Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Шеф Пентагона ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ америчкој војсци, у Турској ДРАМАТИЧНО РАСТЕ број заражених (ФОТО/ВИДЕО)

25.03.2020. 07:32 22:41
Пише:
Србија Данас
Pentagon
Пентагон / Извор: Профимедиа

Пратите ситуацију из минута у минут.

Корона вирус се и даље незаустављиво шири и наставља да узима људске животе. Тренутно је више од 425.000 људи заражено вирусом, више од 18.000 је преминуло док се 109.000 људи опоравило.

У Србији су четири особе преминуле услед инфекције корона вирусом, а према последњим информацијама укупно има 303 заражених. Излечено је 15 пацијената.

 

Шеф Пентагона забранио кретање снага САД у иностранству

Амерички министар одбране Марк Еспер издао је наредбу о обустављању кретања свих америчких војника у иностранству у периоду до 60 дана.

Еспер је за Ројтерс рекао да је циљ да се ограничи ширење корона вируса кроз редове војске.

Majk Esper
Мајк Еспер / Извор: Профимедиа

Он је нагласио да се наређење односи на све америчке снаге, цивилно особље и њихове породице, али је истакао да ће бити изузетака.

Као пример навео је повлачење америчких војника из Авганистана које ће се, како је рекао, наставити, али остаје да се види да ли се то односи и на америчке војнике који треба да учествују у вежби "Бранилац Европе".

Турска: Преминуло 59 особа, више од 2.400 заражених

Број преминулих од последица корона вируса у Турској порастао је данас за 15 и сада износи 59, изјавио је министар здравља те земље Фахретин Коча.

Коча је додао на Твитеру да број заражених повећао за 561, што значи да су у тој земљи укупно 2.433 особе оболеле од корона вируса.

Како је навео, у протекла 24 сата извршено је 5.035 тестова на корона вирус, што значи да је укупно изведено око 33.000 тестова.

Пред Босном и Херцеговином тешки дани

Председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић и чланови Председништва Жељко Комшић и Милорад Додик обратили су се грађанима БиХ заједничком поруком поводом кризе изазване корона вирусом.

- Епидемија корона вируса у нашој земљи још није достигла врхунац. Пред нама су тешки дани. Ситуација је ванредна и захтева одлучне мере, како бисмо избегли катастрофалне последице којима смо сведоци у неким другим земљама - истиче се у поруци Председништва БиХ.

Наглашено је да су сви нивои власти у Босни и Херцеговини предузели и предузимају све што је неопходно у циљу очувања живота и здравља људи, а да се паралелно предузимају кораци како би се ублажио неминовни економски удар.

- Међутим, сви ти напори неће дати резултат ако наредбе, мере и препоруке не буду потпуно поштоване и ако сваки човек не покаже властиту одговорност према себи, члановима своје породице и другим људима. Зато вас још једном позивамо да се стриктно придржавате свих прописаних наредби, мера и препорука, јер је то једини начин да се изборимо са злом које нас је задесило - истиче у заједничкој поруци Председништво БиХ. 

Индија уводи озбиљне мере да би се изборили са корона вирусом

Индија је данас увела забрану кретања за својих 1,3 милијарди становника ради спречавања ширења корона вируса док се влада бори да испоручи неопходну робу и умири грађане.

Премијер Нарендра Моди увео је забрану у трајању од три недеље, рекавши да је то једини начин да се избегне катастрофа и тако ефективно угасио трећу по величини економију у Азији, преноси Ројтерс.

Мноштво људи преплавило је продавнице да би се снабдели намирницама и лековима у сатима пре него што је забрана ступила на снагу, иако је Моди рекао да би то требало да буде доступно током целог периода блокаде.

Остали, укључујући раднике, упутили су се кућама на селу из градова као што су Делхи, многи чак пешице јер је јавни превоз такође стао.

Укупан број оболелих у Индији износи 654, укључујући 13 смртних случајева, што делује мало у поређењу са Кином, Италијом и Шпанијом, али здравствени званичници упозоравају да се друга најнасељенија земља на свету суочава са великим таласом инфекција ако се не предузму драстичне мере.

Председник Вучић позвао волонтере да помогну у борби са корона вирусом

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас све који не спадају у ризичну групу у вези са корона вирусом да се пријаве да буду волонтери.

