few clouds
15°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GODINU DANA OD NAJSTRAVIČNIJEG ZLOČINA U SRBIJI: Rekonstrukcija masovne pucnjave koja je odnela deset života u OŠ "Vladislav Ribnikar"

03.05.2024. 07:35
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Godišnjica masakra u Osnovnoj školi
Godišnjica masakra u Osnovnoj školi / Izvor: Srbija Danas

Maloletni dečak (13) 3. maja je naoružan došao u svoju osnovnu školu u kojoj je na licu mesta ubio osmoro dece i čuvara škole, dok je 13 dana kasnije preminula još jedna devočica

Godinu dana je prošlo od stravičnog masovnog ubistva kada je dečak star 13 godina ubio devetoro dece i čuvara škole u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". U 12 meseci počela su četiri sudska procesa - jedan krivični i tri parnična, dok se očekuje početak barem još dva parnična postupka.

 

Kobnog dana do roditelja dece, ali i medija, stigla je vest o pucnjavi u školi, ali niko nije ni slutio da je zaista pucano unutar zgrade škole i da su posledice dostigle razmere koje jesu.

3. maj - Dečak pucao u školi
 

Treći je maj. Pristiže vest o pucnjavi u blizini škole "Vladislav Ribnikar", a neposredno potom i informacija da je ubijen čuvar škole. Ipak, prizor ispred škole ukazuje na to da se dogodilo nešto mnogo strašnije.

Veliki broj vozila hitne pomoći i policije bio je prisutan ispred škole, učenici su evakuisani, roditelji su trčali sa svih strana sa kojih je omogućen prilaz školi kako bi došli po svoju decu. Učenici su govorili o tome da je jedan učenik "Ribnikara" pucao u školi. Prema prvim informacijama, u školi je bilo povređenih, ali ne i ubijene dece. Stigla je vest i o tome da je jedna nastavnica ranjena.

Oko pola sata nakon što je stigla vest o pucnjavi, policija je izvela dečaka sa lisicama na rukama i jaknom preko glave kako bi zaštitili njegov identitet kao maloletnika. Seo je u automobil, koji je potom odjurio.

Naredni sati pretvorili su se u mučno čekanje roditelja. Na drugi ulaz izvođena su deca, odeljenje po odeljenje. Čekali su ih uznemireni roditelji. Oni koji svoju decu nisu dočekali, raspitivali su se po bolnicama.

Među učenicima je takođe vladala panika. Neki su videli školske drugarice kako leže i nisu znali da li su žive.

- Ne znamo ni da li je obezbeđenje živo. Pucao je sedmak, u drugare. Dve naše drugarice leže, pogođene su. Leže, ne znamo da li su žive. Obezbeđenje je pogođeno. Jedan dečak je pogođen u nogu, drugi u međunožje - ispričali su.

Dodali su da ne znaju da li je pucao jedan dečak ili dvojica.

- Bili smo na petom spratu čuli smo buku. Nastavnik je rekao da izađemo napolje. Mislili smo da se šali. Ali videli smo razrednu i decu kako plaču, samo su nas izveli. Videli smo drugara kako je pogođen u nogu. Svi su plakali, samo su nam rekli da izađemo napolje - rekli su neposredno nakon pucnjave.

Nešto pre podneva počele su da pristižu i prve informacije o povređenima. Jedan dečak je u tom momentu već bio na operacionom stolu u Tiršovoj zbog zadobijenih povreda glave. Još svoje dece primljeno je u istu bolnicu sa prostrelnim ranama i smešteno na odeljenje intenzivne nege.

Ubijeno osmoro dece i čuvar škole
 

U poslepodnevnim satima pristigle su prve zvanične informacije. Iz MUP Srbije saopštili su da je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok je ranjeno šestoro dece i jedna nastavnica, koji su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

- Učenik škole (13) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije - navodi se us aopštenju MUP - navedeno je u saopštenju MUP.

Potom je, u poslepodnevnim satima, usledila i zvanična konferencija za medije, na kojoj su izneti detalji o stanju povređenih, ali i o tome kako je zločin izvršen.

Hapšenje dečaka ubice
Hapšenje dečaka ubice / Izvor: Srbijadanas/Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

- Dva dečaka ko ja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično, urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini. Međutim, oštećenje je veliko i za njen život se bore - rekla je ministarka Danica Grujičić.

Ona je dodala da je u Urgentom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku.

- Dečak koji ima provredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u Urgentnom centu. Operacija i dalje traje, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u životnoj opasnosti - rekla je Grujičić 3. maja.

Dečak uzeo očev pištolj
 

Načelnik beogradske policije Veselin Milić do detalja je objasnilo kako je došlo do masovnog ubistva i istakao da je dečak mesec dana planirao ubistvo, ali da motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana, a u torbi je imao i četiri Mmolotovljeva koktela.

- Jutros oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora, prijavila je da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. Rekao je da je upucao više lica. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo, sedam devojčica i jedan dečak - rekao je Milić.

On je ispričao da je policija odmah uhapsila dečaka i da je pronađeno i oružje kojim je izvršeno krivično delo, kao i Milotovljevi kokteli. Dodao je da je dečak imao spisak dece koju je nameravao da likvidira. Kabinet istorije je, prema Milićevim rečima, odavrao jer je bio blizu ulaza u školu, a prvi čas je u toj učionici imalo njegovo odeljenje.

- Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, a nakon toga se okrenuo ka devojčici koja je bila dežurna i devojčici koja je stajala za stolom pored nje, kao i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je nastavio ka kabinetu istorije. Usput je zamenio okvir i pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirao da likvidira - dodao je.

Rekao je da "skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma", što ukazuje na to da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1, 4, 2, 6 i 6...

- Odredio je prioritetne mete. Kako koje dete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira, imao je brojeve - rekao je Milić na konferenciji za medije.

On je istakao da je pištolj čuvan u sefu, ali da je dečak očigledno znao šifru

Konferencija za štampu povodom masakra u Ribnikaru
Konferencija za štampu povodom masakra u Ribnikaru / Izvor: Youtube printscreen/Tanjug - Privatna arhiva

Uhapšen otac
 

Otac dečaka uhapšen je istog dana. Inspektori su došli po njega u stan u kom je živeo sa porodicom. Na informativni razgovor pozvana je majka dečaka.

Tužilaštvo je naložilo da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od dečaka uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega je Centar trebalo da odluči koje mere iz svoje nadležnosti će nadalje da preuzme.

Takođe je naloženo da se od dečaka uzme krv kako bi bile urađene toksikološke analize i kako bi se proverilo da li je u vrmee izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Inspektori su po njega došli u stan gde živi. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Na informativnom razgovoru je i majka maloletnika koji je napravio masakr.

Istog dana najavljena je trodnevna žalost, a dani žalosti bili su petak, subota i nedelja, odnosno 5, 6. i 7. maj.

Roditelji dečaka ubice
Roditelji dečaka ubice / Izvor: Srbija Danas/Privatna arhiva

4. maj - 10 novih mera
 

Nakon stravičnog masovnog ubistva Vlada Republike Srbije donela 10 novih mera:

Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), na dve godine.

U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

U roku od šest meseci završiti kontrolu kako lica koja imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije koja da bude završena u roku od tri meseca, u roku od mesec dana pripremiti propise o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Nalaže se Ministarstvu pravde da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Nalaže se Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Nalaže se Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da u saradnji, u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Vlada će u roku od deset dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Pristigli toksikološki nalazi
 

U danu posle tragedije, dok su građani Beograda i dalje palili sveće i donosili cveće ispred škole, pristigli su toksikološki nalazi dečaka koji je pucao. Oni su bili negativni -  u toku izvršenja masovnog ubistva nije bio pod dejstvom alkohola ili narkorika.


5. maj - Otac dečaka saslušan u tužilaštvu
 

Tačno u ponoć 5. maja počela je trodnevna žalost zbog ubistva osam učenika i čuvara škole.

Tog dana je u tužilaštvu saslušan otac dečaka, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. Ta mera je produžavana i on se i dalje nalazi u pritvoru.

Vladimir Kecmanović bio je osumnjičen da je u periodu pre ubistva obučavao 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled takvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke "CZ Shadow", kalibra 9x19 milimetara i pištolja marke "Ruger MK" kalibra 22 milimetra LR, za koje osumnjičeni poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana

16. maj - Masovno ubistvo dobilo 10. žrtvu
 

Broj ubijenih u "Ribnikaru" porastao je na 10 kada je 16. aprila saopšteno da je devojčica, koja se 13 dana borila za život preminula.

Preminula devojčica nalazila se na spisku koji je 13-godišnji dečak napravio pre ubistva.

Devojčica je tokom pucnjave zadobila teške povrede glave. Ona je sve vreme bila u kritičnom stanju, a lekari, uprkos nadljuskim naporima, nisu uspeli da je spase.

19. maj - Snimci sa kamera izuzeti kao dokaz
 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kovorio je u parlamentu o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", gde je rekao da je pripadnik školskog obezbeđenja "ubijen istog trenutka kada je kročio na vrata škole", kao i da je "školski policajac uradio sve po proceduri".

On je dodao i da su snimci sa nadzornih kamera škole izuzeti kao dokaz.

- Video nadzor je radio, bio je u upotrebi i izuzet je kao dokazni materijal. Ko je pozvao policiju? Pozvala je pomoćnica direktora škole. Da li je zvao dečak koji je pucao? Jeste, i on je zvao. Da li je policija stigla posle 10 minuta, da, stigla je, ali ja ne mogu da iznosim detalje koji jesu jako bitni za komplentu istragu - rekao je Gašić.

25. maj - Saslušana majka dečaka
 

Na slučaju masovnog ubistva u "Ribnikaru" bilo je angažovano i Prvo osnovno javno tužilaštvo čiji je zadatak bio da utvrdi da li je majka dečaka izvršila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd 23. maja uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena Miljana Kecmanović, kao i da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice maloletnog  i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Majka dečaka saslušana je 25. maja u Policijskoj upravi Beograd, gde je odgovorila na 10 pitanja.

Podignuta optužnica, u toku sudski procesi
 

Nakon svih dešavanja tokom maja, priča o "Ribnikaru" utihnula je zbog sprovođenja detaljne istrage. Danas se u krivičnom postupku sudi ocu i majci dečaka i dvojici zaposlenih u streljani, dok se parnični postupak vodi protiv dečaka, roditelja, Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i Republike Srbije.

U toku je krivični postupak koji je zatvoren za javnost, kao i zasad tri aktivna parnična postupka, a očekuje se da počne i četvrti, po tužbi ranjene nastavnice istorije.