Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Журка Параде поноса наставља се у затвореном: Прајд прошао без инцидената (ФОТО/ВИДЕО)

16.09.2018. 11:40
Пише:
Ј. Тадић/Ј. Милутиновић
Parada ponosa
Парада поноса / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Концерт на Студентском тргу

Парада поноса одржава се у Београду, а организатори су најавили знатно дужу забаву која ће почети у подне и трајати све до 20 сати. Кума овогодишњег Прајда је новинарка Сузана Трнинић. Припадници ЛГБТ популације и сви они који подржавају овај догађај прошетали су од Славије до Студентског трга. Тамо је за 16 часова заказан концерт и тај део програма ће бити отворен за улаз и излаз.

18.27 - Журка се наставља у затвореном

- Следећа Парада поноса биће крајем септембра 2019.године, организатори најављују да ће бити дужа и са много више учесника. Апсолутно ће све бити другачије. Мало нас је потребно да се све промени, а има нас довољно. Свакодневним ангажманом, променили смо доста тога - поручили су организатори, а журка је онда настављена у затвореном,

17.12 - Чланови Породичне шетње дошли до Студентског трга

До Студентског трга дошли су учесници Породичне шетње. Полиција их је спречила да се приближе Студентском парку, те они сад одржавају протест, носе пароле, крст и иконе. Пуштају црквену музику, носе велики дрвени крст са распећем, а неки од њих носе шајкаче.

Porodična šetnja
Породична шетња / Извор: Србија Данас

Планирано је да се до 20 сати одржава музички програм Параде поноса.

15.54 - Милетић: Задовољан сам

-Веома сам задовољан како је протекао Прајд до сада. Било је много мање полиције, а много више учесника. Ово је велики успех за све нас. Следеће године се надам биће минимално полицајаца у пратњи, а још више људи - каже Горан Милетић из Организационог одбора Параде поноса.

Parada ponosa
Парада поноса / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

15:20- Колона стигла до Студентског трга

Учесници Параде поноса стигли су преко Улице краља Милана, Теразија и Трга Републике до Студентског трга где је за 16 часова заказан концерт. Успут су наилазили на различите реакције грађана, једни су одобравали Параду и са прозора махали заставама дугиних боја, а било је доста и оних који су негодовали. Инцидената није било, а полиције има много мање него претходних година.

14:50 - Учеснице ријалитија "Задруга" Јована Томић Матора и Сања Станковић у шетњи

14:40 - Скот: Њима је подршка и те како потребна

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот данас је на Паради поноса у Београду пружио подршку ЛГБТ заједници оценивши да је тој групи у Србији подршка и те како потребна.

Video file

- Ми смо овде да подржимо ЛГБТ заједницу у Србији. Сви ови људи треба да виде да нису сами у својим настојањима да изборе једнака права, као и све остале мањинске групе - рекао је Скот.

14:32 - Почела шетња од Славије, Улицом краља Милана, ка Тргу републике

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14:25 - Кума Прајда новинарка Сузана Трнинић обратила се присутнима

- Желим да вас све поздравим, поготово вас који сте први пут ту. Пријатељи су ме питали "шта ћеш на камиону, зашто не ћутиш", али ми смо овде да објаснимо свима који нису ту да треба да буду ту, ја да ћутим не могу. Сви треба да будемо једнаки и нико не сме никоме да одређује кога ће да воли - казала је кума Параде поноса Сузана Трнинић.

lgbt
лгбт / Извор: Србија Данас

Она је истакла да живимо у земљи где се мисли да је мржња најјача покретачка енергија.

- Тако је тридесет година. Хајде сада да волимо тридесет година и да се поштујемо, јер нисмо сви исти - додала је кума Прајда.

14:15 - Међу окупљенима и амбасадори

Уочи почетка шетње у Улици краља Милана присутни су и амбасадор САД Кајл Скот, Француске Фредерик Мондолони, Норвешке Арне Сане Бјорнстад и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. 

lgbt
лгбт / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

14:00 - Премијерка Ана Брнабић стигла је на Параду поноса и како сазнајемо шетаће заједно са учесницима Прајда

Prajd 2018
Прајд 2018 / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

13:50 - Радојичић: Београд је град отвореног срца који поштује различитости

- Све је у реду, све је добро и иде по плану. Велико ми је задовољство да имамо ову шетњу и желимо да покажемо да је Београд отворен град, град који поштује толеранцију. Ово је важан дан да се пошаље порука грађанима да је Београд град отвореног срца, да поштује толеранцију и све различитости - рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

13:45 - На Параду поноса управо су стигли представници власти

Дошли су градоначелник Београда Зоран Радојичић и министри рада и државне управе Зоран Ђорђевић и Бранко Ружић. Ту је и повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић.