- Ако не спадате у ризичну групу, млади сте и здрави, имате слободног времена и желите да помогнете угроженим категоријама становништва, сада то можете учинити пријавом на нови јединствени систем за евиденцију волонтера и волонтерки у Републици Србији - написао је Вучић на Инстаграм налогу "авуциц", уз хештег будиВолонтер.

Председник је истакао је да је у данима пред нама, када је потребно да најугроженији остану у својим домовима како се не би заразили корона вирусом, помоћ волонтера и волонтерки веома важна.

- Заједно можемо да победимо! Заједно можемо све - написао је Вучић на Инстаграм налогу "авуциц".

Кинески стручњаци објаснили су у Дневнику РТС које људе би требало тестирати на вирус корона

- Током треће и четврте недеље расте број оболелих, и зато је важно да се примене озбиљне мере. Зато је и важно кренути са масовним тестирањем и да људи буду у самоизолацији. Сматрамо да је затварање граница и увођење полицијског часа одлична мера. Ја нисам рекао да буквално треба тестирати све људе. Пре свега требало би да вршимо одабир, тј. тестирати људе који су дошли из иностранства и оне који су имали директан контакт са оболелима, како бисмо што раније откривали заражене - рекао је Пенг Зикианг.

 Целу изјаву кинеских експерата прочитајте кликом ОВДЕ

Меркелова поново тестирана

Немачка канцеларка Ангела Меркел и други пут је била негативна на тестирању на инфекцију корона вирусом, саопштио је данас њен кабинет.

Меркел се, од недеље увече, налази у самоизолацији јер је била у контакту са доктором, који је позитивно тестиран на корона вирус.

Лекар је, дан пре него што је сазнао да је инфициран новим вирусом, Меркеловој дао вакцину против пнеумокока.

Први тест канцеларке је урађен у понедељак и био је негативан.

Нови случајеви заразе на Косову

Национални институт јавног здравства тзв. Косова саопштио је да је откривено још осам заражених коронавирусом, чиме се укупан број у јужној српској покранији попео на 71.

У среду су у НИЈЗ анализирана 34 узорка, а позитивна су четири из села Доманек у општини Малишево, три у Приштини и један у селу Доње Студиме у општини Вучитрн.

Од 8. фебруара до 25. марта у НИЈЗ је испитано 766 узорака, од тога је 71 заражен.

Једна особа из Подујева је 22. марта умрла од болести COVID-19, изазване новим коронавирусом.

У Москви је у среду умрло двоје старијих пацијената који су били заражени коронавирусом, али су имали и друге здравствене проблеме.

Имали су 88 и 73 године, а у Москви је саопштено да су умрли од упале плућа.

Русија је пријавила 658 случајева заразе широм земље.

Тренд високог броја умрлих у Италији се наставља

Представници италијанске Цивилне заштите открили су најновији број заражених у тој земљи. Они наводе да је данас регистрована још 3.491 заражена особа (јуче 3.612), да је у последња 24 сата преминуло 683 људи (јуче 743), док се 1.036 људи опоравило.

Они су објавили и да је данас 31 лекар умро од корона вируса у Италији

Италија је дефинитивно најтеже погођена земља, а на Апенинима укупно има 74.386 заражених, 7.503 преминулих, док се 9.362 опоравило од корона вируса.

Црни рекорд забележен је 21.3.2020. године, када су у Италији изгубљена 793 живота.

У Аустрији удвостручен број мртвих у последња три дан

У Аустрији је према подацима Министарства здравља тренутно 5.560 особа позитивно тестирано на инфекцију корона вирусом.

У исто време, према званичним подацима број умрлих је порастао на 31, односно 38, пошто је у седам случајева утврђено да су преминули били заражени корона вирусом, али се док не буду објављени резултати обдукције не воде као жртве епидемије.

То показује да се у последња три дана број мртвих удвостручио.

До сада је спроведено 32.407 тестова, и тај број непрестано расте, а циљ је владе да се што више прошири.

Тирол је и даље главно жариште са 1.393.

Украјина прогласила ванредну ситуацију

Украјина је прогласила ванредну ситуацију која ће важити наредних месец дана на читавој територији због ширења коронавируса од којег је заражено 113 особа.

Та мера предвиђа да до 24. априла буду затворене школе, јавна места и већина продавница.

За разлику од ванредног стања, ову меру не мора да потврди парламент и она не подразумева ограничења грађанских слобода нити мешање државе у функционисање приватних фирми.

- Продужавамо карантин и проглашавамо ванредну ситуацију у Украјини до 24. априла - истакао је премијер Денис Шмигал на састанку Владе.

У Украјини су већ затворене школе, универзитети, ресторани, трговински центри и готово све продавнице.

Саобраћај међу градовима је такође забрањен, а заустављене су три линије метроа.

Градски саобраћај у Кијеву је такође обустављен, осим за лекаре, полицајце, спасиоце и остале запослене из "критичних" области рада.

У Украјини је до сада регистровано 113 заражених коронавирусом од којих су четири особе умрле.

Српски амбасадор у Пекигу се захвалио кинеској браћи на несебичној помоћи

Српски амбасадор у НР Кини Милан Бачевић се захвалио данас нашим кинеским пријатељима на солидарности коју су показали како са Србима, тако и са свим земљама које се боре против корона вируса.

- Драги кинески пријатељи, безгранично смо вам захвални на подршци и помоћи коју нам указујете из дана у дан. На подршци коју пружате српском руководству, на подршци коју пружате сваком српском грађанину у овој борби против корона вируса, кроз коју сте ви тако успешно прошли. Безгранично смо вам захвални и на солидарности коју показујете према другима, јер читава Европа је сада у општем метежу и у општем хаосу када је борба против вируса у фази у којој је сада. Посебно желим да се захвалим донаторима, који помажу Србији на различите начине, како кинеским компанијама тако и кинеским грађанима појединачно, чак и деци која долазе да донирају помоћ Србији, што очигледно говори да је наше пријатељство искрено, да је трајно, и да ће остати челично - рекао је Бачевић.

У Републици Србији тренутно су 303 особе заражене корона вирусом, а четири особе су преминуле од последица заразе.

Последњи смртни случај је из Ниша, где је гинеколог Биљана Натић Љумовић, преминула је од последица заразе вирусом корона, која се на респиратору налазила од 21. марта.

Добре вести су да је укупно излечено 15 пацијената. Од 54 потврђена случаја од последњег извештаја, њих 27 је хоспитализовано, док се њих 27 налази у кућним условима.

Европска комисија одобрила да новац из текућих пројеката преусмеримо на здравство

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимових каже да ће Европска комисија одборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења вируса корона.

У писму које је Јоксимовић добила од комесара за суседску политику и преговоре о проширењу, Оливера Вархеија, наводи се да је комесар дао инструкцију својој служби да ослободи оквирно око 94 милиона евра уз сагласност Владе Србије текућих пројеката, као и пројеката из ИПА средстава који до сада нису реализовани.

Председник Србије најавио укидање одлуке о шетању паса

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће врло брзо бити укинута одлука о шетању паса на сат времена током забране кретања. Вучић је рекао да је и пре био против тога да се дозволи људима да шетају кућне љубимце у то време. 

У Шумадији девет оболелих од короне, 1.200 под надзором

У Шумадијском округу регистровано је девет особа инфицираних корона вирусом, а око 1.200 њих је под здравственим надзором, изјавио је епидемиолог Института за јавно здравље Крагујевац др Предраг Делић.

-Испоставило се да имамо девет људи који су позитивни на корона вирус од чега су шест са територије Аранђеловца, два из Крагујевца и један из Рековца - рекао је Делић .

Саудијска Арабија увела још ригорозније мере

Саудијска Арабија продужила је полицијски час и забранила путовања унутар државе. Како се наводи, није дозвољен саобраћај између Ријада, Меке и Медине, а полицијски час данас почиње од 15 часова и трајаће до 6 сати ујутру.

Стигао авион из Истанбула са држављанима Србије

Авион Ер Србије А 320, који враћа наше држављане из Истанбула, слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла". Авион је слетео око 13.10 сати. Тај авион јутрос је одлетео за Истанбул и у Турску је превезао 150 њихових грађана, који су хтели да се врате у своју земљу.

У Ћуприји три нова случаја заразе коронавирусом

Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић изјавио је данас да су још три особе позитивне на корона вирус, тако да је у том граду укупно заражено десеторо људи.

