Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАГАРЧИНО ЈЕДНА" Ово је данашња одбрана Дијане Хркаловић - на суђењу се читале поруке, али и детаљи службених белешки

14.10.2022. 12:19
Пише:
Србија Данас/Курир
Dijana Hrkalović
Дијана Хркаловић / Извор: АТА images

Бивша државна секретарка Дијана Хркаловић, којој се суди пред Специјалним судом у Београду за трговину утицајем, данас је после извођења писане документације која се односи на криминалца из Босне и Херцеговине Дарка Елеза изјавила да се види да њеног имена у документима везано за њега нема нигде.

- У овом делу писане документације могли смо да видимо да је мере праћења и прислушкивања дао судија Основног суда у Новом Саду, на предлог Основног јавног тужиоца и да нигде нема мог потписа - рекла је Хркаловићева коментаришући документа која је претходно судско веће извело као доказ.

ЗАВРШЕНА ОБДУКЦИЈА НАСТРАДАЛИХ ЖЕНА У ОВЧАР БАЊИ: Уз пратњу свештеника тела данас стижу у Зворник

ЗАВРШЕНА ОБДУКЦИЈА НАСТРАДАЛИХ ЖЕНА У ОВЧАР БАЊИ: Уз пратњу свештеника тела данас стижу у Зворник

ФИЛМСКО ХАПШЕЊЕ СРБИНА У БЕЧУ: Младић покрао драгуљара у Словачкој, па скутером побегао за Аустрију

ФИЛМСКО ХАПШЕЊЕ СРБИНА У БЕЧУ: Младић покрао драгуљара у Словачкој, па скутером побегао за Аустрију

ПОЛИЦИЈА КОНАЧНО УХВАТИЛА "ЛОПОВА СА ГРОБЉА": Користио непажњу ожалошћених да краде торбице

ПОЛИЦИЈА КОНАЧНО УХВАТИЛА "ЛОПОВА СА ГРОБЉА": Користио непажњу ожалошћених да краде торбице

Према наводима оптужнице, подсетимо, Хркаловићева је заштитила криминалца из Босне и Херцеговине Дарка Елеза који је који је недавно пребачен на издржавање затворске казне у Србију тако што је дала усмени налог бившем начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу да Елеза стави на фиктивне мере новосадске полиције, како нико други не би могао да га прислушкује, прати или истражује. Ове оптужбе она је раније негирала.

Dijana Hrkalović
Дијана Хркаловић / Извор: АТА images

Елеза је, подсетимо, за претње пријавио новосадски бизнисмен Желимир Крешталица, после чега је наводно бивши начелник новосадске полиције, оптужени Милорад Шушњић по налогу Хркаловићеве на мере ставио Крешталицу, али и Елеза.

Адвокати одбране, јуче су навели да изведена документација и поруке указују да је постојао разлог да новосадска полиција стави под обраду Елеза.

Dijana Hrkalović
Дијана Хркаловић / Извор: АТА images

- Пошто сте рекли да се овај део писане документације односи на Дијану Хркаловић и Милорада Шушњића, морам да приметим да Дијане Хркаловић у овим документима нигде нема. Наводи се у оптужници да је посредовала тако што је у својој канцеларији усмено наредила, видимо да је овде био разлог да се нешто уради. Није ми јасно каква је веза Дијане Хркаловић са овим што смо овде видели, ово најбоље показује апсурд оптужног предлога - рекао је њен бранилац, адвокат Владимир Ђукановић.

Суд је извео и документацију која показује да је Крешталица после пријаве Елеза, стављен на "листу НИК", за надзор и контролу због чега га је полиција често приводила и контролисала. Осим Дијане Хркаловић и Шушњића, оптужницом је обухваћен и некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе Дејан Миленковић.

Адвокат тражио укидање мере забране напуштања Београда

Адвокат Дијане Хркаловић, Владимир Ђукановић данас је од суда затражио да мера забране напуштања Београда за бившу државну секретарку, буде замењена мером забране напуштања државе, како би могла да се виђа са родитељима који живе у Пожаревцу.

- Противим се овом предлогу, може да има комуникацију са родитељима и овако - успоротивио се овом предлогу заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић.

Суд је одбио предлог да напушта Београд као неоснован, а сматра да посете родитеља могу да се реализују и у Београду.

Наставак суђења заказан је за 1. децембар.

Главни претрес Дијани Хркаловић настављен је увидом у документацију, службене белешке, али и поруке које се налазе међу доказима. На суђењу владају мир и тишина, јер се документација приказује на екрану, а окривљени, њихови браници, тужилац, као и судија не говоре много већ ћутке прелазе са једног документа на други.

Међу порукама које се читају на суђењу су и за јавност од непознатих пошиљалаца, с обзиром на то да судија не говори ко их је размењивао, а оно што се види у њима јесте да се помиње новац, али и низ увреда.

Dijana Hrkalović
Дијана Хркаловић / Извор: АТА images

Какве паре сам ти тражио?", "Децу ти ј****", "Магарчино једна - само су неке од порука које су приказане на екрану у судници Специјалног суда.

Бранилац окривиљене Дијане Хркаловић прокоментарисао да је "извршен увид у документацију и да је приметио да Дијане нигде нема", док се она надовезала и прокоментарисала да "нема нигде њеног потписа". У току је пауза након чега ће бити настављен главни претрес.

Подсетимо, Хркаловић се на терет ставља да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и кривично гоњење криминалаца.