Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шипка открива како функционише форензички процес: Ево када он излази на терен и решава мистерију

28.10.2017. 20:53
Пише:
Србија Данас/Тијана Бркић
Nenad Šipka
Ненад Шипка / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

До сада неоткривени детаљи

Форензичар Ненад Шипка који је радио на расветљавању убиства Јелене Марјановић открива за портал SrbijaDanas.com како тече процес форензичке истраге и са којим тешкоћама се среће у том послу. 

Ваш Центар за форензичка истраживања први је приватни форензички центар у Републици Србији. Како је заправо дошло до његовог оснивања, шта је било кључно за његов настанак?

Пре свега, ово питање ми нико никада није поставио и морам признати да ми звучи интересантно.Основна идеја за покретање једног оваквог форензичког центра била је пружање шансе окривљенима у поступку да имају право на правично суђење које им гарантује и Европска конвенција о људским правима члан 6.Наиме, у областима у којима ми највише радимо и имамо највише случајева, управо су кривична дела убистава и убистава у покушају. Осим државне институције, односно полиције, све до сада нисте имали могућност да на било ком другом месту извршите контролно вештачење или форензичко истраживање које би допринело евентуалном утврђивању истине. Ми не желимо да кажемо да државна институција не ради добро свој посао, међутим, сматрамо да је потребно да постоји још једна институција која ће моћи да изврши задатак контролног вештачења, форензичког истраживања, у случајевима када из било којих разлога не долази до жељених резултата у истрази. Конкретно овде мислим на случај убиства гардиста на Топчидеру, и случај убиства певачице Јелене Марјановић.

С обзиром на наше окружење и менталитет нашег народа, да ли је било тешко доказати да Ви заиста радите свој посао и да Вам материјална страна посла није једини мотив?

Наш досадашњи рад је у најмању руку био материјална страна. Одговорно тврдим да су стручњаци који раде у Центру за форензичка истраживања можда и најбољи у Србији.То су људи који нису оптерећени никаквим наредбама, никаквим усмеравањем истраге, и зато они са вољом сарађују са нама. Још увек је тешко. Само ја знам колики притисак трпимо, конкретно у случају убиства певачице Јелене Марјановић, јер смо ми први који смо изнели тезу да Јелена није убијена на насипу, односно да ударци који су је лишили живота нису задати на том месту, а већ имамо незванична провејавања, да ће званична истрага утврдити да се чин убиства десио на насипу. Са једне стране имате ЦФИ који је ту тврдњу изнео, а са друге стране имате тужилаштво и полицију који се нису огласили, али између редова кроз новине провејава и варијанта да је она убијена тамо. Сада треба доказати да ли је ЦФИ у праву или не. Нажалост, ми смо остали на терену медија, где никако није право место да се то решава. Међутим, медији свакако морају бити упознати са свим оним што раде и државни органи и приватна фирма ЦФИ, јер сви ми својим радом служимо народу, јер свака пресуда се започиње у име народа.

Nenad Šipka
Ненад Шипка / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли је генерално тешко задобити поверење клијената и на који начин бирате клијенте?

Није да ми бирамо клијенте, већ клијенти бирају нас. Оно што до сада краси Центар за форензичка истраживања, и на основу чега ми добијамо случајеве је бескомпромисност у реконструкцији истих. Када клијент дође код нас, ми му одмах напоменемо да ћемо случај реконструисати онако како то налаже струка и наука. Када радимо вештачење износимо само истину. Да мало појасним, стручни саветници су вам лажна врста вештака и они раде само оно што клијентима иде у прилог, односно, уколико то клијенту не иде у прилог, саветник то не мора изнети. Судски вештак је једно од најпелеменитијих занимања које треба непристрасно да разреши како се догађај одиграо на основу анализе материјалних трагова и доприноси да суд лакше донесе пресуду у кривичном поступку. Причамо о кривичном поступку јер смо ту највише ангажовани.

Да ли постоји неко истраживање које је на Вас оставило посебан утисак и које бисте могли издвојити у односу на све досадашње случајеве?

Сваки случај је сам по себи посебан. Ниједан случај није исти. Радите са нечим што није свакодневно. Имао сам прилику да седим и разговарам са убицама, за које поуздано знам да су криви. Ако бих говорио о том осећају, када знате да је неко некога лишио живота, а Ви треба да му помогнете, да добије мању казну, на пример ако сте стручни саветник, осећај је мало чудан. Међутим, ми смо искључиво фокусирани на материјалне доказе, тачније, да ли су они у складу са правилима струке и науке и једино о чему размишљате је то. Чињеницу да ли је неко крив остављамо суду, а ми се искључиво бавимо анализом материјалних трагова.

Да ли сте током каријере имали неки случај који је за Вас био посебан изазов?

Сви случајеви које смо у последње време радили и на којима још увек радимо су велики изазови. Рецимо ту је случај Топчидер, случај убиства Јелене Марјановић, убиство композитора Велибора Вучуровића у Новом Саду, убиство Николе Албијанића, студента из Ниша. Све су то још увек нерешена убиства иако смо ми одредили путоказе који би довели до разрешења истих. Ту је и убиство старо 18 година, а то нам је уједно и најстарији случај. Тиче се убиства Жарка Томића у Крушевцу, који је настрадао у свом возилу, а за које смо ми установили да се тај догађај није одиграо на начин како је то званична истрага утврдила.

