Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВЧАНА ПОМОЋ, ЛУТРИЈА, ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА: Како убрзати цепљење у Србији и шта друге државе раде

19.07.2021. 11:10
Пише:
Србија Danas/Euronews Србија
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Шта све Србија може да уради да се убрза вакцинација

Четврти талас епидемије вируса корона већ је почео, број инфицираних у Србији је у узлазној путањи, али још није драматичан. Лекари су забринути јер је, упркос доступности вакцина, до сада имунизовано 49 одсто пунолетног становништва, што је недовољно за сузбијање ширења вируса. 

ЈАКО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ТОПОЛУ: Ветар чупао дрвеће, град оштетио кровове и воћњаке (ФОТО)

ЈАКО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ТОПОЛУ: Ветар чупао дрвеће, град оштетио кровове и воћњаке (ФОТО)

ЈЕДАН ЗАРАЖЕНИ МОЖЕ ДА ИНФИЦИРА ПЕТ ЉУДИ: Др Мијовић упозорава да се делта сој шири невероватном брзином!

ЈЕДАН ЗАРАЖЕНИ МОЖЕ ДА ИНФИЦИРА ПЕТ ЉУДИ: Др Мијовић упозорава да се делта сој шири невероватном брзином!

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧА ДА ДЕЛТА СОЈ МОЖЕ БИТИ КОБАН ПО МЛАДЕ: Др Остојић објаснила зашто нови сој погађа ову групу људи

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧА ДА ДЕЛТА СОЈ МОЖЕ БИТИ КОБАН ПО МЛАДЕ: Др Остојић објаснила зашто нови сој погађа ову групу људи

Вирус би, упозоравају епидемиолози и стручњаци, већ за неколико недеља могао да покаже у пуној снази, јер се показало да се делта сој вируса много брже шири и да, према британским студијама, један заражени инфицира седам особа. 

Епидемиолог Предраг Кон навео је да би већ за три недеље бројеви новозаражених у једном дану могли постати четвороцифрени, а да ће болнице, вероватно, почети да се пуне већ за седам дана. 

Слична је ситуација и у осталим земљама у свету, па и многе чланице ЕУ већ предузимају озбиљне кораке како би се повећао број имунизованих. У Србији су до сада осим мера ограничења, увођење и различите подстицајне мере, попут новчаних подстицаја за вакцинисане, а европска искуства показују које су још опције на столу.

Обавезна вакцинација здравствених радника

Грчка и Француска уводе обавезну вакцинацију за здравствене раднике. У Србији се о томе одавно говори, али се здравствене власти на тај корак још нису одлучиле. Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије донело је одлуку да се сви припадници полиције вакцинишу, а начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић потписао наредбу о обавезној вакцинацији припадника војске. Међутим, заштитник грађана је наложио поништавање наређења којима се наређује обавезна вакцинација у Војсци Србије. 

 

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

У препоруци омбудсмана која је објављена на сајту Војног синдиката Србије, наводи се да је утврђен низ пропуста у поступку контроле Министарства одбране.

Забрињава податак да је међу запосленима у здравству и социјалној заштити вакцинисано свега 54,53 одсто. Закон о заштити становништва од заразних болести дозвољава увођење обавезне вакцинације, а може да је уведе Министар здравља.

Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је његов лични став да би за здравствене раднике требало увести обавезну вакцинацију.

- Ми здравствени радници посебно треба да покажемо како се промовише јавно здравље. Срамота је да здравствени радник, који није вакцинисан, унесе инфекцију у болницу и зарази пацијенте који болују од неких других тешких болести. Видећемо шта ћемо одлучити, колико ће Устав бити широк да не би направили грешку и угрозили неком права - рекао је Ђерлек.

И епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон упозорио је да нема времена за премишљање и да би хитно требало почети са обавезном вакцинацијом здравствених радника,  а затим и осталих група становника који су у посебном ризику или су у прилици да масовно заражавају друге због природе посла који обављају.

