Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОТАЦ ЛЕЧИО СВОЈЕ ЛИЧНЕ ФРУСТРАЦИЈЕ И ЖЕЛЕО ДА ОД СИНА НАПРАВИ ПРАВОГ "МУШКАРЦА" Ко је заправо одговоран за МАСАКР У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ?

29.05.2023. 12:51
Пише:
Србија Данас/Информер
kecmanovic
кецмановиц / Извор: Фото: Србија Данас

Генерални секретар Националне асоцијације за оружје Душко Илић дао је своје мишљење о масакру који се догодио у основној школи.

Тешко ми је да поверујем у причу да је отац водио сина у стрељану само да би га упознао с оружјем и да би га упозорио на опасност од тога.

"ДЕЧАК САМ БИО СВОЈ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ" Вештак одбјаснио како родитељи нису приметили шта се спрема: Веровао да је бољи од свих

"ДЕЧАК САМ БИО СВОЈ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ" Вештак одбјаснио како родитељи нису приметили шта се спрема: Веровао да је бољи од свих

САБЛАСНА СЦЕНА У ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ УСТАНОВИ ГДЕ ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА: Лекари слеђени оним што су затекли код малолетника

САБЛАСНА СЦЕНА У ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ УСТАНОВИ ГДЕ ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА: Лекари слеђени оним што су затекли код малолетника

НАПИО СЕ ПА ДАВИО ЖЕНУ! Језиво насиље у породици у Белом потоку, полиција хитно интервенисала

НАПИО СЕ ПА ДАВИО ЖЕНУ! Језиво насиље у породици у Белом потоку, полиција хитно интервенисала

Да је заиста то био једини мотив, како тврди дечакова мајка, отац не би сам учио сина да пуца из ватреног оружја, већ би га уписао у неки стрељачки клуб, где би дечак учио о томе од лиценцираних инструктора и где би пуцао из ваздушног оружја. Зато мислим да је отац тиме што је сина лично обучавао у стрељани заправо хтео да направи "мушкарца" од њега и да је на тај начин лечио неке своје страхове и фрустрације.

Ово за медије каже Душко Илић, генерални секретар Националне асоцијације за оружје (НАОС), реагујући на исказ дечакове мајке, која је у полицији прошле недеље испричала да је њен муж  својевремено водио сина у стрељану да му оружје не би било "привлачно и егзотично" и да би упознао дечака са свим опасностима које носи пуцање. Она је тврдила да тада није ни слутила да ће њен син искористити обуку у пуцању да направи масакр у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, где је 3. маја побио девет ђака и портира.

- Да је дечаков отац заиста хтео, како је наводно мајка испричала у полицији, да сина упозна са оружјем и опасностима које оно носи, он би га у узрасту од осам или девет година уписао на, рецимо, стрељаштво. Тамо би дете, уз лиценциране тренере, познаваоце оружја, имало практичну, али и теоријску наставу о наоружању. То је као нека врста обуке за децу где малишани стичу знања о оружју, али и витештву, и то све под строгом контролом тренера - напомиње Илић, и додаје да дечаков отац ништа од тога није учинио, већ је на своју руку хтео да од "дечака направи мушкарца".

- Не могу да се отмем утиску да ми то вођење детета у стрељану личи на лечење личних страхова и фрустрација. Такав начин понашања је изузетно опасан, поготово ако узмемо у обзир да је дечак био још доста млађи када је посећивао стрељане. Своје фрустрације и страхове отац је пренео на дете и на тај начин учествовао у формирању његове личности. Желим, ипак, да напоменем да то можда није био пресудан фактор да дечак почини стравични масакр, али када се погледа цела слика, сигурно је то у некој мери утицало.

Дечакова мајка је, иначе, на саслушању у полицији детаљно описала све породичне прилике у којима је одрастао њен син, па се тако дотакла и питања стрељане.

Извор близак истрази каже да је мајка тврдила да није била сагласна са тим да њен син учи да пуца, али је "веровала у расуђивање свог мужа и у његову добру намеру".

- Мајка је испричала да је њен муж сматрао да треба да упозна сина са опасностима које носи оружје, јер је у младости и сам имао негативно искуство. Додала је да је њен муж хтео сину да укаже на опасност од оружја, а истовремено да му покаже како оно функционише, и то из разлога да дечаку оружје "не би било егзотично и изазовно". Она је испричала да је дечак само двапут ишао са оцем да пуца, као и да је чула да су у стрељани била и друга деца - каже извор медија.

Говорећи о дечаковом детињству, његова мајка је казала да је био адекватно збринут и да ништа није указивало на то да ће починити масакр.

- Мајка је испричала да је код сина приметила одређене промене у пубертету, али их је описала као обичне "бубице", које нису биле драматичне. Казала је да је дечак почетком ове школске године почео да се осамљује у соби, да није закључавао врата, али је често тражио од млађе сестре, с којом је делио собу, да га остави самог. Почео је и да се закључава у купатилу, а понекад би се брецнуо на њу кад би га опоменула да није завршио школске обавезе и да му је соба у нереду - рекао је извор медија.

Дечак се, према речима његове мајке, само једном пожалио да је због неке свађе избачен из групе на интернету, где је са вршњацима играо видео-игрицу. Што се тиче друштвених мрежа, дечак је на телефону имао Инстаграм, Јутјуб, Снепчет и Тик ток.

Знао шифру сефа у којем је било оружје

ribnikar
рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Подсетимо, дечак је кобног јутра узео два очева пиштоља из сефа, за који је знао шифру, и направио је четири "Молотовљева коктела", па кренуо у крвави пир. На улазу у школу је без речи убио припадника обезбеђења  и још три девојчице које су се тамо затекле. Затим је у ходнику заменио оквир с муницијом у пиштољу и ушао у учионицу у приземљу, где је његово одељење 7/2 имало час историје.

Тамо је најпре ранио у руку и стомак наставницу, па се окренуо и запуцао ка деци. Ликвидирао је шесторо малишана и ранио још петоро.

После масакра је изашао из учионице и сам позвао полицију, рекавши да је побио децу. Потом је пребачен у психијатријску болницу, а само два дана касније ухапшен је његов отац, који је још у притвору.

Полиција контролисала рад 40 стрељана у Србији

Полиција је у периоду од 9. до 26. маја преконтролисала пословање 40 стрељана широм Србије, при чему је утврђено 55 неправилности у раду, а одузето је шест комада оружја.
- Утврђено је да једна стрељана не испуњава прописане просторно-техничке услове за безбедан смештај и чување оружја, као и да једна стрељана не води прописане евиденције. Надлежном тужилаштву у Београду послат је један извештај у вези са оружјем које је пронађено у стрељани, а за које није издата потврда о примљеном оружју на чување. Појачана контрола рада стрељана се наставља - казали су у МУП.

Подсетимо, надзор стрељана наложен је после масакра у ОШ "Владислав Рибникар", када је утврђено да је дечака убицу отац водио у стрељану да вежба пуцање.

}