Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОДИГНУТА ТРЕЋА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ БЕЛИВУКА И МИЉКОВИЋА: Црногорско тужилаштво их терети за још једно БРУТАЛНО УБИСТВО

14.06.2022. 14:13
Пише:
Србија Данас/Побједа
Velja Nevolja i Marko Miljković
Веља Невоља и Марко Миљковић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Специјално тужилаштво Црне Горе подигло је оптужницу против Вељка Беливука, Марка Миљковића, Небојше Јанковића и Ратка Живковића.

Беливук, Миљковић, Јанковић и Живковић су, према доказном материјалу, 14. октобра 2020. године отели Милету Радуловића званог Капетан, а потом га предали осталим члановима кавачке групе, који су га по налогу Слободана Кашћелана и Игора Божовића убили два месеца касније.

Милош Радоњић и Петар Ђуровић означени су као директни извршиоци убиства Радуловића који се на мети ове криминалне организације нашао због сумње да је учествовао у планирању убиства Радоја Звицера у Украјини почетком 2020.

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО ПОВОДОМ МИСТЕРИОЗНЕ СМРТИ АЛЕКСАНДРЕ: Девојка пронађена обешена у мотелу, испливали нови детаљи

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО ПОВОДОМ МИСТЕРИОЗНЕ СМРТИ АЛЕКСАНДРЕ: Девојка пронађена обешена у мотелу, испливали нови детаљи

ЈЕЗИВ ПОКУШАЈ САМОУБИСТВА У НОВОМ ПАЗАРУ: Породиља попила киселину, па скочила са терасе

ЈЕЗИВ ПОКУШАЈ САМОУБИСТВА У НОВОМ ПАЗАРУ: Породиља попила киселину, па скочила са терасе

ЗЛАТАН ЛИДИЈУ УПУЦАО ЧАК ЧЕТИРИ ПУТА: Стигли резултати обдукције убијене Српкиње, пред смрт примила ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПИСМО

ЗЛАТАН ЛИДИЈУ УПУЦАО ЧАК ЧЕТИРИ ПУТА: Стигли резултати обдукције убијене Српкиње, пред смрт примила ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПИСМО

На оптужници коју потписује специјални тужилац Саша Чађеновић су и Радоје Звицер, Радоје Живковић, Милан Вујотић, Драган Кнежевић, Душко Рогановић и Владимир Вучковић, пише подгоричка Побједа.

Према документу Специјалног тужилаштва, Беливукова група коју су чинили Миљковић, Јанковић и Ратко Живковић по претходном договору са Кашћеланом, Игором Божовићем и осталим припадницима њихове криминалне групе су 14. октобра 2020. "силом, претњом и обманом задржали оштећеног Милету Радуловића дуже од 10 дана и према њему поступали на свиреп начин, у намери да од њега изнуде новац и другу имовинску корист".

Према плану ове 13-члане криминалне организације, Ратко Живковић је ступио у контакт са Радуловићем тражећи од њега да се виде, па га позвао да дође у његову кућу која се налази у Спужу у Стањевића Рупи, тврдећи да се ради о безбедном и сигурном месту.

Не сумњајући у Живковића, Радуловић је дошао у његову кућу где су га дочекали Беливук, Миљковић и Јанковић који су га савладали и држали до вечерњих сати, а онда су га по налогу Кашћелана и Божовића пребацили у кућу коју је обезбедио оптужени Душко Рогановић у которском насељу Радановићи.

Радуловић је у том објекту држан до 21. децембра 2020. године, а за то време су му Беливук, Миљковић, Божовић, Кашћелан, Звицер, Вујотић, Живковић, Кнежевић, Радоњић, Вучковић, Ђуровић и Рогановић претили и обмањивали га како би изнудили новац и информације ко су припадници супротстављене криминалне организације, где им се налазе "штекови" са оружјем и дрога са којом тргују.

- Претили су му говорећи да ће га ставити у менгеле и показивали тела особа које су претходно припадници ове криминалне организације лишили живота и мучили - наводи се у оптужници, пише подгорички дневник.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: МН Press

Оптужени су обећавали Радуловићу да ће га, уколико им саопшти тражене информације, оставити у животу.

У страху за живот, Радуловић је Кашћелановој групи омогућио да преко његовог криптованог телефона и апликације Скај у његово име шаљу писане поруке да би намамљивали припаднике супротстављеног - шкаљарског клана да долазе на одређене локације где би их потом ликвидирали.

- Након што су, по својој процени, од Радуловића извукли све информације и податке који их занимају, лажно су му обећали да ће га пустити да живи у Шпанији и да га неће убити - наводи се у оптужници.

Радоје Звицер је 21. децембра 2020. године по налогу Кашћелана и Божовића саопштио Радоњићу и Ђуровићу да убију Радуловића.

Истог дана, Радоњић и Ђуровић су у кући коју је обезбедио Рогановић убили Радуловића тако што су му ,,везали руке, а потом му на главу ставили најлонску кесу везавши је електричним продужним каблом око врата“. Радуловић је преминуо од угушења.

- Следећи криминални план, окривљени Вучковић и Радоњић по упутству и саветима Кашћелана и Рогановића уклонили су трагове мучења и убиства. Из објекта где су држали Радуловића уклонили су сву гардеробу оштећеног и предмете које је додиривао како би уклонили ДНК трагове.

Потом је Вучковић посмртне остаке Радуловића ,"пасатом караван" превезао до напуштеног војног објекта - укопа на врху Бабина глава – на Цетињу где су претходно транспортоване 23 старе аутомобилске гуме и 50 килограма роштиљског ћумура.

- Вучковић је заједно са Радоњићем у укопу посложио аутомобилске гуме, напунио их ћумуром, а након тога на тако припремљеној ломачи поставили су тело покојног Радуловића и запалили га како би уништили све трагове о извршеном кривичном делу - наводи се у оптужници.

Међу доказима на којима се темељи оптужница Специјалног тужилаштва су и фотографије оптужених које су направљене са Радуловићем док су га држали отетог, али и оне које су припадници клана направили након што су га убили.

Према фотографијама које су окривљени размењивали пронађено је и лице места на коме је тело жртве запаљено.

Међу доказима се нашао и ДНК Радуловића који су форензичари ипак пронашли на месту паљења тела.

Током истраге, супруга убијеног Радуловића потврдила је да је на захтеве који су упућени са телефона њеног мужа предала кавчанима више стотина хиљада еура и два скупоцјена сата у Котору.

Осумњиченима за отмицу и убиство Радуловића на терет се ставља и сурова ликвидација Подгоричанина Николе Станишића.

Кашћелан био под надзором полиције, Беливук и Миљковић у Србији

Слободан Кашћелан, Вељко Беливук и Марко Миљковић негирали су учешће у отмици и ликвидацији Милете Радуловића.

Кашћелан је тврдио да је у време отмице и убиства Радуловића био под пратњом полиције и било му је забрањено да напушта стан, а Миљковић и Беливук су тврдили да су оптужницом српског тужилаштва вршили друга крвична дела на територији Србије, па нису могли истовремено бити на територији Црне Горе.