Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВОДА "ЗАВИЛА" ОСАМ ПОРОДИЦА У ЦРНО: За непуна два месеца због утапања је изгубљено чак 9 ЖИВОТА

24.08.2020. 21:14
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Davljenje
Дављење / Извор: Профимедиа

Трагедије на рекама и језерима се најчешће дешавају на непознатом терену

Трагедије на рекама и језерима се најчешће дешавају на непознатом терену.

Докторка Даница Грујичић позитивна на корона вирус (ФОТО)

Докторка Даница Грујичић позитивна на корона вирус (ФОТО)

КОРОНА НА КиМ: У последња 24 часа потврђено 99 нових случајева смртоносног вируса, преминуло је 13 особа

КОРОНА НА КиМ: У последња 24 часа потврђено 99 нових случајева смртоносног вируса, преминуло је 13 особа

"Стидите се као и ваши родитељи који су вас тако васпитали!" Брука и срамота у Ужицу, оскрнављен споменик српским херојима (ФОТО)

"Стидите се као и ваши родитељи који су вас тако васпитали!" Брука и срамота у Ужицу, оскрнављен споменик српским херојима (ФОТО)

За непуна два месеца вода је завила 8 породица у Србији у црно, одневши чак 9 живота. Купачи су, углавном, спас од врућина и освежење, тражили на језерима, где је и највише утопљених од почетка јула до данас. 

Последња у низу трагедија, на нашим рекама и језерима у Србији, догодила се у недељу у Лазаревцу. На језеру Очага, утопила су се браћа Д. М. (5) и Д. М (7), наочиглед својих родитеља. Мајка и отац су док су се они купали, проводили време у плићаку, играјући се са њиховом млађом сестром (2).

Према првим информација, у једном тренутку дечаци су се практично држећи за руке нестали испод површине језера, просечно дубоког 6 метара, и под водом, наводно, остали 15 минута. Дечаци су реанимирани дуже од сат времена, али им, нажалост, није било помоћи. Нешто након 15 часова констатована је смрт обојице браће.

Дугогодишњи шеф спасилачких служби у ЈП "Ада Циганлија" Жарко Максић за објашњава да се овакве трагедије најчешће дешавају на непознатом терену, али и напомиње да су деца вероватно били полупливачи.

Leš
Леш / Извор: Профимедиа/илустрација

Кобан загрљај

- Једно дете је можда знало мало да плива. Обично су деца у том узрасту полупливачи. Друго дете је лоше пливало, и можда је један покушао да спасава другог, и тако у загрљај кад уђу, не може ниједан да плива. А, можда ниједно ни друго није знало да плива - објашњава Максић.

-  Деца када улазе у воду, најпре морају знати њену дубину. Конфигурација тла мора прво да се испита, да ли је доле муљ, да ли је песак... Деца која не знају добро да пливају, када оду 10, 20 метара од обале, и стану у усправан положај, ако не знају да се одржавају на води, аутоматски се даве. А, када им уђе вода у уста, не могу да зове никога. Зато, вероватно, родитељи нису ни чули позив за помоћ.

Зато, напомиње, деца треба да се купају у простору обележеном бовама и да носе мишиће за купање.

- Спасиоци увек прате простор обележен бовама, који је и предвиђен за купање, и родитељи треба да знају да ту могу да се купају. Ако је то дивља плажа, онда све на душу родитељима. Такође, деца обавезно морају да носе мишиће. Она, иначе, ако имају 7, 8 година, и ако су прошли школу пливања, знају да се одржавају на води, али и на то дете родитељ мора обавезно да пази. И сваки родитељ је дужан да се јави спасиоцима да има малу децу - рекао је Максић за наш портал.

Видевши да их нема, родитељи су дозвали спасиоце. Потонуле дечаке је из воде извукао један од младића који се затекао у близини.

Јавност се није ни изблиза опоравила од ове трагедије, а већ нешто после два, три сата, стигла је још један трагична вест. Мушкарац В. А. од 37 година утопио се приликом купања на Дунаву у Костолцу. Он се удавио, око 17 часова, пред очима бројних купача, на веома посећеној плажи "Топољар".

Ruka deteta u vodi
Рука детета у води / Извор: Профимедиа/илустрација

Пожалио се да му је хладно, ушао у воду и није изронио 

Пре само непуних десет дана и језеро Газиводе је однело један млади живот. На 20 километара од Новог Пазара, у језеру које припада Тутину, 16. августа утопио се тинејџер Ј. Ћ. (17).

Он је на језеро у село Рибариће отишао са тројицом другара. Како су испричали његови рођаци, а пренели медији, утопио се при последњем скоку у воду.

-  У једном моменту рекао им је "ја ћу да уђем још једном да се окупам и зароним, нећу више, јер ми је хладно". Ушао је, заронио и није испливао - рекли су несрећни рођаци овог тинејџера, који је пре 4 године изгубио млађег брата.

Бублићко језеро за само недељу дана узело два живота 

Александар П. (19) из села Лукомир код Житорађе, 4. августа пронађен је мртав у Бубличком језеру, код Прокупља.  

Он је у недељу, 2. августа, са друштвом из Лукомира, отишао на Бубличко језеро, удаљено 30-так километара од њиховог места.

Обдукција је показала да је имао 2,43 промила алкохола у крви. Тај резултат је одагнао сваку сумњу која се у јавности појавила протеклих дана да је младић преминуо под сумњивим околностима, можда и насилно, а не да је жртва утапања.

