рекао да су се Руси сами понуди да сутра оду у Ћуприју, јер је тамо критично, а имају данас најбоље на свету екипе за дезинфекцију.

На свету још 18 земаља без случајева Ковид-19

До сада је забележено више од милион случајева Ковид-19 широм света, у земљама од Непала до Никарагве. И док се број смртних случајева повецћава, а пацијенти преплављују болнице, поставља се питање - да ли постоји место на земљи којем још увек нема корона вируса?

Одговор је, можда изненађујуће, да.

Од 193 земље чланице Уједињених нација, до 2. априла 18 земаља није пријавило ниједан случај Ковид-19, преноси BBC, који користи податке са Универзитета Џонс Хопкинс.

Тих 18 земаља су: Комори, Кирибати, Лесото, Маршалска острва, Микронезија, Науру, Северна Кореја, Палау, Самоа, Сао Томе и Принципе, Соломонска острва, Јужни Судан, Таџикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Јемен.

Привремена болница у Мадриду не може да прими све заражене

Импровизана болница на мадридском сајму отворена је 21. марта, а, како извештава данас "Ел Паис", шпански здравствени радници и синдикати у више наврата су упозоравали на лоше услове у тој болници.

Они, наиме, указују да је у привремену болницу смештен превелики број пацијената, да су недовољно сигурни услови за рад здравствених радника, да је лоша логистика и да недостају материјални ресурси, али није детаљније наведено на шта се тачно мисли.

ШПАНИЈА У СВЕ ВЕЋЕМ ПРОБЛЕМУ: Привремена болница недовољна да прими превелики број пацијената (ВИДЕО)

ШПАНИЈА У СВЕ ВЕЋЕМ ПРОБЛЕМУ: Привремена болница недовољна да прими превелики број пацијената (ВИДЕО)

У Црној Гори излечен први пацијент

з Клиничког центра Црне Горе (КЦ ЦГ) данас је отпуштен први пацијент који је био заражен корона вирусом и који је излечен.

Реч је о пацијенту из Бара, 1974. годиште, преноси РТЦГ.

- После 20 дана велике борбе, победио сам корона вирус и пресрећан сам због тога. Није било лако, била је јако тешка ситуација, али сада је све у реду. Свима који су оболели желим пуно здравља, да буду храбри и да победе ово као што сам ја - поручио је М. В. у видеу који је КЦ ЦГ доставио медијима.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

У тестирање на корона вирус у Србији укључен већи број лабораторија

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић изјавила је данас да се у наредном периоду може очекивати још већи скок оболелих од корона вируса и додала да је у тестирање укључен већи број лабораторија.

Број преминулих у Француској порастао за 588 на 5.091

Број људи који су преминули у Француској од корона вируса у болницама попео се за 588 на укупно 5.091, изјавио је данас директор здравствене организације Жером Саломон.

Он је рекао да се, укључујући делимичне податке у броју преминулих у домовима за старе, укупан број преминулих попео на 6.507 у односу на јучерашњи број од 5.387.

Турска уводи нове мере за борбу против корона вируса

Турска од поноћи уводи нове мере у борби против епидемије корона вируса, а међу њима је и делимичан полицијски час за особе млађе од 20 година.

Такође је одлучено да се у 31 граду забрани улазак и излазак возила, осим са намирницама од животног значаја, рекао је председник Реџеп Тајип Ердоган.

Расте број преминулих у Турској

 Турској је број преминулих од корона вируса данас порастао за 69, на 425, изјавио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Он је навео да је број заражених порастао за 2.786 на 20.921, пренео је Ројтерс.

Коџа је рекао и да је у протекла 24 часа тестирано 16.160 особа, чиме укупан број тестираних у Турској од почетка епидемије корона вируса износи 141.716.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

У Италији ускоро тест којим се утврђује ко је прележао вирус

Поуздан тест крви на антитела којим би се утврдило ко је већ прележао корона вирус дао би бољу слику о обиму италијанске епидемије и могао би бити направљен за неколико дана, саопштили су данас научни саветници италијанске владе.

