Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАСКРИНКАНА СЛОВЕНАЧКА ЋЕЛИЈА КАВАЧКОГ КЛАНА: Адвокат и рачуновођа радили за Звицера и Вељу, одале их поруке преко "Скаја"

06.07.2021. 18:47
Пише:
Србија Данас/Вијести
Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock/detective-info.com.ua

Словеначка полиција изнела детаље.

За словеначку ћелију кавачког клана, осумњичену за шверц најмање 790 килограма кокаина и више од две тоне марихуане, радили су и један рачуновођа и један адвокат, наводи се у кривичној пријави коју је Полиција Словеније предала тамошњем Специјалном државном тужилаштву, а којом је обухваћено шездесетак особа.

Истражитељи наглашавају да је рачуновођа имао једну од важнијих улога у клану који је у више европских држава деловао под вођством србијанског држављанина Филипа Врзића (36).

БРАТ И СЕСТРА ПО КРИВИЧНИМ ДЕЛИМА: Бака Цока и Чаба на исти начин убијали жртве

БРАТ И СЕСТРА ПО КРИВИЧНИМ ДЕЛИМА: Бака Цока и Чаба на исти начин убијали жртве

ЗА НАСМЕЈАНОГ УБИЦУ И ЦИГЛЕРА 40 ГОДИНА РОБИЈЕ: Чаба упуцао Марковића на Бановом брду док је паковао дечја колица

ЗА НАСМЕЈАНОГ УБИЦУ И ЦИГЛЕРА 40 ГОДИНА РОБИЈЕ: Чаба упуцао Марковића на Бановом брду док је паковао дечја колица

ШТА ЈЕ СВЕ ПРОНАЂЕНО У РАСТИНОМ ЏИПУ? Стигли резултати вештачења - посебно тражени ДНК трагови и отисци прстију Беливукових жртава

ШТА ЈЕ СВЕ ПРОНАЂЕНО У РАСТИНОМ ЏИПУ? Стигли резултати вештачења - посебно тражени ДНК трагови и отисци прстију Беливукових жртава

- Непознати мушкарац са Sky надимком "*****" (пет звездица) је рачуновођа злочиначке организације под вођством Филипа Врзића. Он је водио евиденцију свих прихода и расхода удружења. Дарка Невзатовића - Цаспера је Филип Врзић чији су Sky надимци Друг и 10НО, након хапшења Клемена Кадивца у новембру 2019. године, задужио за преузимање и предају новца. Како је дошло до неслагања у износима између података "рачуновође" организације и Дарка Невзатовића, Дарко је убрзо почео водити евиденцију о примљеном и посланом новцу, који је редовно ажурирао и чувао на свом мобилном телефону - пише у списима.

Словеначки истражитељи истичу да је из евиденције могуће описати улогу рачуновође са Sky надимком "*****".

- У својој евиденцији он је уписао сваки приход и расход удружења. Приходи су углавном готовина, што је представљало добит од испоручене дроге. У евиденцији трошкова је готовина која представља отплату дроге добављачима, плаћање трошкова превоза, кеш који су добијали посредници и курири, возачи камиона и плаћање осталих трошкова у ‘пословању’ организације - куповину торби за транспорт дроге, најамнину за скровишта... - пише у пријави.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Ilustracija/Profimedia/Shutterstock

Објашњавају да је улога рачуновође и оно за шта је он био задужен, била кључна за криминалну организацију:

- Рачуновођа, односно непознати човек са Sky надимком пет звездица, играо је једну од кључних улога и пресудан је за криминалну организацију. Он се бавио средствима која су била циљ злочиначког плана, тј. новцем - истичу словеначки истражитељи.

Адвокат дилер

У словеначку ћелију кавачког клана “адвоката” је довео један од високопозиционираних чланова те организоване криминалне групе, Хрват Марко Шкребец са Sky надимком "Цоцо".

- Шкребец је у организацију регрутовао најмање неколико сарадника и купаца дроге. Његови клијенти су непознати мушкарац са Sky надимком МАТАН, Хрвоје Крстановић - Јагода, сестра Ника Шкребец - Цоцолина и непознати мушкарац са Sky надимком Адвокат1... Осим прихода од продаје дроге, они су добијали дио новца од транспорта дроге, којим је координирао Клемен Кадивец.

У кривичној пријави пише да је неидентификовани мушкарац са Sky надимком Адвокат1 као члан групе, у периоду од неутврђеног дана 2019. године, па надаље, спроводио активности из злочиначког плана:

Задужења су му била да као курир, према упутствима "супервизора" и надређених, врши пренос или испоруку дрога или новца стеченог продајом дроге. Налоге су му давали преко Sky апликације.

policija Slovenija
полиција Словенија / Извор: Профимедиа

Сумњиче га да је у непознатом проценту допринио приходу клана преношењем дроге или новца.

Полиција га је идентификовала на основу информација Невзатовића, а током прикривеих истражних мјера утврђено је да је активни члан клана.

- Адвокат је дрогу продавао под покровитељством Нике Шкребец - Цоцоилне. То показују резултати прикривених истражних мјера из 19. јуна 2020, године, када је Марко Шкрабец рекао Дарку Невзатовићу да новац преда његовој сестри Ники, а потом се предомислио и рекао му га преда Адвокату, да сестру не оптерећује са тим. Марко Шкребец је у клан регрутовао и непознатог мушкарца са Sky надимком Цаспер, који је имао улогу курира за превоз дроге до Барија - пише у пријави.

