Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВА ИМОВИНА БИЋЕ МУ ОДУЗЕТА - ЈОВИЧИЋ КУПОВАО СТАНОВЕ ПО БЕОГРАДУ: Водио их на жену и таста, одакле му паре?

06.06.2021. 10:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
aleksandar-jovicic
александар-јовициц / Извор: Србија Данас

Одакле председнику општине, чија је плата око 100.000 динара новац за часове летења авионом

Полиција проверава сву имовину председника општине Палилула Александра Јовичића (34), ухапшеног због сумње да је омогућио нелегалну градњу на тој општини, а сва имовина, која је на овај начин стечена, биће му одузета.

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - MOZZART ДОНИРАО БЕОГРАЂАНИМА ИНОВАТИВНИ ПРЕЧИШЋИВАЧ ВАЗДУХА!

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - MOZZART ДОНИРАО БЕОГРАЂАНИМА ИНОВАТИВНИ ПРЕЧИШЋИВАЧ ВАЗДУХА!

ДА ЛИ ЈЕ БЕНЗИНСКА ПУМПА КРИВА ЗА ЕКСПЛОЗИЈУ У ЧАЧКУ? Деминери пречешљали терен, комисија утврђује узрок несреће

ДА ЛИ ЈЕ БЕНЗИНСКА ПУМПА КРИВА ЗА ЕКСПЛОЗИЈУ У ЧАЧКУ? Деминери пречешљали терен, комисија утврђује узрок несреће

УНУТАР ОБЈЕКТА НАЂЕНА ЦИГЛА - ПРЕГЛЕДАЈУ СЕ СНИМЦИ НЕРЕДА ЛИДЕРА ЛДП! Био дрзак према полицији, оштетио возила МУП

УНУТАР ОБЈЕКТА НАЂЕНА ЦИГЛА - ПРЕГЛЕДАЈУ СЕ СНИМЦИ НЕРЕДА ЛИДЕРА ЛДП! Био дрзак према полицији, оштетио возила МУП

Да Јовичић, откако је постао први човек Палилуле, једне од највећих општина у Београду, живи "на високој нози", било је јасно свима у његовом окружењу. Како су испричали мештани Борче, насеља у ком је Јовичић одрастао, чим је дошао на функцију асфалтирао је пут до породичне куће, а потом и њу средио. Међутим, незванично, Јовичић на тој адреси није живео већ је убрзо почео да купује станове по Београду, али да их укњижава на друга имена. За то време он је са супругом и дететом живео у "кругу двојке".

Одакле председнику општине, чија је плата око 100.000 динара новац за часове летења авионом, који коштају тричавих 8.000 евра и нове станове, нико није знао, али је многима било сумњиво. Паралелно, његова супруга отворила је фирму за дизајн ентеријера, а и њен отац, а Јовичићев таст, на своје име отворио је другу - за легализацију објеката и дизајн.

- Полиција је претресала, поред њиховог породичног дома, и фирму његове супруге Мирјане. Фирма Мирјане Јовичић бави се уређењем интеријера, па постоји сумња да су инвеститори уцењивани да користе услуге баш њене фирме "Дива фурнитуре д.о.о." - каже извор из полиције.

Према подацима из АПР, ова фирма основана је 2019. године и Мирјана је једини власник. У исто време фирму "Diva&Eagle цо." отворио је Јовичићев таст, међутим и у њој су радиле Мирјана Јовичић и њена сестра. Та фирма бавила се и пословима легализације, пројектовањем и дизајном.

350.000 евра у кешу

Директор полиције Владимир Ребић потврдио је данас да је у Јовичићевом стану пронађено 350.000 евра у кешу, а полиција је претресла и друге локације које "палилулски пилот", како га зову откако је у јавности почео да се хвали да иде на часове летења, користи - службене просторије у општини, али и фирму његове супруге. Шта је на овим локацијама пронађено, за сада није познато, али су из МУП-а рекли да су "задовољни прикупљеним доказима".

Купио и авион?

Поред провере све његове имовине, полиција проверава и наводе да Јовичић у свом власништву има и авион вредан око пола милиона евра!

- У стану и службеним просторијама Јовичића пронађено је око 350.000 евра, али на истрази је да утврди даље одакле су те паре. Треба утврдити порекло тих пара. То ће свакако бити одузето, јер имовина која је стечена нелегално, мора се одузети - рекао је директор полиције Владимир Ребић.

Aleksandar Jovičić
Александар Јовичић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/Александар Јовичић

Према незваничним информацијама сада се проверава сва имовина породице Јовичић, па тако и сви рачуни чланова породице у банкама, као и основ стицања непокретности.

Ребић је рекао и да је акција хапшења Александра Јовичића спремана готово две године и да су на томе радили и полиција и тужилаштво.

- Они се сумњиче да су утицали на грађевинске инспекторе, како би им они омогућили да наставе с нелегалном градњом, уместо да се обустави. Близу 29 милиона динара је био вредан посао на име тих "услуга", да се незаконито гради - рекао је Ребић.

"Модус операнди"

Подсетимо Јовичић је ухапшен прекјуче ујутру, пре него што је стигао на посао у просторије општине Палилула. У великој полицијској акцији ухапшени су и његови сарадници - грађевински инспектори и начелник одељења за друштвене делатности.

Како се сазнаје, њихов "модус операнди" је био следећи - уцењивали су инвеститоре да им дају новац како им на градилиште не би слали инспекцију, а потом би са њима направили договор.

- Од инвеститора су узимали новац "за заштиту". То значи да их уцењивали да им плате како им не би послали грађевинску инспецију и да им нико не би издавао налоге о рушењу. Онда су у службене исправе уносили лажне податке који су омогућавали да једног дана ти објекти могу да буду укњижени, што иначе не би могли да буду. За то све су узимали материјалну надокнаду - открива извор.

Након тога, како се сумња, у "посао" су укључивани и остали чланови породице Јовичић - тако што је инвеститорима потом "сугерисано" да легализацију заврше преко фирме његовог таста, а да дизајн ентеријера раде преко фирме његове супруге, те је тако његов профит био још већи.

"То ми је уштеђевина"

Како се сазнаје, Јовичић је на саслушању негирао оптужбе које му се стављају на терет и рекао је да је у периоду од 2016. до 2017. године општина Палилула подносила највише пријава против илегалне градње.

О 350.000 евра који су пронађени у његовој кући рекао је да су "уштеђевина и паре од свадбе".

Како за "Блиц" каже Јовичићева адвокатица Зора Добричанин, председник општине Палилула је изнео одбрану на саслушању.

- Изнео је детаљну одбрану, онолико колико је могао с обзиром на то да није могао да прочита кривичну пријаву и није имао увид у доказе пошто му је само предочена наредба о спровођењу истраге - рекла је Добричанин. (Б.Б.)