-У шест општина Поморавског округа, сада је 16 особа позитивно на вирус короне, сви контакти се прате, а у карантину првог реда је 71 особа - рекао је новинарима Ерић, који је и комадант Општинског штаба за ванредне ситуације

Ерић је истакао да је на Инфективном оделењу Опште болнице у Chupriji обезбеђено 100 кревета за прихват оболелих од короне и додао да грађани Поморавског округа, који су били у контакту са зараженима а имају симптоме који указују на заразу, треба да се јаве Домовима здравља на својој територији.

По пријему на Инфективно одељење, они ће бити тестирани. Уколико се утврди позитиван резултат, биће упућени у Клинички центар Крагујевац или Клинички центар Београд, објаснио је Ерић.

Ерић је истакао да "тестова за откривање заразе има довољно", а узорковање ради особље Завода за јавно здравље у овом граду. Узорци се шаљу Институту за вирусологију "Торлак" у Београду.

Следе нове мере за Београд, Ниш и Ваљево, највећа жаришта корона вируса

- Београд је највеће жариште корона вируса, затим Ниш и Ваљево - изјавио је председник Србије Александар Вучић. Како је рекао, ускоро следе нове мере за та три града.

Детаљније о томе можете читати ОВДЕ.

Болнице у Белгији претрпане

У Белгији је од јуче све више хоспитализованих због корона вируса. Надлежни кажу да се бележи скок попуњености капацитета од 50 одсто у само 24 сата. 

Вучић: Данас први пут очекујемо драматичан скок заражених

Председник Србије Александар изјавио је да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана. Како је рекао, за дестак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одмарилиште Летенка на Фрушкој Гори прилагођено за карантин

Прихватни центар Летенка на Фрушкој Гори прилагођен је за карантин и намењен за смештај српских држављана који долазе ван граница Србије, како би ту провели прописани карантински период. Особама које буду смештене у Прихватном центру Летенка, капацитета 224 места, Војска Србије обезбеђује контролу уласка и изласка, здравствену негу, смештај и исхрану.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У Немачкој 1.000 пацијената на интензивној

У немачким болницама се тренутно налази око хиљаду оболелих од корона вируса на интензивној нези, подаци су које је Друштво немачких болница ДКГ изнело данас. У кућним условима лечи се око 4.000 пацијената којима је потребна нега, рекао је председник Гералд Гас.

Он је у изјави медијима казао да се наредних дана очекује значајан раст броја инфицираних.

- Полазим од тога да ћемо крајем ове недеље морати рачунати са око 70.000 регистрованих случајева - казао је Гас.

У Словенији највише заражени здравствени радници

Словеначки министар здравља Томаж Гантар потврдио је данас да је у Словенији преминула пета жртва корона вируса. Како је рекао, ради се о штићенику дома за старе у месту Шмарје при Јелшак, које је означено као жариште епидемије. Гантар је казао и да је за последња 24 сата пријављено око 50 нових случајева, чиме је укупан број оболелих порастао на 528.

Према његовим речима, 73 од укупног броја заражених су здравствени радници.

Тајланд уводи ванредно стање

На Тајланду ће од сутра до 30. априла на снази бити ванредно стање.

Из Русије у Београд стигло 15.000 тестова за корона вирус

Из Русије је у Београд стигло 15.000 тестова за коронавирус и они ће бити прослеђени Институту Торлак.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Драстичан скок мртвих у Шпанији

Шпанија је у овом тренутку друга земља у свету по броју преминулих, јавља Ел Паис, наводећи да је број жртава скочио на 3.434.

У једном дану преминуло 738 људи.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Принц Чарлс заражен корона вирусом

 Британски принц Чарлс позитиван је на корона вирус, саопштено је данас из краљевске резиденције (Кларенс хаус).

Како се наводи у саопштењу, принц од Велса има благе симптоме и добро се осећа, а од куће ради последњих дана као и до сада, преноси британски Скај њуз.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Северна Кореја упозорава: Вирус се преноси и преко ока

Северна Кореја апеловала је данас на своје грађане да не иду у области у којима је гужва, наводећи да вирус Ковид-19, може да се пренесе и преко инфекције ока.

Лист "Родонг Синмун" је објавио, позивајући се на студију направљену у иностранству да су мере друштвеног дистанцирања неопходне, јер је нови корона вирус заразнији него сви досадашњи, преноси Јонхап.