У тржне центре уз потврду о вакцинацији 

Многе земље у свету увеле су правило да се у тржне центре, биоскопе, ресторане, позоришта, ноћне клубове може само ко има потврду да је вакцинисан, негативан тест на вирус или потврду да су прележали ковид- 19. У Бечу (Аустрија) та одлука већ је на снази, а најавиле су увођење и Француска и Грчка.

 

Ђерлек сматра да би и у Србији могло сличну одлуку да уведе.

- Ја бих исто поступио као Грчка и Француска. Треба наградити оне који су се вакцинисали, који су показали личну и колективну одговорност, тако што ће им сва врата бити широм отворена  - позориште, биоскопи, ресторани....свих простора који су ризични за ширење заразе. С обзиром да су вакцинисани они су заштићени - је Ђерлек.

Једна од мера коју би Србија могла да предузме је да се све манифестације организују по узору на највећи фестивал - Exit.

Exit
Exit / Извор: Србија Данас

 

На Exit су могли да уђу само вакцинисани, који имају потврду да су прележали болест или негативан ПЦР или антигенски тест. Током фестивала урађено је 13.700 брзих, антигенских тестова, а шесторо није могло на концерте јер су били позитивни на САРС-ЦоВ-2.  

Такво правило за сада не важи када је реч о другим масовним окупљањима, у отвореним и затвореним просторима, попут клубова, свадби и прослава, ресторана... а то је такође једно од решења, које је, на пример, Израел још пре неколико месеци применио кроз модел "зелене пропуснице".  

Невакцинисани да плаћају лечење

Све се више прича о томе да би невакцинисанима могло да се догоди да сами плаћају лечење од ковида - 19. Таква одлука још није донета. Први пут је такву могућност поменуо председник Србије Александар Вучић који је рекао да је предлог стигао од лекара. Он је навео да за сада држава не прихвата таква правила, али да ће нешто морати да се предузме.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

 

Држава је обезбедила довољан број вакцина четири произвођача - кинески Синофарм, руски Спутњик В, америчко/немачку Фајзер/Бионтек, оксфордску АстраЗенека.

- Добио сам доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од короне. Нисам за то - рекао је Вучић и подсетио да државу лечење тешког пацијента од ковида -19 може да кошта и до 100.000 евра.

И министар здравља Златибор Лончар рекао је да је предлог лекара "сасвим логичан", јер има довољно вакцина и могу да бирају коју ће.

Подстицајне мере - ваучери, новац, лутрија 

Председник Србије Александар Вучић недавно је најавио да ће бити организована и лутрија како би се грађани мотивисали за вакцинацију. Лутрије као подстицај у вакцинацији већ су увеле Вашингтон, Њујорк, Охајо у САД, Словачка и Пољска у ЕУ.

Србија је већ имала новчане подстицаје за вакцинацију. Сви који су до 31. маја добили бар једну дозу вакцине могли су да се пријаве и добију 3.000 динара од државе. Београд је организовао вакцинацију и тржним центрима, те су тако у појединим тржним центрима дељени и ваучери у вредности од 3.000 и 5.000 динара за шопинг.  

novčana pomoć
новчана помоћ / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

 

Најслабији одзив за вакцинацију је међу младима од 18 до 30 година. У тој старосној категорији је вакцинисано само 17,4 одсто грађана. Држава размишља и о томе да се они додатно мотивишу за имунизацију ваучерима за путовања или попустима на карте за фестивале и концерте.

Преговара се са организаторима концерата да се за вакцинисане обезбеде специјални попусти за карте, али обезбеди и одређен број бесплатних улазница. Са великим компанијама разматра се и могућност увођења ваучера за путовања, као награде за оне који се вакцинишу. 

Сузбијање антиваксерске кампање  

Епидемилог Зоран Радовановић каже да се мора много више радити на едукацији становништва, али и сузбијању лажних информација које се о вакцинацији пласирају на друштвеним мрежама. 

Напомиње да су и медији велики простор давали људима који сеју сумњу у вакцинацију, јер је то медијски атрактивније.

- У свим заводима за јавно здравље постоје јединице за промоцију здравља. Од њих се очекивало да осмисле како да се приступи младима, да осмисле кампању на друштвеним мрежама, где су млади најактивнији - рекао је Радовановић.