Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Чачани су на овај пројекат чекали 50 година: Инвестиција вредна 200 милиона

01.02.2022. 14:55
Пише:
Србија Данас
Deponija
Депонија / Извор: Фото: onnetwork принтсцрееен / СрбијаДанас

Србија усмерава и обезбеђује јачање свести о значају заштите животне средине, улагајући у енергетску безбедност, пошумљавање, соларну енергију, заштиту подручја, пречишћавање отпадних вода и трајно отклањање отпада, односно депонија. 

Депоније су велики загађивачи, али и велика опасност - поред лошег утицаја по здравље, гомилање ђубрета често заврши и катастрофом ширих размера, односно пожаром.

Чачани су у последњих 50 година имали проблем са несанитарном депонијом, а сада ће уместо ње имати прелеп парк у коме ће бити много садржаја и спортских активности за децу, али и све остале. 

Депонија се простирала на 12 хектара у Прелићима, а током прошле године када је почела санација, одложено је 760.000 тона отпада и ускоро долази до њеног затварања и рекултивације.

Влада Републике Србије је уложила 200 милиона динара само на ову локацију, а у последњих две и по године на целој територији града Чачка само за екологију уложено је око 10 милиона евра. 

Чачани сада могу да буду поносни на своје окружење и на то што се толико новца улаже само у заштиту животне средине у Чачку.

У последњих неколико година примећује се драстичан скок инвестиција у екологију. Предузете су мере које су имале директан утицај на неурушавање животне средине, односно на њено унапређење као што су:

Трајно решење за депонију у Винчи: ГОДИНАМА ЈЕ БИЛА ЦРНА ТАЧКА ПРЕСТОНИЦЕ

Град Београд је, након 46 година, покренуо пројекте за отклањање ове еколошке претње, а када се заврше и изгради нова брана, Београд ће коначно отпадом управљати попут других европских градова.

Уклоњено преко 2.000 тона отпада: 12 ЛОКАЦИЈА ОЧИШЋЕНО ОД ИСТОРИЈСКОГ ОПАСНОГ ОТПАДА

Током 2017. и 2018. покренута је акција откривања локација на којима је опасни отпад нелегално складиштен. Откривено је чак 12 локација које су у рекордном року у потпуности очишћене. 

Čišćenje deponije
Чишћење депоније / Извор: Shutterstock

ЗАШТИТА ПОДРУЧЈА – НАЈКРАЋИ ПУТ ДО ОЧУВАЊА ПРИРОДЕ

У 2014. је површина под заштићеним подручјима износила 6,37% Србије, а од доношења Закона о националним парковима 2015. проглашено је још 15 заштићених подручја. Сада их је 471, од чега је 87 подручја од националног интереса. Површина заштићених подручја сада износи око 7,8%, а стратешки циљ је да под заштитом буде 12% наше територије.

НОВА НАЦИОНАЛНА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА АНАЛИЗУ ВОДЕ, ВАЗДУХА ЗЕМЉИШТА У СЕДИШТУ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Зграда Националне лабораторије почела је да се гради 2018, а њен главни задатак биће праћење промена квалитета медијума животне средине спровођењем хемијских испитивања загађујућих материја. Национална лабораторија је једна од најсавременијих у региону, у потпуности хармонизована са стандардима који се примењују у еминентним светским лабораторијама.

Нова постројења за пречишћавање отпадних вода: ПРОЈЕКТИ ВРЕДНИ БЛИЗУ 3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Да би се побољшао еколошки статус низводних ресурса површинских вода и пратеће инфраструктуре, Србија инвестира у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и тако умањује ниво насталог отпада и суспендованих материја.

Пошумљавамо Србију: 29% СРБИЈЕ ПРЕКРИВЕНО ЈЕ ШУМАМА

Zlatar
Златар / Извор: Shutterstock

Данас је у Србији око 3 милиона хектара под шумама. Већа шумовитост даје бољи квалитет ваздуха, а само 1 хектар шума произведе око 800 тона кисеоника годишње. Управо зато се настоји да се обезбеди више средстава за пошумљавање и озелењавање јавних површина. Од 2018. до данас, држава је определила више од 206, 5 милиона динара за пошумљавање.

 Република Србија је обезбедила финансирање еколошких пројеката по веома повољним условима, а средства ће бити употребљена за финансирање и рефинансирање капиталних зелених пројеката, важних за подизање стандарда животне средине и бољи квалитет живота свих нас.

ПРВИ ВРЕДАН ПРОЈЕКАТ У ЕНЕРГЕТСКОМ СЕКТОРУ НАКОН 30 ГОДИНА

Отварањем ветропарка "Чибук 1" 2019. у Ковину, једног од највећих на Западном Балкану, допринело се енергетској безбедности и сигурности снабдевања струјом у Србији. Са 57 турбина и инсталисаном снагом од 158 мегавата, може да снабдева електричном енергијом 113.000 домаћинстава и смањује емисију угљен-диоксида за око 370.000 тона годишње.

Solarna elektrana
Соларна електрана / Извор: Shutterstock

Петка – будућа највећа соларна електрана у србији: СРБИЈА У ИНТЕГРАЦИЈИ С ОКРУЖЕЊЕМ

Као држава, започели смо експлоатацију соларне енергије у циљу повећања коришћења обновљивих извора у укупној производњи електричне енергије. Соларна електрана Петка у Костолцу биће снаге 9,95 мегавата, чиме представља највећу електрану тог типа у Србији и први значајни искорак за ЈП ЕПС и Републику Србију у примени чистих технологија и одрживог развоја.

Субвенције за енергетску ефикасност: МИЛИЈАРДУ ДИНАРА ЗА 10.000 ДОМАЋИНСТАВА

Од 2021. Србија је увела посебан програм за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима. Чак 10.000 домаћинстава добиће 50% износа од процењених радова за унапређење, а један од критеријума и предности за остварење јесу лошија столарија, једноструки прозори и број чланова домаћинства.

Сва досадашња улагања Србије у екологију, али и многе друге области, можете видети на сајту delagovore.rs кликом ОВДЕ.