-Постоји опасност од преноса инфекције и путем ока. Респираторни систем није једини начин којим се вирус преноси - написао је лист уједно саветујући лекаре да носе наочаре док прегледају пацијенте.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

У Ирану драстичан скок жртава

Власти у Ирану пријавиле су 143 жртве корона вируса у последња 24 сата и 2.266 новооболелих. У тој земљи је више од 27.000 заражених, а број жртава је 2.077.

У КЦВ се лечи 14 пацијената, четворо у тешком стању

На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине (КЦВ) тренутно се лечи 14 пацијента оболелих од корона вируса, изјавила је јутрос директорка тог центра проф. др Едита Стокић. Она је додала да су од тога четири пацијента у тешком општем стању и налазе се на механичкој вентилацији, а код једног од њих примењен је и поступак хемодијализе.

Више о томе читајте ОВДЕ.

Дачић: Јутрос лет за Истанбул, током дана за Ларнаку и Солун

Министар иностраних послова Ивица Дачић казао је да је јутрос један авион полетео за Истанбул одакле ће вратити српске држављане, а да ће из Србије одвести 150 Турака који су хтели да се врате у своју земљу.

- Тим авионом ћемо вратити и Жељка Обрадовића са породицом - казао је Дачић. За враћање турских држављана Србија ће од Турске добити, у знак захвалности медицинску заштитну опрему, додао је он. Током данашњег дана други авион ће ићи у Ларнаку и у повратку покупити путнике из Солуна.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

У Африци се ситуација погоршава

Број регистрованих случајева корона вируса у Јужноафричкој Републици порастао је на 709, што је највише у Африци, због чега власти најављују забрану кретања.

Укупан број заражених у Африци је више од 2.400 људи.

Десет београдских општина могло би да се нађе у карантину

Уколико би у мерама борбе против новог коронавируса делови Београда били у изолацији, ми ћемо бити спремни за то, поручује Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, поводом најаве председника Србије Александра Вучића да би централне градске општине главног града могле да буду изоловане као једно од главних жаришта епидемије.

Према његовим речима, у десет градских општина на које би могла да се односи ова мера спадају Стари град, Врачар, Савски венац, Звездара, Палилула, Нови Београд, Земун, Вождовац, Чукарица и Раковица.

Beograd
Београд / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Стигле заштитне маске у српске апотеке

Јутрос је почела дистрибуција заштитних маски по апотекама широм Србије, а у првој тури достављено је 2,5 милиона маски које су набављене из Кине.

То значи да ће од данас, а најкасније од сутра ујутру, свака апотека у нашој земљи, чак и оне у најудаљенијим местима, бити снабдевене маскама.

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

Ниједна трудница до сада није позитивна на корона вирус у Србији

У Србији до сада није регистрован ниједан случај да је трудница заражена корона вирусом, а директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС Александар Стефановића каже да је било три могућа случаја породиља, које су, након тестирања, биле негативне на корона вирус. 

Више о овоме можете прочитати ОВДЕ.

У САД више од 53.000 оболелих

У САД је до сада регистровано најмање 53.204 случаја корона вируса, а регистровано је 709 жртава.

У Хрватској све више заражених

У Хрватској је до јутрос регистровано 418 случајева заразе, 10 пацијената је у критичном стању. Број оболелих скочио је за 36.

У Аустрији непрекидно расте број инфицираних

У Аустрији је тренутно позитивно на корона вирус тестирано 5.282 особе, показују јутрошњи подаци Министарства здравља. Као што стално расте број инфицираних, тако је порастао и број умрлих лица инфицираних корона вирусом на 30.

Шестонедељна блокада Француске

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да ће блокада државе трајати шест недеља-

У овом тренутку у Француској се дневно тестира 9.000 људи.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Расте број жртава у Немачкој

Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој порастао је на 31.554, а 149 особа је умрло од те болести. Како показују подаци Института за здравље РКИ, број заражених порастао је за 4.191, а преминулих за 36.

Немачка је преузела неке пацијенте из Француске и Италије на лечење од корона вируса.

