Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕКИ КРИМИНАЛЦИ СУ БИЛИ НА МЕТИ ЧЕТИРИ ПУТА: Ово су 17 неуспелих егзекуција ЦРНОГОРСКИХ КЛАНОВА

24.05.2020. 18:55
Пише:
Србија Данас/Блиц
crnogorska policija
црногорска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Брутални криминални обрачуни црногорских кланова, шкаљарског и кавачког, однели су више од 40 живота у протеклих неколико година.

Иако су егзекутори ових кланова били хладнокрвни и добро наоружани, у неколико ситуација мете су успеле да преживе напад. Било је и оних који су више пута били на нишану плаћеника.

СРЕДЊЕ ИМЕ МУ ЈЕ "МЕТАК" Црногорац ухапшен због покушаја убиства на Врачару градио слику ЖЕСТОКОГ МОМКА

СРЕДЊЕ ИМЕ МУ ЈЕ "МЕТАК" Црногорац ухапшен због покушаја убиства на Врачару градио слику ЖЕСТОКОГ МОМКА

КАКО ЈЕ ПРОПАЛА ЛИКВИДАЦИЈА У КАФИЋУ: Шкаљарац избегао смрт само због ЈЕДНЕ СТВАРИ

КАКО ЈЕ ПРОПАЛА ЛИКВИДАЦИЈА У КАФИЋУ: Шкаљарац избегао смрт само због ЈЕДНЕ СТВАРИ

ШКАЉАРАЦ СА КУМОМ ПОНОВО НА МЕТИ: Ко је Милош Ниловић звани Руњо, који је држан на нишану у кафићу на Врачару

ШКАЉАРАЦ СА КУМОМ ПОНОВО НА МЕТИ: Ко је Милош Ниловић звани Руњо, који је држан на нишану у кафићу на Врачару

Пуцњи плаћених убица ових кланова одјекнули су и ван граница Црне Горе и Србије и најчешће пред пуним локалима и бројним сведоцима. Сви се повезују са кавачким, шкаљарским, будванским и барским клановима. Сачекуше су се одигравале на породичном гробљу, испред стамбених зграда, на путу, у возилима, у кафићима…

Которанин Милош Радоњић, који је означен као наводни припадник кавачког клана, преживио је четири сачекуше за које се, према незваничним информацијама, сумња да су наручене од шкаљарског клана. Он је изручен Црној Гори 13. маја из Хрватске. НЦБ Интерпол Подгорица потраживао га је ради издржавања казне затвора од четири месеца због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја.

Наводни вођа шкаљарског клана Јован Вукотић сумњичи се за један од покушаја убистава Милоша Радоњића. Он је те наводе и оптужбе демантовао више пута. Када је пуцано на Радоњића и његовог пријатеља Војина Ступара. Радоњић је успео да прође без повреда, док је Ступар тада рањен. Због тог случаја поднесене су кривичне пријаве против Вукотића, Игора Дедовића и Милића Миње Шаковића.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Приватна архива

Последњи се догодио пре четири године у јуну у Котору. Радоњић тада полицији након напада, према писањима медија, није желео да открије имена особа које су покушале да га убију. Недуго пре тога, њега су у которском насељу Доброта сачекала двојица нападача. Нападачи су пуцали ка њему, али је Радоњић неповређен успео да уђе у блиндирани "ауди".

Десетак дана раније, тешко је рањен у Тивту испред куће у којој живи. Док је паркирао ауто, нападачи су из хеклера запуцали у његовом правцу. Погођен је у раме и врат, а један хитац му је изашао кроз око. Тешко рањен искочио је из аутомобила и успео да побегне. Месец дана пре тога преживео је још једну сачекушу. Док је био у ауту с пријатељем, тројица мушкараца су пуцала у њих из хеклера. И тада је успео да отвори врата и побегне.

Војин Ступар преживео је још један напад који се догодио у марту 2016. године. Према тадашњим информацијама, нападач је Ступара погодио у пролазу једним метком у леђа, након чега је побегао. Сумња се да га је сачекао сакривен иза жбуња код оближње мање стамбене зграде испред које се напад догодио, а испод чијих балкона у приземљу су нађене две рупе од метка.

Новљанин Душко Рогановић тешко је повређен 2017. године. Нападачи су тада бомбу која је била постављена испод Рогановићевог возила активирали на неколико стотина метара од полицијске станице, где је требало да се јави по позиву инспектора. Овај брутални напад, према истрази, потпис је шкаљарског клана. Душко је демантовао да је члан било ког клана.

Велизар Грдашевић преживео је напад који се догодио 1. новембра 2019. године. Према ранијим писањима медија, резултати прелиминарне истраге упућују на то да је исте године, у августу, Гардашевић највероватније и тада био мета, када је наоружан мушкарац са маском на лицу упао у ресторан "Савоја" у Бару.

