Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИОЗАН СЛУЧАЈ РОДИТЕЉА УБИЦА ИЗ НОВОГ САДА: Стручњаци открили да се ни у једном култу не пропагира САМОУБИСТВО, нису секте једино ЗЛО, постоји нешто много ГОРЕ

12.03.2024. 10:29
Пише:
Србија Данас/Курир
sekte
секте / Извор: Фото:Инстаграм Printscreen/192_rs/Shutterstock

Већина теолога још увек не може да разазна прави мотив за убиство и самоубиство брачног пара из Новог Сада

Самоубиство двоје младих људи и убиство њихово двоје деце у Новом Саду и даље леди крв у жилама, а случај изазива бројне контроверзе, као и захтеве за даљим истраживањем и реакцијом надлежних институција.

ОТАЦ УБИЦА ИЗ НОВОГ САДА ПРОМЕНИО ИДЕНТИТЕТ Пре него што је убио децу и скочио са солитера са женом УРАДИО ОВО - откривен и РАЗЛОГNovi Sad

ОТАЦ УБИЦА ИЗ НОВОГ САДА ПРОМЕНИО ИДЕНТИТЕТ Пре него што је убио децу и скочио са солитера са женом УРАДИО ОВО - откривен и РАЗЛОГ

ПОКОПАН БЕЗ КРСТА И УМРЛИЦЕ! Теолог ОБЈАШЊАВА зашто је ОТАЦ-МОНСТРУМ који је убио децу у Новом Саду ОВАКО САХРАЊЕН - упозорио и на ОВО!Groblje sahrana

ПОКОПАН БЕЗ КРСТА И УМРЛИЦЕ! Теолог ОБЈАШЊАВА зашто је ОТАЦ-МОНСТРУМ који је убио децу у Новом Саду ОВАКО САХРАЊЕН - упозорио и на ОВО!

ОБРТ У СЛУЧАЈУ УБИЈЕНИХ ДЕЧАКА У НОВОМ САДУ: У телу пронађено више супстанци, али да ли су их заиста ОТРОВАЛИ родитељи? Токсиколози открили ЗАПАЊУЈУЋЕ детаљеkuća u kojoj su otrovana deca u Novom Sadu

ОБРТ У СЛУЧАЈУ УБИЈЕНИХ ДЕЧАКА У НОВОМ САДУ: У телу пронађено више супстанци, али да ли су их заиста ОТРОВАЛИ родитељи? Токсиколози открили ЗАПАЊУЈУЋЕ детаље

Оно о чему се највише говори јесте да је тај монструозан злочин инициран секташким деловањем и то једне од секти која ординира у Србији. Постоји ли податак колико их је, како делују, кога врбују - о томе су између осталог говорили гости јутарњег програма Курир телевизије Јасна Јојић, етнолог, Милош Стојковић, теолог и Лео Иванишевић, психолог.

- Ми уопште не знамо да ли имамо секте. Да бисмо говорили о сектама ми морамо имати неко удружење где постоји нека хијерархија у коју се улази са неком иницијацијом исто као када причамо о црквама. Црква има своју организацију и у оквиру тога имају своја правила - рекла је Јојић и додала:

- Можемо да причамо о култовима где се неки људи удржужују па покушавају да изводе неке ритуале, па читају рецимо Алистера Кроулија или ове младе јутјубере који пласирају неку тзв. њуејџ филозофију мада се ту не ради о филозофији. То је све оно што се ради свуда у свету и томе су наравно подложни и наши људи. Е сад, ми имамо статистичке податке, а то је оно што прође кроз институције. Осим тога ми немамо довољно података.

ubistvo i samoubistvo u Novom Sadu
убиство и самоубиство у Новом Саду / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић/Инстаграм Printscreen/192_rs

Психолог се надовезао на уводну причу излагањем из домена сопствене експертизе.