14 прекршајних пријава у Ужицу

На подручју Полицијске управе Ужице од јуче ујутро до јутрос поднето је 14 пријава због непоштовања мера забране кретања. Девет пријава поднето је због кршења полицијског часа, а пет против лица старијих од 65 година која су затечена ван својих домова.

У Црној Гори у изолацији и 12 чланова криминалних кланова

Национално координационо тело за заразне болести, уз сагласност Агенције за заштиту личних података Црне Горе, почело је са објављивањем имена особа којима су издата решења о обавезној самоизолацији, а на том списку се нашло и 12 безбедносно интересантних особа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

САД: Постигнут споразум о огромном пакету помоћи

Представници Беле куће и Сената рано јутрос постигли су споразум којим се предвиђа огромна помоћ предузећима, радницима и здравственом систему који су највише погођени пандемијом новог корона вируса. Овај пакет економских мера предвиђа директне исплате већини Американаца, проширење накнада за незапослене и програм од 367 милијарди долара помоћи за мала предузећа како би задржала профит док су радници код кућа.

Индија под блокадом

Индијски премијер Нарендра Муди наредио је увођење блокаде у целој земљи у склопу напора да се успори ширење вируса корона. Забране су на снагу ступиле у поноћ и трајаће 21 дан, а процењује се да је њима обухваћено чак 1,3 милијарде људи.

Укинута изолација у провинцији Хубеј

У кинеској покрајини Хубеј, која је била жариште корона вируса, данас су после неколико месеци укинута драстична ограничена кретања.

Тако сада више од 50 милиона житеља провинције Хубеј може да путује. Неки аеродроми и железничке станице поново раде, мада су школе и даље затворене.

Hubei
Хубеи / Извор: Профимедиа

Ипак, изолација се укида постепено, а становници града Вухан изаћи ће из карантина тек 8. априла.

 Више о томе читајте ОВДЕ.

Два нова случаја корона вируса на КиМ, укупно 63

На КиМ су регистрована два нова случаја заражених корона вирусом, тако да их је сада 63.

Вирус је потврђен код две жене, једне која живи у селу Врапчић код Гњилана, старости 25 година, а друга, 73, живи у селу Доње Студимље код Вучитрна. На КиМ је од последица корона вируса преминула једна особа стара 82 године.

Кон: Масовно тестирање креће за недељу дана

- Све мере које смо до сада спроводили показале су се као неопходне. Тако ће се и нови приступ показати као добар и потребан - казао је епидемиолог Предраг Кон говорећи о новом систему којем се, како је најављено, окрећемо у борби против корона вируса.

Dr. Kon
Др. Кон / Извор: Танјуг

Дачић: Два пута дневно авион ће ићи по држављане Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да влада планира да, у просеку, два пута дневно шаље авионе Ер Србије како би превезли српске држављане који су остали "заробљени" у иностранству, а након што је обустављен међународни саобраћај због вируса корона.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кисич-Тепавчевић: У изолацији око 10.000 до 15.000 људи

Заменик директора Института за јавно здравље "Батут", Дарија Кисић-Тепавчевић, навела је да је циљ мера такозваног активног напада на вирус корона, које ће бити примењиване у наредном периоду, да се тестирају сви асимптоматски носиоци инфекције, као и они који нису досад тестирани.

Према њеним речима, тренутно је између 10.000 и 15.000 људи у кућној изолацији и под здравственим надзором.

Више о томе читајте ОВДЕ.

Кина неће да прикрива нове случајеве

Премијер Кине упозорио је грађанство и локалне власти да не прикривају нове случајеве корона вируса када провинција Хубеи постане поново отворена.

Ли Кећанг је рекао да је пад број оболелих довело до тога да поново буде одблокирана провинција, али да се неће толерисати прикривање нових случајева. 

Још два случаја у Републици Српској

У Републици Српској регистрована два нова случаја. По градовима у БиХ то изгледа овако:

Бања Лука – 81, Коњиц – 17, Мостар – 7, Лакташи – 7, Сарајево – 5, Козарска Дубица – 5, Бихаћ – 5, Зеница – 4, Горажде – 4, Челинац – 3, Кнежево – 3, Широки Бријег – 3, Бијељина – 3, Модрича – 2, Брчко – 2, Тешањ – 2, Брод – 2, Прњавор – 2, Градишка – 1, Дервента – 1, Нови Травник – 1, Бреза – 1, Орашје – 1, Високо – 1, Србац – 1, Теслић – 1, Босанска Крупа – 1, Приједор – 1, Рибник – 1.