Баранин Јован Ђуровић преживио је четири покушаја убиства. Он је од раније познат полицији, а, према евиденцији безбедносних служби, повезан је са кланом који је предводио његов брат Лука, који је 2013. године настрадао у саобраћајној несрећи. Након тога, вођа тог клана је постао Алан Кожар.

Мета ликвидације која је у марту спречена у Бару био је Ђуровић. Ово убиство је спречио некадашњи припадник Посебене јединице полиције, који је са терасе свог стана уочио сумњиве особе. На Ђуровића је пуцано 2019. године у Амстердаму, када је страдао и Горан Савић.

Црногорска полиција открила је да је Јован Ђуровић и 2018. године у Бару био на мети. Тада је бомба велике разорне моћи и тежине око пола килограма нађена у центру Бара. У јуну 2016. године је, такође истрагом, установљено да је планирана још једна његова ликвидација. Тада је на градском гробљу у Бару дигнут у ваздух гроб његовог брата Луке.

Према тадашњим писањима медија, експлозив је требало да буде активиран на дан Задушница, у време када би Ђуровић посетио гроб свог брата који је страдао у саобраћајној незгоди.

Вођа кавчана избегао смрт

Слободан Кашћелан, који је у полицијским евиденцијама означен као наводни вођа једног од которских криминалних кланова - кавачког, рањен је 2016. године у Новом Саду. Приликом пуцњаве повређен је и његов телохранитељ Владан Вучковић. Наводни вођа кавачког клана и његов телохранитељ у тренутку напада су били у аутомобилу "ауди А8".

Нападачи су са мотора у покрету испалили више хитаца у њиховом правцу. Сумња се да и иза овог напада стоји шкаљарски клан који је у сукобу са Кашћеланом. Да је напад добро планиран говори и податак да је Кашћелан тек дан пре пуцњаве стигао у Нови Сад.

Мета и жена Радоја Звицера

Тамара Звицер, жена једног од наводних вођа кавачког клана Радоја Звицера, преживела је напад који се догодио 2016. године. Пуцњава се догодила у которском насељу Доброта. Полицији су догађај пријавили грађани, наводећи да је дошло до пуцњаве, али да нису видели да ли је неко погођен. Са Звицеровом супругом тада је наводно било и њихово малолетно дете.

Мрваљевић херцегновски шкаљарац

Новљанин Зоран Мрваљевић, звани Мрва, преживио је два напада. Мрваљевића је полиција означила као особу блиску шкаљарском клану. Он је рањен 2017. године у Мељинама, у близини хотела RR. Према прелиминарним резултатима истраге до којих су инспектори херцегновске полиције дошли на терену, непозната особа на мотору испалила је више хитаца у правцу Мрваљевића и побегла.

Мрваљевић, који слови за безбедносно интересантну личност, према ранијем писању Дана, саслушаван је и након експлозије у којој је тешко повређен Душко Рогановић.

Пуцњи ових покушаја убистава одјекнули су и ван граница Црне Горе, али и пред пуним локалима и бројним грађанима. Сачекуше су се одигравале на породичном горбљу, испред стамбених зграда, на путу, у возилима, у кафићима.

Залутали метак испаљен у уличној тучи у Новом Пазару умало је убио жену (35), хитац јој РАЗОРИО ВИЛИЦУ

Залутали метак испаљен у уличној тучи у Новом Пазару умало је убио жену (35), хитац јој РАЗОРИО ВИЛИЦУ

ЕПИЛОГ ОБРАЧУНА НАВИЈАЧА КОД СТАДИОНА ПАРТИЗАНА: Десна рука ВОЂЕ ГРОБАРА ухапшен због покушаја убиства ДВЕ ОСОБЕ

ЕПИЛОГ ОБРАЧУНА НАВИЈАЧА КОД СТАДИОНА ПАРТИЗАНА: Десна рука ВОЂЕ ГРОБАРА ухапшен због покушаја убиства ДВЕ ОСОБЕ

ШОК НА БАТРОВЦИМА: Турчин покушао да прошверцује велику количину новца у камиону

ШОК НА БАТРОВЦИМА: Турчин покушао да прошверцује велику количину новца у камиону

НЕСРЕЋА КОД АЛЕКСИНЦА: Дивљачки возио под дејством алкохола и БЕЗ ДОЗВОЛЕ па се ЗАБИО У СТУБ

НЕСРЕЋА КОД АЛЕКСИНЦА: Дивљачки возио под дејством алкохола и БЕЗ ДОЗВОЛЕ па се ЗАБИО У СТУБ

СУДАР ДВА ТЕРЕТНА ВОЗА КОД РАЉЕ: Саобраћај на том делу пруге у прекиду

СУДАР ДВА ТЕРЕТНА ВОЗА КОД РАЉЕ: Саобраћај на том делу пруге у прекиду