Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ НАЈВЕЋЕ ПРОЛЕЋНЕ ДИЛЕМЕ: Шта урадити ако нас угризе змија, стижу ли комарци и како се заштити од свих напасти

01.05.2021. 15:11
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
devojčica i komarci
девојчица и комарци / Извор: Shutterstock

Комараца засад нема али змије излазе гладне и сад им је отров најјачи

Ово пролеће је било временски доста нестабилно са пуно падавина, а поставља се питање како ће се то одразити на развој комараца за које је познато да воле влажну климу.

ЛЕТО ЈЕ КОНАЧНО ПРОНАШЛО СРБИЈУ НА КАРТИ: Сутра изузетно топло и сунчано али увече следи преокрет!

ЛЕТО ЈЕ КОНАЧНО ПРОНАШЛО СРБИЈУ НА КАРТИ: Сутра изузетно топло и сунчано али увече следи преокрет!

ПОНОВО КОЛАПС НА АУТО-ПУТУ: Избегните ове ТРИ наплатне рампе да не бисте упали у гужву!

ПОНОВО КОЛАПС НА АУТО-ПУТУ: Избегните ове ТРИ наплатне рампе да не бисте упали у гужву!

УГРОЖЕНИ СУ ДЕЦА И ТРУДНИЦЕ: У Чачку хоспитализоване две позитивне труднице и дете

УГРОЖЕНИ СУ ДЕЦА И ТРУДНИЦЕ: У Чачку хоспитализоване две позитивне труднице и дете

Превентивно запрашивање комараца још није почело, али из ЈКП "Градска чистоћа", у чијој је надлежности ова активност од прошле године, кажу да се ове крвопије помно прате још од марта.

- Досадашњи резултати мониторинга показују веома ниску бројност како ларви, тако и одраслих форми комараца. Ларве су пронађене на малом броју локалитета при чему је њихова бројност била ниска. Са друге стране, на већини испитиваних локалитета у постављеним клопкама за комарце није забележено присуство одраслих комараца. Ниска бројност комараца резултат је неповољних временских услова, нарочито ниске температуре ваздуха, који нису погодовали њиховом развоју - речено је у ЈКП "Градској чистоћи" што је добра вест.

Ипак, стручњаци упозоравају да би ако дође до пораста температуре ваздуха, којима управо и сведочимо, можемо очекивати и више зујећих крвопија. Такође, комарци се можда не запрашују још, али њихове ларве се уништавају већ месец дана.

komarci
комарци / Извор: Профимедиа

 

 - Третмани сузбијања одраслих форми комараца планирају се према резултатима мониторинга и зависе од временских услова, првенствено температуре ваздуха, брзине ветра и падавина. Уколико у наредном периоду буде преовладавало сунчано време са повољним температурама ваздуха може се очекивати и повећање бројности комараца што ће утицати и на почетак сузбијања одраслих комараца. За разлику од третмана одраслих комараца, за сузбијање њихових ларви нису неопходни посебни временски услови па се ларвицидни третман спроводио континуирано од марта на територији целог града - објашњавају из овог јавног предузећа и додају да је овај третман спроведен на површини од 3.000 хектара и обухватио је приобаље река Саве и Дунава, као насеља на територији општина Палилула, Земун и Сурчин.

Према овиме, да се закључити да смо, што се тиче комараца, засад - мирни. Овакав третман обећава мирно лето без досадних сврбећих убода на кожи и мирне летње вечери у баштама и на терасама. А уколико и дође до неке драстичне промене и повећа се бројност ових инсеката, ЈКП "Градска чистоћа" уверава да ће бити и одбране из ваздуха.

- Сузбијање одраслих форми комараца из ваздуха за сада није у плану. Све даље активности везане за ову врсту третмана зависиће од бројности одраслих форми комараца у наредном периоду. Уколико буде било потребе предложиће се сузбијање одраслих форми комараца из ваздуха с тим што ће акценат овим видом третмана бити islljučivo изнад ненасељених делова града - кажу они.

За крај су желели да апострофирају да сузбијању комараца могу да допринесу и сами грађани тако што ће проверити своја дворишта, а стручњаци објашњавају која су то места где досадне крвопије могу да се настане практично у нашим домовима.

Шта свако од нас може да предузме

- Битно је напоменути да суграђани могу спречити размножавање комараца тако што ће редовно чистити олуке, уклонити аутомобилске гуме, канте, празнити подлошке саксија како се у њима не би задржавала вода и тиме обезбедили услови за развијање ларви, а самим тим и одраслих комараца. Препоручује се и употреба заштитне мреже против комараца на прозорима. Такође, веома је битно редовно пражњење септичких јама и постављање мрежица на одушцима септичких јама. Приликом боравка у природи пожељно је користити репеленте и избегавати периоде највеће активности комараца који за сада не представљају проблем током боравка у природи, па више пажње треба бити усмерено на заштиту од крпеља - упозоравју из ЈКП "Градска чистоћа".

Чини се да што се тиче комараца, засад, нема бриге. Међути, ЈКП упозорава грађане да у природи тренутно вребају крпељи и подсећају да пред 1. мај који се традиционално обележава у природи буду додатно опрезни.

zmija
змија / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Комараца још нема, али ту су крпељи и - змије

- Апелујемо на Београђане који ће дане предстојећих празника провести у природи да обавезно користе репеленте, носе дуге рукаве и ногавице и избегавају боравак на непокошеним површинама, како би се заштитили од крпеља. Такође, неопходно је да суграђани после дана проведеног у природи обаве самопреглед, преглед деце и кућних љубимаца како би на време могли да реагују уколико уоче крпеља на телу - упозоравају из овог предузећа и додају да убод крпеља нимало није безопасан јер су ови зглавкари преносници Лајмске болести.

Такође врло је важно да обратите пажњу и на то да је ово период када змије излазе из својих легла, гладне су, а њихов отров је сада најјачи.

Април и мај месеци су када змије излазе из својих склоништа и крећу у потрагу за храном, те је савет за све оне који ових дана имају намеру да буду у природи, да никако не иду без адекватне обуће и штапа као првог степена заштите јер змије у овом периоду имају најјачи ниво отрова!

krpelj
крпељ / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Змија тренутно има највише у каменим и напуштеним местима, објашњава Кристијан Овари, биолог у Золошком врту у Београду.

 - У овом периоду оне активно обилазе просторе који апсорбују топлоту током дана, а испуштају током ноћи, тако да су то углавном камењари и шипражја. Благодети лепог времена вуку са собом и друге проблеме јер и змије воле топлоту.

Биолог Овари наводи да у целој Србији постоји 10 отровних врста змија, а да је њихов отров најконцентрисанији управо у пролеће када крену да излазе јер су целу зиму гладовале.

Ако идете у природу, ону мало дивљу, не крећите без штапа, обуците дуге панталоне, дуге рукаве и загворену обућу, а у случају да дође до оног најгоре, и змија вас уједе, хитно се обртите лекару. Код отровних змија, важно је да то лекарску помоћ добијете у року од четири сата.

Подсетимо, тинејџерка и дечак из алексиначног краја недавно су завршили у болници због уједа змије. Обоје су сада добро, али је девојчица има озбиљно тровање.