Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ ПЛАЋЕНОМ УБИЦИ! Жељко је убио познатог хрватског новинара - а ово је његова веза са чувеним "земунцем"

24.12.2021. 16:30
Пише:
Србија Данас/24 седам
Željko Milovanović
Жељко Миловановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kile1011/YouTubePrintscreen/RTV

Жељко Миловановић правоснажно осуђен на 40 година затвора као непосредни починилац убиства хрватског новинара Иве Пуканића.

У судници Посебног одељења Вишег суда у Београду настављено је суђење плаћеном убици Жељку Миловановићу, оптуженом за разбојништво, тешке крађе и држање арсенала оружја. Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је био осуђен на шест година затвора, па је наложио да му се суђење понови.

Миловановић је 2015. године правоснажно осуђен на 40 година затвора као непосредни извршилац убиства хрватског новинара Иве Пуканића и његовог сарадника Ника Франића 23. октобра 2008. у Загребу. Због истог дела на исту казну осуђен је и у Хрватској, али казну служи у Србији.

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

"ИЗБАЦИВАО САМ ИХ КРОЗ ПРОЗОР, БИЛИ СУ БЕЗ СВЕСТИ" Стриц херој спасао четири дечака из пожара код Житорађе - ево шта га је пробудило усред ноћи

"ИЗБАЦИВАО САМ ИХ КРОЗ ПРОЗОР, БИЛИ СУ БЕЗ СВЕСТИ" Стриц херој спасао четири дечака из пожара код Житорађе - ево шта га је пробудило усред ноћи

"УЖАСНА И ЈЕЗИВА СЦЕНА" Беба пала кроз прозор у Краљеву - огласио се комшија, ево шта је мајка радила кад се несрећа десила

"УЖАСНА И ЈЕЗИВА СЦЕНА" Беба пала кроз прозор у Краљеву - огласио се комшија, ево шта је мајка радила кад се несрећа десила

Миловановић је познат и по покушају бества из притворске јединице Специјалног суда у Београду заједно са "колегом" Сретком Калинићем који је такође правоснажно осуђен на 40 година затвора због низа убистава за "земунски клан". У одлуци Апелационог суда у Београду наводи се да му је првостепена пресуда укинута због битних повреда одредаба кривичног поступка, те да је наложено поновно суђење пред Вишим судом у Београду.

Миловановићу ће се у овом поступку суђење поновити због оптужби да је од 1998. године до 26. марта 2003. године у гаражи у Сомбору неовлашћено држао 803 грама пластичног експлозива са спорогорећим штапином, пригушиваче, пиштоље, самострел, пушку, ручну бомбу и метке.

Пљачка поште

Он се такође терети и да је са још двојицом, који су у међувремену правоснажно осуђени, починио пљачку поште у Беочину 2005. године одакле су однели 194.883 динара и 930 евра, али их је после тога полиција пресрела и ухапсила.

Миловановићу ће се суђење поновити и у односу на још три тешке крађе у Врбасу, Новом Саду и једно разбојништво у Бачком Моноштору које се догодило између 2001. и 2003. године.

Тајно пребацивање у Сремску Митровицу

Жељко Миловановић пребачен је крајем новембра 2013. године под невероватним мерама безбедности из новог затвора у Падинској скели у затвор у Сремској Митровици. Тада се веровало да ће уследити екстрадиција Луке Бојовића из Шпаније, па је Миловановић, познат по спектакуларним бекствима из затвора, пресељен. Он је тада пребачен у највећој тајности, а јаке полицијске снаге пратиле су га на том путу  У пратњи Миловановића било је чак осам џипова, две марице, као и један цивилни аутомобил, а саобраћај на деоницама којима је пролазио био је накратко заустављен. Припадници Жандармерије, који су са колегама из Управе за извршење заводских санкција учествовали у транспорту, били су под маскама и са дугим цевима.

Суђење ће му се поновити за низ кривичних дела за која је оптужба против Миловановића била одбијена због застарелости, а то су - фалсификовање исправе, недозвољено ношење оружја, спречавање службеног лица у обављању службене радње и неовлашћено коришћење туђег возила.

Експлозив под ауто

Пуканић је, да подсетимо, убијен 23. октобра 2008. године експлозивом који је подметнут под његов ауто на паркингу испред редакције. Суд је утврдио да га је ту поставио Миловановић, који се претходно на лице места довезао скутером, што су забележиле и безбедносне камере, као и да је то учинио за имовинску корист која није опредељена пресудом.

Нинослав Страхињић и Ненад Митровић били су дежурни чувари у притворској јединици кад су око 5.30 часова Калинић и Миловановић успели да изађу из својих ћелија 75 и 77 и покушали да напусте затвор. У томе су их спречили припадници Жандармерије који чувају затворски комплекс са спољне стране.

Миловановић је ухапшен у једном стану на Дорћолу, 31. маја 2009. године и од тада је у притвору. Познат је по бекству током привођења у београдску Палату правде 2004, године, као и по бекству из затвора у Источном Сарајеву.

Према српском законодавству сабирање казни није могуће, па, колико год година затвора да добије у овом поступку, биће му опет изречена јединствена максимална казна од 40 година затвора на коју је већ осуђен.