Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕПИЛОГ ЗЛОЧИНА У НИШКОЈ БАЊИ: Психијатри откривају шта се дешавало у глави МАЛОЛЕТНОГ дечака који је усмртио свог друга

01.11.2023. 08:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Forenzika
Форензика / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У Нишкој Бањи, туристичком месту око 10 километара удаљеном од Ниша, о страшном злочину још увек се говори са шапатом…

Дечак из Нишке Бање, кога је 5. октобра ове године убио школски друг, задобио је више убода ножем у тело, сазнаје се.

У овој саобраћајној несрећи У НОВОМ САДУ као да је све ПОШЛО НАОПАКО (ФОТО)kola

У овој саобраћајној несрећи У НОВОМ САДУ као да је све ПОШЛО НАОПАКО (ФОТО)

Пијан ЛОМИО САОБРАЋАЈНЕ ЗНАКОВЕ У ЛАЗАРЕВЦУ, када му је ПРИШАО ПОЛИЦАЈАЦ урадио је нешто ЈОШ ЛУЂЕpolicija

Пијан ЛОМИО САОБРАЋАЈНЕ ЗНАКОВЕ У ЛАЗАРЕВЦУ, када му је ПРИШАО ПОЛИЦАЈАЦ урадио је нешто ЈОШ ЛУЂЕ

ДЕВОЈКА (34) ПРЕТУЧЕНА НА ЗВЕЗДАРИ! Манијак јој претио ножем, ударао је песницама у главу! ХИТНО је пребачена у болницуhitna pomoć, policija

ДЕВОЈКА (34) ПРЕТУЧЕНА НА ЗВЕЗДАРИ! Манијак јој претио ножем, ударао је песницама у главу! ХИТНО је пребачена у болницу

Ова монструозна чињеница могла би бити кључ за утврђивање психичког стања дечака убице али и мотив незапамћеног злочина који је и после скоро месец дана и даље - тајна.

Такође, за сада још увек није познато каква ће бити судбина дечака који је због својих година кривично неодговоран, али ни његових родитеља, за које се тренутно преиспитује да ли су га занемарили или су родитељске дужности обављали на ваљан и законом прописан начин.

Након страшног убиства дечака све правосудне, социјалне и друге државне установе из Ниша први пут су у овом граду покренуле поступке које закон прописује у оваквом случају. Поступа се ажурно, али случај какав се до сада никада није десио у Нишу подразумева бројне процедуре које захтевају време.

Дечак убица, који нема навршених 14 година па је стога и кривично неодговоран, по налогу тужилаштва у Нишу упућен је одмах на вештачење у Београд, у психијатријску установу надлежну за поступање према малолетници.

За сада у јавности нема апсолутно никаквих информација да је дечак објаснио због чега је усмртио Андреја, свог школског друга са којим се дружио и ван клупе, и једног предивног дечака за кога сви у Нишкој Бањи имају само речи хвале.

Иако су се на дан злочина појавиле некакве непотврђене информације да је убиству претходила свађа испоставило се да то није тачно: за сада нема никакве потврде да је дошло до било какве расправе, што цео случај чини још бизарнијим, али и указује да мотиве треба тражити првенствено на пољу психијатрије.

У том контексту ће бити анализиран број и начин нанетих убода и повреда ножем, а посебно то да ли су све ране заживотне или су нанете након што је дечак издахнуо. Уз налаз опсервације малолетног убице, то би могла бити једна од кључних карика за дешифровање психичке олује која се очевидно дешавала већ неко време у глави дечака.

Да ли се то могло назрети у његовом понашању или не, такође је предмет истраге. Судећи по асоцијалном понашању које је дечак испољавао већ извесно време пре злочина - због чега је био описиван као чудак и усамљеник који увек уз себе има нож - изгледа да је одговор потврдан.

У Нишкој Бањи, туристичком месту око 10 километара удаљеном од Ниша, о страшном злочину још увек се говори са шапатом…

- Прича се да је Андреј имао више убода по телу. Страшно, па они су још деца. Како дете може тако нешто да уради детету. И због чега? То нико жив не зна. То психички нормална особа не може да учини - причају мештани Нишке Бање.

