Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕКА СЕ ЈАВИ АКО ЈЕ ТУ...КОЈИ ИДИОТ!" Беливук никад бахатији у судници! НИЈЕ БИРАО РЕЧИ

12.02.2024. 16:28
Пише:
Србија Данас/Курир
Veljko Belivuk
Вељко Беливук / Извор: Профимедиа

Тражено изузеће судије због пристрасности

У Специјалном суду у Београду данас се наставља суђење Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и осталим оптуженима за седам убистава, силовање, отмице, трговину дрогом и оружјем, извођењем писаних доказа. Оптужени који бораве у притвору Централног затвора уз звуке сирена и пратњу Жандармерије пребачени су у зграду у Устаничкој улици у којој им се суди.

Савет уролога: Како превазићи уринарне инфекције? Urinarna infekcija

Савет уролога: Како превазићи уринарне инфекције?

СКАНДАЛ У КЛАДОВУ! ШРАФЦИГЕРОМ НАСРНУО НА ПОЛИЦАЈЦА: Времешни лопов није био задовољан пљачком, па је посегнуо за ОЧАЈНИЧКИМ МЕРАМАpolicija

СКАНДАЛ У КЛАДОВУ! ШРАФЦИГЕРОМ НАСРНУО НА ПОЛИЦАЈЦА: Времешни лопов није био задовољан пљачком, па је посегнуо за ОЧАЈНИЧКИМ МЕРАМА

ЗРЕЊАНИНАЦ "НАДУВАО" 4 ПРОМИЛА?! Полиција имала пуне руке посла, возач BMW-a их је тек ШОКИРАОFoto Srbija Danas/S.Džambić, Shutterstock

ЗРЕЊАНИНАЦ "НАДУВАО" 4 ПРОМИЛА?! Полиција имала пуне руке посла, возач BMW-a их је тек ШОКИРАО

15.47 - Снимак разговора о новцу с непознатим мушкарцем

Како се наводи у документу, 24. новембра 2020. навијачи из Ниша су кренули у Београд да одају почаст преминулом патријарху Иринеју. Оптужени Марко Андрић из Ниша, како се наводи, Душану Манчићу шаље гласовну поруку:

Андрић: Стижем у Београд и видећу се са Дедом.

Потом му Манчић у 15.06. шаље поруку:

Манчић: Што му не пустиш гласовну?

Андрић: Јурим да стигнем у Београд, хвала ти велико. Сутра ће да буде новаца, када се видимо, сутра ћу да му оставим новац. Извини брате и велико ти хвала.

У наставку је снимљен разговор са непознатим мушкарцем у ком разговарају о новцу.

15.35 - Одбачен предлог за изузеће судије

Судско веће вратило се у судницу и судија је саопштила да се одбацује предлог за изузеће судије Винке Берахе Никићевић.

- Суд сматра да је тај предлог усмерен на одуговалчење поступка и да неслагање са одлуком коју је донело веће није разлог за захтев за изузеће - саопштила је судија и додала да се наставља са увидом у доказе.

Први доказ који ће бити изведен је разговор од 24. новембра 2020. између Марка Андрића и два мушкарца.

15.12 - Лазаревић: Подносим захтев за изуеће

После излагања Беливука и Миљковића за судском говорницом, за реч се јавио и њихов бранилац адвокат Дејан Лазаревић:

- Не знам да ли ће се неко увредити или не, али је по закону, ви сте радили на страни тужилаштва у претходном циклусу суђење а не желите да проверите. Подносим захтев за изуеће, човек је изашао, обратио ми се речима "шта је шта хоћеш, ја сам шеф форензике". То је трајало, тај увиђај, дуго а та расправа је трајала минимум пет минута. Ако затражите тај снимак видећете да ли је Дејан Лазаревић лажов или Дејан Лазаревић говори истину - рекао је Лазаревић, тражећи изузеће судије.

- Ви не водите објективно поступак, ставили сте се на страну тужилаштва ја нећу да будем неми посматрач, а видим да неће ни оптужени. Ово је замишљено као арена у којој имамо иста права. Због тога што изражавам сумну у Вашу објективност тражим изузеће Вас као председника већа - обратио се Лазаревић судији Винки Бераха Никићевић, која је одлучила да направи паузу од 10 минута како би се одлучило о том захтеву.