Расте притисак да се открије ко је био изложен вирусу и да ли су неки људи развили имунитет, како би се ублажиле строге мере које је влада увела да би сузбила заразу.

italija
италија / Извор: Профимедиа

Меркел: Савладавање епидемије "херкуловски задатак"

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је прерано да Немачка укине ограничења за кретање људи, упркос почетним знацима да ширење корона вируса успорава.

- Влада и ја лично размишљамо како можемо истовремено да постигнемо две ствари: да осигурамо здравствено заштиту и почнемо процес постепеног враћања јавног живота - рекла је Меркел у видео-поруци.

Влада Србије формирала информациони систем COVID-19

Ради вршења епидемиолошког надзора повезаног са COVID -19, успоставља се јединствено и централизовано софтверско решење - Информациони систем COVID-19, који ће водити Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", наводи се у Закључку Владе Србије који је данас објавио Службени гласник.

Влада Србије успоставља Информациони систем COVID - 19: Све информације ће бити на једном месту

Влада Србије успоставља Информациони систем COVID - 19: Све информације ће бити на једном месту

У српским срединама на КиМ оболело још пет особа
НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Још петоро оболело од корона вируса у српским срединама на КиМ

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Још петоро оболело од корона вируса у српским срединама на КиМ

Небојша Стефановић захтева да се на све улице изведе полиција

Министар полиције Небојша Стефановић позвао је директора полиције Владимира Ребића да на све улице у Београду и широм Србије изведе полицију, жандармерију, посебне и специјалне јединице, али и припаднике редовне и саобраћајне полиције, како би контролисали људе на улицама.

Стефановић је рекао да они који имају могућност да се крећу ван полицијског часа већ сада могу да виде да има полицијских пунктова у граду, наводећи да ће тако бити и наредних дана.

Северна Митровица и Звечан стављени у карантин

Северна Митровица и Звечан проглашени су данас територијама под карантином, одлучено је на седници кризних штабова те две општине, а како је изјавио градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, одлука о увођењу карантина је ступила на снагу данас од 18.00 часова.

Увођење карантина значи да ниједан грађанин не може да напусти или да уђе на то подручје, осим у случају медицинске потребе, производње, продаје и снабдевања најосновнијим намирницама, преносе медији.

Број умрлих у Канади скочио за 20 процената

У Канади је забележено скоро 12.000 случајева новог корона вируса, а број умрлих скочио је за готово 20 одсто, према подацима које је данас објавила државна агенција за јавно здравље.

Агенција је на свом вебсајту саопштила да је број случајева порастао за око 16 одсто, односно на 11.747 са 10.132 дан раније, а смртност се попела на 152 са 127 колико је умрлих било у четвртак, јавља Ројтерс.

Број заражених Ковид.19 у свету премашио је 1.064.000, док је смртних исхода било више од 56.000

Немци страхују да им је здравствени систем пред колапсом
Немачки званичници страхују да је здравство пред колапсом: Повећали капацитете, али то није довољно

Немачки званичници страхују да је здравство пред колапсом: Повећали капацитете, али то није довољно

У Републици Српској забрана кретања за викенд

У Републици Српској грађанима ван места пребивалишта забрајено је кретање од суботе у подне до недеље у 18 сати. Ту одлуку Републичког кризног штаба саопштио је министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Сви који улазе у Словенију од сутра две недеље у карантину

Све особе које од сутра желе да уђу у Словенију мораће да проведу 14 дана у карантину, одлуцила је данас словеначка влада. Здраве особе које у Словенију улазе колима, возом, авионом или бродом добиће налог Министарства здравља да остану у двонедељном карантину на адреси где имају стални или привремени боравак.

Најмлађи заражени пацијент у Црној Гори има само три године

Најмлађи пацијент заражен корона вирусом у Црној Гори има три године и његово здравствено стање је стабилно, изјавио је данас директор Клиничког центра ЦГ, Јевто Ераковић.

Он је рекао да је регистрован и први излечени од корона вируса у Црној Гори, а да на лечењу у КЦ ЦГ је 21 оболела особа.

Ераковић је поновио да се грађани морају придржавати прописаних мера и наредби.

- Мала смо држава, и 70 људи може да направи тотални хаос и дисбаланс какав нико не прижељкује - навео је Ерковић.

