Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА ШЕМА ЗА СКРИВАЊЕ НАКОН УБИСТВА! Убиство Ранка Радошевића отворило Пандорину кутију - кланови у проблему

19.03.2023. 07:14
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Ranko Radošević
Ранко Радошевић / Извор: Фото: МУП/МУП РС/Друштвене мреже

Док у хотелима и хостелима гости морају да предају на увид своја лична документа и правила су стриктно одређена без изузетака, у становима на дан то не мора нужно бити пракса.

Младићи (28) и  (26) осумњичени да су 9. марта на пумпи у Рушњу ликвидирали Ранка Радошевића званог Шуле, ухапшени су у Новом Београду у "стану на дан". Ово није први пут да криминалци користе овај начин смештаја приликом планирања злочина или бекства, а разлог су бројне погодности које овакве врсте преноћишта нуде, посебно из перспективе плаћеника.

Младић из Лебана и његов саучесник из Краљева, заједно са помагачицом, малоленом девојком од 17 година, ухапшени су у спектакуларној акцији полиције 9. марта ујутру, у једном стану у новобеоградским блоковима у Улици омладинских бригада, иначе у једном од најмирнијих крајева Новог Београда.

СЦЕНА ИЗ ФИЛМА "КУМ" ЧЕСТА ЗА ДОМАЋУ МАФИЈУ? Ово је кључна карика истраге за убиство Радошевића - све се врти око једног човека (ВИДЕО)

СЦЕНА ИЗ ФИЛМА "КУМ" ЧЕСТА ЗА ДОМАЋУ МАФИЈУ? Ово је кључна карика истраге за убиство Радошевића - све се врти око једног човека (ВИДЕО)

ЈЕДАН КИШОБРАН 17.000 ЕВРА? Нови вођа шкаљараца на сахрани Радошевића изазвао највише пажње - а НИКО ГА НИЈЕ ПРЕПОЗНАО због овог

ЈЕДАН КИШОБРАН 17.000 ЕВРА? Нови вођа шкаљараца на сахрани Радошевића изазвао највише пажње - а НИКО ГА НИЈЕ ПРЕПОЗНАО због овог

ПАКЛЕНИ ПЛАН НЕВОЉЕ И МЕСАРА Ово је детаљ који је свима промакао: На томе заснивају тактику одбране

ПАКЛЕНИ ПЛАН НЕВОЉЕ И МЕСАРА Ово је детаљ који је свима промакао: На томе заснивају тактику одбране

Стан у ком су осумњичени пронашли уточиште након бруталне ликвидације на бензинској пумпи у Рушњу, када су га више пута хицима из пиштоља погодили у тело, а затим га "оверили" у главу, изнајмљује се на краћи временски период, "завучен" је у приземље стамбене зграде, са посебним улазом, издаје се по прилично приступачној цени за организовану криминалну групу, од око 40 евра за ноћ. Састоји се од једне просторије са хидромасажном кадом, француским лежајем, телевизором, орманом и радним столом. Избор оваквог типа стана уопште није случајан, а није ни шкртарење криминалних организација, већ иза такве праксе стоје врло практични разлози.

Мутна зона

Док у хотелима и хостелима гости морају да предају на увид своја лична документа и правила су стриктно одређена без изузетака, у становима на дан то не мора нужно бити пракса. Многи станодавци који на тај начин издају своје некретнине, за закон и државу су и даље невидљиви. Може се рећи да је то још увек мутна зона, која није у потпуности регулисана законом, па тако док је мотиви станодавца да евентуално избегне порез, криминалацу је циљ да избегне сваку контролу и ту, условно речено, налазе заједнички језик.

Осим тога, скоро сви хотели, мотели и хостели покривени су камерама за видео-надзор, тако да полиција врло лако може да реконструише ко је и када дошао у своју собу или апартман и када га је напустио. Чести гости хотела су и полицајци, неретко у цивилу, док је увек ту и физичко обезбеђење, портири, који добро виде, а понеки и запамти, сваког госта, што може бити додатни проблем за криминалце који евентуално планирају неки злочин.

Код стана на такође постоји могућност да се станодавац и станар уопште и не виде приликом најама. Станодавцу се новац уплаћује на рачун, а станар узме кључ који стоји испод "треће" саксије, у посебном сефу за кључеве који се отвара шифром или у нешто модернијој варијанти добије код за откључавање стана. Такође ни станари зграде у којој се налази стан на дан који може послужити као привремени штек, тешко да ће обратити пажњу на неке младе људе који се ту смењују из дана у дан. Да ли су их уопште видели и да ли су их видели данас, јуче или пре недељу дана, то нико не памти.

Такође, није непознаница да се криминалци, како широм света тако и на нашим просторима, одавно вешто служе фалсификованим документима, које не могу да открију ни искусни полицајци, а камоли станодавци који немају никаква средства за проверу нечијег идентитета.

Стан на дан може имати и још једну практичну сврху – може бити смештен врло близу мете, као што је био случај са несуђеним атентатором на Милоша Ниловића Руња, наводног члана шкаљарског клана.

Милош Миљановић, родом из Црне Горе, ушетао је 2020. године наоружан аутоматским оружјем у башту кафића на Врачару. Он је пред запањеним гостима, са фантомком на глави, шетао између столова тражећи жртву за коју се верује да је заправо био Милош Ниловић, наводно "шкаљарац" који је тог дана седео са пријатељима у башти. У тренутку када је Миљановић ушао у локал и извадио оружје из црне торбе коју је носио са собом, гости су се разбежали, укључујући и Ниловића који се, као и небројено пута раније, извукао "за длаку".

Испоставило се да је и Миљановић био смештен у скромном стану на дан и то у близини места где је требало да ликвидира Ниловића. Код њега је пронађен пиштољ "узи", силиконска маска, које припадници црногорских кланова користе приликом ликвидација како би збунили полицију, као и гардероба коју је осумњичени носио када је наоружан ушетао у кафић. Иако практично у центру града, улаз у зграду у којој се налазио стан деловао је прилично скромно, има оронулу фасаду обраслу зеленилом и на први поглед би се могло учинити да ту нико не живи.

Девојка из Босне тражила стан у Београду

Ranko Radošević
Ранко Радошевић / Извор: Фото: Facebook

Због сумње да је учествовала у убиству Ранка Ескобара, у Босни и Херцеговини је у уторак ухапшена девојка (21), која је потврдила да је до 7. марта боравила у Београду. Овдашњи медији открили су да је тражила стан путем друштвених мрежа, а претпоставља се да је то урадила за свог дечка, иначе учесника у овом убиству, ухапшеног вође навијача из Брчког.

- Добар дан свима, да ли ико издаје стан са одвојеном спаваћом? Пожељна цена би била до 400 евра - написала је она. Претпоставља се да се њихова улога огледала у томе да Радошевића кобног дана намаме на састанак на бензинску пумпу.

Више вести о убиству Ранка Радошевића у Београду прочитајте ОВДЕ.