На овом језеру, које се присваја и као Брестовачко, 30. јула утопио се и мушкарац (48) из Лесковца. Његово тело, после два сата потраге, извукли су пријатељи.

- Пливао је и само је одједном нестао. Тражили смо га пуна два сата. Тада је већ било касно. Очигледно га је прогутао вир - рекао је један од очевидаца ове трагедије.

Девојчица (11) се утопила у Лиму, после саобраћајке

Стравична саобраћајна несрећа догодила се 16. јула око 22 сата, код Пријепоља, када је BMW слетео у Лим. У њему се налазио отац И. Д. (48), са сином (8) и ћеркицом К. Д. (11).

Отац и брат су испливали, а К. Д. је остала заробљена у џипу, између седишта потопљеног аута.

davljenik
дављеник / Извор: Профимедиа

Породица се враћала са Златара, где је била на одмору.

- Девојчица је била као анђео, увек весела и разиграна. Она и брат су били страшно везани, што доказује и чињеница да је кобне вечери молио да му спасу сестру - испричала је тада за медије њихова комшиница:

-  Отац је ван себе. Откако се развео од мајке деце, делили су старатељство и бринуо је о малишанима.

Отац му се обесио, живео тешко, он се утопио

Два дана раније на ушћу Бршке реке у Бованско језеро утопио се Богољуб Б. (17). Осим што је живео у сиромаштву, претрпео је и велики трагедију јер му се отац обесио.

- Тај дечак је живео са старијим братом, јер је мајка углавном била одсутна након што им се отац обесио. Знам да је одлазила да ради по западној Србији, брала је малине, често није била код куће.

Богољуб је понекад одлазио са њом, живео је веома тешко. Није имао ни условну кућу, он и брат су се сналазили како су знали да би преживели – каже Драган Радојевић, председник месне заједнице Мозгово код Алексинца, где је живео настрадали дечак.

Купање у забрањеним језерима

Ни језеро Бели камен, код Бешенова, није било "мирно". У њему се 1. јула удавио М. Ј. (28) из Раткова код Оџака.  

Иначе, језеро Бели камен настало је после исцрпљивања копа лапорца, а осамдесетих година кренуло је да се пуни водом, да би после 20 година достигло дубину преко 50 метара. Иако је на њему забрањено купање, спас од врућине користе многи грађани, не само из ове околине, већ и шире.

jezero
језеро / Извор: Профимедиа

Сезона је почела 1. маја утапањем у Сребрном језеру  

И пре јула, низале су се трагедије у водама Србије. Марко К. (22) утопио се у Сребрном језеру 1. јула,  након што је заједно са два другара испао из чамца којим се се превозили из викендице. Тело младића пронашли су рониоци Жандармерије.

Од несрећног младића породица и пријатељи опраштали су се масовно и на друштвеним мрежама.

- Драги Марко, био си добар друг, рођак и мој најбољи братанац. Јутрос око 3 отишао си тихо и без много пажње. Сребрно језеро је угасило твој осмех и прекинуло твоју младост у 22. години. Почивај у миру. Породици искрено саучешће - написала је тетка преминилог Марка.

У јуну, у Бегеју се утопио Џејмс П. (43) амерички држављанин, којем је отац пореклом Румун, привремено настањен у насељу Ново Берберско у Зрењанину.

Његово беживотно тело у Бегеју између места Мужља и Ечка, пронашли су 15-ак сати касније, припадници Жандармерије, након што је један младић видео тело како плута по води. 

МУП извукао 17 утопљеника

МУП је у својом саопштењу дао податке за претходна 4 месеца и у њему се наводи да је Ронилачка јединица Жандармерије, од 30. априла до данас била ангажована у трагању и извлачењу 17 утопљеника. МУП је апеловао на грађане да не користе неуређена купалишта, не улазе у воду неприпремљени и у алкохолисаном стању.

Имајући у виду да велики број грађана освежење затражи управо крај река и језера, МУП наводи да је веома важно да обрате пажњу на мере безбедности, као и да деца у воду не улазе без надзора родитеља.

Поштовање правила понашања на купалиштима један је од кључних фактора у спречавању трагичних исхода, нагласио је МУП.

За крај, купајте се на дозвољеним местима. Не тестирајте своје пливачке способности на непознатим теренима, где има вирова. Децу држите на оку. 

ПОЖРТВОВАНОСТ ИСПРЕД СВЕГА: Војска Србије спремна за нове изазове

ПОЖРТВОВАНОСТ ИСПРЕД СВЕГА: Војска Србије спремна за нове изазове

Виљамовка за дезинфекцију болнице? Општа болница у Крушевцу ће користити ово необично средство

Виљамовка за дезинфекцију болнице? Општа болница у Крушевцу ће користити ово необично средство

ЛЕПЕ ВЕСТИ СА ЈУГА СРБИЈЕ: Укинута ванредна ситуација у још једном граду

ЛЕПЕ ВЕСТИ СА ЈУГА СРБИЈЕ: Укинута ванредна ситуација у још једном граду

КЦ ВОЈВОДИНА: Од корона вируса на лечењу 75 пацијената, док је њих пет прикључено на респираторе

КЦ ВОЈВОДИНА: Од корона вируса на лечењу 75 пацијената, док је њих пет прикључено на респираторе

МУП АПЕЛУЈЕ: Поштујте правила понашања на купалиштима! Ово су кључни фактори који ће вас заштитити од УТАПАЊА

МУП АПЕЛУЈЕ: Поштујте правила понашања на купалиштима! Ово су кључни фактори који ће вас заштитити од УТАПАЊА