15.08 - Миљковић: Да се позову сва лица везано за Ритопек

За реч се јавио оптужени Марко Миљковић:

"Истичемо предлог да се позову сва лица везано за Ритопек, нађено је 14 ДНК непознатих особа, да видимо да ли су то живи или мртви људи, или су контаминирани докази. Морамо такође да позовемо и све полицајце са тих увиђаја, на једној има траве, на другој је ископана. Ставите се на наше место, имамо увиђај, после пет дана нови увиђај, прикупљање доказа, због тога морамо да испитамо све полицајце и форензичаре, да видимо ко им је дао наредбу, Устав је ту стриктан. Мене занима једна истина, ко је све то тамо донео, долазили су и камиони, где је завршила земља, где плочице".

14.58 - Беливук: Ако је у судници нека се јави да му се извинем, који идиот...

За реч се потом јавио оптужени Вељко Беливук.

Беливук: Будимир је био прецизан и опширан, али ја хоћу да додам. Ви нас на рочишту у децембру обавештавате да ће бити саслушан сведок Петар Илинковић и да вам је адвокат Јелена Стојић доставила изјаву достављену код нотара у којој Илинковић изјављује да је он возио аутомобил Здравка Радојевића. У принципу, адвокат Никола Јерковић се противио, али ми не знамо по чијем је налогу он саслушан, немамо предлог, само вашу одлуку да га саслушате, што је нама драго јер је то био још један фијаско. Адвокат Јелена Стојић је овде рекла у судници да сте јој ви наложили да прибави доказе. Нама је драго што је судија тако непристрасна да саветује адвокате оштећених како да прибаве доказе. Ми смо чекали да ви по службеној дужности доставите налог да нешто уради. И пошто видимо да нас не волите и не желите да нас саветује као њих како да се бранимо, ја захтевам да тужиоцу издате налог, под један све снимке аудио и визуелне, приликом уласка, полако ћу говотити јер тужиоци воле да изврћу наше речи, са акцентом на високог човека који је ушао а ког тужилац жели да сакрије. Кад нам све доставе, да видимо имена, презимена и да их саслушамо, да видимо да ли је истина шта говори адвокат Дејан Лазаревић, или неистина шта говори тужилац. Друго, да нам доставе све извештаје базних станица, пошто сам већ рекао да воле да изврћу речи, надам се да неће нико да се увреди а ако је у судници нека се јави да му се извинем, који идиот...

Судија: Молим вас оптужени, не можете никоме да се обраћате тако.

Беливук: А што нисте тако реаговали када је мене у судници Срђан Лалић (сведок сарадник, прим. аут) тако назвао. Добро, нека нам доставе имена и презимена, да их саслушамо.

Судија: Адвокат, заступник, Јелена Стојић има право да предлаже доказе. То да ли је била код мене, па и ваши браниоци су били код мене и то добро знате, кад год сам имала време ја сам примала и нисам правила разлику да ли је адвокат или пуномоћник оштећених, то није спорно.

Беливук: Јасно.

Судија: Према томе, ништа вам рочишта, и ваши и Миљковићеви браниоци су долазили, све сам примала.

Беливук: Је л' могу ја сада нешто?

Судија: Не, нећемо водити полемику. Сада ви изврћете истину.

Беливук: Ја вас поштујем, али је Маријана Крстовић овде рекла да нема сазнања где су возила, а онда се појавио сведок, тако да моја теза стоји.

Судија: Ваша теза никако не стоји.

14.50 - Будимир: Одбио сам у притвору да дам потпис

Судија је најавила да се почиње са извођењем доказа, али се пре тога за реч јавио оптужени Милош Будимир.

- Ви сте послали вештака графолога у притвор да од мене узме потпис, ја сам то одмах да вам кажем одбио јер сматрам да незаконито водите овај поступак. У наредби сте навели да треба да се утврди да ли је на наредбама о одузимању предмета мој потпис и навели сте да се неспорно мој потпис налази на пуномоћју. Неспорно је и да је мој потпис на странама исказа из тужилаштва, па се ја питам шта вас спречава да законито водите овај поступак - рекао је за судском говорницом и затражио да се вештаче потписи тужилаца.

