Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПРЕТИО ЈЕ ДА ЋЕ УБИТИ И МЕНЕ И ДЕТЕ" Мајка убијене Петре (2) открила детаље насиља, једна одлука довела до злочина?

09.10.2022. 20:33
Petra
Петра / Извор: Фото: Printscreen

Сузана Будимировић, мајка двоипогодишње Петре, коју је 4. октобра њен отац Марко Будимировић удавио у кадици за купање беба, тврди да је у полицији, Центру за социјални рад и тужилаштву упорно говорила да јој Марко прети да ће убити дете и њу.

Неутешна жена децидно окривљује државне институције што је остала без детета.

- Социјалној радници сам упорно говорила да је Марко болестан и да прети да ће убити Петру и мене ако се разведем од њега. Она је рекла да дете морам да му дајем и да се не плашим јер у 95 одсто случајева се то није десило. Говорила ми је: "Само се разведи и све ће се решити." Ја сам била страшно уплашена, паралисана од страха од Марка јер сам веровала да жели да нас убије. То се и догодило, уништио ме је, убио ми је све на свету. Претио је да ће да убије и моје. Успела сам са спасем родитеље - рекла је Сузана. 

ИСПЛИВАО СНИМАК БРУТАЛНЕ ТУЧЕ У НИШУ: Пребијен полицијски инспектор, ухапшене три особе (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

ИСПЛИВАО СНИМАК БРУТАЛНЕ ТУЧЕ У НИШУ: Пребијен полицијски инспектор, ухапшене три особе (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

ПОЗНАТО У КАКВОМ СУ СТАЊУ ПОВРЕЂЕНА ДЕЦА КОД ПОЖАРЕВЦА: Дванаестогодишњак се мотором закуцао у њих, испливали детаљи

ПОЗНАТО У КАКВОМ СУ СТАЊУ ПОВРЕЂЕНА ДЕЦА КОД ПОЖАРЕВЦА: Дванаестогодишњак се мотором закуцао у њих, испливали детаљи

"ПРАТИ ГА КЛЕТА СУДБИНА, ЖИВОТ МУ ВИСИ О КОНЦУ" Огласио се пријатељ претученог Новопазарца: За само недељу дана остао без родитеља

"ПРАТИ ГА КЛЕТА СУДБИНА, ЖИВОТ МУ ВИСИ О КОНЦУ" Огласио се пријатељ претученог Новопазарца: За само недељу дана остао без родитеља

Безбедношћу Петре нико се није бавио

Министарство за социјалну политику донело је 2019. обавезну инструкцију која је упућена свим центрима за социјални рад, а која гласи: "Деца која присуствују породичном насиљу се увек и без изузетака третирају као жртве насиља, злостављања и занемаривања".

Према званичној, досад доступној, документацији бројних институција, безбедносни ризик када је реч о двоипогодишњој ћерки Марка и Сузане Будимировић, ниједног тренутка није разматран.

Marko i Suzana
Марко и Сузана / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Трпела насиље

Сломљена од туге, ова несрећна Вршчанка сада криви и себе што је од рођења ћерке трпела насиље, а насилника пријавила тек после вишегодишње тортуре. Сузана истиче да јој ни у полицији нису пружили заштиту какву је требало кад је коначно смогла снаге да пријави мужа.

- Премлаћену, с ужасним повредама и модрицама, полицајац ме је гледао и рекао ми с полусмешком: "Ми ћемо да ти преваспитамо мужа и да ти га вратимо кући" иако сам му казала да га се бојим и да прети да ће да нас побије. И у тужилаштву и у суду сам наишла на зид и када сам им рекла да ми Марко прети, говорећи ми: "Петру ћу да убијем јер нећу да те пустим да живиш с њом кад се разведеш од мене. Све ћу да вас побијем јер мој живот неће имати смисла - плачним гласом препричава мајка која је пре три дана сахранила јединицу у малом белом ковчегу.

На позив из Основног суда у Вршцу Будимировићева ће се одазвати у понедељак, кад ће поразговарати о пресуди донетој 27. септембра, а која је била окидач за Марка, да убије дете и потом пресуди себи. После тог разговора Сузана планира да исприча сваки детаљ борбе коју је водила, као жртва породичног насиља, а из које је изашла поражена, каже, не својом кривицом. Тражи да се преиспитају и сви кораци правосудних органа.

Обавезно лечење, али на слободи

Основни суд у Вршцу 27. септембра је за кривично дело насиља у породици изрекао првостепену пресуду по тужби Сузане Будимировић, по којој је њен супруг Марко осуђен условно на годину дана затвора, уколико у наредне три године изврши ново кривично дело.

Њему је суд наложио и обавезно психијатријско лечење на слободи "док постоји потреба за лечењем, али не дуже од три године". Недељу дана касније Марко је задавио ћерку и потом се убио у изнајмљеном стану.

Срамне одлуке

- Срамне су биле одлуке тужилаштва и суда. Пресуду су донели док сам с Петром била у болници јер је имала салмонелу, а психичком болеснику какав је био Марко пресудили су неадекватно. Ни вештак није обавио посао како је требало, а вештачење се отезало од почетка јула. Више пута сам звала тужилаштво да се распитам што се толико чека јер сам знала да Марко треба да буде затворен на психијатрији. У пресуди је изречено да треба да се подвргне лечењу, али са слободе. Ево шта смо добили. И ко је крив за то? Надлежни морају одговарати - изричита је Сузана иако је на измаку снаге. Истиче да је спремна на борбу због других жена и деце жртава насиља.

- Систем рада институција мора да се мења да би се реаговало на време, да се пријаве жена уважавају и схвате од првог дана озбиљно, да се психички болесници затворе да не би некога повредили или убили. Борићу се за друге! За мене се нису борили - рекла је Сузана.