Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЛАЖИЋ ОТКРИО МОТИВ МАСАКРА У МАЛОМ ОРАШЈУ И ДУБОНИ: Убица погледао судију у очи, изнео МОНСТРУОЗНЕ детаље и поново шокирао јавност

19.02.2024. 22:42
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Uroš Blažić
Урош Блажић / Извор: Фото: Србија Данас, Приватна архива

До сада необјављена прича о прошлости Уроша Блажића.

Урош Блажић (22), оптужен је да је у селима Дубона и Мало Орашје убио девет особа, а ранио више од 13 људи 4. маја прошле године. Дан касније Блажић је ухапшен у крагујевачком селу Вишњиште, у домаћинству свог ујака, а 6. маја саслушан је у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву. 

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Ево шта је Урош Блажић имао код себе када је кренуо у крвави пирUroÅ¡ Blažić

НАЈНОВИЈИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Ево шта је Урош Блажић имао код себе када је кренуо у крвави пир

УРОШ БЛАЖИЋ НАПАО ПРИТВОРЕНИКА У СМЕДЕРЕВУ: Апелациони суд донео хитну одлуку, а тиче се и његовог оца!UroÅ¡ Blažić

УРОШ БЛАЖИЋ НАПАО ПРИТВОРЕНИКА У СМЕДЕРЕВУ: Апелациони суд донео хитну одлуку, а тиче се и његовог оца!

"МИЛАНА САМ ПРЕПОЗНАО ПО ПАТИКАМА, МОЛИО САМ БОГА ДА НИЈЕ И КРИСТИНА..." Мучна исповест родитеља брата и сестре које је усмртио Урош БлажићMasakr u Mladenovcu

"МИЛАНА САМ ПРЕПОЗНАО ПО ПАТИКАМА, МОЛИО САМ БОГА ДА НИЈЕ И КРИСТИНА..." Мучна исповест родитеља брата и сестре које је усмртио Урош Блажић

На почетку свог исказа, Блажић је говорио о свом животу, рекао је да је рођен у Београду, а да је из стана у коме је живео са породицом после неколико година исељен.

- Бесправно смо исељени из тог стана, оцу је само саопштено да морамо да се иселимо и да нема више права да борави у њему, иако је то био стан његовог ујака, јер ће у противном да добије отказ. Ја сам то схватио у то време као огромну неправду према њему и породици, осећао сам се згрожено, ту смо одрастали мој старији брат и ја, ту су ме везивале најлепше животне успомене. После тога смо живели у Миријеву, где смо били подстанари извесно време, у једнособном стану нас четворо - рекао је Блажић.

Како је навео, до завршетка средње школе живели су у Миријеву након чега његов отац купује кућу у Шепшину, надомак Дубоне.

- У ту кућу није улагано ништа до 2021. године када сам ја одлучио да се бавим пољопривредом и из породичне куће мог деде по оцу, а у којој су живели моји родитељи, деда и брат са породицом, која се налази у Доњој Дубони, прешао сам да живим у ту кућу у Шепшину. Тамо сам живео сам, издржавао сам се сопственим радом, продајом пољопривредних производа, радио сам и доставу хране у Београду. Родитељи су ми помогли да сређујем кућу и посећивали ме повремено - објаснио је оптужени Блажић.

Он је истакао да је 2021. године на тавану куће у којој је живео пронашао аутоматску пушку.

- Под даскама, преко којих је била стаклена вуна, ја сам пронашао аутоматску пушку „Калашњиков“, кумулативну мину, две ручне бомбе „кашикаре“, била је већа количина муниције за калибар 7,62 mm и пиштољ „тетејац“, био је и пиштољ који избацује светлеће метке. Нисам о томе никога обавестио, па ни оца који је војно лице, јер сам се плашио да бих кривично одговарао и да не одем на робију, а и да се не помисли да сам ја то купио за даљу дистрибуцију - објаснио је Блажић.

Он је истакао да је повремено ишао у стрељану где је вежбао пуцање из пиштоља, као и да је у подруму куће пуцао из пиштоља и аутоматске пушке, у џак са песком.

Истакао је и да је познавао доста момака у Дубони, али се ни са ким, како је рекао, није присно дружио.

- Нисам излазио по кафанама нити по кафићима, повремено сам волео да са другарима играм фудбал. Имао сам површне контакте са мештанима. Мислим да сам се са једним од лица за ког сте ми прочитали да је мртав, возио на мом мотору у току прошле године. Ја се нисам дружио ни са ким из Малог Орашја и нисам одлазио код било ког лица из тог села. Уопштено гледано, ја сам имао лепо мишљење о мештанима, али они нису имали добро мишљење о мени и мојој породици - навео је оптужени Урош.

Како је истакао Блажић, мисли да су мештани били љубоморни на његовог оца, мајку, па и на њега.

- Били су љубоморни на мене што се дружим са познатим личностима и особом која је била у ријалити програму. Такође, били су љубоморни због тога што возим мотор, добра кола, због присуства лепих девојака. Ја сам у њиховом понашању осећао подсмех, ругање, исмевање, то су сви чинили. Све се то појачало јер сам ја дигао лествицу више у односу на живот оних који су живели у селу, као и чињеницу да се ја дружим са познатим личностима“, навео је он.

Uros B.
Урос Б. / Извор: Фото: Србија данас/друштвене мреже

Према његовим речима, мештани су стварали заверу годину дана раније против њега, што му је пренео један малолетник.

- Рекао ми је да се скупљају људи из села, није их именовао, и ће да ме пребију од батина. Присећам се и дешавања од пре више година, када су ми нападали старијег брата и говорили да нам је отац све накрао и да је криминалац, као и да је стекао имовину на такав начин, иако је тај човек пролио крв на ратиштима за ову државу, уништио своје ментално и психичко здравље, а које се и даље одражава на укућане, јер је постао војни бескућник и живи као подстанар, а имао је свој стан - истакао је Блажић пред тужиоцем.

- Неправда друштва. Ја сам због свега тога осетио и бес. За себе мислим да сам свој човек, немам идоле којима се дивим и неке посебне вредности којима стремим, православац сам, Србин и хришћанин, никакве пороке у животу немам, не конзумирам цигарете, нити алкохол. Желео бих да кажем да ме је један од мештана прошлог лета у току вожње угрозио својим путничким возилом док сам ја возио мотор тако што је ушао из своје траке у моју, ја сам после тога разговорао са њим, питао га што хоће да ме повреди а он није хтео са мном да разговора. Овај догађај нисам пријавио полицији, не знам што, сви су тако били љубоморни, завидни према мени - препричао је Блажић.

Он је истакао и да до 4. маја прошле године није помишљао да се освети.

- Тог дана јесам, јер сам у поподневним сатима свратио у школско двориште, у коме је било неко друштво и чуо сам да причају лоше о мени, односно мом оцу да је криминалац, да је купио и кола и кућу и мотор. Ја нисам пришао том друштву, нисам се упуштао у разговор са њима, осећао сам бес, као никада до тада, нешто да мора да се деси, да морам да им покажем да не може тако са мном, јер ће и сутра доћи неко други који се неће уклапити у друштво, и да не смеју да га исмевају, вређају и омаловажавају - навео је Блажић и додао да је после тога отишао кући.

Како је истакао, узео је аутоматску пушку, пиштољ, бомбе и муницију.

oružje
оружје / Извор: Фото: МУП Србије

- Напунио сам, мислим, три оквира за аутоматску пушку и два за пиштољ, на уму ми је био бес, питао сам се што је то мене Бог проклео да не могу да живим мирно, да имам спокој и да докажем свим људима да убудуће не могу више тако са мном и са мојом породицом. Сео сам у возило, не знам тачно колико је било сати. Пушку и пиштољ сам држао на седишту сувозача, пролазио сам поред школског игралишта, видео сам да се у њему налази више лица, а затим сам отишао да размислим - препричао је оптужени.

Он додаје да је прошао поред споменика, видео је и да се ту налази више лица, нешто су добацивали, али и да је схватио да су у алкохолисаном стању.