На аеродром у Батајници слетела два руска авиона са медицинском опремом
Слетели трећи и четврти авион из Русије, још два полетела

Слетели трећи и четврти авион из Русије, још два полетела

У Њујорку преминуле 562 особе за 24 сата
Највећи скок жртава у Њујорку: За 24 сата преминуле 562 особе од корона вируса

Највећи скок жртава у Њујорку: За 24 сата преминуле 562 особе од корона вируса

Црни низ у Италији се наставља

Из дана у дан Италија тоне у све већу катастрофу. За последњих 24 часа од коронавируса умрло је 766, па је укупан број страдалих сада 14.681.

Подсетимо, у Италији је јуче преминуло 760 особа од Covida-19, што значи да је данас за шест особа више.

Једина светла тачка у црној италијанској статистици је што пада број новооболелих, па их је данас 4.585. То је за 104 особе мање него јуче, када је број заражених у једном дану био 4.668. 

Укупно је у Италији 119.827 заражених, а од почетка пандемије у Италији се опоравило 19.758.

Кон: "Последња ставка која нам остаје је потпуна забрана кретања"

Након саопштавања последњег броја новооболелих и броја преминулих од корона вируса, епидемиолог др Предраг Кон рекао је да више нема преговарања, да остаје умерени оптимиста, али да то не значи да је у праву. 

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Здравствени радник из Пријепоља са симптомима корона вируса пребачен у Ужице

Један здравствени радник из Пријепоља у петак током преподнева је са интезивним респираторним симптомима и повишеном температуром, пребачен у Ужице, под сумњом на инфекцију вируса COVID19.

Због сумње на заразу короном, до сада су из Пријепоља тестирана три пацијента, код једног је утврђен вирус COVID19 и он се налази у стабилном стању, на лечењу у Београду. Други пацијент није заражен док се код трећег чекају налази. Здравствени радник из Пријепоља, требало би у току дана да буде тестиран.

У болници у Ћуприји заражена четири лекара и 4 техничара, још десет особа је у самоизолацији

Четири лекара и четири техничара су позитивна на корона вирус у болници у Ћуприји, а у кућној изолацији је седам лекара и три техничара. Запослени који су у кућној изолацији се добро осећају. На болничком лечењу је и директор болнице, а једна медицинска сестра је на респиратору. 

Ново правило и за шетњу кућних љубимаца ступа на снагу од сутра: Два термина за излазак

Најновијом одлуком Владе Србије уведена је забрана кретања викендом од 13 часова у суботу до 5 часова ујутру у понедељак. Поред те мере, јуче је донета и она коју је председник Србије Александар Вучић окарактерисао олакшавајућом, а која се односи на шетњу кућних љубимаца за време ванредног стања услед епидемије корона вируса.

Премијерка Ана Брнабић саопштила је данас да је у Србији у последња 24 сата преминуло још осам особа услед вируса корона, што је укупно 39 преминулих, уз још 305 заражених Covidom 19.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

 

Председник Вучић захвалио Путину и руском народу на помоћи!

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас руском председнику Владимиру Путину на помоћи коју је Русија послала Србији за борбу против корона вируса.

Вућић је на свом Инстаграм профилу @avucic објавио фотографију руског авиона који слеће на војни аеродром у Батајници уз поруку захвалности председнику Путину и братском руском народу.

 У Србији 305 нових случајева, преминуло још осам особа

У Србији је данас до 15 часова регистровано 305 новозаражених корона вирусом, а преминуло је још осам особа, што је укупно 39, саопштило је Министарство здравља на свом сајту Ковид19. У Србији је данас до 15 часова регистровано 305 новозаражених короба вирусом, што је укупно 1.476 потврђених случајева Ковид-19. Од претходног извештаја, данас до 15 часова тестирани су узорци 748 особа, од којих је 305 позитивно.

Хоспотализовано је укупно 874 пацијената, а на респиратору је 81 пацијент. Од претходног извештаја има осам нових смртних случајева, односно укупно 39. Преминуло је шест особа мушког пола и две особе жеснког пола. До 15 часова у Србији је укупно тестирано 5.756 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Вукосављевић примљен на Инфективну, негативан на корону

Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић примљен је данас на Инфективну клинику због сумње да је инфициран корона вирусо., објавио је Курир

Танјугу је потврђена та информација у Влади Србије и речено да је на првом тестирању био негативан.

