Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРВАВИ БАЛКАНСКИ КЛАНОВИ! У њиховим ратовима све је дозвољено - највећи расколи у подземљу (ФОТО)

18.09.2021. 16:19
Пише:
Србија Данас/24 седам
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа/Гоогле maps/Mup

Сваки вођа клана страхује и на опрезу је од одметника у својој криминалној групи који желе да преузму новац и моћ.

Поред обрачуна и сачекуша са конкуренцијом, као и сталне претње да ће бити похапшени, сваки вођа криминалног клана дрхти од одметника у својим редовима.

ПУКЛА ТИКВА! Беливук и Месар кивни на Звицера: Спасила га сукња, ми смо му направили име (ФОТО)

ПУКЛА ТИКВА! Беливук и Месар кивни на Звицера: Спасила га сукња, ми смо му направили име (ФОТО)

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ЛЕГИЈИНЕ ФРИЗУРЕ! Улемек је фарбао косу у шарено - носио боје афричке државе (ФОТО)

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ЛЕГИЈИНЕ ФРИЗУРЕ! Улемек је фарбао косу у шарено - носио боје афричке државе (ФОТО)

ДЕМОЛИРАНА БЕЛИВУКОВА "КУЋА СТРАВЕ" У ЦРНОЈ ГОРИ: Убијали у спушком засеоку - овако су прикривали трагове

ДЕМОЛИРАНА БЕЛИВУКОВА "КУЋА СТРАВЕ" У ЦРНОЈ ГОРИ: Убијали у спушком засеоку - овако су прикривали трагове

Мотив за освајање трона увек је исти, то су новац и моћ, а у оваквим ратовима све је дозвољено!

Да је још неко време озлоглашени клан Вељка Беливука остао на слободи, питање је да ли би њихов шеф и вођа “кавачког” клана Радоје Звицер "претекао", јер је екипа из Ритопека киптела од беса што им он за најпрљавије послове које обављају за њега даје мрвице.

Информације прикупљене преко апликације Скај указују на то да су Беливук и Миљковић сматрали да све они раде, а да највише новца узима Звицер, по чијем су налогу и извршили неколико злочина.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Постоји комуникација из које се види да је Миљковић бесан, јер сматра да све раде он и Беливук, а да већи део колача узима Звицер. С тим се и Беливук слагао.

Били су уверени да без њих он не би могао ништа да направи, то се посебно односило на растурање наркотика.

Иако се веровало да су у Црну Гору у јануару прошле године, непосредно пред хапшење, отпутовали у Котор на бабине и крсну славу Радоја Звицера, нове информације наводно указују да је главни циљ посете Котору био проблем с новцем, који су намеравали тада да реше, а да ли су у томе успели, за сада није познато.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Највећи и најкрвавији раскол у подземљу догодио се цепањем "сурчинског клана" чији је вођа био Љубиша Буха Чуме.

Његови дотадашњи војници Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум одметнули су се од њега и направили "земунски клан", који је муњевито преузео примат у трговини дрогом, а то је обележено кравом елиминацијом конкуренције на београдским улицама.

Наводно, до цепања "сурчинског клана" дошло је почетком 2001. године, када је Чуме окупио језгро своје криминалне групе и саопштио им да после рушења Милошевића, у коме је ова екипа учествовала на страни демократа, неће се више бавити криминалом, него ће све своје паре легализовати кроз приватизације.

cume
цуме / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Чуме им је објашњавао који ће послови бити најуноснији, и у којим би приватизацијама требало учествовати, наводећи, између осталог, и куповину пољопривредног земљишта и сточарских задруга.

Кружи прича да је Миле Луковић Кум тада побеснео и одбрусио Чумету:

– Ми да ти чувамо краве, нећемо!

Спасојевић и Кум одбили су да се легализују, направили су своје утврђене у Шилеровој у Земуну, и заједно са Милорадом Улемеком Легијом, командантом ЈСО, кренули у обрачуне са "сурчинцима" које је Љубиша Буха само пуком игром судбине преживео.

Маја 2002. године Чуме је примљен на ВМА без свести и пулса, са срчаним застојем који је толико дуго трајао, да је проглашен медицинским феноменом.

Био је отрован, и клинички мртав, међутим, после реанимације вратио се у живот, а установљено је да су његову тадашњу супругу Љиљану припадници "земунског клана" уценили, те да га је она тровала.

zemunski klan
земунски клан / Извор: Фото: Приватна архива

Седам месеци касније, Чуметово предузеће за асфалтирање путева "Дифенс роуд" дигнуто је у ваздух, у тренутку кад је он дошао у седиште фирме.

У рафалној паљби убијен му је телохранитељ, а Чуме је опет имао среће јер се нападачу, који га је држао на нишану, у тренутку кад је хтео да га ликвидира, заглавио метак у цеви.

"Дифенс роуд" дигнут је у ваздух са 33 килограма пластичног експлозива.

Убрзо после овог напада, догодио се атентат на премијера Зорана Ђинђића, за који су оптужени "земунци" као и некадашњи вођа ЈСО Милорад Улемек Легија са неколико својих припадника, док је Чуме добио статус сведока сарадника.

Луковић и Спасојевић ликвидирани су у полицијској акцији "Сабља" у Мељаку.

Darko Elez
Дарко Елез / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Balkan Цриме

И осведочени криминалац из Источног Сарајва, Дарко Елез, који се доводи у везу са Беливуком и екипом из Ритопека, својевремено је сву своју пажњу био усмерио да убије свог кума Ђорђа Ждрала, а као мамац искористио је босанску манекенку Слободану Тошић, на коју су обојица били слаби.

Међутим, самом покушају убиства претходила је холивудска прича - Слободанка је одлазећи у посету свом деди у једном затвору, упознала Ђорђа Ждрала, младића који се у том тренутку иза решетака налазио због убиства брачног пара у БиХ.

Управо у затвору, али неколико година раније, упознао је и Дарка Елеза, са којим ће се и окумити након изласка на слободу.

Ждрале и Елез су на слободи формирали две крими-групе које су деловале на територији Источног Сарајева, а бавили су се отмицама, разбојништвима, али и убиствима. Посвађали су се због поделе пара из пљачке једне банке, после чега му је Ждрале рекао да се исели из Источног Сарајева и тад почиње њихов међуосбни рату који се уплиће и босанска мисица.

Slobodanka Tošić
Слободанка Тошић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Она је 2006. године у СМС поруци замолила Ждрала да је одвезе код другарице по скрипте за факултет, што је овај и учинио. Када су дошли на лице места, изашла је из аутомобила а две особе отвориле су ватру на ауто у ком је остао Ждрале. Како је и сам испричао после напада, видео је Слободанку како руком прекрива уста, а онда су се зачули пуцњи.

Ђорђе Ждрало извукао је живу главу само захваљујући томе што се пушка једном од нападача заглавила. Узвратио је хицима и ранио Страхињу Рашету, плаћеног убицу, који је по оптужници која је касније подигнута, добио задатак од Елеза да га ликвидира.

Рашета је две године касније настрадао кад је покушао да постави експлозив испод возила.

Тошићева је ухапшена у полицијској акцији "Лутка", заједно са припадницима групе Дарка Елеза, који је у више поступака означен као вођа једне од највећих балканских криминалних група, док се Ждрале налази на робији у Фочи на издражвању казне за убиство.