Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕКТОНСКИ ПОРЕМЕЋАЈ У ПОДЗЕМЉУ! Мистерија смрти - сваком члану клана прети ликвидација, криминолог тврди: Помирења НЕМА

03.10.2022. 16:09
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Jovan Vukotić, Radoje Zvicer
Јован Вукотић, Радоје Звицер / Извор: Фото: MUP/Shutterstok/detective-info.com.ua

Ни три дана након што је објављено да је Радоје Звицер, вођа кавачког клана, убијен у Панами, српска и црногорска јавност нису званично добили ни потврду, нити деманти ове информације. Вест о ликвидацији првог човека најмоћније криминалне групе са ових простора уздрмала је и подземље, због чега се многи питају да ли је ово крај рата шкаљарског и кавачког клана, који је до сада однео више од 50 живота.

Информација да је одбегли вођа кавачког клана Радоје Звицер убијен у сачекуши у Панами одјекнула је као бомба у домаћим и регионалним медијима у петак увече, а прави шок је уследио након што је адвокат породице у разговору за поједине београдске медије рекао да ова информација није тачна. Уз то, исте вечери објављено је и да је Звицер "само" рањен, док су црногорски медији извештавали да двојица мушкараца јесу била мета напада у Панами, али да тамошњи државни органи чекају и званичну потврду о томе да ли је реч о Звицеру.

Паралелно са тим, на друштвеним мрежама су се појавиле и фотографије особа, наводно блиских супарничком, шкаљарском, клану, како славе Звицерово убиство уз музику и пуцње. Имајући у виду информацију да је 8. септембра у Истанбулу убијен вођа шкаљарског клана Јован Вукотић, може се слободно рећи да је дошло до тектонских поремећаја у подземљу, посебно имајући у виду да се о тачним локацијама шефова дуже време није знало ништа, а сада су у само неколико недеља наводно убијени обојица.

КОРОНА ЈЕ ПРОМЕНИЛА И ТРЖИШТЕ РАДА: Ова занимања су међу најтраженијима у Србији! Просечна плата је преко 170 хиљада, а нису програмери и банкари!

КОРОНА ЈЕ ПРОМЕНИЛА И ТРЖИШТЕ РАДА: Ова занимања су међу најтраженијима у Србији! Просечна плата је преко 170 хиљада, а нису програмери и банкари!

ТРАЖЕ ГА МНОГЕ ПОЛИЦИЈЕ, АЛИ ЈЕ ОН НЕУХВАТЉИВ: Звицер мења пребивалиште и лични опис на месец дана, скривао се на Блиском Истоку?

ТРАЖЕ ГА МНОГЕ ПОЛИЦИЈЕ, АЛИ ЈЕ ОН НЕУХВАТЉИВ: Звицер мења пребивалиште и лични опис на месец дана, скривао се на Блиском Истоку?

ОБЈАВОМ НА ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ БАЦИЛА СВЕ У РЕБУС! Ћерка вође кавчана објавила нови снимак са МИСТЕРИОЗНОМ ПОРУКОМ (ВИДЕО)

ОБЈАВОМ НА ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ БАЦИЛА СВЕ У РЕБУС! Ћерка вође кавчана објавила нови снимак са МИСТЕРИОЗНОМ ПОРУКОМ (ВИДЕО)

- Сада су информације постале доступне и једнима и другима и онда је на сцену ступило оно што је планирано – ликвидације због освете или крвне освете, ти мотиви су у овом случају помешани. Сваком члану клана, који је доступан, ма где се налазио, прети директна ликвидација и то је тако када су у питању завађени нарко-кланови - објашњава криминолог Добривоје Радовановић и додаје да у теорији постоји могућност да дође до помирења зараћених криминалних група, али да до тога у овом случају дефинитивно неће доћи, јер су убиства често мотивисана крвним осветама, а "тада помирења нема".

Dobrivoje Radovanović
Добривоје Радовановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NM Нови магазин

Радовановић каже да опречне информације о убиству Радоја Звицера саме по себи могу говорити нешто.

- Он може бити убијен, а да чланови његовог клана то скривају из некаквог разлога. Ти разлози могу бити различити, али се у принципу то често крије због угледа клана или се информација таји док се не спроведе или испланира освета за то убиство - каже криминолог.

На питање како коментарише детаљ да су вође кланова убијене у тако кратком временском периоду, Радовановић каже да то врло лако може бити једноставно стицај околности.

- Оног тренутка када сазнају информације о супарницима, о месту где се налази, они крећу у акцију. Ту нема неког другог разлога у застоју или убрзању, већ је једноставно такав стицај околности. Свет је велики, могућност криминалаца да се скривају је знатно већа него што је била некада, а доступне информације које се брзо шире чине да се акције брже планирају и изводе - закључује Радовановић.

Ипак, теза да ће обезглављеност две криминалне групе ослабити рат који букти откако је у Валенсији нестао скупоцени товар од 200 килограма кокаина, те да ће можда чак доћи и до стишавања када се ради о међусобним ликвидацијама, мало је вероватна посебно имајући у виду пређашње деловање тих кланова који, као по правилу, врло брзо проналазе нове вође како илегални бизниси, превасходно са међународним шверцом наркотика, који се може назвати њиховом примарном делатности, не би трпео ни у једном тренутку.

Пуцњаве у Панами

Иако званичних информација о субини Радоја Звицера још нема, медији у Панами су истог дана објавили да је у тој земљи дошло до две пуцњаве – двојица мушкараца нападнути су у таксију када је на њих запуцала непозната особа, а истог дана је убијен и мушкарац, чији идентитет није саопштен, који се возио у белом "седану". Жртве из таксија, двојица мушкараца чији се идентитети утврђују, покушали су наводно и да се одбране тако што су узвратили хицима из ватреног оружја. Како су пренели медији, један је био "мождано мртав" у тренутку када је стигао у болницу Сан Мигел Архангел, док о здравственом стању другог није било информација.

Шеф супарничког клана убијен у Турској

Баш као што турски медији у први мах нису имали ниједну информацију о пуцњави у којој је убијен Јован Вукотић, Которанин који је словио за апсолутну вођу шкаљарског клана, готово идентична ситуација се понавља и са Звицером.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Ulusal Канал/Фацебоок

Вукотић је ликвидиран 8. септембра пре женом и дететом, док се возио кроз Истанбул. Имајући у виду да су турски медији информације о Вукотићевом убиству објавили тек дан касније, позивајући се на информацје колега из Србије, то је додатно унело сумње о томе шта се заправо дешава у подземљу. Ситуација у којој немамо јасне одговоре на та питања створила је погодно тле за спекулације, због чега су се многи запитали да ли су ова два догађаја, у овако кратком временском периоду, означила нову рунду ратовања или постављање неких нових криминалаца.