Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Желите да спремите најукуснији роштиљ? Уз овај састојак биће КАО ЛЕСКОВАЧКИ

28.06.2018. 18:51
Пише:
Србија Данас
Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

Проверени рецепти

Крилца и пиво, да ли постоји боља комбинација за гледање утакмице. Зато ако желите да освојите вашег драгог или да га убедите да проба да нешто скува и одушеви другаре, ево проверених рецепата.

Тајна сочног, сласног роштиља јесте маринада, у којој месо треба да одлежи бар два сата, а најбоље је преко ноћи. И важно је знати која маринада иде уз коју врсту меса. Зато, спремите све на време, па распалите ватру и препустите се уживању.

Маринада од вина

Потребно је

  • корица и сок од једног лимуна, 200 мл сувог белог вина, 100 мл воде, 4 кашике уља, 1/2 кашичице зачинске паприке, со, 1 главица ситно сецканог
  • црног лука

Припрема

Помешајте све састојке и маринадом прелијте месо, најбоље пилетину или ћуретину. Ако месо није огрезло у течности, додајте још вина. Маринирајте пола сата. Месо с времена на време окрените. Испржено месо посолите и побиберите.

Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

Маринада с пивом

Потребно је

  • 1/4 шоље маслиновог уља, 1 кашичица белог лука у гранулама, 1 кашичица слатке зачинске паприке, 1/2 кашичице млевеног кима,
  • 1/4 кашичице млевеног бибера, 4 чена пасираног белог лука, 1 шоља пива, 1 веза першуна, со

Припрема

Све састојке помешајте и сипајте у велику шерпу или чинију с поклопцем. У њу ставите батаке и крилца, па их оставите да се маринирају најмање два сата.

Након тога месо извадите из маринаде и пеците га на роштиљу. Батаци и крилца маринирани у пиву толико су мекани и сочни да, кад их једном спремите на овај начин, више их никада нећете спремати другачије.

Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

Маринада од меда

Потребно је

1 шоља кечапа, 1/3 шоље меда, 2 чена пасираног белог лука, со, бибер

Припрема

Помешајте кечап, мед, соја-сос и бели лук. Шницле с обе стране зачините сољу и бибером, па их лагано излупајте. Ставитеих у чинију са маринадом и оставите да одстоје пола сата. Након тога их пеците. Ова маринада шницлама даје невероватан укус. Користите је за свињско или пилеће месо.

Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

Црвена маринада 

Потребно је

200 мл пасираног парадајза, 3 кашике сунцокретовог уља, љута зачинска паприка, 2–3 чена пасираног белог лука, ворчестер или табаско сос

Припрема

Помешајте све састојке и оставите месо да у њима одлежи најмање сат времена пре печења. Ова маринада одлично се слаже са свињетином, јунетином и пилетином.

Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

Маринада с јогуртом

Потребно је

200 мл јогурта, 2 кашике уља, корица и сок 1 поморанџе, 1 главица црног лука, 2 чена белог лука, 1/2 кашичице цимета, 1 кашика свежег ренданог ђумбира, 1/2 кашичице соли, 1/2 кашичице бибера

Припрема

Изблендирајте све састојке за маринаду, уваљајте добро сваки комад меса и оставите пре гриловања да одстоји двадесетак минута. Уколико волите источњачке укусе, ово је маринада за вас, а иде уз све врсте меса.