Subota 09. dec 2023.
Masakr u Mladenovcu

"MILANA SAM PREPOZNAO PO PATIKAMA, MOLIO SAM BOGA DA NIJE I KRISTINA..." Mučna ispovest roditelja brata i sestre koje je usmrtio Uroš Blažić

Foto: Srbija Danas/Društvene mreže
Te noći nijedna služba nije bila dovoljno efikasna.

Pre tri meseca ove godine počinjena su dva masovna ubistva, od kojih se jedno dogodilo u okolini Mladenovca, koje je počinio Uroš Blažić (21) usmrtivši osam osoba i ranivši njih 14.

Blažić, meštanin sela Dubone, koji je od ranije poznat mladenovačkoj policiji, priznao je krivicu za počinjena krivična dela.

KARDIOLOG SAVETUJE: Ako spadate u ovu grupu u riziku ste od nastanka kardiovaskularnih bolesti, a evo kako da ih sprečite!

KARDIOLOG SAVETUJE: Ako spadate u ovu grupu u riziku ste od nastanka kardiovaskularnih bolesti, a evo kako da ih sprečite!

PRIJATELJI GA POZVALI NA PIVO, A ON IH NA MESTU IZREŠETAO: Ispovest momka koji je preživeo Blažićeve metke "Prišao je, pucao po ranjenima i onda je video mene"

PRIJATELJI GA POZVALI NA PIVO, A ON IH NA MESTU IZREŠETAO: Ispovest momka koji je preživeo Blažićeve metke "Prišao je, pucao po ranjenima i onda je video mene"

"NALOŽIO BIH VATRU DA POLAKO GORI U MUKAMA!" Deda dečaka kojeg je ubio Uroš Blažić skrhan bolom: "Nikad nećemo biti bolje"

"NALOŽIO BIH VATRU DA POLAKO GORI U MUKAMA!" Deda dečaka kojeg je ubio Uroš Blažić skrhan bolom: "Nikad nećemo biti bolje"

Nakon što je izvršio ubistva u Malom Orašju i selu Duboni, ispred porodične kuće Mijailović, masakr se nastavio u dvorištu osnovne škole "Momčilo Živojinović", gde su ubijeni brat i sestra, Milan i Kristina Panić, i njihov prijatelj Dalibor Todorović. Ranjeni su Nevena Vujić, Ivan Ivković, Andrijana Mitrović i maloletna Anđela S.

Milan Panić samo što se zaposlio kao mladi policajac, a njegovu rođenu sestru Kristinu Panić čekala je matura i upis Učiteljskog fakulteta. Život pred njima ugašen je u rafalima kalašnjikova koji se nelegalno našao u posedu Blažića.

U razgovoru za Insajder, otac Saša i majka Zorica Panić, roditelji ubijenih Milana i Krisitine Panić, opisali su niz događaja koji je usledio te kobni noći.

Masakr u Mladenovcu
Foto: Youtube/Printscreen/Insajder Video

- Mi smo se okupili kod mene u sobi igrali smo igricu, ja, Milan i Kristina. Pobedili su me, smejali smo se kao nikad do sada. Kristina je pozvala Milana da idu u školsko dvorište, otišli su i više mi se nisu vratili - rekla je Zorica.

- Oko 23.15 došao je njihov drug i rekao da požurim, jer su se pobila deca u školskom dvorištu. Ja sam se tada obukao i izašao. Kada smo stigli u centar sela, došao sam do dece. Milana sam odmah prepoznao po patikama i nisam verovao. Kristinu nisam mogao istog momenta da prepoznam i molio sam Boga da nije i Kristina, jer je bila drugačije okrenuta. Leže pokriveni ćebićima, noge se odsekle, usta se osušila... Mislio sam da ću da umrem tu noć - izjavio je Milanov i Kristinin otac.

Posle pucnjave, komšije su došle prve u pomoć, a nakon njih su stigle hitna pomoć i policija. Milan i Kristina Panić nisu preživeli te noći.

- Idem i zatičem moju decu. Samo oni i zašto su samo oni na ulici?! Boli me što su moja deca bila celu noć na ulici. Oni su poginuli na klupici, tu je trebalo da budu. Ili da ih odveze Hitna ili u mrtvačnicu - rekla je Zorica.

"Išao je sa namerom i ubijao"

- On je poznavao žrtve, Išao je sa namerom i ubijao je. Znao je koga ubija. Ja sam pitala njegovu majku i dedu zašto nam je poubijao decu. Deda je rekao da je on njih maltretirao, čak je i majku gurnuo to veče, a ona je rekla, ćuti nemoj to da pričaš pred njima - istakla je Zorica.

Međutim, te noći, nijedna služba nije bila dovoljno efikasna. Zorica i Milan Panić rekli su da cele ove tragedije ne bi bilo da nije bilo propusta u ranijim sprovođenjima i zataškavanja prekršaja pod uticajem oca ubice.

Uroš Blažić je i komšijama i nadležnima bio poznat od ranije po svom nasilničkom ponašanju. Od napada na policajca još dok je bio maloletan, do maltretiranja komšija, od kojih je jednom čak isekao rampu motornom testerom.

Iako je Blažić iza sebe imao pozamašan niz krivičnih prijava, zahvaljujući uticaju oca koji je bio vojno lice, svih je oslobođen.

Osvrnuvši se na maksimalnu zakonsku kaznu od 20 godina, koja se može izreći blažiću, roditelji su iskazali svoje nezadovoljstvo ovim podatkom.

- Šta su te godine za moje jedno dete, a ne za svu ostalu decu?! Apelujem na sud da se smatra kao da je on odrasla osoba - kaže majka Zorica.

Sa druge strane, Saša se nada maksimalnog kazni.

Dubona
Foto: Srbija Danas/Društvene mreže

- Za oca i njega očekujem doživotnu kaznu. On mu je to omogućio, a Uroš je uradio to što je uradio. Ako se ovo ne osudi, to je primer drugima da ne dovedu do toga da se ovo desi - kaže Saša Panić.

Uroš Blažić je trenutno iza rešetaka, gde takođe pravi incidente, a pritvor mu je produžen do 30. oktobra. Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd