Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗОРА ДОБРИЧАНИН ОБЈАШЊАВА ЗАШТО ЈЕ ЗЛОЧИН У "РИБНИКАРУ" ТЕРОРИЗАМ: "Ако то није био аларм, онда ће нам се заувек све лампице погасити" (ВИДЕО)

24.11.2023. 10:40
Пише:
Србија Данас/Игор Максимовић
Zora Dobričanin Nikodinović
Зора Добричанин Никодиновић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Никодиновић каже да би лично била дубоко разочарана да надлежни органи не раде на расветљавању и испитивању тезе о тероризму.

Гост редакције Србија Данас била је адвокат Зора Добричанин Никодиновић, правни заступник родитеља убијене деце из ОШ "Владислав Рибникар".

"ДА МОГУ ДА ВРАТИМ ДЕЦУ, ПОТПИСАЛА БИХ ДА ОД ШКОЛЕ НЕ ОСТАНЕ КАМЕН НА КАМЕНУ": Бивша директорка "Рибникара", Весна Фила, први пут о трагедији 3. маја (ВИДЕО)Vesna Fila

"ДА МОГУ ДА ВРАТИМ ДЕЦУ, ПОТПИСАЛА БИХ ДА ОД ШКОЛЕ НЕ ОСТАНЕ КАМЕН НА КАМЕНУ": Бивша директорка "Рибникара", Весна Фила, први пут о трагедији 3. маја (ВИДЕО)

ДЕЧАК УБИЦА СЕДЕО ПОРЕД МАЈКЕ КАДА ЈЕ ИЗГОВОРИО САБЛАСНЕ РЕЧИ: Језиви мук у судници после гласа малолетног убице из "Рибникара"Suđenje dečaku ubici iz Ribnikara

ДЕЧАК УБИЦА СЕДЕО ПОРЕД МАЈКЕ КАДА ЈЕ ИЗГОВОРИО САБЛАСНЕ РЕЧИ: Језиви мук у судници после гласа малолетног убице из "Рибникара"

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ РОДИТЕЉА ДЕЧАКА-УБИЦЕ Ево ко је све оптужен за најтежи злочин у СрбијиRibnikar

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ РОДИТЕЉА ДЕЧАКА-УБИЦЕ Ево ко је све оптужен за најтежи злочин у Србији

Са Зором Добричанин Никодиновић разговарали смо о правним и друштвеним аспектима злочина од 3. маја, када је дечак-убица из "Рибникара" усмртио деветоро својих школских другара, као и чувара школе, Драгана Влаховића.

Имајући у виду да злочин представља преседан у правно-кривичној пракси у Србији, упитали смо госпођу Никодиновић, најпре, како га је доживела као човек и правник.

- Тај догађај је оставио утисак на целу планету, а не само на мене која сам инкорпорирана у сам кривични поступак и која сам познавала једну девојчицу… Све је то тешко, мучно и врло емотивно, а и професионално је веома тешка и компликована ситуација, с обзиром на чињеницу да је дечак-убица у тренутку извршења кривичног дела имао 13 година и у зони је кривичне неодговорности. Он не може да буде процесуиран за то стравично кривично дело које је починио - каже наша саговорница.

Zora Dobričanin Nikodinović
Зора Добричанин Никодиновић / Извор: Србија Данас

Она истиче да у овом тренутку немамо никог ко одговара за убиство уопште, а све време родитељи и остали чланови породица убијене деце, али и многи од пуномоћника, сумњају да постоји још неки помагач или подстрекач са стране, који је утицао на дечака-убицу да тог јутра дође у школу и побије толико деце.

- Нико у овом тренутку не одговара за те неке друге радње: подстрекавање, евентуално помагање, итд…  А, такође, сумњамо да је у питању терористички акт, јер је, дефинитивно, изазван страх великих размера и имамо чак квалификоване облике да је не само нападнуто на живот и тело, већ имамо више од једне жртве. Квалификовани облик је кад у терористичком акту смртно страда једна или више особа, онда се ради о кривичном делу за које је запрећена најмања казна од 10 година затвора до доживотног затвора - констатује Никодиновић.