ЕУ привремено укида таксе на увоз медицинске опреме

ЕУ привремено укида таксе на увоз одређене медицинске опреме из земаља ван ЕУ у циљу што бољег и лакшег снабедавња европских болница у борби против COVID19.

Одлука ће се односити на заштитну опему као и на респиратор и тестове, а биће на снази најмање 4 месеца, кажу у Европској комисији.

Италијани ће Ускрс, вероватно и 1.мај дочекати у изолацији

Епидемија коронавируса у Италији је стабилна показују најновије бројке, пандемија је још на врхунцу, како је то у уторак објаснио председник Високог Института за здравство Силвио Брусафер, а када ће се из акутне фазе епидемије изаћи, још се не зна, али је сигурно је да ће предстојеће ускршње празнике Италијани дочекати изоловани у својим кућама. Директор цивилне Заштите Ањело Борели каже да ће се након Ускрса и ускршњег понедељка видети каква ће бити ситуација, али по свој прилици најављује да ће и 1. мај Италија дочекати у изолацији.

- Мораћемо да останемо код куће још много недеља. Сво то време мораћемо да се придржавамо ригорозно мера застите понашање. Корона вирус ће променити наш приступ људским и међуљудским контактима, мораћемо да задржимо дистанцу јос неко време. Друга фаза би могла започети 16. маја - рекао је Борели.

Вирусолог са Универзитета у Милану и здравствени директор ортопедског завода Галеази из Милана, Фабрицио Преглиаско, је позвао да сви наставе да носе маске, јер је заражених још увек много, поготово у северној Италији где је такође и непознат, али сигурно велики број, такозваних асимптоматских случајева који могу пренети заразу.

- У Ломбардији, сви се морамо сматрати позитивним. Ако сви користимо маске, и они који су заражени и они који верују да нису, смањићемо ризик од инфекције. А када се епидемија заврши ношење маски ће нам омогућити да што пре обновимо блиске контакте. Маске дају осећај сигурности, ако сви носимо маске смањујемо ризик од инфекције - казе др. Фабрицио Преглиаско.

САД пресреле заштитне маске намењене Немачкој

САД су пресреле и преусмериле пошиљку заштитних маски из Кине намењених за Берлин. Влашти Берлина наручиле су код једног произвођачка заштитне маске класе FFP2 и FFP 3 како би заштитили интервентне снаге и особље у нези.

Према писању „Тагешспигела“ то је поручено код једне америчке компаније која производи у Кини. Наручена роба је на путу од произвођача до Немачке пресретнута од стране САД и пребачена у ту земљу. Власти Берлина истичу да имају довољно заштитне опреме, али ватрогасци су морали већ да користе заштитне маске којима је истекао рок.

Перу: Одвојена ограничења кретања за жене и мушкарце

Перу је почео да примењује нове строге мере ради заустављања ширења корона вируса, ограничавајући јавно кретање на мушки и женски пол. Мушкарци могу да напусте домове понеђељком, средом и петком, жене то могу да учине уторком, четвртком и суботом, док недељом никоме није дозвољено да напушта домове, пренео је BBC.

Панама је увела сличне рестрикције почетком седмице. У Перуу има 1.400 потврђених случајева корна вируса и 55 смртних случајева.

Расте број оболелих у Швајцарској

Број умрлих од корона вируса у Швајцарској износи 484, што је 52 више него претходног дана, саопштено је данас из швајцарског министарства здравља. Број инфицираних је 19.303, односно 1.036 више него јуче. 

У Словенији 41 новозаражена особа, укупно 938

Заражених корона вирусом у Словенији данас је повећан за 41 особу и сада их је укупно 938 оболелих, потврдио је Јелко Кацин, портпарол словеначке владе. 

Казахстан позива војне резервисте у борбу против COVID-19

Влада Казахстана саопштила је данас да би у битку против корона вируса ускоро могли бити позвани војни резервисти, а та мера ће такође обезбедити привремено запослење онима који су остали без радних места услед пандемије COVID-19. Министар одбране Нурлан Јермекбајев рекао је да је одлука о томе колико резервиста ће бити позвано у територијалне трупе на гувернерима провинција.

