Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНУ ДАНА ОД НАЈСТРАВИЧНИЈЕГ ЗЛОЧИНА У СРБИЈИ: Реконструкција масовне пуцњаве која је однела десет живота у ОШ "Владислав Рибникар"

03.05.2024. 07:35
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Godišnjica masakra u Osnovnoj školi
Годишњица масакра у Основној школи / Извор: Србија Данас

Малолетни дечак (13) 3. маја је наоружан дошао у своју основну школу у којој је на лицу места убио осморо деце и чувара школе, док је 13 дана касније преминула још једна девочица

Годину дана је прошло од стравичног масовног убиства када је дечак стар 13 година убио деветоро деце и чувара школе у Основној школи "Владислав Рибникар". У 12 месеци почела су четири судска процеса - један кривични и три парнична, док се очекује почетак барем још два парнична поступка.

 

Кобног дана до родитеља деце, али и медија, стигла је вест о пуцњави у школи, али нико није ни слутио да је заиста пуцано унутар зграде школе и да су последице достигле размере које јесу.

3. мај - Дечак пуцао у школи
 

Трећи је мај. Пристиже вест о пуцњави у близини школе "Владислав Рибникар", а непосредно потом и информација да је убијен чувар школе. Ипак, призор испред школе указује на то да се догодило нешто много страшније.

Велики број возила хитне помоћи и полиције био је присутан испред школе, ученици су евакуисани, родитељи су трчали са свих страна са којих је омогућен прилаз школи како би дошли по своју децу. Ученици су говорили о томе да је један ученик "Рибникара" пуцао у школи. Према првим информацијама, у школи је било повређених, али не и убијене деце. Стигла је вест и о томе да је једна наставница рањена.

Око пола сата након што је стигла вест о пуцњави, полиција је извела дечака са лисицама на рукама и јакном преко главе како би заштитили његов идентитет као малолетника. Сео је у аутомобил, који је потом одјурио.

Наредни сати претворили су се у мучно чекање родитеља. На други улаз извођена су деца, одељење по одељење. Чекали су их узнемирени родитељи. Они који своју децу нису дочекали, распитивали су се по болницама.

Међу ученицима је такође владала паника. Неки су видели школске другарице како леже и нису знали да ли су живе.

- Не знамо ни да ли је обезбеђење живо. Пуцао је седмак, у другаре. Две наше другарице леже, погођене су. Леже, не знамо да ли су живе. Обезбеђење је погођено. Један дечак је погођен у ногу, други у међуножје - испричали су.

Додали су да не знају да ли је пуцао један дечак или двојица.

- Били смо на петом спрату чули смо буку. Наставник је рекао да изађемо напоље. Мислили смо да се шали. Али видели смо разредну и децу како плачу, само су нас извели. Видели смо другара како је погођен у ногу. Сви су плакали, само су нам рекли да изађемо напоље - рекли су непосредно након пуцњаве.

Нешто пре поднева почеле су да пристижу и прве информације о повређенима. Један дечак је у том моменту већ био на операционом столу у Тиршовој због задобијених повреда главе. Још своје деце примљено је у исту болницу са прострелним ранама и смештено на одељење интензивне неге.

Убијено осморо деце и чувар школе
 

У послеподневним сатима пристигле су прве званичне информације. Из МУП Србије саопштили су да је убијено осморо деце и радник обезбеђења, док је рањено шесторо деце и једна наставница, који су збринути у Ургентном центру и Тиршовој.

- Ученик школе (13) који се сумњичи да је извршио овај злочин пронађен је и ухапшен у школском дворишту. Све полицијске снаге су и даље на терену и интензивно раде на расветљавању свих чињеница и околности које су довеле до ове трагедије - наводи се ус аопштењу МУП - наведено је у саопштењу МУП.

Потом је, у послеподневним сатима, уследила и званична конференција за медије, на којој су изнети детаљи о стању повређених, али и о томе како је злочин извршен.

Hapšenje dečaka ubice
Хапшење дечака убице / Извор: Srbijadanas/Youtube printscreen/Al Jazeera Балканс

- Два дечака ко ја су смештена у Тиршовој, имају повреде доњих екстремитета, односно ногу и они су стабилно, нажалост девојчица је претрпела прострелну повреду главе и она је критично, урађена јој је операција и све што је могло да се учини. Међутим, оштећење је велико и за њен живот се боре - рекла је министарка Даница Грујичић.

Она је додала да је у Ургентом центру троје деце, девојчица која је примљена са прострелном раном трбуха, и њој нису нађене унутрашње повреде и стабилно је има и повреду руку.

- Дечак који има провреду ноге је тренутно у ортопедској сали и дечак који је прострељен кроз грудни кош, врат и има повреду кичме, 5. и 6. вратног пршљена и он је најтеже повређен од ових који су у Ургентном центу. Операција и даље траје, рађена су и нека додатна снимања, мораће да се раде и врше интервенције. Наставница која има повреду карлице и руку, тренутно је у сали и обрађују јој руке, карлица је збринута и она је у животној опасности - рекла је Грујичић 3. маја.

