Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТРАЖИВАЛИ СМО: Да ли школе имају Правилнике о облачењу ученика као XIII београдска гимназија - Шта кажу надлежни, а шта грађани?

04.09.2023. 11:20
Пише:
Србија Данас/Невена Давидовић
učionica
учионица / Извор: Фото: Profimedia/Twitter/@Mikiliki9

Реакције на одлуку руководства 13. београдске гимназије су разнолике

Ученици појединих београдских школа започели су нову школску годину с новим правилником о облачењу који је ступио на снагу, доносећи промене које су изазвале различите реакције међу ђацима, родитељима и образовним стручњацима.

БРАВО ЗА ТРИНАЕСТУ БЕОГРАДСКУ ГИМНАЗИЈУ: Забранили неприкладно одевање ученика - пример који би и друге школе требало да следе

БРАВО ЗА ТРИНАЕСТУ БЕОГРАДСКУ ГИМНАЗИЈУ: Забранили неприкладно одевање ученика - пример који би и друге школе требало да следе

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Ево које новине очекују наставнике и ђаке, прва недеља другачија од свих досадашњих

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Ево које новине очекују наставнике и ђаке, прва недеља другачија од свих досадашњих

РОДИТЕЉИ, ОДАХНИТЕ Београд ставља породицу у центар, а ова одлука градоначелника Шапића направиће револуцију

РОДИТЕЉИ, ОДАХНИТЕ Београд ставља породицу у центар, а ова одлука градоначелника Шапића направиће револуцију

Ових дана једна од главних тема у друштву била је одлука руководства XIII beogradske гимназије које је донело најстрожи правилник о облачењу ученика према којем ће ђацима бити забрањено да на часове долазе у бермудама и шорцевима, тренеркама, мини-сукњама, мајицама на бретеле и свој другој одећи која се не сматра прикладном. Међу забрањеном одећом, можда помало изненађујуће, нашле су се и дуксерице са капуљачама.

"Поштовани родитељи и ученици, Желимо вам успешну и мирну школску годину! У петак, у преподневној смени, биће ученици другог и четвртог разреда, а по подне првог и трећег, од 14.00 часова. Спискови ученика првог разреда биће истакнути у школи у среду у току преподнева. Бесплатни уџбеници лагано пристижу у школу и биће дељени када почне настава. Молимо вас да поведете рачуна о забранама које се односе на облачење: забрањене су кратке панталоне и бермуде, тренерке, мајице са бретелама, капуљаче, кратке мајице које откривају стомак и хеланке. У случају да ученик или ученица дођу у школу непристојно одевени, биће опоменути. После две опомене биће умањена оцена из владања", стоји на сајту школе.

Реакције на ову промену су разнолике, а ми смо истраживали које школе у Београду на својим званичним сајтовима имају истакнуте правилнике о облачењу и шта кажу директори тих школа, колико се они заиста поштују.

За Србија Данас говорила је директорица В београдске гимназије која нам је казала да колегама из XIII beogradske може само да честита уколико су осмислили начин да унапреде наставу.

- Постоји нешто што се зове правилник о понашању ученика, ми као школа наравно имамо такав правилник, зна се шта није примерено у школи и заправо ми правило као такво имамо, а чини ми се да постоји концензус око тога шта не прихватамо, а ради се о комбинацији неких одевних предмета. Рецимо не могу долазити у шортсеве, мајице на трегере - каже директорица.

Како каже, сигурна је да колеге из XIII beogradske гимназије имају крајње добру намеру у односу на децу.

- Свакако да постоје ствари које бисмо и ми волели да поправимо међу нашим ђацима - казала је она.

Упитали смо direktoricu XIV beogradske гимназије да нам да своје мишљење о најновијој одлуци колега из XIII beogradske гимназије, која нам је рекла да такву идеју апсолутно подржава.

Она напомиње да је Четрнаеста гимназија међу првим школама пре неколико година увела правила пристојног одевања. Директорица каже да је било доста питања и коментара и да се дешава да неки ученици прекрше правила.

Она се залаже да се на нивоу ресорног министарства пропише јединствен кодекс облачења за све запослене у школама који ће и личним примером показати да пристојност мора да постоји.

Помоћник директора гимназије "Патријарх Павле" у Београду упутила нас је сајт школе и напоменула да је такав правилник код њих истакнут већ неко време.

pravilnik gimnazije Patrijarh Pavle
правилник гимназије Патријарх Павле

pravilnik gimnazije Patrijarh Pavle
правилник гимназије Патријарх Павле / Извор: Фото: Гимназија Патријарх Павле/Принтсцреен

pravilnik gimnazije Patrijarh Pavle
правилник гимназије Патријарх Павле / Извор: Фото: Гимназија Патријарх Павле/Принтсцреен

Чињеница је да свака основна и средња школа у Србији има свој кодекс понашања, своја правила одевања и да су она јасно истакнута, негде на улазним вратима, негде у самим школама на паноима, има их и на сајтовима, деле се ученицима и родитељима приликом уписа. Ипак, утврдили смо да многе београдске средње школе немају као посебан акт истакнут Правилник о начину одевања запослених и ученика, али су одредбе везане за кодекс облачења садржане у Правилнику о понашању ученика, запослених и родитеља.

Поставља се питање да ли је потребно да се на нивоу ресорног министарства пропише јединствен кодекс облачења за све ученике и запослене у школама у целој Србији, или је довољно да свака школа сама прописује сопствена правила.

Шта кажу Београђани?

Као што смо на почетку истакли, реакције на ову тему су разнолике. И док већина директора поздравља одлуку руководства 13. београдске гимназије, међу грађанима владају различита мишљења. С тога, урадили смо анкету и упитали грађане и грађанке да ли сматрају прикладном одлуку да се у школу мора долазити прикладно одевен и шта се под прикладношћу подразумева. Да ли је долазак у тренерци са капуљачом превише строга новина?