Četvrtak 22. feb 2024.
roditelji dečaka ubice

SEDAM MESECI OD TRAGEDIJE U "RIBNIKARU" Roditelji dečaka ubice čekaju početak trećeg suđenja, a evo ko se još nalazi na optuženičkoj klupi

Foto:Srbija Danas/drustvene mreze/Instagram/twitter
Sedam meseci je prošlo od strašne tragedije, kada je trinaestogodišnji dečak ubica ubio devetoro dece i čuvara škole. Protiv njegovih roditelja trenutno se vode dva suđenja, a bliži se početak i trećeg. Optuženi su pored njih i zaposleni u streljani. U narednom periodu očekuje se saslušanje porodica žrtava ovog tragičnog događaja.

Sedam meseci od tragedije koja i danas boli celu Srbiju i boleće - tog 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji dečak ubica je ubio devetoro dece i čuvara škole. Zbog ovog zločina pred sudom će odgovarati njegovi roditelji, čije suđenje se bliži. Paralelno sa time, u toku su suđenja po privatnoj tužbi roditelja ubijenih, koji su tužili školu, oca i majku dečaka ubice.

JEZIVE SCENE U NOVOM PAZARU Palicama tukli muškarca pred ženom i detetom! Prišli autu, a onda je počeo HOROR... Nadzorne kamere sve snimile (VIDEO)Novi Pazar

JEZIVE SCENE U NOVOM PAZARU Palicama tukli muškarca pred ženom i detetom! Prišli autu, a onda je počeo HOROR... Nadzorne kamere sve snimile (VIDEO)

SAOBRAĆAJNI HAOS U NOVOM SADU: Automobil se prevrnuo na krov, staklo rasuto na sve strane (FOTO)automobil

SAOBRAĆAJNI HAOS U NOVOM SADU: Automobil se prevrnuo na krov, staklo rasuto na sve strane (FOTO)

HOROR U KNEZ MIHAILOVOJ: Muškarac izboden nožem, odmah prebačen u UrgentniHitna pomoć

HOROR U KNEZ MIHAILOVOJ: Muškarac izboden nožem, odmah prebačen u Urgentni

Nakon pet meseci od masakra u osnovnoj školi na Vračaru Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv oca dečaka ubice , majke, predsednika streljačkog kluba, kao i instruktora koji je radio u ovom klubu.

Nakon mesec dana, ova optužnica je odlukom Višeg suda potvrđena, ali ona još uvek nije pravosnažna. Nakon što sve stranke u postupku prime ovo rešenje, u roku od tri dana mogu podneti žalbu Apelacionom sudu. Predmet je još uvek u fazi izjavljivanja žalbi.

Kada optužnica bude pravosnažna očekuje se zakazivanje suđenja i početak krivičnog postupka.

dečak ubica
Foto:Srbija Dana/instagram/printscreen/moj_beo_grad_

Otac dečaka ubice je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, majci se stavlja na teret neovlašćeno držanje oružja, dok su zaposleni iz streljane optuženi za davanje lažnog iskaza.

Dečak ubica u tom kobnom trenutku nije imao navršenih 14 godina, te nije krivično odgovoran. Očekuje se da će na suđenju njegovim roditeljima biti otkriveni novi detalji, koji će rasvetliti detalje tragedije, ali i rezultirati preuzimanjem odgovornosti za to što je jednom trinaestogodišnjaku omogućeno oružje, kojim je on umeo da barata, što je i vežbao čestim odlascima u streljanu.

Dok se čeka početak suđenja roditeljima najmlađeg i najsurovijeg masovnog ubice na svetu, u toku je parnični postupak po privatnoj tužbi roditelja žrtava.

Saslušanje porodica ubijenih

27 članova porodica ubijene dece i čuvara škole tužili su dečaka ubicu, njegove roditelje i školu. Oni traže nadoknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe. Pripremno ročište je održano 20. oktobra, kada su advokati istakli svoje predloge, kritike i dalje smernice.

Na tom ročištu je Ognjen Božović, advokat porodica ubijenih, ukazao na netransparentan rad škole. Kao primer naveo je da o prebacivanju dečaka ubice iz jednog odeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac jedne od žrtvava dečaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

pomen za žrtve
Foto: Srbija Danas

- Dok je dečak ubica prebačen urgentno bez procedure što ukazuje na netransparentan rad škole - rekao je.

Na pripremnom ročištu pred početak parničnog postupka predloženo je i da budu saslušani svi tuženi - dečak ubica, njegov otac, kao i majka.

Sa druge strane, odbrana dečaka ubice je predložila da se saslušaju nastavnici iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Predlažemo da se sasluša učiteljica dečaka ubice, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna 7. razreda, na okolnosti kakvo je bilo vaspitanje dečaka ubice - rekla je advokatica Marina Ivelja, koja zastupa porodicu Kecmanović.

Dok je advokatica koja zastupa školu istakla da ne postoji solidarna odgovornost škole i predložila je da se saslušaju tadašnja direktorka, psiholog, pedagog i pomoćnik direktora.

Kada je reč o jutru 3. maja, advokatica je predložila saslušanje čistačice, nastavnika geografije i nastavnika fizičkog vaspitanja.

Za sledeća ročište koje se održava 28. decembra zakazano je saslušanje dve porodice ubijenih. Za naredni dan, 29. decembra, trebalo bi da budu saslušane još dve porodice.

dečak ubica
Foto: Srbija Danas

Pred Višim sudom u Beogradu u novembru je počeo još jedan parnični postupak protiv roditelja dečaka ubice. Četiri člana porodice jedne žrtve iz Ribnikara su odvojeno podneli privatnu tužbu, za naknadu nematerijalne štete.

Godinu dana išao u streljane, oružje uzeto 1. maja

Optužena majka dečaka ubice je osumnjičena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj "češka zbrojevka" pronađen njen nesporni DNK trag, preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije

Zaposleni iz streljane se terete za davanje lažnog iskaza jer su tvrdili kako nisu videli dečaka ubicu da puca, niti su mu oni to dozvolili. Kako je saopštilo tužilaštvo, ovaj iskaz je suprotan sa prikupljenim dokazima.

Kako je saopšteno javnosti, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni otac dečaka ubice u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Takođe, sumnja se da otac oružje nije držao obezbeđeno po propisima, te je umesto u sefu pištolje držao u plastičnim koferima namenjenim za transport oružja.

pomen
Foto: Srbija Danas

Tako je dečak ubica kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje "češka zbrojevka" i "Ruger" sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar", koju je pohađao.

To znači da je dečak ubica dva dana pre masakra uzeo pištolje, a njegovi roditelji to nisu primetili.

On je tada ušao u školu opasan oružjem i krenuo je da ispaljuje hice.

U kabinetu je teško ranjena i nastavnica istorije, koja se još uvek oporavlja, a pokrenuta je i peticija za to da ona dobije nacionalnu penziju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd