Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВАКЦИНА ЈЕ НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖИЈЕ" Др Петровић: Цепиво нам је помогло да искоренимо најмоћније болести у историји

07.01.2021. 09:47
Пише:
Танјуг
Dr Radmilo Petrović
Др Радмило Петровић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/RTS Тако стоје ствари

Вакцине су годинама помагале да се искорене заразне болести, каже епидемиолог Радмило Петровић.

Вакцина је епохално откриће и најмоћније оружје у сузбијању заразних болести, захваљујући њој искорењене су многе болести које су харале светом и од којих је умрло више милиона људи, а лекари кажу да се слободно може рећи да је вакцина спасила човечанство.

Захваљујући имунизацији искорењена је вариола вера, а пред елиминацијом су дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, мале богиње.

Епидемиолог у пензији Радмило Петровић, каже да је вакцинација епохално откриће и најмоћније оружје у сузбијању, спречавању, елиминацији и радикацији заразних болести.

ДР КОН УПУТИО ВАЖАН АПЕЛ СРБИЈИ: Тиче се прославе Божића и последица уколико се мере не поштују

ДР КОН УПУТИО ВАЖАН АПЕЛ СРБИЈИ: Тиче се прославе Божића и последица уколико се мере не поштују

ДАНАС СЕ ШИРОМ СРБИЈЕ СЛАВИ БОЖИЋ: Обичаји нису свуда исти, а Крушевљани га празнују на посебан начин

ДАНАС СЕ ШИРОМ СРБИЈЕ СЛАВИ БОЖИЋ: Обичаји нису свуда исти, а Крушевљани га празнују на посебан начин

КО СУ СРПСКА БРАЋА ПО БОЖИЋУ? Неке од ових далеких земаља прослављају Христово рођење кад и ми

КО СУ СРПСКА БРАЋА ПО БОЖИЋУ? Неке од ових далеких земаља прослављају Христово рођење кад и ми

- Ми смо захаљујући вакцини елиминисали дифтерију која је била страх и трепет крајем 19. и почетком 20. века. Само четири године после проналаска вакцине почели смо да је производимо и она је постала обавезна у нашој земљи 1938-1939. године за децу заједно са вакцином против тетануса. Од 1980. године немамо ниједан случај дифтерије - рекао је Петровић.

Вакцина против дифтерије даје се у комбинацији са тетанусом и великим кашљем и позната је као Ди-ТЕ-ПЕР вакцина која се годинама користи и деца је добијају у првим годинама живота.

Петровић скреће пажњу да чим попусти дисциплина у имунизацији, заражне болести се враћају као бумеранг. Као пример навео је случај СССР-а, чијим распадом је престала масовна вакцинација у Украјини и Русији, што је за последицу имало велику епидемију дифтерије, која је до тада била заборављена болест.

Само у тој епидемије дифтерије у Русији заражено је око 150. 000 људи, а умрло око 3. 000 пацијената.

Вакцина је једина заштита и од тетануса. То је оболење чија је смртност више од 70 одсто.

- Многи не знају да је једина заштита од тетануса вакцина против тетануса. Чак особе које преболе тетанус не стичу имунитет, већ се он стиче само вакцинацијом - појашњава Петровић.

Свака посекотина, убод на ружу или ексер, представља ризик за улазак у организам бактерије "цлостридиум тетани" која се налази у земљи и може да доведе до тетануса - тешког оболења. Особе које су примиле вакцину и које су ревакцинисане заштићене су одређени временски период.

И велики кашаљ је болест која се јавлчјала у епидемијама, па је тако 1957. године у у епидемији овом болесћу у Србији заражено око 9.000 деце и умрло је 64. Вакцинација и редовна ревакцинација су најбоља заштита од те болести.

Вакцинацијом је потпуно искорењена вариола вера ( велике богиње) 1980. године, а борба са том заразном болешћу трајало је око 180 година, вируса више нема слободног у природи, а Петровић тврди да се он чува у два научна института један је у САД, а други је у Русији.

Radmilo Petrović
Радмило Петровић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Светска здравствена организација (СЗО), како каже, почела је радикацију и дечје парализе, захваљујући ОПВ вакцини која се производила и у Институту Торлак.

Већ 1990. године су се Северна и Јужна Америка ослободиле од дечје парализе, болести која не убија као вариола вера, али даје велики инвалидитет, скоро 100 одсто.

- Било је планирано да се радикација полија заврши до 2000. године. Међутим, није се завршила и још увек СЗО није прогласила радикацију те заразне болести. Још увек има дзепова са дивљим полиовирусом - Пакистану, Авганистану. Код нас је елиминација дечје парализе завршена 2000. године - наводи Петровић.

Планирано је било да се вакцинацијом елиминишу и мале богиње. СЗО је направила програм радикације те заразне болести. Међутим, интернет и друштвене мреже допринеле су ширењу непроверених информација о вакцинама и то је постало најаче упориште антиваксера.

Попуштањем дисциплине у вакцинисању деце MMR вакцином, довело је до тога да су се поново вратиле мале богиње у епидемијама. У епидемији у Србији која је букнула 2017. године, оболело је 5.800 људи, а умрло 15 особа. Осим у Србији, епидемије малих богиња буктале су у другим европским земљама.

"Вакцина најбезбеднија борба против болести"

Вирусолог проф. Тања Јовановић каже да је вакцинација један од најбезбеднијих поступака који је уведен у медицинску праксу.

- Захваљујући вакцинама ми смо успели да се изборимо са многим инфективним болестима.Да поменем велике богиње за које се зна да су представљале велике пошаст у историји медицине и захваљујући врло ефикасној вакцини која је направљена у 18. веку успели смо да ерадиоцирамо како вирус тако и обољење - навела је она.

Регистроване вакцине, како каже, представљају најбезбедније и најефикасније производе због строгих протокола и регулатива кроз које пролазе од самог дизајна вакцине па до њене употребе.

Нема никакве сумње да су регистроване вакцине најбезбеднији и најефикаснији производи у заштити од заразних болети колико се користе у медицинској пракси, рекла је она.