Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СУРОВЕ МРЕЖЕ БАЛКАНСКОГ КРИМИНАЛА! До детаља откривено функционисање - ови детаљи ће вас ШОКИРАТИ

21.04.2022. 21:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
mafija
мафија / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа/Гоогле maps/Mup

Хапшење Дарка Шарића и његових сарадника у Хрватској због сумње да су чланови криминалне групе која је шверцовала кокаин из Јужне Америке у Европу још једном је потврдило да за балканске криминалне кланове границе не постоје, те и да су им најважнији јатаци они са којим причају истим језиком, али и са којим имају заједничку криминалну прошлост.

Министарство унутрашњих послова Србије израдило је 2020. године документ СОЦТА, којим је приказан модус операнди криминалних кланова у Србији, који су до тада владали српским подземљем. Хапшењем клана Веље Невоље, а сада и Дарка Шарића, и доказима који су прикупљени против њих, испоставиће се да су безбедносне структуре успеле да утврде на који начин криминалци размишљају и како управљају својим групама.

До тада, на територији Србије деловало је 27 организованих криминалних група (ОКГ). Рекордне заплене кокаина и вишегодишњи сукоб између два црногорска клана, али и пад београдског огранка кавачког клана утицали су да се број обрачуна и шверца наркотика смањи.

ЗЕМУНАЦ ПУЦАО НА ЧУВЕНОГ БИЗНИСМЕНА! Ово је Александар Здравковић осуђен за покушај убиства Бека

ЗЕМУНАЦ ПУЦАО НА ЧУВЕНОГ БИЗНИСМЕНА! Ово је Александар Здравковић осуђен за покушај убиства Бека

"ОН И ЈОШ ЈЕДАН МЛАДИЋ СУ БИЛИ КОД МЕНЕ..." Креатор шокирао све изјавом у Тужилаштву

"ОН И ЈОШ ЈЕДАН МЛАДИЋ СУ БИЛИ КОД МЕНЕ..." Креатор шокирао све изјавом у Тужилаштву

"РЕКАО САМ ДА НЕШТО ДЕБЕЛО СМРДИ, САД КАЖЕМ ДА БАЗДИ" Након пресуде за масакр у Јабуковцу огласио се Мајин муж - на ово НИЈЕ ИМАО ОДГОВОР

"РЕКАО САМ ДА НЕШТО ДЕБЕЛО СМРДИ, САД КАЖЕМ ДА БАЗДИ" Након пресуде за масакр у Јабуковцу огласио се Мајин муж - на ово НИЈЕ ИМАО ОДГОВОР

Мада, према писањима црногорских медија који се позивају на СОЦТУ рађену за прошлу годину у оквиру ове државе, иако се може закључити да су организоване криминалне групе ослабљене и даље постоји бојазан да поново ојачају. Да ће Балканске ОКГ наставити са својим пословима кријумчарењем кокаина устаљеним кријумчарским рутама, које воде из Јужне Америке до земаља Западне Европе и других дестинација у свету упућује и податак да ове групе и даље имају водећу улогу у кријумчарењу кокаина у Европу. Карактеристика балканских ОКГ јесте и флексибилност, која подразумева изналажење нових модуса и рута за кријумчарење кокаина, употребу софистицираних метода деловања и примену савремених информационо-комуникационих технологија (криптоване апликације и апарати који омогућавају прикривену комуникацију).

Како се наводи у документу СОЦТА, бежећи од хапшења и кривичне одговорности, поједини утицајнији чланови ОКГ побегли су из Србије, тако да под лажним именима и с фалсификованим личним документима бораве у земљама Европе или Јужне Америке.

Ко су чланови ОКГ

- Тренутно се 7,5 одсто чланова ОКГ налази у бекству и за њима су расписане потернице. Ради лакшег кретања и вршења кривичних дела у иностранству, приближно 7 одсто припадника ОКГ је званично променило идентитет, док више од 8 одсто користи лажна документа за идентификацију. За постојеће ОКГ је карактеристично да су променљиве бројности и састава. Највише је група средњег нивоа организованости - 55,6 одсто, док је 25,9 одсто високог, а 18,5 одсто ниског нивоа организованости. Већина ОКГ делује на локалном, регионалном или националном нивоу, док око 40 одсто група спроводи своје криминалне активности на територијама двеју држава или више њих - наводи се у документу.

Бројност чланова криминалних група је у корелацији са нивоом њихове организованости и величином територије на којој делују. Групе високог нивоа организованости, које делују на међународном нивоу, имају знатно више чланова од оних које делују на локалном или регионалном нивоу. ОКГ ниског нивоа организованости просечно имају седам чланова, оне средњег нивоа имају по десет чланова, док ОКГ високог нивоа у просеку имају 12 чланова. Чланови ОКГ углавном су мушког пола и у просеку имају приближно 38 година. Скоро 80 одсто њих су повратници у извршењу кривичних дела, од којих је приближно 60 одсто осуђивано на затворске казне дуже од једне године. У саставу ОКГ је 5,4 одсто жена, чије је просечно животно доба приближно 33 године, а углавном су задужене за финансије и логистичке послове. Петина њих је раније осуђивана. Евидентирано је и приближно 12 одсто страних држављана као чланова ОКГ, просечне животне доби од 43 године, који често имају улогу организатора или суорганизатора групе - пише у документу.

Бројке

- 7,5 одсто чланова ОКГ налази у бекству

- 7 одсто припадника ОКГ је званично променило идентитет

- око 40 одсто група спроводи своје криминалне активности на територијама двеју држава или више њих

- 38 година у просеку имају чланови ОКГ

- скоро 80 одсто припадника кланова су повратници

- приближно 60 одсто осуђивано је на затворске казне дуже од једне године

- 5,4 одсто припадника мафије су жене