Адвокат родитеља убијене деце наглашава да су сви потпуно усмерени на то да се сваки сегмент тог догађаја и све што је њему претходило, као и о дешавањима након тога, провери до танчина, да сваки сегмент не остане неиспитан и неистражен, јер то је оно што држи родитеље, браћу и сестре убијених. Њихов једини циљ, каже Никодиновић, јесте да се утврди истина и да нико ко је одговоран за било коју недозвољену радњу, не остане некажњен.

- Ја сам сат и по тог дана, након злочина, рекла да лично сумњам да је у питању тероризам. Ја и даље то мислим, иако се неки не слажу са тим, а ја им предлажем да узму Кривични законик (КЗ), да отворе члан 391. и да прочитају његове елементе, па ће видети о чему говорим… Не сећам се да је било који догађај, било које убиство, било шта што се десило, било која временска непогода, изазвало толико страха и стрепњи у народу, међу људима, посебно међу родитељима школске деце, као што је ово. Ако је неко хтео да нас застраши, да нас доведе у једно стално стање анксиозности, стрепње, онда је у томе успео - изјављује наша саговорница.

Никодиновић каже да би лично била дубоко разочарана да надлежни органи не раде на расветљавању и испитивању тезе о тероризму и, уопште, не мисли да постоји могућност да се на ту тему не ради.

- Тероризам је опасан, јер је подмукао, врло је перфидан. Начини на које се врше кривична дела тероризма су врло перфидни. Зашто се бирају жене, зашто се бирају и деца сад, зашто се бирају места на којима су људи најопуштенији? Овде имамо потпуно опуштену децу на часу, која уче историју, а у том тренутку се живот завршава. Од тог тренутка за њих је све даље историја и они постају историја, за њих се час завршава - констатује адвокат родитеља убијене деце.

OŠ "Vladislav Ribnikar"
ОШ "Владислав Рибникар" / Извор: Србија Данас

Никодиновић изражава сумњу да је неко дечака-убицу "покупио" на интернету, видео његове склоности ка оружју, могуће и да је видео да добро пуца.

- Морам признати да је био веома надарен у многим интересовањима, тако да је могуће да је био занимљив и да је то довело до несреће и његове породице и других породица. А код чињенице да је кућа била пуна оружја, да отац није обезбедио оружје на адекватан начин, само му је омогућило да се оружја лати и да се све то деси што се десило и да толики млади животи се заувек угасе - истиче адвокат.

Упитана да ли је дечак-убица био жртва вршњачког насиља, као и да прокоментарише чињеницу да на друштвеним мрежама постоје многобројне групе подршке малолетном убици, Никодиновић изричито изјављује да је то измишљена и неодржива прича која је кренула првог дана, да би се олакшао његов положај, те да би све фан групе требало испитати.

- Шта да је стварно био жртва вршњачког насиља? Је л’ би онда ово било оправдано? Не могу да верујем како некима ништа није свето и како се неко уопште латио те идеје, како би олакшао његов положај… Фан групе на друштвеним мрежама би требало испитати и дисциплиновати на начин што би требало процесуирати сваког ко на тај начин изврши кривично дело… Та деца апсолутно ништа нису скривила, била су фантастична, а и да нису били фантастични, деца су, ничим нису скривили своју смрт, а камоли да неко тамо седи у свом лудилу мозга и навија за злочин. Ја не могу да верујем да ико може за овај злочин да навија и оправдава… Али није то само наш, већ је то планетарни проблем - наглашава Никодиновић.

Такође, наша саговорница каже да Тужилаштво и заступници родитеља траже да се прикупе ИП адресе са рачунара дечака-убице, јер не верују да неко ко има 13 година може онако све перфектно да осмисли, без да је то идеја и подршка неког одраслог.

