Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИЛИ СМО У ШОКУ И НИСМО СЕ СЕТИЛИ ТОГА" Ко је заправо "КУЛ ЧИКА" који је опијао и злостављао девојчице у Петници?

26.06.2021. 08:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
Petnica
Петница / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTV МАРШ ХД VALJEVO/Shutterstock

Девојке које су испричале своја језива искуства кажу, између осталог, да им је С. представљан као велики ауторитет, са великим знањем из природних наука, да је организовао "кул седељке", увек са много вина, да је полазнице уводио у свет џеза, филмова Андреја Тарковског...

Вест о сексуалном злостављању у Петници, елитној научној институцији Србије, потреса јавност Србије из темеља и поставља питање како то нико не реагује, а пуних 11 година било је јавна тајна да С. у својој соби малолетницама нуди алкохол и цигарете. Па и да су само алкохол и цигарете, а камоли оно што смо чули...

ДЕВОЈКА ЈЕ ЛЕЖАЛА НА ТРАВИ СА НОЖЕМ У ГРУДИМА: Стравично сведочење о несвакидашњем злочину у Зрењанину

ДЕВОЈКА ЈЕ ЛЕЖАЛА НА ТРАВИ СА НОЖЕМ У ГРУДИМА: Стравично сведочење о несвакидашњем злочину у Зрењанину

ЈОШ НИЈЕ НИ ПОЧЕЛО КАКО ТРЕБА, А ВЕЋ ДОБИЈА СТАТУС "ЦРНОГ ЛЕТА" Ови случајеви брину Србију - све више младих међу преминулима

ЈОШ НИЈЕ НИ ПОЧЕЛО КАКО ТРЕБА, А ВЕЋ ДОБИЈА СТАТУС "ЦРНОГ ЛЕТА" Ови случајеви брину Србију - све више младих међу преминулима

КОБНО ПРЕТРЧАВАЊЕ! Мушкарац (45) страдао на путу Београд - Ниш

КОБНО ПРЕТРЧАВАЊЕ! Мушкарац (45) страдао на путу Београд - Ниш

Пет девојака су, како наводе у исповестима за недељник "Време", у периоду од 2003. до 2014. искусиле сексуално насиље од истог злостављача у овој установи - од фотографисања без одеће преко манипулације жртвама до отворене присиле на испијање алкохола, уцене и претње. У два случаја је дошло и до физичке агресије, а у једном до фотографисања жртве у несвесном стању.

Како се сазнаје, реч је о човеку рођеном 1956. године, који је у Истраживачкој станици Петница од њеног оснивања, 1982. године, с обзиром на то да је припадао екипи ваљевских Младих истраживача који су и покренули ИСП. У ИСП је био дугогодишњи предавач, вођа једног од популарних програма и коначно уредник "Петничких свески" у којима су објављивани радови полазника петничких семинара.

С. је практично у ИСП био 24 сата дневно, а иако својевремено у браку, у својој канцеларији је и живео, а у Ваљево би, како причају познаваоци, "практично долазио само да купи вино". Након развода, додају, запао је у финансијске проблеме, а након што је 2017. године споразумно напустио ИСП, "у Ваљеву га готово нико није сретао". Претпоставља се да живи у селу у околини Ваљева, одакле му потиче породица, а и сам бивши директор Вигор Мајић је признао да је С. до 2019. године "био је ангажован хонорарно јер је имао информацију да се налази у тешкој економској ситуацији".

Подсетимо да је на питање зашто није позвана полиција, Никола Божић, управник Петнице, рекао да пријаве нема без пристанка жртве, а на питање да су могли да пријаве да у Станици постоји човек који прави фотографије нагих малолетница, Божић је рекао: "Искрено, били смо у шоку и нисмо се сетили тога".

Такође је рекао да су му се једна или две девојке јавиче, мимо инцидента из 2017. и да је од руководилаца чуо да "С. фотографише и да деци то смета".

- Нисмо чули ништа о сексуалном насиљу, али јесмо да је непријатно, грубо, да има грубих речи. Нисмо имали представу да ту има озбиљне агресије и овога (сексуалног насиља). Нисам чуо ни за какво вриштање и излетање из дворишта - тврди Божић.

Вигор Мајић је, пише Време, одмах разговарао са С, али он је негирао да било чега другог осим проблема са текстовима, да деца тешко прихватају његове сугестије и обећао да више нема проблема.

- У време када смо одлучили да га избацимо, имао је близу 60 година, враћа се у Ваљево, остаје без посла. Није лако избацити некога на улицу. Нисам стручан, али ми је пролазило кроз главу да ли ћу носити на савести његов живот ако будем прегруб. Било ме је страх. Али, одлучили смо да он више не сме да има контакт са децом. Од 2014. више није водио програме, оставили смо само да ради "Петничке свеске", био је јако предан у томе - рекао је за Време Мајић.

Девојке које су испричале своја језива искуства кажу, између осталог, да им је С. представљан као велики ауторитет, са великим знањем из природних наука, да је организовао "кул седељке", увек са много вина, да је полазнице уводио у свет џеза, филмова Андреја Тарковског... А многе су веровале да када их фотографише заиста учествују у нечему што има уметничку вредност.

Иначе, на друштвеној мрежи Фејсбук направљена је група "Подршка храбрим Петничаркама", која је током првог дана окупила 1.150 пратилаца, а чине је бивши полазници ИСП, који су се у тој групи отвореним писмом обратили јавности, изражавајући подршку младим женама које су храбро иступиле и поделиле искуства сексуалног узнемиравања и насиља које су доживеле у ИСП, као и онима које то још нису учиниле.

- Жао нам је што је место које је претендовало да буде оаза знања и слободе учинило тако мало да обезбеди вашу сигурност и да вас заштити. Жао нам је што сте морале саме да носите терет трауме свих ових година и што сте трпеле притиске да не изнесете своју причу јавно. Управо је ваш храбри иступ у јавност знак највеће подршке постојању институција каква ИСПа треба да буде - а то су институције које негују научно и критичко мишљење и које штите своје чланице и чланове - наводи се у њиховом отвореном писму.

Додаје се да је бројним генерацијама Петничарки и Петничара боравак у станици био од изузетне важности за даљи лични и професионални развој.

- Како бисмо очували такав простор критичког мишљења и будућим генерацијама, потребно је да Управа ИСП одговорно иступи и понуди јавно извињење свим жртвама, санкционише све умешане у објављене случајеве насиља, осмисли план образовних и превентивних активности којима ће се сличне ситуације спречити у будућности, те обезбеди механизме пријављивања насиља који штите жртве, пружају им адекватну помоћ и покрећу адекватне интерне процедуре - закључује се у отвореном писму бивших полазника ИСП на Фејсбуку.