Skip to main content
Marina Petrik

Mlada, ambiciozna i kreativna slikarka naive: Marina Petrik ponosno čuva kulturu, istoriju i lepotu Kovačice na platnu (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Pored lepe i prostrane ravnice, širokih ulica, zelenila, finih i malih kuća, domaće kuhinje i vrednih kovačičkih domaćina koji svoje kuće i okućnice drže urednim i sređenim, ova opština poznata je i po naivnoj umetnosti.

Opština Kovačica je jedna od retkih opština u Republici Srbiji koja je poznata širom sveta i to ni manje ni više nego po naivnoj umetnosti.

Pored lepe i prostrane ravnice, širokih ulica, zelenila, finih i malih kuća, sve u ravni jedna sa drugom, čistog vazduha domaće kuhinje i vrednih kovačičkih domaćina koji svoje kuće i okućne drže urednim i sređenim, ova opština poznata je po naivnim umetnicima i njihovim maestralnim delima. 

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

Opština Kovačica u Vojvodina jedna je od retkih opština u Srbiji koja može da se pohvali svetskom slavom i time da ceo svet zna za umetnost koja se ovde decenijama neguje. Kovačička naivna umetnost poznata je širom sveta, a rodonačelnici ovog umetničkog pravca itekako su pospešili da reputacija opštine Kovačica bude izuzetno pozitivna. 

Turisti iz celog sveta dolaze da gledaju dela naivne umetnosti, ali i da čuju priče o kovačičkim slikarima koji su slikali ono što su videli u životu, suživot svoj sa drugima, ali i njihove svakodnevne dane provedene na selu. Neki od najpoznatijih slikara naive jesu Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i legendarna Zuzana Halupova.

Dama među umetnicima Zuzana Halupova jedna je od najpoznatijih umetnika na našim prostorima, ali i šire. Iako je bila neuka i neobrazovana, Zuzana je bila žena raskošnog talenta i umetničkog oka tako da joj diploma nije bila ni potrebna, što je i danas slučaj sa mnogim damama savremenog doba koje, imale diplome, ili pak ne, ne prestaju da oduševljavaju publiku u Srbiji, ali i šire.

Naslednica velike slikarke naive Zuzane Halupove jeste jedna mlada, ambiciozna i kreativna slikarka Marina Petrik iz Kovačice koja se može pohvaliti ne samo dobrim i kvalitetnim slikama, već i svojim velikim domaćinstvom. Urednom bašticom koju sama neguje, ukusnom domaćom hranom koju sama pravi, decom koja idu stopama majke te pametno poštuju i čuvaju tradiciju i kulturu svog naroda, tako i divnim radovima koje sama svojim rukama oblikuje, boji, mašta, daje im smisao i pretvara u prava velika, značajna dela naivne umetnosti.

Da ljubav prema naivnoj umetnosti nosi u srcu dokazuje upravo ona, Marina Petrik koja je prve pokrete četkicom učinila još kada je bila devojčica i koja objašnjava da je od malena znala šta voli da radi pa je samim tim nastavila da neguje svoju ljubav prema slikanju, a sve što je više slikala, dolazila je još veća inspiracija.

- Svaki slikar u Kovačici ima nešto po čemu je prepoznatljiv, tako se i u mojim slikama vidi ta prepoznatljivost - govori Marina i dodaje:

- Mi se inače bavimo poljoprivredom i zato ja najčešće slikam kukuruz, to mi je nekako bilo logično da nastavim da slikam, da kukuruz prebacim i na platno i da me prati i na slikama.

Slikarka objašnjava da je izrazito ponosna na to što nije odustala od slikanja, što su njeni radovi izloženi i u galeriji u Kovačici do koje je teško doći i stići do te mere da neko bude i član galerije.

- Najviše volim da slikam životinje, ljude na njivi, koji rade ili odmaraju posle napornog rada... Volim da slikam i decu, crkvene običaje, svadbe, kao i same svadbene običaje kojih ima dosta na mojim slikama pošto je i sama Kovačica poznata po folkloru pa su tako i naše slike, i naše boje prepoznatljive po jakim bojama - objašnjava Marina Petrik.

Slikarka naive Marina Petrik posebno izdvaja sliku "Kovačica u malom" kao jednu od svojih slika na koju je najponosnija.

- Slikala sam celu našu Kovačicu, našu Slaviju, našu gimnaziju, galeriju, crkvu, opštinu, sud, osnovnu školu, školicu, kuću Martina Jonaša po kome je sama Kovačica poznata po slikarstvu, našu decu, naš ponos koja igraju folklor - objašnjava ona zašto baš tu sliku izdvaja od svih dok sa osmehom pokazuje slatke boje Kovačice i kultne objekte sa slike. 

 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd