Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИЦИЈА КРЕЋЕ У МАСОВНУ АКЦИЈУ ШИРОМ СРБИЈЕ: Тајна књига са списковима за хапшење, на листи мафијаши, политичари

07.04.2021. 20:44
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
Policija
Полиција / Извор: Фото: SD/ilustracija/Shutterstock

Полиција ускоро креће у велику акцију чишћења Србије од свих видова криминала

Према доступним информацијама, након вишемесечног прикупљања оперативних и обавештајних података, комплетирана је тајна књига МУП у којој су за сваку од 150 општина и сваки од 23 града таксативно наведене главне криминалне групе и појединци који делују на том подручју. Акција ће се спровести по подацима из ових папира, а књига се држи у тајности управо због мафије, како се не би десило да процуре детаљи и криминалци тако сазнали да су на мети полиције.

"ИДЕМ КОД СТАРИЈЕГ ЧИКЕ" Наставља се суђење доктору (66) за покушај обљубе малолетнице (12), пуштено њено сведочење

"ИДЕМ КОД СТАРИЈЕГ ЧИКЕ" Наставља се суђење доктору (66) за покушај обљубе малолетнице (12), пуштено њено сведочење

ГРАД БЛОКИРАН! Филмска ПОТЕРА у Новом Саду, возач два пута ударио у кола полиције па наставио да БЕЖИ

ГРАД БЛОКИРАН! Филмска ПОТЕРА у Новом Саду, возач два пута ударио у кола полиције па наставио да БЕЖИ

ПРОДАО ЧОВЕКУ КОЛА ПА ИХ УКРАО! Оно што је урадио након тога је за НЕВЕРИЦУ - полиција расветљава БИЗАРАН случај

ПРОДАО ЧОВЕКУ КОЛА ПА ИХ УКРАО! Оно што је урадио након тога је за НЕВЕРИЦУ - полиција расветљава БИЗАРАН случај

- Књига је направљена заиста мукотрпним радом, који је, практично, почео оног тренутка када је на чело Министарства унутрашњих послова дошао Александар Вулин. У њој је до детаља наведено, али и поткрепљено одговарајућим доказима, ко се чиме бави у ком делу Србије. То је огроман број имена, а на списку су сви, од крупних зверки и мафијаша преко бизнисмена и политичара до локалних дилера наркотика, обијача кола, зеленаша и сличних криминалаца - објашњава саговорник из врха МУП.

Сазнања је индиректно потврдио управо министар Вулин, који је поручио да је задатак полиције да свима онима који су безбедносно интересантни јасно поручи да на територији наше земље не могу да се баве криминалом и да ће бити ухапшени.

- Постоји списак безбедносно интересантних особа које се налазе у свакој општини и задатак полиције је да их санкционише. Падаће због утаје порезе, нелегалне градње, илегалног поседовања оружја, диловања дроге... Једино је важно да се ти људи, у складу са законом, склоне с улице - рекао је Вулин.

Како је истакао, држава неће дозволити да се понови група Вељка Беливука:

- Мерило успеха државе у борби против организованог криминала је да свака следећа група буде мање опасна, лошије организована и да краће траје.

Ђинђић наредио да се прави бела књига

Најпознатија књига МУП која се бавила криминалцима је бела књига из 2001. Она је настала тако што је Зоран Ђинђић у пролеће 2001. тражио од МУП и ДБ да направе преглед организованих криминалних група у Србији. Реч је била о оперативним сазнањима МУП која нису могла да представљају доказе, али су могла да буду предмет истрага. Након Ђинђићевог убиства, када је покренута акција "Сабља", велики број похапшених подударио се с актерима беле књиге.

У тој белој књизи набројано је 118 организованих криминалних група, са укупно 541 чланом, а наведено је и 205 "самосталних извршилаца".

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

Светозар Вујачић, адвокат и специјални саветник министра Вулина, очекује крупан улог полиције.

- Ставља се акценат на политичаре и државне функционере, чак и функционере СНС, директоре великих предузећа. МУП поседује списак људи из тог света који ће бити приведени правди. Питање је ако не дана онда недеље када ће бити процесуирани. Све на бази података прикупљених у последњих четири-пет месеци, откад је Вулин на челу министарства - истиче Вујачић и појашњава:

- Да не будем погрешно схваћен, ја сам један од оснивача СНС и члан сам Главног одбора. Не говорим ово зато што ми је мило, него зато што је мрежа оних који су се огрешили о закон нажалост, тачна.

Према сазнањима, у акцији која је већ добила и своје кодно име, учествоваће припадници МУП из свих 27 полицијских управа у Србији. Ипак, тренутно конкретним сазнањима располаже изузетно мали број љууди од највећег поверења.

Како коментарише бивши оперативац ДБ Божидар Спасић, јасно је да се у обрачуну против мафије креће од врха, али се ту не сме стати, већ мач правде мора да се спусти наниже, до самог краја, укључујући и криминалце који ћошкаре по квартовима.

- Раније сте имали да свака општина у Београду има свој криминални клан. Очито је сада план да се заоре од врха до дна, све до ситних дилера који продају дрогу по пијацама и испред школа. Министар Вулин је решио да обезбеди миран живот грађанима ма где да живе, од великих градова до најмањих средина - истиче Спасић.