Како преноси Ројтерс, позив могу добити мушкарци до 50 година старости са чином наредника или нижим чином, као и официри до 60 година старости, а служба у резерви може трајати до три месеца. Предност ће бити дата добровољцима, као и млађим и незапосленим људима, рекао је министар на конференцији за штампу. У Казахстану до сада су регистрована 444 случаја корона вируса, а троје људи је умрло.

ЕУ донира Србији 4,9 милиона за набавку медицинске опреме

Европска унија донираће Србији 4,9 милиона евра, за потребе набавке медицинске опреме, као помоћ у борби против пандемије Covida 19. Донација ће омогућити куповину респиратора, тестова и заштитне лабораторијске опреме.

Споразум о донацији потписали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици и шефица УНОПС-а у Србији Микела Телатин.

Султанов: Русија шаље 11 авиона и 86 вирусолога

Директор компаније Руске државне железнице Интернатионал у Србији, Мансурбек Султанов, потврдио је да из Русије у Србију стиже укупно 11 авиона хуманитарне помоћи, а са њима и 86 вирусолога.

“Сада се између министарстава усаглашава све то, да стигне 11 авиона из Русије са хуманитарном помоћи и 86 вирусолога", рекао је Султанов новинарима након завршетка пробијања десне тунелске цеви на брзој прузи Стара Пазова - Нови Сад. Према његовим речима, хуманитарну помоћ организовало је Министарство одбране Русије.

Директор загребачке болнице позитиван на корона вирус

Директор загребачког Клиничко болничког центра “Сестре Милосрднице” Марио Зовак позитиван је на коронавирус И налази се у изолацији. У телефонском разговору за портал Index, Зовак је рекао да није имао никаквих симптома, али да се у договору с епидемиолозима тестирао четири пута И да је последњи показао да је позитиван.

- Три седмице нисам изашао из болнице. У последње две седмице тестирао сам се четири пута. У недељу ми је налаз био негативан, препорука је била да поновимо тест за 3,4 дана. Поновио сам га. И ја сам изненађен да сам позитиван - казао је Зовак.

Док епидемија COVID-19 јењава, Кина одаје пошту преминулима

Иако број нових случајева корона вируса у Кини опада, становници Вухана, града из којег је епидемија COVID-19 крајем прошле године почела да се шири планетом, позвани су да буду опрезни и избегавају излазак из својих кућа. Ипак, рестрикивне мере уведене у Вухану постепено се ублажавају, па је становништву сада дозвољено да напушта своје домове, али не и сам град, што ће бити могуће од 8. априла. Како преноси Ројтерс, волонтери у заштитним оделима дезинфикују јавне површине у склопу припрема за повећану активност у граду.

Широм земље, преминулима од корона вируса сутра ће бити одата пошта троминутном тишином, а потом ће се огласити сирене за ваздушну опасност, као и сирене аутомобила, возова и бродова, изражавајући жал за хиљадама „мученика“ страдалих у борби против корона вируса, саопштила је кинеска државна новинске агенције Синхуа.

Чини се да је Кина успела да обузда ширење вируса применом двомесечних драконских ограничења, која су међутим, практично зауставиле њену привреду.

Како преноси Ројтерс, кинеска Национална здравствена комисија данас је саопштила да су се у Кини појавио 31 нови случај корона вируса, што је за четири мање у односу на претходни дан, као и знатно мање у односу на време када је криза кулминирала у фебруару, а само два нова случаја нису људи који су у Кину допутовали из иностранства.

Не рачунајући асимптоматичне пацијенте, укупан број заражених у континенталном делу Кине сада износи 81.620, док је број преминулих порастао за четири на 3.322.

Covid у затворима, прва жртва осуђени члан мафије

Преминуо је и први затвореник у Италији од инфекције корона вирусом, а реч је о 77. годишњем заторенику који је издржавао казну као члан мафије.

Затворска популација у Италији броји висе од 60 000. људи , а волонтери упозоравају да је епидемија у Италији достигла врхунац, а у да би у затворимамогала бити у пуном развоју и успону.

