Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ: Сокобања - мелем за душу

20.07.2022. 11:59
Пише:
Србија Данас
Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Сокобања, као један од напознатијих туристичких центара наше земље, одувек је привлачила туристе највише због разноликих предела који су специфичност  ове дестинације.

Опште атрактивне вредности подручја сокобањске котлине, изражене у привлачним географским, климатским и другим карактеристикама природе, повољном саобраћајно-географском положају, као и концентрацији бројних антропогених мотива, чине овај крај веома интересантним за туристичка кретања.

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

Љишке цркве познате су широм света, а једна од њих КРИЈЕ ЛЕГЕНДУ О ХАЏИ-ЂЕРИ: Просветитељ ког су убили на литургији (ВИДЕО/ФОТО)

Љишке цркве познате су широм света, а једна од њих КРИЈЕ ЛЕГЕНДУ О ХАЏИ-ЂЕРИ: Просветитељ ког су убили на литургији (ВИДЕО/ФОТО)

Сокобања је смештена у котлинском проширењу реке Моравице, у подгорини шумовите планине Озрен. Налази се на просечној надморској висини од 400 м, и са свих страна је окружена планинама средње висине. Ослоњена је  на обронке Озрена и Девице.

Сокобања се налази на идеалној позицији и као бањски туристички центар љубитељима природе нуди мноштво могућности за спорт, рекреацију, одмор и забаву. Атрактивни потенцијал овог бањског простора, заснован је пре свега на комплексу природних туристичких вредности, кога чине геоморфолошке, хидрографске, климатске и биогеографске туристичке вредности, од којих за развој здравствено-лечилишне функције бање пресудну улогу имају термоминерални извори и клима.

izvor
извор / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Термоминерални извори, подручја сокобањске котлине, на основу својих физичко-хемијских карактеристика, сврставају се у ред радиоактивних акратотерми, са карактером слабих земно-алкалних вода. Погодни су за лечење различитих врста обољења: обољења дисајних органа, нерава, повишеног крвног притиска, поремећају у размени материја, обољења очију, обољења костију.

Посебне природне туристичке вредности чине и околне планине Озрен, Ртањ, Девица, Слемен. Мотивски доста разноврсне. Посебну пажњу треба посветити планини Озрен, која је на основу функционалне класификације сврстана у планине опоравилишта. На шест планина у окрежењу се налази чак двадесетак излетишта до којих воде обележене пешачке и бициклистичке стазе. Сокобања је најбоља летња одредница љубитеља активног одмора, планинарења, параглајдинга и бициклизма. Посебно је популарна и купачима који посећују купалишта на Моравици, Бованско језеро, Аква парк "Подина" и Welness спа центар "СокоТерме".

Sokobanja
Сокобања / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сокобања, као један од напознатијих туристичких центара наше земље, одувек је привлачила туристе највише због разноликих предела који су специфичност  ове дестинације. Сваки посетилац ће осетити јединствени дух овог места у разговору са мештанима познатим по гостољубивости као и у посети непоновљивим пејзажима. Оно што ће свако понети са собом као сећање на Сокобању биће свакако свежина ваздуха, топлота термалних извора, укус домаћих сирева, надалеко чувене јагњетине као и звуци хармонике и весеља.

Када би се негде населили Римљани су одлишно умели да препознају и искористе потенцијале тог места. У Сокобањи су користећи природне изворе вруће воде саградили купатила где су се опуштали, уживали и дружили се. Користећи предности сокобањских вода у те сврхе изградили су  терме. И не само они већ су и Турци користили термалне изворе за опуштање и очување здравља као специфичну повластицу доступну имућном слоју становништва. Тако је саграђен сокобањски Амам на темељима терми из доба Римљана.

Hamam
Хамам / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Најатрактивнији антропогени туристички мотиви овог простора су: купатило из доба Турака "Амам", конак кнеза Милоша, утврђени град Сокоград, бројна неафирмисана археолошка налазишта, амбијенталне вредности сеоских насеља, обичаји локалног становништва, као и многобројне манифестације, од којих неке, као Прва хармоника имају национални карактер.

Незаборавно искуство ће вам пружити и многи сокобањски ресторани који осим врхунског кулинарског умећа могу да се похвале и намирницама добијеним из природе у којој месо домаћих животиња, воће и поврће имају сасвим другачији укус него било где другде. Захваљујући томе бићете одушевљени новооткривеним укусима и мирисима хране, који многе туристе мотивишу да се увек изнова враћају овој дестинацији.

Људи жељни правог одмора свакако ће га наћи, било да жуде за миром и тишином или за адреналином и активно проведеним данима. Природа, историја и култура народа који су насељавали овај крај дали су свој печат Сокобањи што ће Вам омогућити да  осетите јединствени дух овог места носи истовремено мир, спокој и узбуђење.

Bovansko jezero
Бованско језеро / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Овде можете једрити на Бованском језеру, кренути у планинарске подухвате и освојити врх Ртња - Шиљак а у вечерњим часовима проћи мермерним шеталиштем и видете све чари ноћног живота који је овде права атракција. Многобројни кафеи, дискотеке и барови биће привлачни свима који уживају у ноћном проводу.

Sokobanja
Сокобања / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Треба имати у виду и да су цене знатно ниже од очекиваних, што ће многима значити да се могу проводити до зоре не бринући о финансијама.

Током јесени актуелне су организације семинара и конгреса, ђачке екскурзије и настава у природи. Сокобања поседује објекте који нуде спа третмане у топлој води, релаксацију уз масажу и друге wellness садржаје.

Разноврсност природноих туристичких вредности, као и богатство антропогеног наслеђа, омогућавају формирање богате туристичке понуде и обогаћивања садржаја туристичког боравка.

Пројекат је финансиран из буџета општине Сокобања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.