- То сам сад схватио, тада не. Не могу да се сетим тачно свих детаља, али мислим да сам прво изашао из возила без аутоматске пушке, пришао сам са намером да их питам што су добацивали, шта је проблем. Ја сам покушао да их питам шта је проблем, али један дечко, чини ми се са брадом, кренуо је опет нешто да ми добацује. Нисам могао добро да чујем од музике, нешто је било ружно. Ја тада одлазим до возила поново и узимам пушку која је мислим већ била подешена на рафалну паљбу, тако се задесило, и пуцао сам у смеру ка тим лицима - препричао је Блажић.

Како је додао, зацрнило му се и зна да је испалио према тим лицима два оквира из аутоматске пушке које су биле залеплена селотејп траком.

- Кундак нисам расклапао, пуцао сам са бока. Нисам видео да погађам било кога од њих. Велика је вероватноћа да сам претходно тим лицима рекао да легну. Знам да сам пуцајући ишао и до самог споменика, никога нисам „оверио“, а знам да сам неколико хитаца испалио у ваздух, да би испразнио оквир и да немам више муниције у аутоматској пушки. Колико сам видео сва лица су остала лежећи на земљи, знао сам да има живих, али нисам чуо њихове јауке нити да запомажу - препричао је ужасавајуће детаље од 4. маја оптужени Урош.

Он је објаснио да је након тога сео поново у возило, да је видео четири лица на капији, где су нешто радили, брусили, да је узео пиштољ пришао на три, четири метра, и без речи испалио цео шанжер ка њима.

- Нишанио сам у њих, држећи пиштољ у висини рамена. Нисам видео да ли сам погодно било кога од лица у која сам пуцао, нисам ни гледао у који део пуцам, пиштољ је био само окренут ка њима, нисам био свестан какво зло наносим тим људима. Видео сам да су сви они пали на земљу, то је све трајало минут. Још сам био под дејством адреналина и настављам до школског игралишта - рекао је Блажић.

Он је истакао да је аутомобил оставио на улици, да је ставио нови оквир у аутоматску пушку и кренуо да пуца у правцу групице људи који су седели на две клупице у школском дворишту.

- Сигуран сам да је била појединачна паљба, а не рафална. Нисам видео појединачно ко се све ту налази, нисам видео да је на клупи била девојчица. Нико од ових лица није бежало, ја сам им рекао да легну на земљу више пута, нико ме није послушао, намера ми је била да их натерам да ми се извине. Међутим, сви они су гледали са неверицом, неко се и смејао, а сигурно су и нешто рекли, мислим да су рекли да померим то - рекао је он.

Након овога, Блажић је истакао да је сео у аутомобил и отишао с намером да избегне конфликт са полицијским службеницима, да га не би ликвидирали јер је био наоружан.

- У том тренутку сам само хтео да останем жив. Возило ми се заглавило у блату шумског пута, ту сам га оставио и узео пушку, две бомбе и пиштољ, а у колима сам оставио кумулативну мину, и оквире аутоматске пушке. После изласка из возила, након 50 до 100 метара бацио сам мобилни у растиње, да ме полицијски службеници не би преко њега лоцирали. Иначе, у току поподнева, док сам код куће пунио оквире аутоматске пушке, позвао ме је друг и рекао ми да ће неко да дође да ме убије од батина, да су то озбилни људи „из неког врха“, не знам да ли је био државни или криминални миље, а све због тога што сам наводно ја неку девојку „отпратио“ са друштвене мреже. Питао сам која је то девојка, он није рекао која је у питању, само да се припазим. У том тренутку су кренуле да ми навиру мислу, шта сам ја коме дужан да мене неко у очевој кући бије, малтретира, свестан сам да не бих могао да живим више после таквог срама - изјавио је Блажић.

Он је даље у свом исказу препричао како је са аутоматском пушком и торбицом у којој су се налазиле бомбе и пиштољ, ишао сеоским путем и ливадама како би избегао главни пут да га не би пронашли полицајци.