Пензионери убудуће у куповину суботом између 4.00 и 7.00

Грађани старији од 65 година убудуће ће у куповину моћи суботом од четири до седам сати ујутру, уместо недељом у то време, као што је био случај до сада, одлучио је Кризни штаб за сузбијање COVID-19, којим председава премијерка Ана Брнабић. Тај штаб дефинисао је данас функционисање за предстојећи викенд, с обзиром на измене ограничења кретања, саопштено је из Владе Србије.

Продавнице ће за најстарије грађане бити отворене у суботу од четири до седам сати, а они ће, због куповине намирница, моћи да напусте своје домове од три до осам ујутру.

Власници кућних љубимаца могу од сада изводити своје кућне љубимце свакога дана у периоду између 23 часа до један сат после поноћи и у недељу од осам до 10 сати ујутру. Кућног љубимца може извести само једна особа, у трајању од 20 минута, не даље од 200 метара од адресе пријављеног пребивалишта.

Такође, Кризни штаб је одлучио да на сахранама у Србији, у периоду трајања ванредног стања, може бити највише 10 особа које морају поштовати међусобну раздаљину од два метра.

Др Хитне помоћи у НС заражена корона вирусом на терену

Доктор из Хитне помоћи Новог Сада оболела је од корона вируса, изјавио је данас покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

"Она је једна из оних пет екипа Хитне помоћи за које смо раније рекли да смо их повукли у изолацију. Сви остали су тестирани и сви резултати медицинског особља из тих пет екипа су негативни. Њима је истекла изолација од 14 дана и они су се вратили на посао", рекао је Гојковић.

У Ирану не јењава епидемија короне

Данас је број умрлих у Ирану повећан за 134 и износи укупно 3294 људи, саопштио је представник министарства здравља Кијануш Јаханпур, преноси Ројтерс.

Потврђени број заражених је 53183, а 4035 људи је на посматрању, саопштио је представник министарства на државној телевизији, што неки посматрачи тумаче као број критичних болесника са тешком клиничком сликом.

До сада се опоравило укупно 17935 људи, што Иран чини најугроженијом блискоисточном земљом.

Руси направили нови тест за корона вирус

Руска компанија "ДНК Технологија" направила је нови тест за корона вирус, преноси руско Министарство индустрије и трговине.

"ДНК Технологија", која се бави производњом опреме и сетова реагенаса за проучавање ланчане полимеризације, направила је нови систем за тестирање на корона вирус уз подршку руског Министарства индустрије и трговине.

На веб сајту компаније истакнуто је да нови тестови испуњавају све стандарде Светске здравствене огранизације и руског Министарства здравља, преноси ТАС. Почев од данас ова компанија ће производити 200-400 сетова тестова на дан, а план је да у будућности тај број порасте и до хиљаду. Сваки сет омогућава 96 тестирања на корона вирус.

Међу новозараженима у Москви 17 деце

Највећи број новозаражених у Москви млађи је од 45 година, известила је московска Радна група за контролу корона вируса.

У Москви је у последња 24 сата регистровано 448 нових случајева заразе корона вирусом, укупно 2.923 до сада. Међу новозараженима 199 особа има између 18 и 45 година, 159 од 46 до 65 година, а 73 особе имају преко 65 година, преноси ТАС.

Међу новозараженима је и седамнаесторо деце која су стављена под медицински надзор, као и особе са којима су она била у блиском контакту. Из Радне групе поручују да ће до 1. маја сви грађани Москве морати да остану код куће.

Црна статистика у Шпанији

У Шпанији су у протекла 24 сата од корона вируса преминуле 932 особе, што је пад броја смрти у односу на јуче, када их је било 950.

Укупан број смртних случајева у тој земљи је 10.003, саопштило је министарство здравља.

Само у Мадриду преминуле су 124 особе, преноси Ројтерс.

Број потврђених случајева порастао је за 7.472, чиме је укупан број заражених 117.719.

 У Аустрији 11.171 инфицираних вирусом корона

У Аустрији је до сада званично потврђено да је 11.171 особа позитивна на корона вирус, саопштило је јутрос Министарство здравља. Истовремено број умрлих достигао је 170, односно у последња 24 сата порастао је за даљих 20 жртава.

