Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Милићев излази на слободу!? Суд доноси одлуку у среду о молби за условни отпуст

04.08.2018. 11:43
Пише:
Танјуг
Marko Milićev
Марко Милићев / Извор: Фото: МУП

Осуђени је нову молбу поднео 12. јуна

Трећи основни суд у Београду одлучиваће у среду 8. августа о молби за условни отпуст из затвора Марка Милићева, који је осуђен на четири и по године затвора, јер је у јулу 2014. године возилом "мини кантримен" усмртио Луку Јовановића (21) на београдском Бранковом мосту, а потом побегао са лица места и из државе. 

Милићев је испунио један од законских услова за пуштање на превремену слободу, односно издржао је две трећине затворске казне, а остале услове цениће суд на основу мишљења затвора у коме извршава казну.

Суд му је зимус већ одбио једну молбу за условни отпуст, а нову молбу је поднео 12. јуна. 

Јавност ће моћи да присуствује рочишту у среду, као и Милићев уколико буде желело да буде приведен из пожаревачког затвора Забела где издржава казну.

Поред услова од издржане две трећине казне, Кривични законик Србије прописује да на условни отпуст суд може да пусти осуђеног "ако се у току издржавања казне тако поправио да се може са основом очекивати да ће се на слободи добро владати, а нарочито да до истека времена за које је изречена казна неће учинити ново кривично дело".

kantrimen
кантримен / Извор: Србија Данас

При оцени да ли ће се осуђени условно отпустити, суд узима у обзир мишљење затвора о осуђениковом владању за време издржавања казне, да ли уредно извршава радне обавезе, као и друге околности које указују да осуђени док траје условни отпуст неће извршити ново кривично дело. 

Закон је прописао да се не може условно отпустити осуђени који је током издржавања казне два пута кажњаван "за теже дисциплинске преступе" и коме су одузете додељене погодности.

Међутим, ако испуњава горе наведене услове на условни отпуст суд може да пусти и осуђеног који издржава казну затвора од 30 до 40 година, који је осуђен за ратне злочине, за кривицна дела против полне слободе, насиље у породици, због препродаје дроге, као и за кривична дела против уставног уређења и безбедности државе, примање и давање мита, посебно је наведено у закону.

Условно се на слободи одлуком суда такође могу наћи и осуђени за организовани криминал, корупцију и друга тешка кривична дела, као и они који су више од три пута правноснажно осуђени на казну затвора, а није извршено брисање или не постоје услови за брисање неке од осуда, наводи се у Кривичцном закону Србије.

Детаљи несреће у Новом Саду: Кров пумпе пао на паркиране аутомобиле, има ПОВРЕЂЕНИХ (ФОТО)

Приликом одлучивања о условном отпусту, суд може осуђеном да наложи дужност испуњења неких обавеза предвиђених законом.

Ако се након изласка из затвора на условни отпуст, осуђени не придржава задатих обавеза или ново кривично дело условни отпуст може да буде опозван, а он враћен у затвор.

У супротном, сматра се да је осуђени издржао казну, наводи се у законику.

Пљунуо га у лице и ЗАПРЕТИО СМРЋУ? Постоји доказ да иза убиства Огњановића стоји криминални клан

Ова правила о условном отпусту примењују се од 1. јуна 2017. године, када су ступиле на снагу измене Кривичног законика.

До измена закона је дошло, како је предлагач образложио, јер је у пракси примећено да судови условни отпуст доста ретко користе, односно да је проценат условно отпуштених лица осуђених на казну затвора у поређењу са другим европским земљама, па и бившом СФРЈ, знатно нижи.

Према ставовима највиших судова у Србији, суд приликом одлучивања о условном отпусту није везан за мишљење односно предлог затвора, већ цени све околности конкретног случаја.

Условни отпуст може да тражи и окривљени који је правноснажно осуђен на казну затвора, а у притвору је провео 2/3 казне и још није ступио на издржавање те казне у затвор.

ЖЕНА У ЦРНОМ пуцала у власника перионице па ПОБЕГЛА? Испливали детаљи инцидента у Раковици

У овом случају суд може да одобри условни отпуст само уколико утврди "да су испуњени сви законом прописани услови", наводи се у закључку са заједницког састанка кривичних одељења свих апелационих судова од 24. марта 2014. године.

У протеклих осам година Виши суд у Београду, који има највећи број предмета у Србији, усвојио је више од четвртине молби које су му биле поднете за условни отпуст са издржавања казне затвора.

Од 1. јануара 2010. године до средине маја ове године Вишем суду Београду поднето је 3.920 молби за условни отпуст од којих је усвојено 825 - колико је осуђеника пуштено из затвора пре одслужења пуне казне уз испуњење законом прописаних услова, речено је Танјугу у том суду.

Према подацима Управе за извршење кривичних санкција, у току 2014. године на условну слободу било је пуштено 1.230 осуђеника, 2015. године нешто више 1.581, 2016. године 1.539 осуђених а прошле године 1.561 лице.