Тајван пријавио још 19 случајева, сви су увезени

Тајван је у среду пријавио 19 нових случајева корона вируса, сви су увезени. Укупан број оболелих на острву сад износи 235.

Још пет оболелих од корона вируса у Црној Гори

У Црној Гори су још пет особе оболеле од корона вируса, чиме је укупан број заражених порастао на 52.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Грета Тунберг објавила видео у ком тврди да има корона вирус

Млада активисткиња Грета Тунберг објавила је видео у којем тврди да има корона вирус. Она се није тестирала, "али јесте осетила све симптоме" након путовања возом кроз Европу.

Седамнаестогодишња Швеђанка каже да њен отац има "јаче симптоме од ње", због чега су се изоловали од мајке и брата.

- Изоловала сам се пре две недеље, а онда сам добила вирус - рекла је Грета.

Greta Tunberg
Грета Тунберг / Извор: Профимедиа

Русија спремна да помогне САД у борби против Covid-19

Русија је спремна, уколико је потребно, да помогне САД у борби против новог корона вируса, изјавио је данас руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

-Спекулације о неуспеху нашег дијагностичког система су неприхватљиве. Посебно што их коментаришу који се представљају као експерти у здравству. Наши тестови су показали високи квалитет у Кини и Ирану и пребачени су и у Италију - рекао је Антонов.

Амбасадор је истакао да пандемија вируса Covid-19 представља глобалну претњу која захтева заједнички одговор.

Преминула докторка из Ниша

Гинеколог из Ниша, Биљана Натић Љумовић, преминула је од последица заразе вирусом корона - потврђено је у Влади Србије.

Више о томе читајте ОВДЕ. 

Трамп престао да нови корона вирус зове "кинески вирус"

Амерички председник Доналд Трамп престао је да зове нови корона вирус "кинеским вирусом". Како наводи, Трамп је протеклих недеља говорио да је вирус потекао из Кине и називао га "кинески вирус", због чега су Кинези истицали да је такав термин увредљив и да их доводи у ризик.

Током обраћања на "Фокс њузу" у уторак, које је трајало око један сат, Трамп није употребио тај термин, као ни током скоро двочасовног брифинга у Белој кући, који је одржан претходног дана.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Амерички председник раније је правдао коришћење тог термина, али је у уторак истакао свој добар однос са кинеским председником Си Ђинпингом и губитке које је Кина претпрела због корона вируса. Трамп је рекао да сви знају да је корона вирус потекао из Кине и да је одлучио да "не прави више велику ствар од тога".

Поповић: Може се очекивати продужетак школске године

Може се очекивати да се школска година за студенте продужи на одређен период, али коначна одлука о томе зависиће од дужине трајања ванредног стања, изјавила је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Она је рекла да ће доћи и до продужетка априлског рока, јер испити, за разлику од наставе, не могу да се реализују на даљину.

Девојка из Кикинде победила корона вирус

У Србији је 15 особа излечено од корона вируса, међу којима и једна девојка из Кикинде која има дијабетес. Она је пуштена кући након што је победила вирус.

У Војводини је корона вирусом заражено 36 особа, а 13 се налази у болници.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Прва три случаја заразе у понедељак су се појавила у Сремском округу, а сви контакти заражених, који у највећем броју долазе са територије Сремске Митровице, Руме и Старе Пазове, стављени су у изолацију. Тако је корона вирус регистрован у свих седам управних округа у Војводини. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Љајић: Забрана извоза квасца,социјална давања преко поште

С почетком рада фабрике у Сенти решићемо проблем несташиће квасца, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и наводи да од данас ступа на снагу одлука Владе о забрани извоза квасца, како би се обезбедила пуна снадбевеност домаћег тржишта.

Љајић је рекао да је снабдевеност малопродајних објеката широм земље прилично солидна, да у понуди има свих производа, укључујући брасно, шећер и уље, за којима постоји највећа потражња.

Rasim Ljajić
Расим Љајић / Извор: Профимедиа

Он је, међутим, указао да у наредном периоду евентуално може доћи до успоренијег снадбевања јужним воћем због отежаног транспорта при увозу. Истакао је да ће социјална давања и даље бити исплаћивана у поштама, као и до сада, док се за исплату пензија још тражи решење.

