Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВИШЕ ОД 70.000 ЉУДИ ВЕЋ ПРЕЛЕЖАЛО КОРОНУ, А ДА ТО НИ НЕ ЗНА: Ево од чега зависи да ли ће бити другог таласа

28.04.2020. 21:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
Фото: ТАНЈУГ/ ДИМИТРИЈЕ НИКОЛИЦ/ нр / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ ДИМИТРИЈЕ НИКОЛИЦ/ нр

Масовна тестирања почињу у мају.

У Србији је регистровано 8.275 случајева оболелих од короне, али епидемиолози сматрају да је реалан број заражених бар десет пута већи. То значи да је више од 70.000 људи преболело вирус без икаквих симптома и, што је још важније, стекло потребна заштитна антитела.

Масовна тестирања, која почињу у мају на узорку са територије целе Србије, показаће колико смо далеко од колективног имунитета.

Власотинце је и даље жариште КОРОНЕ: Угрожена су и села, помоћ стиже из других општина

Власотинце је и даље жариште КОРОНЕ: Угрожена су и села, помоћ стиже из других општина

Демонтирана привремена болница, до краја недеље још једна: Војска Србије однела кревете

Демонтирана привремена болница, до краја недеље још једна: Војска Србије однела кревете

МОГУЋЕ ОДЛАГАЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА ЗА ПРВИ МАЈ: "Само да не буде хладно пиво и врућа јагњетина"

МОГУЋЕ ОДЛАГАЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА ЗА ПРВИ МАЈ: "Само да не буде хладно пиво и врућа јагњетина"

Да бисмо рекли да имамо колективни имунитет, требало би 60-70 одсто људи да има антитела на вирус корона, објашњава епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, можда ће већ данас на кризном штабу бити речи о томе када ће кренути тестирање становништва целе Србије, без обзира да ли је у питању место где је забележено присуство вируса или не.

- Тестирање би требало да почне у мају. То су серолошка истраживања, када се са целе државе узима одређени број људи. То је такозвана студија пресека која има за циљ да методом случајног узорка, на основу анализе крви, утврди да ли је неко имао вирус. Тестираће се и они који су боловали, као и они који су били без симптома, дакле сасвим случајан узорак који ће нам дати јасну слику да ли смо достигли број довољан за колективни имунитет, а то је од 60 до 70 одсто. Наша претпоставка је да је број оних који су имали вирус без симптома десет пута већи од броја регистрованих, а овим тестовима ћемо утврдити тачан број - истиче др Тиодоровић.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Како објашњава, студија је већ у припреми, утврђују се методе, поступак, а с обзиром на то да је у питању тежак посао, треба бити прецизан и сагласан како и када се креће с узорковањем.

- То је огроман посао, морамо имати спремност и у популацији, и подршку лекара који ће бити умрежени, лабораторија мора да ради беспрекорно, и да се на крају све слије у једну базу. Од половине маја, па и јуна, требало би увелико да се ради. Након што се прикупе узорци, иде унос података, након тога анализа, е тек онда можемо очекивати веродостојан пресек. Ја очекујем да пред крај лета, дакле пре јесени, то јасно знамо, а можда и раније, видећемо - каже епидемиолог.

Стручњаци прогнозирају да ћемо се можда с доласком зиме суочити с новим таласом вируса. Лекари, пак, објашњавају да други талас вируса зависи искључиво од нас самих.

- Сви ми заједно, здравствени систем, државни систем, наша популација, сви смо прошли кроз једну озбиљну вежбу у судару с првим таласом, а ја очекујем да ћемо за други талас бити много спремнији и да знамо шта треба да радимо. Може чак да се деси и да га не буде ако се будемо придржавали мера. Сви они који су почели да раде, јер привреда мора да функционише, морају поштовати све прописане мере, дезинфекцију простора, ношење маски и рукавица, како пружаоци услуга, тако и корисници. Нема окупљања. Ако сте на отвореном, у природи, сами, нормално да вам не треба маска, али ако сте са неким у друштву, обавезно ставите маску. У овој ситуацији, најважније је да маску има онај ко је носилац вируса, а будући да неко може носити вирус без симптома, замислите колико је онда важно да тај човек има маску - објашњава др Тиодоровић.

Zoran Radovanović
Зоран Радовановић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић каже да би требало достићи између 70 и 80 одсто прокужености становништва да бисмо спремно дочекали наредни талас епидемије.

- Када се достигне тај обухват прокужености, онда болест неће имати услова да се преноси. Стварни број заражених је вероватно знатно виши од потврђених случајева. То је све пуко нагађање, али могао бих да претпостављам да је 15 до 20 пута више заражених него што је званично нађено. Међутим, чак и да је 150.000 људи прележало вирус, што је око два одсто становништва, то је и даље занемарљиво за прокуженост - објашњава Радовановић.