13:30 - Расуло у ЛГБТ заједници 

13:25 - Гости из Ирака на Прајду

- Дошли смо из Ирака на одмор и чули смо да се одржава Парада, тако да смо желели да дођемо и учествујемо, да подржимо ове људе. У Ираку има доста људи другачије оријентације, али они се крију и не смеју да одржавају овакве параде. Када би се сазнало да смо дошли на параду, лоше бисмо се провели, погубили би нас. Ипак људи се сналазе, путем интернета се упознају и повезују, тако да им је то једини начин да буду међу својима - каже Ирачанин који је са својим пријатељем дошао да подржи параду.

Iračani
Ирачани / Извор: Србија Данас

13:00 - Загревање почиње

prajd
прајд / Извор: Србија Данас

Атмосфера пред главни догађај полако се загрева, а учесници Параде поноса уз музику весело очекују почетак шетње.

Video file

12:50 - Улице у центру Београда су затворене, а како је раније навео Секретаријата за јавни превоз, до 15.00 за саобраћај ће бити затворене Краља Милана, Теразије, Коларчева и Трг републике, а од 10.00 до 20.00 Улица Васе Чарапића и Студентски трг.

prajd
прајд / Извор: Србија Данас

parada
парада / Извор: Србија Данас

12:45 - "Дошле смо да будемо оно што јесмо"

- Први пут смо на паради и дошле смо да будемо оно што јесмо иако нас нико у околини не подржава. Сви ћуте. Ових година нисмо долазиле јер смо се плашиле, а ове године ваљда ничега неће бити, очекујемо добру забаву само - каже Маријана Грујичић.

parada
парада / Извор: Србија Данас

- Натерала сам своју девојку да ове године прошетамо, јер је ове године безбедније него раније. Раније сам имала непријатности у граду због свог изгледа и опредељености. Доживела сам да ме у центру града нападне 15 момака само зато што сам оно што желим. Долазили смо целе недеље на радионице и предавања и супер се провели - каже Ана Вујадиновић и додаје да се више не крију, јер немају разлога, прихватају себе у потпуности.

12:35 - Савић: Не занимају нас људи који иду у породичну шетњу

- Не интересују нас људи који иду у прородичну шетњу, они нису никаква претња. То је нормално и дешава се сваке године - рекао је председник удружења "Да се зна" Александар Савић коментаришући људе који код Цркве Светог Марка протестују против параде.

parada
парада / Извор: Србија Данас

12:20 - Полиција зауставила шетњу против Параде поноса

Учесници шетње за православне и породичне вредности, која је организована у знак протеста против одржавања Параде поноса, заустављени су у близини раскрснице Булевара краља Александра и Улице кнеза Милоша. 

parada
парада / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Припадници полиције зауставили су око двадесетак учесника протестне шетње у близини раскрснице Булевара и Улице кнеза Милоша и забранили им даљи пролаз.

Више о томе читајте ОВДЕ.

pride
приде / Извор: Србија Данас

11:30 - Код цркве Светог Марка налази се кордон полиције, а иза истог су верници који су дошли да покажу своје незадовољство данашњом шетњом. Том приликом је како се сазнаје ухапшен мушкарац

pride
приде / Извор: Србија Данас

11:15 - Учесници се скупљају на Славији

Учесници Параде поноса који су били стационирани код Инфоцентра, кренули су ка Тргу Славија где се очекује затварање саобраћајница.

parada
парада / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Због одржавања Параде поноса до 20 сати биће измењен режим саобраћаја у центру Београда, а више о томе читајте ОВДЕ.

Организатори су навели да ће Прајд и ове године бити баланс између прославе и (политичког) протеста, зато што представља политички скуп са јасним захтевима. Јованка Тодоровић из Организационог одбора поновила је седам захтева Прајда, који се нису мењали у односу на претходне године.