- Утврђено је да је СББ њихов провајдер. Међутим, они су одбили да то доставе, јер није на захтев суда. Међутим, сви су дужни да на захтев Тужилаштва доставе све доказе, а да ли је нешто законит доказ или није, на крају одлучује суд - тврди Никодиновић.

Она објашњава да је тренутно потврђена оптужница од стране Кривичног већа Окружног суда у Београду, против родитеља дечака-убица, као и против председника и инструктора стрељане у којој је дечак наводно вежбао гађање.

- У току је поступак слања тих одлука онима који треба да их приме. Између осталог, браниоцима и окривљенима. Они имају право да изразе жалбу у року од три дана Апелационом суду у Београду. Апелациони суд може да донесе коначну одлуку о потврђивању оптужнице, тако што ће потврдити ту оптужницу или може да преиначи ту одлуку, тако да од поступка нема ништа. Може да врати на поновни поступак… А након одлуке Апелационог суда, уколико оптужница буде потврђена, моћи ћемо да идемо на суђење - каже Никодиновић.

Констатује да је у оптужници тужилац тражио казне за све оне који су њоме обухваћени. Ипак, каже адвокат, то за шта одговарају отац ("тешко дело против опште сигурности") и мајка ("недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја") дечака-убице, као и два радника стрељане, који одговарају за лажно сведочење, је више него ситно у односу на то шта се десило.

- Зато је велики проблем у овом тренутку да немате главног осумњиченог, односно, имате га, али га немате пред судом, за тај стравичан злочин. Он је убио десет људи и унесрећио не зна се колико породица. Питајте како је тим родитељима сада? Ми смо у контакту са њима. Наш циљ је да се и даље трага и да апсолутно неоспорно утврдимо да ли је било или да ли није било помагача са стране. Ако је било помагача, да ли су били за убиство или за терористички акт. И било шта од тога да се успостави, да сви ти (не)људи буду процесуирани и адекватно кажњени, јер сво ово заједно је ништа - истиче Никодиновић.

OŠ "Vladislav Ribnikar"
ОШ "Владислав Рибникар" / Извор: Србија Данас

Нашу саговорницу смо упитали да ли је после свега, чак и да се утврди тачност њених сумњи, правда могућа и задовољавајућа за родитеље који су доживели стравичан губитак.

- Правно задовољење није одмазда. Зато је добро да се након сваког таквог кривичног дела, где имате смртну последицу, да се случај истражи, да органи гоњења дају све од себе, јер је то сатисфакција за оштећене. Када виде да се учинило све, а ако је притом откривен убица, убице, њихови помагачи, подстрекачи, онда је то још веће задовољство код оштећених… Важно је да се види да се ради, да се улаже огромна енергија и да се предузима све што је могуће да би се случај у потпуности расветлио - објашњава Никодиновић.

На самом крају, говорећи о мерама које држава треба да предузме у циљу превенције насиља у школама и безбедности деце, адвокат оцењује да ако злочин од 3. маја није био аларм, онда ће нам се дефинитивно, заувек, све лампице погасити.

- Ово је тренутак који је превазишао све и који нас обавезује да реагујемо паметно, што не значи хитно и преко ноћи, јер што је брзо то је и кусо, али мислим да је неопходно да се поврати сигурност родитеља деце кад иду у школу. Дала сам предлог да би можда увођење контрадиверзионих врата која детектују уношење метала у школу било решење. Причала сам са родитељима и њима би то прилично значило, јер би деловало превентивно на многе да те металне предмете (пиштоље, ножеве) не носе у школу, поготово ако знају да ће бити откривени… Мислим да је потребно контролисати интернет простор, посебно када тамо сурфују деца која су кривично неодговорна, где су могућности утицаја на њих неограничене. То би требало да се регулише на други, строжи начин, него што је то сада - закључује Зора Добричанин Никодиновић.

 

Цео разговор са Зором Добричанин Никодиновић можете погледати у приложеном видеу у тексту.

НАПОМЕНА: Забрањено преузимање делова или целог текста интервјуа без одобрења аутора, линковања на оригинални текст и додавања видео-снимка са YouTube канала Србија Данас.