Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕДАМ МЕСЕЦИ ОД ТРАГЕДИЈЕ У "РИБНИКАРУ" Родитељи дечака убице чекају почетак трећег суђења, а ево ко се још налази на оптуженичкој клупи

03.12.2023. 08:07
Пише:
Србија Данас/Блиц
roditelji dečaka ubice
родитељи дечака убице / Извор: Фото:Србија Данас/друствене mreze/Instagram/twitter

Седам месеци је прошло од страшне трагедије, када је тринаестогодишњи дечак убица убио деветоро деце и чувара школе. Против његових родитеља тренутно се воде два суђења, а ближи се почетак и трећег. Оптужени су поред њих и запослени у стрељани. У наредном периоду очекује се саслушање породица жртава овог трагичног догађаја.

Седам месеци од трагедије која и данас боли целу Србију и болеће - тог 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" тринаестогодишњи дечак убица је убио деветоро деце и чувара школе. Због овог злочина пред судом ће одговарати његови родитељи, чије суђење се ближи. Паралелно са тиме, у току су суђења по приватној тужби родитеља убијених, који су тужили школу, оца и мајку дечака убице.

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ У НОВОМ ПАЗАРУ Палицама тукли мушкарца пред женом и дететом! Пришли ауту, а онда је почео ХОРОР... Надзорне камере све снимиле (ВИДЕО)Novi Pazar

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ У НОВОМ ПАЗАРУ Палицама тукли мушкарца пред женом и дететом! Пришли ауту, а онда је почео ХОРОР... Надзорне камере све снимиле (ВИДЕО)

САОБРАЋАЈНИ ХАОС У НОВОМ САДУ: Аутомобил се преврнуо на кров, стакло расуто на све стране (ФОТО)automobil

САОБРАЋАЈНИ ХАОС У НОВОМ САДУ: Аутомобил се преврнуо на кров, стакло расуто на све стране (ФОТО)

ХОРОР У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ: Мушкарац избоден ножем, одмах пребачен у УргентниHitna pomoć

ХОРОР У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ: Мушкарац избоден ножем, одмах пребачен у Ургентни

Након пет месеци од масакра у основној школи на Врачару Више јавно тужилаштво у Београду је подигло оптужницу против оца дечака убице , мајке, председника стрељачког клуба, као и инструктора који је радио у овом клубу.

Након месец дана, ова оптужница је одлуком Вишег суда потврђена, али она још увек није правоснажна. Након што све странке у поступку приме ово решење, у року од три дана могу поднети жалбу Апелационом суду. Предмет је још увек у фази изјављивања жалби.

Када оптужница буде правоснажна очекује се заказивање суђења и почетак кривичног поступка.

dečak ubica
дечак убица / Извор: Фото:Србија Дана/инстаграм/принтсцреен/мој_бео_град_

Отац дечака убице је оптужен за тешко дело против опште сигурности, мајци се ставља на терет неовлашћено држање оружја, док су запослени из стрељане оптужени за давање лажног исказа.

Дечак убица у том кобном тренутку није имао навршених 14 година, те није кривично одговоран. Очекује се да ће на суђењу његовим родитељима бити откривени нови детаљи, који ће расветлити детаље трагедије, али и резултирати преузимањем одговорности за то што је једном тринаестогодишњаку омогућено оружје, којим је он умео да барата, што је и вежбао честим одласцима у стрељану.

Док се чека почетак суђења родитељима најмлађег и најсуровијег масовног убице на свету, у току је парнични поступак по приватној тужби родитеља жртава.

Саслушање породица убијених

27 чланова породица убијене деце и чувара школе тужили су дечака убицу, његове родитеље и школу. Они траже надокнаду нематеријалне штете због смрти блиске особе. Припремно рочиште је одржано 20. октобра, када су адвокати истакли своје предлоге, критике и даље смернице.

На том рочишту је Огњен Божовић, адвокат породица убијених, указао на нетранспарентан рад школе. Као пример навео је да о пребацивању дечака убице из једног одељења у други не постоје никакви записи.

Истакао је и да је отац једне од жртвава дечака убице у јануару 2023. године тражио да се она пребаци у друго одељење, а школа му никада није одговорила.

pomen za žrtve
помен за жртве / Извор: Фото: Србија Данас

- Док је дечак убица пребачен ургентно без процедуре што указује на нетранспарентан рад школе - рекао је.

На припремном рочишту пред почетак парничног поступка предложено је и да буду саслушани сви тужени - дечак убица, његов отац, као и мајка.

Са друге стране, одбрана дечака убице је предложила да се саслушају наставници из ОШ "Владислав Рибникар".

- Предлажемо да се саслуша учитељица дечака убице, разредна у 5. и 6. разреду, као и разредна 7. разреда, на околности какво је било васпитање дечака убице - рекла је адвокатица Марина Ивеља, која заступа породицу Кецмановић.

Док је адвокатица која заступа школу истакла да не постоји солидарна одговорност школе и предложила је да се саслушају тадашња директорка, психолог, педагог и помоћник директора.

Када је реч о јутру 3. маја, адвокатица је предложила саслушање чистачице, наставника географије и наставника физичког васпитања.

За следећа рочиште које се одржава 28. децембра заказано је саслушање две породице убијених. За наредни дан, 29. децембра, требало би да буду саслушане још две породице.

dečak ubica
дечак убица / Извор: Србија Данас

Пред Вишим судом у Београду у новембру је почео још један парнични поступак против родитеља дечака убице. Четири члана породице једне жртве из Рибникара су одвојено поднели приватну тужбу, за накнаду нематеријалне штете.

Годину дана ишао у стрељане, оружје узето 1. маја

Оптужена мајка дечака убице је осумњичена да је неовлашћено држала муницију, с обзиром да је током истраге на једном од метака за пиштољ "чешка збројевка" пронађен њен неспорни ДНК траг, прецизније, на једној чаури која је пронађена код врата у учионици-кабинету историје

Запослени из стрељане се терете за давање лажног исказа јер су тврдили како нису видели дечака убицу да пуца, нити су му они то дозволили. Како је саопштило тужилаштво, овај исказ је супротан са прикупљеним доказима.

Како је саопштено јавности, постоји оправдана сумња да је окривљени отац дечака убице у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир, затим како да стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја.

Такође, сумња се да отац оружје није држао обезбеђено по прописима, те је уместо у сефу пиштоље држао у пластичним коферима намењеним за транспорт оружја.

pomen
помен / Извор: Србија Данас

Тако је дечак убица како се сумња, дошао у посед неадекватно обезбеђеног оружја дана 1. маја 2023. године, када је напунио шест припадајућих оквира са муницијом за пиштоље "чешка збројевка" и "Ругер" са укупно 92 метка и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у ОШ "Владислав Рибникар", коју је похађао.

То значи да је дечак убица два дана пре масакра узео пиштоље, а његови родитељи то нису приметили.

Он је тада ушао у школу опасан оружјем и кренуо је да испаљује хице.

У кабинету је тешко рањена и наставница историје, која се још увек опоравља, а покренута је и петиција за то да она добије националну пензију.