Што се покрајина тиче Тирол остаје главно жариште са 2.568 инфицираних, затим следе Горња Аустрија са 1.806, Доња Аустрија 1.775, Беч 1.620, Штајерска 1.169, Форарлберг 697, Корушка 300, Бургенланд 293. До сада је спроведнео 92.190 тестирања грађана, а хоспитализовано је 1.074 особа. Протеклих дана расте број пацијената на интензивној нези, чији је број сада достигао 245.     

Постављени танкови за дезинфекцију стамбених зграда

Танкови за дезинфикационим средствима које ће грађани моћи да користе за дезинфекцију зграда у којима живе постављени су данас у Београду.

Танкови се тренутно налазе на пет локација - у Земуну, на Старом граду, Чукарици, Новом Београду и Палилули, а до краја дана ће бити постављени на свих 18 планираних територија, рекао је Танјугу градоначелник Београда Зоран Радојичић.

УН усвојиле резолуцију о глобалној сарадњи

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила резолуцију у којој се констатују "ефекти без преседана" које је изазвала пандемија корона вируса, уз апел да се интензивира међународна сарадња с циљем да се "ограничи, ублажи и савлада ковид-19", пише Њујорк Тајмс. Резолуција је усвојена јуче.

У БиХ укупно заражеих 552, 27 оправљених и 17 умрлих

На нивоу државе БиХ корона вирусом су заражене укупно 552 особе.

На Клиничком центру Универзитета у Сарајеву током ноћи су тестирана 33 узорка запослених на КЦУС-у, од чега је позитиван један административни радник, пренео је сарајевски портал Klix.

Од појаве корона вируса у БиХ се опоравило 27 особа, а 17 је умрло.

Шпан: Лек ће бити пре вакцине на тржишту

Министар здравља Немачке Јенс Шпан изразио је наду да ће у лечењу Covid-19 ускоро моћи да се користе лекови са циљаним дејством, јер ће се, како је уверен, у сваком случају на тржишту пре вакцине појавити лек.

- Постоје прве назнаке да одређени лекови, чини се, помажу - казао је Шпан Билду и додао да би што пре требало спровести студије.

Међутим, указао је да се мора водити рачуна јер и пацијенти морају бити заштићени, будући да сваки лек има и нус појаве. Шпан је истакао да у Немачкој већ постоји низ студија, а тако и о "старом“ леку против маралије "Ресохину" фармацеутског концерна "Бајер".

Гојковић:У КЦВ ниједан лекар није заражен новим корона вирус

У КЦ Војводина ниједан лекар није заражен новим коронавирусом, каже покрајински секретар за здравство проф. Зоран Гојковић и додаје да је хала 1 Новосадског сајма спремна за пријем 1.000 заражених COVID-19 и да ће пријем првих пацијената почети у наредних 48 сати.

Он је нагласио да здравствени радници имају довољно заштитне опреме, да лекари и сестре који раде у ковид центрима имају заштитне скафандере и сву неопходну додатну опрему, да лекари који раде са пацијентима који имају респираторне инфекције имају маске, мантиле за једнократну употребу, визире.

РС од данас у ванредном стању због корона вируса

Одлука о проглашењу ванредног стања у Републици Српској ступила је данас на снагу, а након њеног објављивања у Службеном гласнику. Ванредно стање у Републици Српској уведено је због епидемиолошке ситуације у циљу спречвња ширења корона вируса.

Одлука о ванредном стању односи се на целу територију Републике Српске. Одлуку је донела Народна скупштина РС, 28. марта, а у Службеном гласнику је објављена И ступила на снагу након што су представници Бошњака одустали од стављања вета, односно подношења захтева за утврђивање виталног националног интереса конститутивног народа.

Русија: За 24 сата нових заражених 601, укупно 4.149

У Русији је током протекла 24 сата регистрован 601 нови случај позитивних на корона вирус.

Укупан број оболелих у 78 региона Русије је 4.149, преминуло је 34, наводи ТАС С.

Потпуно се опоравило од инфекције вирусом КОВИД-19 281 болесник. У претходна 24 сата преминуло је 34 људи.

У Српској седам нових случајева, укупно 274 заражена

У Републици Српској потврђено је седам нових случајева корона вируса и сада их је укупно 274, изјавио је министар здравља Ален Шеранић.

Он је рекао да је у последња 24 часа тестирано 343 узорака.

