Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕМА ДОКАЗА ДА СУ УМЕШАНИ У УБИСТВО ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ" Адвокати се жалили на одлуку суда: Браћа Јојке и Џонићеви синови невини?

19.01.2022. 19:47
Пише:
Србија Danas/Danas.rs
porodica Đokić
породица Ђокић / Извор: Фото: Приватна Архива/Фацебоок/Принтсцреен

Браниоци браће С. Џ. и М. Џ, као и браће  А.М. и К.М, оцењују да је одлука о продужењу притвора донета "по аутоматизму", како би се окончала истрага.

Браниоци четворице од петорице осумњичених за брутално убиство Горана (57), Гордане (56) и Лидије Ђокић (25), из Алексинца, које се догодило у ноћи између 26. и 27. септембра прошле године, у атару алексиначког села Моравац, данас су поднели или најавили подношење жалбе на продужење притвора њиховим брањеницима за још два месеца.

Апелациони суд у Нишу је крајем прошле седмице продужио притвор за још два месеца првоокривљеном Горану Џонићу, из Моравца, као и његовим синовима С. Џ. и М. Џ, те браћи А.М. и К.М, такође из Моравца.

УБИСТВО ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ ШОКИРАЛО СРБИЈУ! Апелациони суд донео одлуку - ево шта чека Џониће и браћу Јојке

УБИСТВО ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ ШОКИРАЛО СРБИЈУ! Апелациони суд донео одлуку - ево шта чека Џониће и браћу Јојке

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Налаз вештака недвосмислен, осумњиченом за убиство Ђокића пропао још један план

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Налаз вештака недвосмислен, осумњиченом за убиство Ђокића пропао још један план

"КРВ БИХ ДАЛА ДА ГА НАЂУ" Ексклузивна исповест Матејеве пријатељице Маје! Отворила душу и испричала све о КОБНОЈ НОЋИ

"КРВ БИХ ДАЛА ДА ГА НАЂУ" Ексклузивна исповест Матејеве пријатељице Маје! Отворила душу и испричала све о КОБНОЈ НОЋИ

Кривични законик прописује да особама које су "са умишљајем лишиле живота више лица" прети казна затвора од најмање десет година или доживотни затвор.

У решењима о продужењу притвора су, како се сазнаје, као разлози наведени законом превиђена казна затвора изнад десет година, као и то што кривично дело изазива "узнемирење јавности у средини у којој је извршено".

Браниоци браће С. Џ. и М. Џ, као и браће  А.М. и К.М, оцењују да је одлука о продужењу притвора донета "по аутоматизму", како би се окончала истрага.

Адвокат Филип Домазет, који заступа синове првоокривљеног Горана Џ, браћу С. Џ. и М. Џ, каже да жалбу подноси јер не постоје никакви докази да су његови клијенти умешани у кривично дело, а ниједан доказ који током истраге још треба да буде изведен не тиче се његових брањеника.

Niš
Ниш / Извор: Профимедиа

Његов колега Милан Магдаленић додаје да ни против његових брањеника, браће А.К. и К.К, "нема никаквих нових доказа", али да "у више од девет од десет случајева суд, на захтев тужилаштва, одлучује да продужи притвор осумњиченима, па се то десило и у овом случају".

Психијатријско вештачење, спроведено у Специјалној затворској болници у Београду, показало је да је првоокривљени Горан Џ. био урачунљив у време извршења овог дела, потврдили су Данасу добро обавештени извори.

Вештачењем је утврђено да код Горана Џ. не постоји душевно обољење, а ни привремени душевни поремећај који је утицао на његову способност да управља својим поступцима у време извршења кривичног дела.

Он се, иначе, током истраге повремено понашао неурачунљиво, наизменично се смејући и плачући, те мењајући исказе о догађају.

Према наводима адвоката, вештачење мобилних телефона браће А.М. и К.М. показало је да они нису имали комуникацију са првоокривљеним, те да су у време извршења кривичног дела били на другом месту и телефонирали или слали поруке.

Незванични извори су казали да је Горан Џ. негирао да је учествовао у злочину, оптужујући ову браћу да су испланирали убиство, да је један од њих убио Ђокиће док му је други помагао, а да су њега претњама натерали да жртве типује и заустави њихов аутомобил, за шта су му дали 10.000 евра.

За сада су, додали су ти извори, прикупљени докази који само Горана Џ. доводе у непосредну везу са убиством, а међу којима су пиштољ којим су Ђокићи убијени и који је био сакривен у кући његове супруге, трагови његове ДНК на украденом новцу и врећи, као и снимци камера који његово кретање доводе у везу са местом злочина.

Један од сведока, металостругар, казао је да је Горан Џ. од њега тражио да му направи пригушивач за пиштољ, што је он и учинио, мислећи да му ради део за пољопривредну машину.

Десет колега браће С.Џ. и М. Џ. потврдили су пред тужилаштвом да су они у ноћи убиства били на радним местима, један у бази у копненој зони безбедности, а други у ватрогасној јединици.

Мајка, супруга и девојка браће К.М. и А.М. сведочиле су да ни они критичне ноћи нису били на месту убиства, позивајући се на снимке надзорних камера на кући, где је био један од њих, или снимке камера на путу Ниш – Алексинац, на којем се налазио други.

Браћа С. Џ. и М. Џ, као и браћа К. М. и А. М. притворени су након исказа првоокривљеног Горана Џ, који их је довео у везу са убиством, да би касније делимично променио исказ, те казао да његови синови С.Џ. и М. Џ. ни на који начин нису умешани у ово кривично дело.

Извори блиски истрази казали су, такође, да је мотив за троструко убиство највероватније користољубље.

У воћњаку сина Горана Џ. пронађено је 43.000 евра, који су наводно украдени из возила Горана Ђокића, у којем су били уграђени сефови.

Горан Џ. је наводно знао за сефове јер је повремено прао то возило. Ђокићи су, иначе, били власници мењачнице у Алексинцу.

Тела Горана и Гордане Ђокић, као и њихове ћерке Лидије, пронађена су 2. октобра у атару Моравца, након што су запаљена и закопана, а њихов, такође спаљени "фолксваген пасат" пронађен је десетак километара даље, у селу Тешица.

Нишки Завод за судску медицину је саопштио  да су сви убијени из ватреног оружја.