few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Želite da spremite najukusniji roštilj? Uz ovaj sastojak biće KAO LESKOVAČKI

28.06.2018. 18:51
Piše:
Srbija Danas
Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

Provereni recepti

Krilca i pivo, da li postoji bolja kombinacija za gledanje utakmice. Zato ako želite da osvojite vašeg dragog ili da ga ubedite da proba da nešto skuva i oduševi drugare, evo proverenih recepata.

Tajna sočnog, slasnog roštilja jeste marinada, u kojoj meso treba da odleži bar dva sata, a najbolje je preko noći. I važno je znati koja marinada ide uz koju vrstu mesa. Zato, spremite sve na vreme, pa raspalite vatru i prepustite se uživanju.

Marinada od vina

Potrebno je

  • korica i sok od jednog limuna, 200 ml suvog belog vina, 100 ml vode, 4 kašike ulja, 1/2 kašičice začinske paprike, so, 1 glavica sitno seckanog
  • crnog luka

Priprema

Pomešajte sve sastojke i marinadom prelijte meso, najbolje piletinu ili ćuretinu. Ako meso nije ogrezlo u tečnosti, dodajte još vina. Marinirajte pola sata. Meso s vremena na vreme okrenite. Isprženo meso posolite i pobiberite.

Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

Marinada s pivom

Potrebno je

  • 1/4 šolje maslinovog ulja, 1 kašičica belog luka u granulama, 1 kašičica slatke začinske paprike, 1/2 kašičice mlevenog kima,
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera, 4 čena pasiranog belog luka, 1 šolja piva, 1 veza peršuna, so

Priprema

Sve sastojke pomešajte i sipajte u veliku šerpu ili činiju s poklopcem. U nju stavite batake i krilca, pa ih ostavite da se mariniraju najmanje dva sata.

Nakon toga meso izvadite iz marinade i pecite ga na roštilju. Bataci i krilca marinirani u pivu toliko su mekani i sočni da, kad ih jednom spremite na ovaj način, više ih nikada nećete spremati drugačije.

Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

Marinada od meda

Potrebno je

1 šolja kečapa, 1/3 šolje meda, 2 čena pasiranog belog luka, so, biber

Priprema

Pomešajte kečap, med, soja-sos i beli luk. Šnicle s obe strane začinite solju i biberom, pa ih lagano izlupajte. Staviteih u činiju sa marinadom i ostavite da odstoje pola sata. Nakon toga ih pecite. Ova marinada šniclama daje neverovatan ukus. Koristite je za svinjsko ili pileće meso.

Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

Crvena marinada 

Potrebno je

200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike suncokretovog ulja, ljuta začinska paprika, 2–3 čena pasiranog belog luka, vorčester ili tabasko sos

Priprema

Pomešajte sve sastojke i ostavite meso da u njima odleži najmanje sat vremena pre pečenja. Ova marinada odlično se slaže sa svinjetinom, junetinom i piletinom.

Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

Marinada s jogurtom

Potrebno je

200 ml jogurta, 2 kašike ulja, korica i sok 1 pomorandže, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1/2 kašičice cimeta, 1 kašika svežeg rendanog đumbira, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera

Priprema

Izblendirajte sve sastojke za marinadu, uvaljajte dobro svaki komad mesa i ostavite pre grilovanja da odstoji dvadesetak minuta. Ukoliko volite istočnjačke ukuse, ovo je marinada za vas, a ide uz sve vrste mesa.