Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАОС НА СУЂЕЊУ ЗА УБИСТВО СИМОВИЋА! Расправа са вештаком и судијом, па ШОК: Ја бих боље водио поступак

03.06.2022. 20:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
Borivoje Simović
Боривоје Симовић / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен/Вечерње Новости

Суђење Игору Вревићу, Александру Николићу, Милошу Мишљену и Ђорђу Антићу за убиство Боривоја Симовића настављено је данас пред Вишим судом у Београду испитивањем вештака.

Након што је на самом почетку констатовано одсуство чланова породице Симовић који у предмету имају статус сведока-оштећених, Николићев бранилац адвокат Далибор Катанчевић је истакао да је ту у питању опструкција суђења, те је дао предлог да се њихови искази читају, уместо да се чека да сведоче.

Због измене у судском већу окривљени су се поново изјаснили о кривици и сви су остали при раније датим исказима. Они су одбили да одговарају на питања заступника оштећених адвоката Боривоја Боровића.

ЗАПАЉЕН И ИЗМУЧЕН ПУЗАО 50 МЕТАРА! Свирепа ликвидација човека од поверења земунског клана - мајка га препознала по тетоважи (ВИДЕО)

ЗАПАЉЕН И ИЗМУЧЕН ПУЗАО 50 МЕТАРА! Свирепа ликвидација човека од поверења земунског клана - мајка га препознала по тетоважи (ВИДЕО)

"МАЈКА И МЛАЂИ СИН УБИЛИ МИРОЉУБА" Мештани Драговца у шоку, сви изговарају само ЈЕДНО

"МАЈКА И МЛАЂИ СИН УБИЛИ МИРОЉУБА" Мештани Драговца у шоку, сви изговарају само ЈЕДНО

НЕМА ЗАШТИЋЕНИХ! Ухапшен републички тржишни инспектор у Лесковцу - тражио мито како не би покренуо прекршајни поступак

НЕМА ЗАШТИЋЕНИХ! Ухапшен републички тржишни инспектор у Лесковцу - тражио мито како не би покренуо прекршајни поступак

- Већ сам одговарао на његова питања. Одговарао сам док није почео да провоцира - рекао је Игор Вревић, након чега је још једном објаснио како је кобног дана пуцао, односно у ком му је положају била рука, што је била тема и на претходном рочишту:

- Пуцао сам у висини ваздуха, не у правцу некога, у правцу двора краља Петра и института за мала и средња предузећа. И пуцао сам насумично.

Потом је вештак Милан Куњадић да је убијени Симовић имао преправљени револвер, али да метак који га је погодио и за који се тврди да је рикошетиран није могао да буде из његовог оружја, јер је пројектил пронађен у телу већег калибра.

Адвокат Боровић је потом затражио од њега да објасни зашто се тврди да је у питању рокошет.

- Оштећени се налази 30 метара одатле, он се налази доле, а он пуца горе... - рекао је.

На ово питање се надовезао бранилац Катанченић са конкретним питањем - да ли се сте у списима предмета пронашли било који оповргава одбрану окривљених?

- Не - рекао је кратко вештак.

Тада је тужилац предложио да вештак изађе на лице места и допуни налаз и да уз то погледа снимак из вечери убиства:

- На снимку се види како се оштећени удаљава са лица места, када претпостављамо да је погођен.

Доктор Ђорђе Алимпијевић је потом објаснио на питање адвоката Боровића која је разлика између ране од директног поготка и рикошетираног, односно како је установљено да је у овде у питању други случај.

- Разлика је у морфологији, изглед улазног отвора указује да није реч о директном поготку, рана и тканина на мајици не би биле овакве да је после дирерно испаљеног хица наишло на тело као прву препреку - рекао је додао да је осим тога метак у телу од костију закачио само ребра, а да њихова структура није таква да може да направи оштећење какво је уочено на конкретном пројектилу:

- Недвосмислено је рокошет.

Расправа адвоката с вештаком и судијом

Боровић је потом сугерисао да вештак говори исто као окривљени и да показује пристрасност.

- Као да сте на истој страни - рекао је, као и још неколико пута када је наводио да су вештаци и суд на страни окривљених, односно да се тако чини.

- Хоћете да ја идем да се прошетам, а да Ви седнете овде - питала га је судија Славица Николић у једном тренутку, на шта је одговорио да би "боље водио поступак".

Вештак Стојан Костић је навео да на основу стања пројектила не може да утврди ни калибар поуздано, а не из ког је оружја са лица места пуцано.

- Велика је вероватноћа да потиче од калибра 9mm, који припада пиштољу ЦЗ88 - рекао је и навео да не може да тврди да је сигурно тако.

На крају је испитиван психијатар Бранко Мандић, на чије је вештачење адвокат Боровић уложио примедбу:

- Психијатар је за сву тројицу окривљених дао идентичне налазе, штанцовао их је да би учинио услугу окривљенима. Налаз није тачан, није стручан и незаконит је - рекао је на самом крају суђења адвокат оштећених Боривоје Боровић и затражио да се одреди комисија од два психијатра и једног психолога која би поново урадио налаз.

Вештака је питао и о исказу окривљеног Вревића у ком је рекао да је насумично пуцао.

- Зар не би било логично да је нагонска реакција да пуца у правцу опасности, а не насумично - питао је, на шта је вештак потврдно одговорио.

Браниоци окривљених су на крају предложили да се њиховим клијентима укине притвор, што је суд након паузе и учинио одредивши им меру кућног притвора уз наногицу.

"Прете ми"

Подсетимо, суђење у овом случају и јуче је било драматично. Милена Павловић Симовић, сестра убијеног, рекла је да јој окривљени прете.

- Стигла ми је порука од особе блиске окривљенима да су они љути јер смо их наместили, али да је је на суду "све сређено" и да ће са сведоцима после бити шта им бог да - рекла је она.

Она је замолила да се судском већу обрати пре него што се започне са унакрсним испитивањем вештака, да би рекла како је добила претње од пријатеља окривљењих.

- Три дана након последњег суђења у фебруару и месец дана касније стигла ми је порука од особе блиске окривљенима, чије име нећу рећи зато што су пристуни медији, да су окривљени љути јер смо их наместили, али да је на суду све сређено и да ће са сведоцима после бити шта им бог да - рекла је Милена и додала да је, према њеним сазнањима, то особа која плаћа адвокате одбране:

- То је претња, ја сам то схватила као претњу и пријавила сам полицији.

Рочиште је јуче прекинуто јер је члану судског већа позлило.

Подсетимо, убиство се догодило 25. јуна 2020. године када је Симовићу направљена сачекуша у београдском насељу Сењак. Наводно се те вечери убијени састао са више особа, међу којима је дошло до свађе и пуцњаве.

Симовић је од последица рањавања преминуо на путу до болнице. На месту злочина је нађено више испаљених чаура из два различита оружја, као и један пиштољ.

Како се писало, он је кобне вечери дошао на договорени сусрет како би покушао да измири две завађене стране.