У КЦ Ниш 31 пацијент, на кућном лечењу 36 особа

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић изјавио је да се тренутно у Клиничком центру у Нишу лечи 31 особа заражена корона вирусом, док је на кућном лечењу 36 људи који имају COVID-19.

Булатовић је за РТС рекао да је, поред КЦ Ниш, пацијентима са благом клиничком сликом на располагању и Хала Чаир, која је постала део система клиничког центра, а у којој још нема пацијената.

- Хала је припремљена и чека прве пацијенте. Све што је било неопходно град је припремио, заједно са војском. Све службе, сектори, садржаји и људи су на својим местима и чека се први пацијент - рекао је Булатовић.

У Црној Гори нових 16 оболелих, укупно 160

У Црној Гори је потврђено 16 нових случајева корона вируса И сада их је укупно 160, саопштио је директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша. Он је на видео конференцији за новинаре апеловао да се не стигматизују пацијенти И истакао да нико није крив што се разболео.

Мугоша је рекао да се прати ситуација у подгоричком насељу Врела Рибничка. Према његови речима број новооболелих показује да постоји локална трансмисија И инфекција унутар популације.

Више од 6,6 милиона Американаца тражи помоћ за незапослене

 Више од 6,6 милиона грађана Сједињених Америчких Држава пријавило се током прошле недеље за програм помоћи незапосленима, објавило је у четвртак америчко Министарство рада. Тиме је удвостручен негативан рекорд забележен пре две седмице, када је без посла остало 3,3 милиона људи, наводи АП и констатује да је губитак запослења једна је од главних последица пандемије корона вируса од које трпи читава планета.

Више од 1.016.000 заражених у свету

Према последњим подацима, број људи заражених корона вирусом у свету износи 1.016.310, број преминулих је достигао 53.237, а успешно се опоравила 213.131 особа. Највећа жаришта и даље су САД, Италија и Шпанија.

У Француској за 24 сата умрло 1.355 људи

У само једном дану у Француској је живот од коронавируса изгубило 1.355 људи, што је апсолутни црни рекорд, с обзиром на то да чак ни у Италији, која је највише погођена пандемијом, у једном дану није било толико смртних случајева.

Од тога је у болницама забележена смрт 471 особе, а у старачким домовима 884.

Трамп други пут тестиран и негативан на корона вирус

Амерички председник Доналд Трамп поново је тестиран на корона вирус и резултати су негативни. Лекар Беле куће саопштио је синоћ да је председник други пут тестиран на Covid 19 и да је негативан.
- Председник је здрав и без симптома - рекао је лекар.

У Немачкој заражено 79.696 особа, преминуло 1.017

У Немачкој је корона вирусом заражено 79.696 особа, док је преминуло 1.017 људи, саопштио је јутрос Институт за заразне болести Роберт Кох. У последња 24 сата од последица болести COVID-19 преминуло је 145 особа.

У поређењу са претходним даном, број заражених је порастао за 6.174.

Амбасада УАЕ: Србија је као пријатељска земља имала приоритет за донације

Амбасада УАЕ: Србија је као пријатељска земља имала приоритет за донације

СНИМАК ЗБОГ КОГ СРБИЈА ПЛАЧЕ! Погледајте како су Новосађани ПОКАЗАЛИ ЉУДСКОСТ у овим тешким временима (ВИДЕО)

СНИМАК ЗБОГ КОГ СРБИЈА ПЛАЧЕ! Погледајте како су Новосађани ПОКАЗАЛИ ЉУДСКОСТ у овим тешким временима (ВИДЕО)

Како је пренамењен новац из буџета: Познато одакле Србија узима новац за економске мере

Како је пренамењен новац из буџета: Познато одакле Србија узима новац за економске мере

СРБИЈА ЈЕ ЈАКА И ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Председник се огласио поводом предузетих економских мера (ФОТО)

СРБИЈА ЈЕ ЈАКА И ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Председник се огласио поводом предузетих економских мера (ФОТО)

Два авиона пуна помоћи слетела у Београд, стиже ускоро и трећи: Србија се на све начине бори са короном

Два авиона пуна помоћи слетела у Београд, стиже ускоро и трећи: Србија се на све начине бори са короном