Дечак узео очев пиштољ
 

Начелник београдске полиције Веселин Милић до детаља је објаснило како је дошло до масовног убиства и истакао да је дечак месец дана планирао убиство, али да мотив није саопштио. Ватрено оружје узео је из очевог стана, а у торби је имао и четири Mmolotovljeva коктела.

- Јутрос око 8.40 часова дежурну службу ПУ за Београд позвала је Јовановић Иванка, помоћник директора, пријавила је да је у школу ушло дете са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције. Након тога је у 8.42 позвало NN лице и представило се као К. К. Рекао је да је упуцао више лица. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране дечака који је и позвао нашу службу. Осам ученика је страдало, седам девојчица и један дечак - рекао је Милић.

Он је испричао да је полиција одмах ухапсила дечака и да је пронађено и оружје којим је извршено кривично дело, као и Милотовљеви коктели. Додао је да је дечак имао списак деце коју је намеравао да ликвидира. Кабинет историје је, према Милићевим речима, одаврао јер је био близу улаза у школу, а први час је у тој учионици имало његово одељење.

- Пиштоље је узео из стана свога оца. Оставио их је у торбу коју је припремио и понео четири Молотовљева коктела. По доласку у школу одмах је пуцао у радника обезбеђења, а након тога се окренуо ка девојчици која је била дежурна и девојчици која је стајала за столом поред ње, као и једној која је стајала поред клавира, пуцао ка њима и лишио их живота. Затим је наставио ка кабинету историје. Успут је заменио оквир и пуцао ка наставници и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, вади оквир, баца га и позива полицију. Он је изјавио да је сам ово планирао. Ово је списак деце који је планирао да ликвидира - додао је.

Рекао је да "скица изгледа као из неке видео игрице или хорор филма", што указује на то да је детаљно по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира и по ком броју - из ВИИ/2, ВИИИ/4, ВИ/4, ВИИИ/2, ВИИ/4 и ВИИ/3, и то по броју по броју 1, 4, 2, 6 и 6...

- Одредио је приоритетне мете. Како које дете ликвидира и по ком броју. Кога ће из ког разреда да ликвидира, имао је бројеве - рекао је Милић на конференцији за медије.

Он је истакао да је пиштољ чуван у сефу, али да је дечак очигледно знао шифру

Konferencija za štampu povodom masakra u Ribnikaru
Конференција за штампу поводом масакра у Рибникару / Извор: Youtube printscreen/Tanjug - Приватна архива

Ухапшен отац
 

Отац дечака ухапшен је истог дана. Инспектори су дошли по њега у стан у ком је живео са породицом. На информативни разговор позвана је мајка дечака.

Тужилаштво је наложило да се у присуству радника Центра за социјални рад од дечака узме изјава и да се обави лекарски преглед, након чега је Центар требало да одлучи које мере из своје надлежности ће надаље да преузме.

Такође је наложено да се од дечака узме крв како би биле урађене токсиколошке анализе и како би се проверило да ли је у врмее извршења кривичног дела био под дејством алкохола или наркотика.

Инспектори су по њега дошли у стан где живи. По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду одређено му је задржавање до 48 сати због сумње да је извршио кривично дело тешко дело против опште сигурности.

На информативном разговору је и мајка малолетника који је направио масакр.

Истог дана најављена је тродневна жалост, а дани жалости били су петак, субота и недеља, односно 5, 6. и 7. мај.

Roditelji dečaka ubice
Родитељи дечака убице / Извор: Србија Данас/Приватна архива

4. мај - 10 нових мера
 

Након стравичног масовног убиства Влада Републике Србије донела 10 нових мера:

Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја (одобрења за набавку оружја, оружних листова и др.), на две године.

У року од три месеца мора бити завршена ревизија свих издатих дозвола за држање оружја.

У року од шест месеци завршити контролу како лица која имају дозволе држе оружје, а посебно контролу да ли су испуњени законски услови за безбедан смештај и чување оружја, да ли се оружје чува одвојено од муниције и да ли је на адекватан начин спречен приступ оружју и муницији малолетницима и другим неовлашћеним лицима.

Контрола свих стрељана на територији Републике Србије која да буде завршена у року од три месеца, у року од месец дана припремити прописе о условима и начину коришћења стрељана, укључујући забрану приступа малолетним лицима.

Налаже се Министарству правде да у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика припреми измене закона којима би се прописала кривичноправна одговорност за лица која омогуће малолетним и другим неовлашћеним лицима да дођу у посед ватреног оружја и која малолетна и друга неовлашћена лица обучавају да рукују ватреним оружјем.

Налаже се Министарству правде да размотри могућност измена Кривичног законика како би се старосна граница за кривичноправну одговорност малолетних лица снизила са 14 на 12 година, уз поштовање међународних и европских стандарда.

