Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗГЛЕДА КАО ПОКРЕТНИ КОСТУР! Лаза Бомбаш штрајкује глађу 74 дана, породица забринута: Бојимо се да не умре

24.12.2022. 14:37
Milan Lazarević
Милан Лазаревић / Извор: Фото: МУП Србије

Милан Лазаревић (52), звани Лаза Бомбаш, вођа "ваљевске групе", оптужене за убиство боксера Жељка Ђедовића (30) 2009. године, изнуду, недозвољено држање оружја и фалсификовање докумената, штрајкује глађу у Централном затвору у Београду 74 дана, а за то време смршао је 30 килограма.

Како се сазнаје, Лазаревић све време узима само воду и изгледа као покретни костур. Од глади више не може да хода, па га возе у инвалидским колицима по затвору. Овај Ваљевац је ступио у штрајк 8. октобра након што што му је судија Светлана Алексић одредила пртивор, пошто је напустио судницу Специјалног суда у Београду.

- Због тешког стања пре неки дан је пребачен у близину затворске болнице, где му дају инфузију. Физички је тотално исцрпљен и живот му је угрожен. Тражио је да га посетим у затвору, али судија Алексић тражи од њега образложење због чега - рекао је данас београдски адвокат Драгољуб Ђорђевић.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИСПРЕД ЗГРАДЕ У КОЈОЈ ЈЕ ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ДЕВОЈКЕ (26) Мајка јеца: "Шта ћу ја сада"

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИСПРЕД ЗГРАДЕ У КОЈОЈ ЈЕ ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ДЕВОЈКЕ (26) Мајка јеца: "Шта ћу ја сада"

МИСТЕРИЈА ЛИКВИДАЦИЈЕ ОПЕРАТИВЦА БИА-е: Глушица кренуо да купи батерије за играчку свом унуку, па га изрешетали пред кућом

МИСТЕРИЈА ЛИКВИДАЦИЈЕ ОПЕРАТИВЦА БИА-е: Глушица кренуо да купи батерије за играчку свом унуку, па га изрешетали пред кућом

ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА ЗВЕЗДАРИ: Браћа насилно ушла у стан и затекла сестру МРТВУ - сумња се на УБИСТВО

ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА ЗВЕЗДАРИ: Браћа насилно ушла у стан и затекла сестру МРТВУ - сумња се на УБИСТВО

Лазаревићева сестра каже да је јуче посетила брата у затвору и молила га да прекине штрајк. 

- Мој брат изгледа страшно. Са 110 килограма је спао на 76. Ја сам против тога да штрајкује, али он је упоран јер жели да га судија пусти да се брани са слободе. Сада га возе у колицима и не могу да га у таквом стању доводе на суђење. Он каже да није напустио суђење почетком октобра, јер је претрес већ био окончан, па је изашао из суднице. Међутим, судија сматра да је то бекство, а заборавља чињеницу да се мој брат редовно одазивао суђењима - прича сестра Лазе Бомбаша. Она истиче да се обратила надлежним институцијама, као и да су они посетили њеног брата у затвору. 

- Сада је близу болнице, па могу да му дају инфузију. Нико не може да га одговори од штрајка, а ја и отац смо очајни. Бојим се да не умре, О свему смо обавестили његову бившу супругу која живи у Шведској, али то кријемо од његовог сина од 18 година - наводи сестра Лаза Бомбаша.

ПРОВЕО СЕДАМ И ПО ГОДИНА У ЗАТВОРУ БЛИЗУ ЛЕГИЈЕ И АНДРИЈЕ ДРАШКОВИЋА

Лаза Бомбаш је ухапшен 2009. године и у притвору је провео седам и по година. За то време био је у строго чуваном делу ЦЗ, где су у притвору били Милорад Улемек Легија, Андрија Драшковића и многи други криминалци. Потом је пуштен у кућни притвор уз наногицу и бранио се са слободе. Деветорици чланова "ваљевске групе“ суди се пуних 13 година. За то време промењене су четири судије, одложено је у просеку свако друго суђење, а није донета ниједна пресуда која се односи на целу групу.

Суђење све време прате многобројне контроверзе, кршење закона и други процедурални пропусти, као и ексцеси које је углавном приређивао оптужени Зоран Јеличић. Поднето је и више од 250 захтева за изузеће који су се односили како на претходно, тако и на веће које тренутно суди.

Zoran Jeličić
Зоран Јеличић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Јеличић, који се терети за убиство Ђедовића, био је у бекству и за њим је била расписана потерница кад је у мају прошле године напустио стан у ком је био у кућном притвору са електронским надзором, код Ваљева. Он је поново ухапшен 12. октобра, само недељу дана после Лазаревића.

ПОКУШАО ДА ПРЕРЕЖЕ ВРАТ У СУДНИЦИ, МОКРИО У БОКСУ ЗА ОПТУЖЕНЕ

Током судског поступка Јеличић је покушао себи да пререже врат у судници, мокрио је пред судским већем и ударио браниоца који му је постављен по службеној дужности, а потом је судији послао писмо у коме јој прети смрћу. Друго претеће писмо послао је у новембру прошле године и то из бекства.

Он је, поред осталог, у писму писаном руком навео да га је судија Алексић, због незаконитог поступања приморала да донесе тешку одлуку - да је убије и да ће све учинити да тако буде.

УБИЦЕ НОСИЛЕ ПОЛИЦИЈСКЕ УНИФОРМЕ

Тужилаштво тврди да је Милан Лазаревић организовао криминалну групу. Зоран Јеличић терети се да је, по налогу Лазаревића, маскиран као полицајац убио њиховог криминалног супарника Жељка Ђедовића 2009. године испред спортске хале у Ваљеву. Полицајац који им је дао своју униформу такође је оптужен у овом поступку. Мотив убиства је освета, према наводима оптужнице, јер се Ђедовићу судило за покушај убиства Лазаревића.

Суђење "ваљевској групи" заказано је за 28.децембар у Специјалном суду.