Према његовим речима, непознато је да ли откривена антитела штите од овог вируса или само показују његово присуство. Како објашњава, постоје две врсте антитела, једна се јављају након неколико дана од појаве болести.

- Она се повлаче, а затим се ствара друга врста антитела која може да траје годинама, а за неке болести доживотно. Међутим, код овог вируса то се не зна, јер је питање да ли та антитела која се открију штите од болести, или су само показатељ да је неко био у контакту са вирусом. Ако уопште постоји заштита, прокужено становништво би требало да буде заштићено током наредног таласа. Међутим, дешава се да неки буду позитивни, а да су претходно били негативни, тако да је непознаница да ли је реч о лабораторијској грешци, или је имунитет слаб, или се, пак, вирус задржао у организму - указује проф. др Радовановић.

Иако још увек нема довољних података и тестирања на антитела нису почела, инфектолог др Стева Станишић каже да се не би бавио нагађањима, али да претпоставља да ће добар део популације бити прокужен.

- Сада се сви плаше тог другог таласа који је битан, оно што ја примећујем је можда мањи број тешких случајева који нам стижу, што је опет некако другачије него што је било на почетку. Е сада не знам да ли је то само пролазно, или је то само неки утисак, видећемо. Сада имамо мањи број људи који се ставља на респиратор, али не смемо се опустити, јер све ово још увек траје, у току је и проучавање вируса. Треба бити опрезан, морамо држати ту физичку дистанцу и носити заштиту, маске пре свега, много тога зависи од нас самих, каже инфектолог Станишић.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Кон: До краја лета тестираћемо 70.000 људи

О колекитвном имунитету је говорио и доктор Предраг Кон, који је навео да је у плану тестирање на корону на нивоу државе. Почетком лета ће, како је рекао, бити тестирано око 7.000, а крајем лета око 70.000. Према његовом мишљењу, пак, прокуженост становништва је знатно мања него што се очекује.

- Ми смо на крају овог таласа, а истовремено смо на почетку пандемије и колико год је то тешко схватити, ми ћемо знати колики нам је имунитет тек кад завршимо тестирање. Имате оних који сматрају да смо већ прокужени, има оних као и ја који мисле да је далеко мањи проценат него што се очекује. Из света стижу контрадикторни подаци. Кад се обави обимно тестирање, знаћемо прави проценат - навео је Кон.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr
Фото: Танјуг/ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЦ/ нр / Извор: Фото: Танјуг/ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЦ/ нр

Феномен леденог брега

Почетком априла, о прокужености становништва говорила је и проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је указала да су процене да имамо пет до десет пута више оболелих од броја лабораторијских потврђених случајева.

- За ово обољење је карактеристичан феномен леденог брега, тј. већина инфицираних или нема симптоме респираторне инфекције или су то блажи облици који личе на прехладу. То значи да већина нас може носити овај вирус у себи а да то и не зна. Имамо барем од пет до десет пута више инфицираних који нису препознати јер се осећају добро - објаснила је тада проф. др Кисић Тепавчевић.

Како је недавно навела докторка Кисић Тепавчевић, још није познато колики је степен стеченог колективног имунитета у нашој популацији, међутим, по све мањем броју грађана који се јављају инфективним клиникама процењује се да је он много јачи него на почетку епидемије. Она је још тада најавила да ће се у нашој земљи радити студија која ће на репрезентативном узорку показати који проценат популације је стекао имунитет на нови вирус.

Министар просвете открио планирани ДАТУМ пријемних испита за факултете

Министар просвете открио планирани ДАТУМ пријемних испита за факултете

ЗА ЊИХ ЈЕ ЗАБРАЊЕНА И УПОТРЕБА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА: Ево која правила морају да поштују угоститељи

ЗА ЊИХ ЈЕ ЗАБРАЊЕНА И УПОТРЕБА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА: Ево која правила морају да поштују угоститељи

ДР КИСИЋ УПОЗОРАВА: Опасност још није прошла, ЈЕДНА СТВАР би могла скупо да нас кошта

ДР КИСИЋ УПОЗОРАВА: Опасност још није прошла, ЈЕДНА СТВАР би могла скупо да нас кошта

Корона није једина, прети нам још 30 ВИРУСА! Српски стручњаци упозоравају да се спремимо за БОРБУ

Корона није једина, прети нам још 30 ВИРУСА! Српски стручњаци упозоравају да се спремимо за БОРБУ

У Домовима за старе у Србији заражено 567 корисника и 130 запослених: УКУПНО ИЗЛЕЧЕНО 129 ЛИЦА

У Домовима за старе у Србији заражено 567 корисника и 130 запослених: УКУПНО ИЗЛЕЧЕНО 129 ЛИЦА