Налаже се Министарству просвете и Министарству здравља да у сарадњи, у року од месец дана, припреме прописе којима ће се омогућити увођење обавезних тестова за наркотике у средњим школама и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда.

Влада ће у року од десет дана формирати Савет за спречавање вршњачког насиља који ће, између осталог, обезбедити организовање мобилних тимова за вршњачко насиље кроз протоколе између центара за социјални рад и других служби (образовне и здравствене установе, полиција) које би хитно реаговали на случајеве вршњачког насиља и у консултацијама са синдикатима просветних радника и удружењима родитеља ученика размотрити целисходност доношења мере забране употребе мобилних телефона у школама.

Налаже се Министарству правде и Министарству информисања и телекомуникација да у сарадњи, у року од месец дана, размотре могућност пооштравања санкција за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга, укључујући интернет и друге електронске платформе као и друштвене мреже, у погледу забране програмских садржаја којим се истиче и подржава насиље, криминално и друго недозвољено понашање, емитовање сцена бруталног насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника.

Влада ће у року од десет дана формирати Радну групу за безбедност деце на интернету, која ће размотрити увођење мере забране приступа сајтовима (ДАРК НЕТ и слично) који садрже савете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје.

Пристигли токсиколошки налази
 

У дану после трагедије, док су грађани Београда и даље палили свеће и доносили цвеће испред школе, пристигли су токсиколошки налази дечака који је пуцао. Они су били негативни -  у току извршења масовног убиства није био под дејством алкохола или наркорика.


5. мај - Отац дечака саслушан у тужилаштву
 

Тачно у поноћ 5. маја почела је тродневна жалост због убиства осам ученика и чувара школе.

Тог дана је у тужилаштву саслушан отац дечака, након чега му је одређен притвор до 30 дана. Та мера је продужавана и он се и даље налази у притвору.

Владимир Кецмановић био је осумњичен да је у периоду пре убиства обучавао 13-годишењег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби.

Такође је, како се сумња, поступио супротно одредби Закона о оружњу и муницији и супротно члану Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је услед таквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син успео да дође у посед пиштоља марке "ЦЗ Shadow", калибра 9x19 милиметара и пиштоља марке "Ругер МК" калибра 22 милиметра ЛР, за које осумњичени поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана

16. мај - Масовно убиство добило 10. жртву
 

Број убијених у "Рибникару" порастао је на 10 када је 16. априла саопштено да је девојчица, која се 13 дана борила за живот преминула.

Преминула девојчица налазила се на списку који је 13-годишњи дечак направио пре убиства.

Девојчица је током пуцњаве задобила тешке повреде главе. Она је све време била у критичном стању, а лекари, упркос надљуским напорима, нису успели да је спасе.

19. мај - Снимци са камера изузети као доказ
 

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић коворио је у парламенту о масовном убиству у Основној школи "Владислав Рибникар", где је рекао да је припадник школског обезбеђења "убијен истог тренутка када је крочио на врата школе", као и да је "школски полицајац урадио све по процедури".

Он је додао и да су снимци са надзорних камера школе изузети као доказ.

- Видео надзор је радио, био је у употреби и изузет је као доказни материјал. Ко је позвао полицију? Позвала је помоћница директора школе. Да ли је звао дечак који је пуцао? Јесте, и он је звао. Да ли је полиција стигла после 10 минута, да, стигла је, али ја не могу да износим детаље који јесу јако битни за компленту истрагу - рекао је Гашић.

25. мај - Саслушана мајка дечака
 

На случају масовног убиства у "Рибникару" било је ангажовано и Прво основно јавно тужилаштво чији је задатак био да утврди да ли је мајка дечака извршила кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица.

Тужилаштво је Полицијској управи за град Београд 23. маја упутило захтев за прикупљање потребних обавештења којим је наложено да се саслуша осумњичена Миљана Кецмановић, као и да се обави разговор са педагогом и психологом запосленим у Основној школи "Владислав Рибникар", као и да се предузму све друге мере и радње потребне за потпуно утврђивање чињеничног стања.

Такође, Градском центру за социјални рад наложено је да изврши дијагностичку процену функционисања породице малолетног  и о томе достави извештај тужилаштву, као и да утврди да ли се наведена породица одраније налазила у евиденцији тог органа.

Мајка дечака саслушана је 25. маја у Полицијској управи Београд, где је одговорила на 10 питања.

Подигнута оптужница, у току судски процеси
 

Након свих дешавања током маја, прича о "Рибникару" утихнула је због спровођења детаљне истраге. Данас се у кривичном поступку суди оцу и мајци дечака и двојици запослених у стрељани, док се парнични поступак води против дечака, родитеља, Основне школе "Владислав Рибникар" и Републике Србије.

У току је кривични поступак који је затворен за јавност, као и засад три активна парнична поступка, а очекује се да почне и четврти, по тужби рањене наставнице историје.