Наводи се да је Шкребец 14. јуна 2020. године обавестио Невзатовића да је у Валенсији спремна нова екипа за шверц дроге, мислећи на себе и још седам неидентификованих особа.

Истрага

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију кавачког криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

На списку више десетина осумњичених чланова тог клана доминирају држављани Словеније, а пријавом су обухваћени и држављани Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Македоније и Црне Горе.

Подгоричанин Милан Вујотић (39), Лавитесе, четврти је на листи осумњичених, а тамошње власти терете га да се 2018. године са Филипом Врзићем (36) договорио да се у Словенији оснује подружница квачког клана, као и да им је набављао дрогу, коју су ови даље растурали широм Европе.

У документу у које су медији имали увид, пише да их је Вујотић у децембру 2018. године први пут снабдјео кокаином, а да је ту испоруку, која је из шпанског летовалишта Љорет дел Мар стигла у Словенију, надгледао шеф те групе Филип Врзић, звани Друг и 10НО.

Објашњено је да је након тога налоге за даљи транспорт давао Клемен Кадивец.

Вујотић је писмом посланим медијима преко свог правног заступника негирао све наводе, тврдећи да са том групом нема ништа и да ни не зна ко је Врзић.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Е-стоцк/Милош Рафаиловић/Профимедиа

Ex YU у једном клану

Полиција је открила да је у тој групи било двадесет држављана Словеније, дванаест из Србије, осам из Босне и Херцеговине, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један Македоније.

Према тврдњама истражитеља, осим Кадивеца и Ковача, у тој организованој криминалној групи су словеначки држављани Блаж Кадивец (26), Данијел Мишљеновић (32), Армин Бегановић (22), Стојан Бабић (40), Лука Бевц (35), Жељко Хркаловић (44), Елвис Коленовић (31), Ивица Кривошија (36), Ален Бајц (32), Ненад Табаковић (51), Лука Араповић (36), Дејан Марјановић (34), Дејан Пејоски (39), Младен Самарџија (31), Ана Марија Мандић (26), Давид Филип Брзовић (29), Урош Инглич (38) и Коста Табаковић (46).

Држављанин Србије, који је наводно и формирао ћелију кавачког клана у Словенији, у тој криминалној групи имао је и сународнике - Милоша Миљковића (36), Срђана Петровића (51), Славка Тешића (39), Далибора Кожула (38),

Радослава Тепавца (41), Слађана Петровића (41), Милоша Јоксимовића (36), Александра Николића (38), Далибора Николића (36), Данка Вукојевића (34) и Марка Плавшића (32).

Crnogorska policija
Црногорска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Њихови сарадници, курири, добављачи и извршиоци криминалних послова из Босне и Херцеговине су, Марио Будимир (35), Игор Поповић (51), Раденко Вученовић (43), Драган Тодоровиц (53), Слађан Каримовић (35), Василије Бабић (51), Дарко Подрашчанин (36) и Мишо Крчић (32), а из Хрватске Марко Шкребец (29), Ника Шкребец (25), Хрвоје Крстановић (33), Јосип Скоко (36) и Саша Басталић (53).

Осим Вујотића, полиција Словеније тврди да је у тамошњој ћелији кавачког криминалног клана био и тридесетседмогодишњи Подгоричанин, настањен у Београду, Марко Радоман. У тој групи је, пише у кривичној пријави, и македонски држављанин Ивица Стојоски (31).

Према списима, специјални тужиоци сумњиче ту групу да су са непознатим особама чији су надимци на апликацији "Sky" - Ноториус Биг, *****, Мајстор, Home или Lusy, Јоргић, Трипле XXX, Wolfi, Матан, Мр. Нице, Rocky new Тесла, Бале new, Луцбек, Бари, Лион new, Зио ИИ, Цорсцо, Јаре, Гонзалес, Болт, Центурион"... шверцовали дрогу, оружје и преносили прљав новац из Шпаније у Србију.

Ту криминалну групу сумњиче за шверц најмање 790 килограма кокаина, 2,249 килограма конопље, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, 30 литара амфетамин базе, и кријумчарење више милиона еура зарађених продајом дроге. Полиција их сумњичи да су од августа 2018. године, до маја 2021. године, починили више десетина кривичних дела везаних за шверц дроге, оружја, новца...

Словеначка полиција објашњава да је прикупила доказе против припадника те криминалне групе класичним радом, али и прикривеним истражним методама, међу којима је била и тајна операција трговине дроге.

Међу многобројним доказима наводно су и средства за паковање и бројање новца, снимци са надзорних камера, одузети мобилни телефони у којима су чланови криминалне групе оставили мноштво доказа, као и ДНК са свих одузетих предмета.

Словеначка полиција у тој истрази сарађивала је са колегама из Норвешке, Њемачке, Италије, Шпаније, Хрватске, Србије, Аустрије и Холандије.

Према списима, специјални тужиоци их сумњиче да су шверцовали дрогу и оружје и преносили прљав новац из Шпаније у Србију.