- Секте по себи су манипулативни системи. Оно што је карактеристично за њих јесте да оне злоупотребљавају духовност, спитируалност и религију како би вршили манипулацију. Ако склонимо спиритуални аспект и додамо неки други можемо да добијемо неки други облик манипулација као што је случај рецимо у токсичним везама. У сектама се не дешава ништа психолошки битно другачије - рекао је Иванишевић и додао:

- Ту је механизам да чланове прво врбују тако што их заспу љубављу. Нико не улази у секту зато што мисли да је то нешто лоше. Испрва им се дају нека грандиозна обећања, даје им се на важности, учине да се они осете некако посебно у свему томе. Онда креће изолација, па подела на "ми" и "они". Ми који смо унутар тог круга смо неки добри, безгрешни, исправни, а људи око нас су грешни, покварени, зли. На основу те бинарне опозиције "ми - они" врши се изолација појединца. То имамо у сектама, али исто тако можемо имати и у дисфункционалним породицама и у токсичним везама.

Стојковић је дефинисао секту као сваки вид одступања од православног учења:

- Ја када говорим често ме људи не разумеју. Када ме питате шта је секта, ја вам кажем да је секта све оно што отпада од Христовог учења. Од православног учења. Блажи облик је јерес, дакле јеретици. Секта није само сатанистичка. Ви их имате регистроване у Србији базиране на хришћанству и нехришћанству. Довољно је да имате стотинак потписа и да имате верску заједницу. Они кажу ми смо регистровани. Али то што сте регистровани не значи да нисте секта. То да ли је неко секта или не базира се искључиво на учењу.

Указао је на опасност организација које су по његовом уверењу секте, као и то да оне нису нужно сатанистичке:

- Знате колико има секти које нису сатанистичке, а које изолују људе. Забране им да оду на рођендан пријатеља или на крсну славу. Ја сам имао случај ученика осамнаестогодишњака. Његова другарица је покушала да га уведе у секту. Чак се иде до тога да се прекине комуникација са родитељима. Ви имате једну од најопаснијих секти, а то су Јеховини сведоци. То је псеудохришћанска секта. Када уђете у то, кажу вам шта ће вам имовина овде на овом свету. Комплетна ваша имовина прелази не на ваше наследнике него на припаднике секте.

Јојић је истакла да се ни у једном култу не пропагира самоубиство због чега је ставила под знак питања мотив за недавно самоубиство младог пара из Новог Сада који како каже можда и није у вези са припадношћу култу.

ubistvo i samoubistvo u Novom Sadu
убиство и самоубиство у Новом Саду / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Ја морам једну ствар да кажем. Култови наравно имају своје ритуале и увек њима председава харизматски вођа који има неспоран ауторитет и углавном пати од нарцистичког поремећаја личности. Али ја до сада, а то ми је као етнологу предмет професионалног бављења нисам чула да неки култ или вођа култа пропагира самоубиство. Зато је велико питање да ли је самоубиство младог пара из Новог Сада у непосредној вези са култом, или је разлог можда друге природе. Ми као да малтене већ имамо проверену информацију да се они то учинили због неког налога од стране секте или култа. А шта ако су са двоје деце било у тешкој животној ситуацији. Шта ако су рецимо били гладни? - рекла је Јојић.

Иванишевић је такође нагласио да секте не морају нужно бити узрок злочина код младих и навео застрашујућ пример из Америке.

- Јако је важно пратити шта деца читају. Постоји један случај у Америци где није у питању секта. Две девојчице су превише времена проводиле на интернету читајући хорор приче на сајту Крипи паста. То је довело до тога да су на крају у заседи сачекале једну другарицу и изболе је ножем. Касније се испоставило да је једна девојчица у раном стадијуму шизофреније, а друга девојчица је такође имала поремећај личности и била веома лабилна, те је потпала под утицај. Овде нема секте. Овде имамо хорор приче са интернета и две лабилне личности. Родитељи наравно нису имали појма. Само да су отворили свеске тих девојчица и видели узнемиравајуће цртеже било би јасно да се ту нешто дешава. Дакле будите упућени и разговарајте са том децом.

Избвор: Србија Данас/Курир