- Имао сам намеру да доспем до ауто-пута и да одем до Београда, нисам имао план, где ћу и шта ћу, хтео сам да се сакријем, али без идеје где тачно, циљ ми је био да побегнем што даље. Мислим да сам ходао пола сата, и у једном тренутку одлучујем да бацим аутоматску пушку, да не бих упадао људима у очи. Мислећи да сам изашао на главни пут, иако се радило о сокаку, видео сам паркирано возило испред једне куће које је било откључано и кључеви су били у брави. Сео сам у ово возило и отишао близу наплатне рампе, где сам се зауставио и наставио пешице - истакао је Блажић.

Он наводи да је видео више полицијских возила под ротацијом у близини наплатне рампе, али је одлучио да иде у њиховом правцу, са намером да уђе у неко возило и на тај начин се спаси.

- Видео сам да једно такси возило чека у реду за наплату путарине, ушао сам на задње седиште тог возила, нисам ни знао, ни видео да у њему има путника. Таксисти сам рекао да вози и да ће све бити у реду, а ако ме не буду слушали да ћу да се разнесем бомбом коју сам извадио из торбице. У току вожње сам ушао у дубљи разговор са путницом, рекла је да је трудна, конкретно трећа недеља, и да иде код момка у место код Уба. У том моменту сам био скроз нормалан и свестан свега шта је било, осећао сам ненормалну грижу савест и обећао сам им да ако буде потребно и да ћу њих заштити, да им ништа не фали, јер су ми у том тренутку спасили живот“ - рекао је Блажић.

Након тога су девојку одвезли до места где ју је сачекао момак, а он је таксијем наставио још два и по сата до Вишњишта, надомак Крагујевца, где му живи ујак.

- Таксиста ме је оставио у самом селу. Кућа мог ујака удаљена је од места где ме је оставио одприлике 200 метара, не знам колико је било сати, свитала је већ зора. Иначе, мој ујак има фарму, отишао сам право у кокошињац. Никоме се нисам јављао, нико није знао да сам дошао. Ја сам претражио тај кокошињац да видим шта има у њему и на тавану сам нашао две бомбе, исте као ове две што сам већ имао код себе, и аутоматску пушку „шмајсер“ за коју не знам да ли је била у исправном стању - рекао је Блажић.

Он даље наводи да је заспао.

- Пробудила ме је вика Специјалне антитерористичке јединице: „Полиција“. Отворио сам врата кокошињца, видео их и предао се. Према мени није примењена било каква сила, нити други вид злостављања, физичког малтретирања или слично. Све ово о чему сам говорио, до сада, урадио сам да заплашим мештане и да им покажем да са мном више нема шале и „зезања“, а сада сам схватио да сам у том тренутку погрешно размишљао и нисам имао са ким да попричам и да ми да неки савет, сада у овом моменту бих све другачије урадио - изјавио је Блажић и додао:

- Тек када сам ухапшен, неко од полицијских службеника ми је рекао да је страдао народ и питао ме да ли сам нормалан, шта сам учинио, рекли су ми да сам убио 8 људи и да је више људи рањено. Ја се сада осећам згрожено и ужасно због тога, и кајем се због тога што сам урадио, најискреније се кајем што сам завио у црно многе породице, мени је неизмерно жао - закључио је Блажић свој исказ.

HAPŠENJE
ХАПШЕЊЕ / Извор: Фото: Printscreen/Al Jazeera Балканс

Подсетимо, тог 4. маја, дан након стравичног масакра у школи „Владислав Рибникар“, Урош Блажић узео је аутоматску пушку, пиштољ, муницију и бомбе и кренуо у крвави поход по селима Мало Орашје, Дубони и Шепшину, у околини Младеновца. Он је убио девет особа, а ранио више од 13 људи.

Психијатријско вештачење показало је да је Урош Блажић био потпуно урачунљив у моменту извшрења злочина.

Претресом објеката у власништву његове породице пронађен је читав арсенал оружја.

Урошу Блажић се на терет ставља тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.

Извор: Србија Данас/Nova.rs/Алекса Момчиловић/Пренела: Е. Д.