Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Мишљење и став адвоката погрешно представљени као чињеница да ће малолетни извршилац из "Рибникара" бити пуштен на слободу

30.05.2023. 09:42
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Shutterstock/Društvene мреже

Адвокат Марко Анђелковић Слијепчевић, који није заступник малолетног убице ни његове продице, изнео је само своје мишљење о овом стравичном случају, где се надовезао с правног аспекта на дешавања у школи.

Анализом портала raskrinkavanje.ba утврђено је да садржај на нашем порталу Србија Данас везан за изјаву адвоката који не заступа малолетног извршиоца нити његову породицу представља кликбејт.

Првобитни наслов нашег чланка: "ДЕЧАК УБИЦА НА СЛОБОДИ? Адвокат шокирао: Излази у тајности, промениће идентитет и отићи у иностранство!" садржи манипулативне и нетачне податке и погрешно наводи читаоце да посмиле да се ради о стварном догађају. Ипак, сам текст објашњава да је овде реч о изјави адвоката која представља његово мишљење у ком представља по свом нахођењу једну од по његововом мишљењу могућих варијатни о содбини дечака. Његова изјава немам никакав значај о истрази нити утицај на сам процес, већ представља његов суд који је јавно изнео на једној телевизији. Адвокат који је дао изјаву нема званичне информације о току истраге јер он није бранилац малолетног извршиоца нити заступа његову породицу.

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима због преношења информација за које је анализом утврђено да представљају кликбејт.

Наслов начег чланка је промењн тако да преноси чињенице, а у тексту је јасно назначено да се ради само о мишљењу адвоката који није бранилац дечака извршиоца нити његове породице.

Ученици осмог разреда ОШ "Владислав Рибникар" полагаће као и сви други осмаци у Србији малу матуру, односно тест из матерњег језика, математике и изабраног предмета, али се у Министарству просвете разматрају две варијанте олакшица које би ова деца могла да користе при упису у жељену средњу школу, сазнаје се.

Мала матура је, према речима извора, законска обавеза, те не постоји могућност да осмаци из Рибникара, где се 3. маја догодио незапамћени масакр, не полажу три теста за упис у средње школе.

Министарство разматра опције које би им олакшале упис у школу. Прва је да се дода одређени дозвољени законски проценат на освојене бодове на завршном испиту. Друга варијанта је да одређене школе повећају број ђака које примају за по пет. Министарство ће видети колико деце жели да иде у које школе и на основу тога ће са одређеним школама разговарати да се повећа број ђака.

ДЕЧАК УБИЦА СЕ ЗАКЉУЧАВАО У ТОАЛЕТУ, СЕСТРУ ИЗБАЦИВАО ИЗ СОБЕ Три детаља која досад нису виђена - ово и даље МИСТЕРИЈА

ДЕЧАК УБИЦА СЕ ЗАКЉУЧАВАО У ТОАЛЕТУ, СЕСТРУ ИЗБАЦИВАО ИЗ СОБЕ Три детаља која досад нису виђена - ово и даље МИСТЕРИЈА

ОВО ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИ УЗРОК МАСАКРА НА ВРАЧАРУ? Сведоци откривају детаље живота осумњиченог дечака, једна ствар пробудила велику сумњу

ОВО ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИ УЗРОК МАСАКРА НА ВРАЧАРУ? Сведоци откривају детаље живота осумњиченог дечака, једна ствар пробудила велику сумњу

ДАДИЉА ОТКРИЛА ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ: Одговорила на питање да ли је нешто наслућивало да ће починити масакр

ДАДИЉА ОТКРИЛА ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ-УБИЦИ: Одговорила на питање да ли је нешто наслућивало да ће починити масакр

- Одлуку да се деца из Рибникара пребаце у другу школу требало је донети и раније јер сваки повратак у њихову школу представља узнемирење. Деца су ишле и на сахране и проживљавају трауму с великим Т. Не знам како у таквом стању уопште могу да уче, треба им пружити подршку јер је све још свеже - каже Драгана Ивановић.

Прокоментарисала је и психолошку помоћ за децу и родитеље, поготово одељењу ВИИ/2.

- Ја нисам укључена у те тимове, а мој став је да акценат треба ставити да са свима који су погођеми траумом треба да буду у укључени у рад са обучним стручњацима који су специјализовали трауме. Не знам колико су укључени, али неопходно је да стручно лице буде едуковано баш за ову област - додаје Ивановић.