-За грађане испод 65 година социјална давања ће у поштама бити исплаћивана као и до сада, а за старије од 65 година на начцин како буду исплаћиване пензије - рекао је Љајић.

Министарство здравља ФБиХ предлаже карантин за градове

Влада Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) донела је одлуку о забрани рада приватних стоматолошких ординација и зуботехничких лабораторија.

Помоћник министра здравља ФБиХ Горан Черкез изјавио је да то министарство предлаже и да буде забрањено кретање ван места пребивалишта, да буду осигурана места за смештај особа које крше мере самоизолације и да само три гранична прелаза буду отворена и за робу и за путнике.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Либија потврдила први случај новог корона вируса

 Либија је јуче потврдила први случај новог корона вируса, у земљи у којој је здравствени систем веома рањив.

Национални центар за контролу болести, који делује у областима под контролом обе главне стране у либијском сукобу, није дао више детаља у својој изјави о случају корона вируса, а лекари су само навели да је пацијент био у болници у Триполију.

САД: Више од 9.000 Американаца враћено кући

Америцки Стејт департмент саопштио је да је вратио кући више од 9.000 Американаца који су били "заглављени" у 28 држава, пошто су границе широм света затворене, а број међународних летова значајно смањен због пандемије корона вируса.

Како наводи АП, око 13.500 Американаца је затражило помоћ Стејт департмента како би се вратили кући.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Портпаролка Морган Ортагус рекла је да Стејт департмент "никада пре није предузео операцију евакуације таквих географских ширина, обима и сложености".

Заражено више од 422.000 људи широм света

Према последњим подацима од новог корона вируса широм света оболело је 422.966 особа, док је преминуло 18.906. По подацима портала Wordofmeters, од вируса Covid-19 до сада се опоравило 109.143 особа.

Највише случајева оболелих има у Кини, одакле је вирус и почео да се шири по свету са 3.281 смртним случајем, док је друго највеће жариште Италија у којој је оболело 69.176 особа, а умрло 6.820.

Након ове две земље, по броју оболелих следе САД, Шпанија, Немачка, Иран, Француска и Швајцарска. Процењује се да је око трећине светске популације - 2,5 милијарде људи, погођено рестрикцијама због корона вируса.

У Кини је регистровано 47 нових случајева корона вируса, а провинција Хубеи, у којој се налази град Вухан у коме се болест први пут појавила, није имала ниједан нови случај у последња 24 сата. У Србији су корона вирусом заражене 303 особе.

Уколико имате симптоме позовите дежурне кол центре

Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка. Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу.

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић–Батут” (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

БЕБУ СА ЗВЕЗДАРЕ КОРОНОМ ЗАРАЗИО СТРИЦ: Дечак стар 28 дана задржан у болници и ОПОРАВЉА СЕ

БЕБУ СА ЗВЕЗДАРЕ КОРОНОМ ЗАРАЗИО СТРИЦ: Дечак стар 28 дана задржан у болници и ОПОРАВЉА СЕ

ЖИВОТ ИХ ЈЕ РАЗДВОЈИО, АЛИ ЊИХОВ ПОЗИВ ЈЕ ИЗНАД СВЕГА: Љубав полицајца и медицинске сестре дирнула је целу Србију

ЖИВОТ ИХ ЈЕ РАЗДВОЈИО, АЛИ ЊИХОВ ПОЗИВ ЈЕ ИЗНАД СВЕГА: Љубав полицајца и медицинске сестре дирнула је целу Србију

Доктор Јанковић открио КАДА је лице које има вирус корона НАЈВИШЕ ЗАРАЗНО

Доктор Јанковић открио КАДА је лице које има вирус корона НАЈВИШЕ ЗАРАЗНО

ДРАМАТИЧНИ ПОДАЦИ: Докторка открила колико је стварно заражених у Србији

ДРАМАТИЧНИ ПОДАЦИ: Докторка открила колико је стварно заражених у Србији

Кон упозорава на опасност снега за време пандемије и саветује народ: ОБАВЕЗНО ОВО РАДИТЕ

Кон упозорава на опасност снега за време пандемије и саветује народ: ОБАВЕЗНО ОВО РАДИТЕ