Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂИНЂИЋ ГА ЈЕ СПАСАО: Језива исповест судије ког су Земунци ОТЕЛИ и МУЧИЛИ - "Витлали су ми пиштољем поред уха"

13.07.2021. 23:06
Пише:
Србија Данас/Мондо
Ispovest poznatog sudije
Исповест познатог судије / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Profimedia

Отмица се догодила у суду

Мирослав Тодоровић Шера, један од најпознатијих судија и адвоката у Србији, испричао је застражујуће искуство које је имао са Земунским кланом.

Да ли ће Токио надмашити Рио де Жанеиро по броју српских олимпијских одличја?

Да ли ће Токио надмашити Рио де Жанеиро по броју српских олимпијских одличја?

РАЗРЕДНИ СТАРЕШИНА ЗАПРОСИО УЧЕНИЦУ! Србија затечена: "Не видим проблем, пунолетна је"

РАЗРЕДНИ СТАРЕШИНА ЗАПРОСИО УЧЕНИЦУ! Србија затечена: "Не видим проблем, пунолетна је"

УХВАЋЕНО "ЧУДОВИШТЕ" КОД ЧАЧКА! Риболовци се са необичном немани борили дуже од пола сата (ФОТО)

УХВАЋЕНО "ЧУДОВИШТЕ" КОД ЧАЧКА! Риболовци се са необичном немани борили дуже од пола сата (ФОТО)

- Земунци су ми нудили да преузмем случај Вука Драшковића, да се укључим у тај случај. С једне стране било ми је професионално занимљиво да уђем у предмет да видим шта се ту догађа. Наравно нису помињали никакав хонорар, "де смеш да питаш за хонорар... С друге стране Вук ми је био пријатељ" - почео је причу Тодоровић.

Они су, како каже, чак и обезбедили уверење из Ургетног да су у време покушаја атентата на Драшковића били у болници.

- Нисам знао шта да им кажем, било ми је тешко. И један дан ме зове Душан Спасојевић и каже - не треба ништа, завршио сам већ све - каже Тодоровић.

Испричао је како је као судија судио Душану Спасојевићу и Милету Луковићу Куму када су тек почињали да се баве криминалним радњама.

- Они су почели тако што су се бавили уличним разбојништвом. Отимали су женама ланчиће и ташне женама и радили неке преваре. Осудио сам их за превару годину дана. Е после се тако наместило да сам био бранилац Душана Крсмановића који је био члан Земунског клана. Знам да су чланови тог клана имали велики утицај на тадашњу актуелну власт и да су владали Србијом. Људи из земунског клана били су у неком обезбеђењу, чак и Ђинђићевом. Ето, тај Крсмановић је био у Ђинђићевом обезбеђењу - испричао је Тодоровић.

Legija
Легија / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, Крсмановић је био кључни сведок и "без његовог исказа у полицији не би могла да се подигне оптужница."

- Кад сам га преузео као бранилац рекао сам му – твој сам бранилац ако хоћеш да порекнеш ово признање и да кренемо испочетка. Ако не желиш, онда ништа од сарадње. И он прихвати да порекне признање. Мој циљ је био да се по сваку цену његов исказ из полиције не употреби. Покушао сам са свим правним средствима да то спречим. Судија Марко Кљајевић ми није дозвољавао да постављам питања као адвокат. Он ме је и отерао са тог случаја - испричао је Тодоровић.

Говорећи о Звездану Јовановићу, Тодоровић каже да је тачно да је Јовановић рекао у полицији да је по налогу Легије, Кума и Спасојевића убио Ђинђића, али да то после није поновио у судници.

- Он је једини био постојан. Он је једини тамо који није ни плакао, ни савијао кичму нити тражио неку милост. Кад код сам долазио у судницу увек сам се, поред мог клијента, поздрављао и са Легијом. Он је интелигентан и бистар човек. Мислим да је Легија доминирао судницом - истакао је Тодоровић.

Шера је напоменуо да је Душан Крсмановић је био изгубљен.

- Њему је поп долазио сваког другог дана. Са њим није могло да се комуницира озбиљно. Зато сам хтео да га извучем таквог из предмета, па нек тужилац тражи друге доказе. Не може на основу једног саокривљеног да се изрекну скоро па смртне казне. А све се темељило на том човеку који је био у страшном хаосу. Ја кад га питам за убиство, за отмицу, он само уздрхти. Он је цело суђење био тужан.

- О Легији и Спасојевићу није смео да прича. Они су, што рече психијатар, за њега били светиње - истакао је Тодоровић.

Шера је потом испричао како су га Земунци отели у децембру 2000. године.

- Црквењаков ме позвао да будем гост на ТВ на неком округлом столу на коме су учествовали Зоран Живковић, тада савезни министар унутрашњих послова, професор Живојин Алексић, Никола Баровић. У току разговора сам правио паралелу између легалног и илегалног правосуђа. Рекао сам да је легално правосуђе јалово, килаво и ненефикасно.

- Потом сам поменуо да имамо и ово илегално где се пресуде и егзекуције доносе брзо. То је суд мафије. И рекао сам да они имају и приватне затворе који се налазе у Сурчину и Земуну. И то је био разлог због кога сам умало изгубио главу - присетио се Тодоровић.

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

Отмица се догодила у суду.

- Само је дошла екипа и покупила ме. Нико није пришао да ми помогне. Дошли су по мене јер сам рекао да имају те приватне затворе. Одвели су ме у Шилерову, сместили у дневну собу у једну фотељу. Прво ми је рекао Душан Спасојевић да сам лош судија јер сам га, како каже, осудио за превару коју није извршио, а ослободио за сва друга дела која јесте учинио. Потом ме је понудио вискијем - испричао је Тодоровић и наставио:

- Рекао ми је да нисам довољно висок и да морам да порастем још који сантиметар. Е због тога су ме ставили у неку справу и почели да ме растежу. Размишљао сам да се побуним, да се браним. Рационално је било да одуговлачим време док не дође неки спасоносни тренутак. И он се и догодио. Како је Ђинђић сазнао да сам ја у Шилеровој то не знам, углавном знам да ме је он спасао.

Шера је испричао да су га, пре него што су га ослободили, терали да плива у базену без воде.

- Један од њих ме питао како пливам. Ја сам им рекао да се плашим воде, на шта су ми они рекли да не треба да се бојим јер они имају сув базен. И шта ћу, пливао сам у базену без воде. Нису ме тукли али су играли руски рулет. Мало пиштољем шкљоцну пар пута поред мог уха, окреће се буренце, и тако... - испричао је познати адвокат и судија.