Nenad Šipka
Ненад Шипка / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли Вам се неки случај показао као врло комплексан и тежак за решавање?

Нема једноставних или сложених случајева. Имате само оне у којима имате довољан број материјалних доказа или оних у којима материјалних трагова готово нема. Први мој већи изазов било је убиство Николе Албијанића у Нишу, о чему наравно не могу причати јер сам ту учествовао са стране тужилаштва, стога не могу износити детаље. Али оно што је интересантно је то да када је овај предмет дошао на неких четири стотине страница, је из тога требало извући један или два податка који би довели до реконструкције овог случаја. Мишљења сам да је тај догађај у потпуности реконструисан. Сад је само ствар Националног криминалистичко-техничког центра да одради пар вештачења и да истина коначно исплива на видело. 

Како изгледа процес форензичког истраживања? Можете ли нам отркити бар неки детаљ?

Могу рећи како се генерално ради и на који начин ми то радимо. Ми смо друга рука форензичара. Нисмо форензичари који излазе и раде истрагу. Ми смо они који раде реконструкцију, на бази материјалних доказа које је неко други изузео. Полиција је та која по наредби тужилаштва излази на лице места и прикупља доказе, врши обезбеђивање лица места и прикупља све оно што ће касније у поступку бити искоришћено против окривљеног, односно осумњиченог. Прво и основно је идентификовати осумњиченог, па се онда прикупљају докази који би могли утврдити кривицу у даљем поступку. Ми долазимо тек када нас осумњичени позову и кажу да проверимо да ли су докази против њих изнети у складу са правилима струке и науке.Тек тада излазимо и радимо реконструкцију, али ми немамо прилику да уживо изузимамо трагове крви, предмете и друго. То све ради полиција. Користимо њихове резултате не би ли смо дошли до неког решења. Можда је најактуелнији случај управо убиство Јелене Марјановић. У овом случају смо изашли на насип, место где се догађај одиграо. Нисмо имали ниједан једини материјални траг са тог места, јер је то изузела полиција. На основу материјалних трагова које су они изузели и који су документовани фотографијама, и у виду извештаја са обдукције, дошли смо до тврдње да то кривично дело није извршено на насипу. 

Nenad Šipka
Ненад Шипка / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

С обзиром да сте Ви приватни форензичар, да ли је за покретање Ваше истраге неопходно добити законску дозволу или имате право да покренете истрагу по ангажману клијента?

Интересантно је да сте ми први поставили ово питање иако сам у медијима више од два месеца и да се нико није запитао с којим правом ми то радимо. Центар за форензичка истраживања је уписан у Агенцију за привредне регистре под облашћу 69/10, последња ставка форензичка истраживања. У буквалном смислу, имамо право да вршимо приватна истраживања и као предузеће не морамо бити у кривичном поступку. Нас није ангажовало тужилаштво, али нас је ангажовала породица жртве, јер нису били задовољни радом државних органа. Ми смо нашу комплетну документацију доставили Вишем јавном тужилаштву, да прикажемо да ми то не радимо на дивље. Приложили смо решење Агенције за привредне регистре, уговор који смо саставили са породицом Крсмановић, у чије име је то урадила Теодора Крсмановић. Што се тиче форензичарског занимања, оно  није обухваћено законом. Дакле, занимање форензичара не постоји као занимање обухваћено законом. И то је онај део на који ја указујем правним лицима када кажу да нисам форензичар. Ја јесам форензичар у економској области и никада нисам тврдио да сам форензичар за хемију или физику или саобраћај, али у оквиру нашег тима имамо судске вештаке за балистику, трасологију, саобраћај, који могу бити форензичари. Сваки судски вештак може бити форензичар, али не и обрнуто. Оно што је интересантно је то зашто смо ми Центар за форензику, а не Центар за вештачење. У закону о кривичном поступку ви увек можете као спис из ЕКП-а приложити исправу. Странка увек може приложити исправу. Ако то урадите и приложите вештачење, орган поступка може да Вас одбије јер само орган поступка налаже вештачење. Међутим, ако приложите форензичко истраживање морају Вас прихватити у кривичном поступку. Зато смо ми на мала врата ушли у читаву причу, јер суд је дужан да узме у разматрање наш форензички налаз, који мора доћи у руке судског вештака и који се мора изјаснити о њему. Чим се то деси, значи да смо увучени у поступак. Стога имамо право као стручни саветници на страни окривљеног да заступамо нашу одбрану, односно да заступамо одбрану нашег рада. 

Да ли сте некада имали потешкоћа, односно да ли Вам је неко бранио да радите свој посао?

Сваки предмет је у потешкоћама. Као прво, на приватне форензичаре се још увек гледа скептично, поставља се питање стручности а неретко се деси и омаловажавање од стране државних органа, а поновићу да код нас раде најбољи стручњаци из Србије јер су препознали идеју ЦФИ, а то је да имамо могућност да помогнемо у сваком поступку.