Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСУДА НАСМЕЈАНОМ УБИЦИ У ПЕТАК! Судски тумач имао замерку на једну ствар - колика ће бити казна Чаби Деру и Алену Циглеру

27.07.2021. 17:04
Пише:
Танјуг
Čaba Der
Чаба Дер / Извор: Фото: Pink.rs/Instagram/PrintScreen/dercaba80

Дер и Циглер су оптужени за кривично дело тешко убиство на подмукао начин.

У Вишем суду у Београду данас је завршена допуна доказног поступка и завршних речи на суђењу Чаби Деру и Алену Циглеру, због убиства Небојше Марковића у београдском насељу Баново брдо 5. јануара 2019. године, па је суд објаву првостепене пресуде заказао за петак, 30. јула.

ПОЛОМИЛИ СТАКЛА, ПА ОДНЕЛИ ВРЕДНУ РОБУ: У Суботици обијен аутомобил страних таблица

ПОЛОМИЛИ СТАКЛА, ПА ОДНЕЛИ ВРЕДНУ РОБУ: У Суботици обијен аутомобил страних таблица

ОВО ЈЕ ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛИ МОТОЦИКЛИСТА (20) ИЗ СУБОТИЦЕ: Волео је моторе, тако је и погинуо - девојка у тешком стању (ФОТО)

ОВО ЈЕ ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛИ МОТОЦИКЛИСТА (20) ИЗ СУБОТИЦЕ: Волео је моторе, тако је и погинуо - девојка у тешком стању (ФОТО)

БРЗА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У УЖИЦУ: Ухапшен мушкарац, сумњичи се да је секиром ударао човека

БРЗА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ У УЖИЦУ: Ухапшен мушкарац, сумњичи се да је секиром ударао човека

У допуни доказног поступка на данашњем суђењу испитана је на молбу суда, судски тумач Сузана Ж. у вези са спорним преводом Деровог исказа који је дао у полицији у Будимпешти 7. јануара 2020. године.

Након што се упознала са записником о изказу Дера на мађарском и преводом на српски језик који је урадио други тумач, Сузана Ж. је рекла да се не слаже са преводом у делу који је преведен да ми буде саучесник.

Она сматра да је спорна реч требало да се преведе да ми буде друг или "компањон", а на питање пуномоћника породице убијеног Марковића, рекла је да се у контексту реч може превести и да ми се придружи.

Овај превод тиче се Алена Циглера, у делу Деровог исказа у којем наводи да се - извињава Циглеру што га је увукао у све то и позвао га да му буде друг.

Деру се суди у одсуству, јер је у притвору у Будимпешти где првостепеном пресудом осуђен на доживотну робију за два убиства 2018. године, док је Циглер у притвору у Београду.

Дер и Циглер су оптужени за кривично дело тешко убиство на подмукао начин, јер су као саизвршиоци убили Марковића.

Тужилаштво је у завршеној речи остало при свему што је већ изрекло, а тражило је 40 година затвора за Дера, а за Циглера казну од 30 до 40 година затвора.

Дер је признао убиство у изјави истражним органима приликом саслушања у мађарском притвору, док је Циглер делимично признао, односно потврдио је да га је он возио колима на Баново брдо, али је оспоравао да је знао да ће Дер убити Марковића.

Адвокати оптужених су остали при својим завршним речима с почетка овог месеца када су оспорили правну квалификацију кривичног дела, тврдећи да је реч о обичном убиству за које је запрећена казна затвора до 15 година, а не тешком убиству, за које је у време извршења убиства била запрећена казна до 40 година затвора.

Један лист је објавио ову Дерову изјаву у којој је навео да је Марковића убио како би предупредио да он сам буде убијен. Наводно је сазнао да је Марковић био задужен да преда новац плаћеном убици за његову ликвидацију, која је већ била покушана у Будимпешти.

Циглер, који тврди да га је Дер довео у заблуду тражећи од њега само превоз до Суботице, да би онда променио план, па тражио да га вози и до Бановог брда, где је извршио убиство и увукао њега (Циглера) у тешко кривично дело, у завршној речи се поново извнинио породици убијеног. Тада је рекао и да би волео да може да некад то уради и лично им се извни, и заклео се поново пред судом да није знао да Дер планира убиство.

Због убиства мађарског бизнисмена, као и још једног убиства у Амстердаму, Дер је у Будимпешти првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор.

Циглер се налази у притвору у Београду, а тужилаштво је тражило да му се притвор продужи.

Дер је након бекства из Србије ухапшен по потерници у Прагу почетком марта 2019. године, одакле је ижручен Мађарској.

Дер и Циглер се терете за кривична дела тешко убиство у саизвршилаштву и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Дер је пре непуне три године изашао из затвора где је робијао због убиства криминалца Бранислава Јелачића 2004. године.

Ухапшен је у Прагу 1. марта, а поред Србије, која га тражи због овог убиства, његово изручење су тражиле и Шпанија и Холандија и Мађарска којој је изручен 18. јула 2019. године. Терети за убиства у поменутим државама које су тражиле његово изручење.

Циглер је ухапшен у Суботици недуго после убиства Марковића, а сумња се да је он возио аутомобил "пунто" којим се Дер довезао и побегао са места злочина. И он је у октобру 2018. године изашао са вишегодишње робије и три месеца касније се опет нашао иза решетака.