- На једној страни пише "овде измените", па тражим да се вештаче потписи тужилаштва. Затим, на прошлом суђењу се појавио фотошопирани листинг телефона, а неко је писао моје име и презиме на неким странама, ево ја вас сада питам да ли сте дали налог да се вештачи ко је то написао, када сте већ дали налог да се вештачи мој потпис. Предлажем да што хитније одлучите о мом предлогу, како би испитали те особе, а предлажем и ту да графолог вештачи рукописе тужилаца Саше Иванића и Зорана Бабића - наставио је оптужени.

Он се потом осврнуо на извештај МУП-а који је већ изведен као доказ.

- Он је достављен као допуна кривичне пријаве и не може да се користи као доказ, ја тражим да се утврди зашто су написали да сам ја користио број телефона који је наведен, када га никада нисам користио. Тражим да саслушате та два инспектора, а после тога ћу са задовољством да дам потпис графологу. Мени нико није одузео телефон, приликом хапшења на Руднику ја сам био у колима са Вељком Беливуком. Мене су извукли и ставили у марицу, не знам где су њега ставили, тражили су ми телефон, рекао сам да немам али је један полицајац рекао "ево га код мене". Није био мој, али није била ситуација да се расправљам. У СБПОК-у касније је била драма како немам телефон, али нисам имао. Нису успели то да ми подметну - рекао је оптужени Милош Будимир, понаваљајући да од њега није одузет ни један мобилни телефон.

Оптужени припадник криминалне групе који се терети да је учествовао у убиствима, потом је за говорницом оптужио полицију и тужилаштво да му "подваљују".

- Нису успели да ми подвале телефон али јесу картицу. Што се потом тиче увиђаја у Ливадицама да је човек који се представио као шеф форензике улазио у ту просторију, а да су онда сви ушли по налогу тужиоца Саше Иванића, што је рекао и адвокат Дејан Лазаревић, тражим да нам се достави снимак увиђаја да би свима било јасно шта се дешавало приликом отварања врата и да видимо ко је лице које је улазило пре свих у просторију. Мислим да суд мора да прихвати моје примедбе и предлоге ако хоће да суди по закону - наставио је оптужени.

Судија му је одговорила:

- Ваш потпис је тражен ради вештачења ради наредбе о привремено одузетим предметима.

После излагања Беливука и Миљковића за судском говорницом, за реч се јавио и њихов бранилац адвокат Дејан Лазаревић:

- Не знам да ли ће се неко увредити или не, али је по закону, ви сте радили на страни тужилаштва у претходном циклусу суђење а не желите да проверите. Подносим захтев за изузеће, човек је изашао, обратио ми се речима "шта је шта хоћеш, ја сам шеф форензике". То је трајало, тај увиђај, дуго а та расправа је трајала минимум пет минута. Ако затражите тај снимак видећете да ли је Дејан Лазаревић лажов или Дејан Лазаревић говори истину - рекао је Лазаревић, тражећи изузеће судије.

- Ви не водите објективно поступак, ставили сте се на страну тужилаштва ја нећу да будем неми посматрач, а видим да неће ни оптужени. Ово је замишљено као арена у којој имамо иста права. Због тога што изражавам сумњу у Вашу објективност тражим изузеће Вас као председника већа - обратио се Лазаревић судији Винки Бераха Никићевић, која је одлучила да направи паузу од 10 минута како би се одлучило о том захтеву.

Судија је потом саопштила да се одбацује предлог за изузеће судије Винке Берахе Никићевић.

- Суд сматра да је тај предлог усмерен на одуговалчење поступка и да неслагање са одлуком коју је донело веће није разлог за захтев за изузеће - саопштила је судија и додала да се наставља са увидом у доказе.

Судско веће је, иначе, почело са прозивком оптужених, њихових бранилаца и осталих учесника у поступку, а први су своје присуство са оптуженичке клупе потврдили Беливук, Миљковић, а потом и остали оптужени.

Србија Данас/Курир