Истовремено са упућивањем дечака на вештачење у Београд, Центар за социјални рад “Свети Сава” у Нишу, добио је налог да утврди да ли су родитељи кривично неодговорног дечака убице ваљано обављали своје обавезе према њему, или је било занемаривања.

 У току је процена родитељских компетенција породице. Одржана је конференција случаја на којој су све релевантне институције размениле податке које су имале о тој породици.

Обављен је разговор са свим члановима породице, ужим и проширеним. Поступамо по свим налозима које нам даје правосуђе, по добијању свих потребних информација, биће донета одлука о процени родитељских компетенција породице – каже директор Центра за социјални рад “Свети Сава” Зоран Јовић.

Епилог процене родитељских компетенција породице ишчекује и Основно јавно тужилаштво у Нишу, које је по закону надлежно да покрене кривични поступак за занемаривање детета, уколико се покаже да за тако нешто има основа.

- Поводом наведеног случаја нисмо примили кривичну пријаву против неког лица, већ Извештај о догађају, те вршимо потребне провере и извиђања - речено је у управи Основног јавног тужилаштва у Нишу.

Покушали смо и да у ВЈТ Ниш сазнамо да ли овај орган и даље поступа по неком основу у случају овог убиства, да ли се зна шта ће бити са дечаком који се за злочин сумњичи, да ли ВЈТ Ниш учествује у одлучивању о мерама које ће бити спроведене и ако учествује да ли су донете неке мере?

- Обавештавамо Вас да у свему остајемо при саопштењу у вези предметног догађаја објављеном на сајту Вишег јавног тужилаштва у Нишу 9.октобра те се ради добијања информација о мерама које се евентуално предузимају према дечаку можете обратити надлежном органу – навела је Главни виши јавни тужилац у Нишу Борица Митић.

ubistvo
убиство / Извор: Профимедиа

У саопштењу од 9.октобра да подсетимо, ВЈТ је навело да је након прикупљања свих релевантних доказа утврђено да је дечак лишен живота од стране другог дечака и да је према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица кривично неодговоран, јер нема навршених 14 година.

- Сходно одредбама означеног Закона о наведеном је обавештен Центар за социјални рад Ниш, као орган старатељства, ради предузимања мера у оквиру његове надлежности – саопштило је раније ВЈТ Ниш.

Дечак је по српском законодавству кривично неодговоран, јер нема навршених 14 година, што значи да против њега не може да се води кривични поступак па самим тим ни да буде изречена кривична санкција.

По закону, према млађима од 14 година могуће је само да се изрекну мере социјалног старања и заштите.

Уколико се утврде менталне сметње, могуће је смештање у адекватну здравствену установу, уколико се утврди да је опасан по себе ли околину, док трају здравствени разлози, ако се процени да други, мање рестриктивни медицински начини заштите не би били у тој мери ефикасни. Како је раније потврђено у нишком Центру за социјални рад, дечак се налази на опсервацији на психијатријској клиници у Београду на коју је упућен уз сагласност родитеља.

- Налаз те опсервације ће бити део поступка који се спроводи ради утврђивања мера малолетнику који је кривично неодговоран – речено је раније у ЦЗСР Ниш.

Подсетимо, тело дечака пронађено је 5. октобра око 11 часова у поткровљу куће у којој живи дечак убица са породицом у Улици Мојсија Михајловића Тошкета.

Лекари и људи које су први дошли на место злочина, према сазнањима нашег листа, затекли су језив призор – избодено тело дечака у локви крви.

Комшије су испричале да је дечак убица истрчао на улицу и да је пао на око 50 метара од куће те да је његова баба затражила помоћ комшија, рекавши: “Један је сигурно мртав”.

Двојица комшија су притрчали дечаку који се копрцао и бацакао по улици, али се смирио по доласку лекара Хитне помоћи. Он је имао споља видљиве повреде, али је потом из Универзитетског - клиничког центра у Нишу саопштено да није озбиљније повређен.