Психолог је прокоментарисала и још један вид подршке деци кроз радионице.

- Кад се осмишљавају овакви програми, треба их правити на стручан начин. Свакако треба да укључе и људе који су едуковани за рад с траумом. Све је у реди да читате деци, али неки садржаји могу да буду деци окидачи за поновно проживљавање трауме - сматра Ивановић.

Адвокат Марко Анђелковић Слијепчевић, који није заступник малолетног убице ни његове продице, изнео је само своје мишљење о овом стравичном случају, где се надовезао с правног аспекта на дешавања у школи.

- Ја сам увек био за фер плеј у животу и деца која су ишла у Рибникар немају услове да учествују у правичном такмичењу да се упишу у средњу школу и најправичније је да им се дозволи да упишу школу коју желе. Свестан сам да им повратак у школу изазива ПТСП, требало је раније затворити школу. Нисам за одговорност људи који немају везе са догађајем. Евентуално директорка и психолог треба да поднесу оставку, остало је било непотребно. Овде одговорност евентуално може бити у породици, није на систему и држави. Одрастао сам уз игрице и хорор филмове, посећујем стрељане, али ми никад није падало на памет да убијам недужне људе - каже Анђелковић Слијепчевић.

Адвокат је прокоментарисао и сведочење дадиље која је радила за родитеље дечака убице.

- Сведок је најнепоузданије доказно средство. То је човек, он је подложан манипулацији, зависи на околности о којима сведочи. На основу података које ја имам, не видим основ за занемаривање детета. Пропуст је изазивање опште опасности јер оружје није било обезбеђено на адекватан начин. Ипак, не бих квалификовао сам предмет јер се не бавим њиме - додао је адвокат.

Осврнуо се и на саме поступке који се воде против родитеља малолетника, починиоца масовног убиства.

- Јавно тужилаштво је органозовано као полиција, оно има шефа који руководи заменицима. Узело се вођење овог предмета због значаја, Више јавно тужилаштво у Београду је од највећег значаја у Србији. Могу да буду спојени поступци, то зависи од околности, али мислим да ће се мајци и оцу судити одвојено.

Кад је реч о погубном утицају друштвених мрежа и најновијих морбидних апликација где се велича масовни убица, Ивановић каже:

- Десила се велика трагедија, први пут код нас. Медији се нису снашли јер су дали на популарности овом детету, а истовремено се занемарује Младеновац. У другим државама уопште се не износе имена ни слике починиоца. Овде му је сувише дато на значају. Увек ће се наћи неко ко ће направити апликаицју за величање убице, поготово јер је сувише било непроверених информација - сматра Ивановић.

Негирала је и да наша деца немају емпатију.

- Емпатија је присутна, у питању је генерализација да то није тако. Видите како се деца у другим школама понашају, чак и родитељи имају страх да шаљу децу у школе. Не знам колико имамо кадрова за то, али и друге школе треба укључити у то и то не само до распуста, већ наставити годинама јер је ово велика траума - каже Ивановић.

Министарство предложило смену директорке, а адвокат је појаснио која би могла да буде њена одговорност.

- Њена одговорност је у сфери администрације и морала. не видим било какву могућност за кривичну одговорност. Ако су вршени неки пропусти, не видим чак ни прекршај, просветна инспекција ће то анализирати. Мислим да ће се све то завршити њеном оставком.

Дечак је, према доступним информацијама, и даље на психијатријском посматрању.

- Судска одлука која се доноси је да се противно воље задржава лице у психијатријској установи и за то постоји и законско решење. Ни полиција не може да вам уђе у кућу и узме дете, само суд и судска одлука. Остали органи само помажу у спровођењу те одлуке. Дечак ће бити задржан до момента док они не процене да није опасност за ширу заједницу и за себе. Моје мишљење је да ће он једног дана у тајности изаћи, да нико неће знати, промениће идентитет и отићи у иностранство. Подсетићу, да није само он угрожен, већ и његова породица. Да ли ћето бити, ми не знамо, али ако буде пуштен моја претпоставка је да ће бити тако - рекао је адвокат у емисији, али још једном је неопходно нагласити да је ова изјава само његово мишљење које нема везе са истрагом и током процеса, јер адвокат није заступник малолетног убице нити његове продице, те стога нема директан увид у ток истраге нити се може рећи да износи чињенице.